• 23 Οκτωβρίου, 2022

Καρκίνος Μαστού: Τα βασικά βήματα για την πρόληψή του! Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Χ. Καλλές

Καρκίνος Μαστού: Τα βασικά βήματα για την πρόληψή του! Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Χ. Καλλές

Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Χ. Καλλές MD, MSc, PhD, FEBS
Γενικός Χειρουργός / Χειρουργός Μαστού
Επιμελητής Α’ Χειρουργικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών & Τμήματος Χειρουργικής Ογκολογίας / Μονάδας Μαστού Mediterraneo Hospital

Ο καρκίνος του μαστού, η πρώτη σε συχνότητα κακοήθεια στις γυναίκες, είναι μια νόσος με εξαιρετική πρόγνωση όταν ανιχνευθεί σε πρώιμα στάδια. Η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται στο μέγιστο βαθμό με τον προληπτικό έλεγχο των μαστών, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες, προσφέρει ποσοστά ίασης που ξεπερνούν το 95-98%.

Ποιες είναι οι προληπτικές απεικονιστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού;

Η Ψηφιακή Μαστογραφία είναι η κατ’ εξοχήν προληπτική εξέταση, με την οποία απεικονίζεται η μορφολογία και η δομή των ανατομικών στοιχείων τού μαστού. Αποτελεί ίσως το σημαντικότερο «όπλο» της Ιατρικής Επιστήμης, αφού μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρούς όγκους στο μαστό, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί. Συμπληρωματικά με την Ψηφιακή Μαστογραφία χρησιμοποιείται στον προληπτικό έλεγχο το Υπερηχογράφημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς.

Από ποια ηλικία ξεκινάει τον προληπτικό έλεγχο των μαστών;

Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών. Από τα 40 έτη και μετά, ο απεικονιστικός έλεγχος είναι ετήσιος. Δεν υπάρχει προτεινόμενη ηλικία διακοπής, όμως μετά τα 72 έτη ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να εφαρμοστεί ανά διετία. Σε περίπτωση θετικού οικογενειακού ιστορικού, το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο κατόπιν συμβουλής ειδικού, καθώς μπορεί να προβούμε σε προληπτικό έλεγχο νωρίτερα.

Τι είναι η Ψηφιακή Τομοσύνθεση Μαστού ή Τρισδιάστατη Μαστογραφία;

Η Τομοσύνθεση χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο μηχάνημα λήψης μαστογραφικών εικόνων, και λαμβάνει εικόνες από πολλές διαφορετικές γωνίες. Όπως και στην Ψηφιακή Μαστογραφία, ο μαστός συμπιέζεται για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να παραμείνει σταθερός και να μειωθεί η ακτινοβολία που χρειάζεται για να απεικονισθεί σωστά ο μαστός. Οι εικόνες κατόπιν ανασυντίθενται σε μορφή πολλαπλών λεπτών τομών που μπορούν να ελεγχθούν ξεχωριστά. Η Τομοσύνθεση βελτιώνει τα ποσοστά ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς και, σε σύγκριση με την Ψηφιακή Μαστογραφία, η Τομοσύνθεση μειώνει τις ψευδώς θετικές (δηλαδή ψευδώς ύποπτες) απαντήσεις που χρειάζονται επιπρόσθετες λήψεις ώστε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει αλλοίωση.

Πότε χρειάζεται να κάνουμε Υπερηχογράφημα Μαστών;

Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μια εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη και χωρίς ακτινοβολία εξέταση, ο ρόλος της όμως παραμένει όμως συμπληρωματικός και δεν υποκαθιστά την μαστογραφία στην ανίχνευση των βλαβών του μαστού και ιδίως του πρώιμου καρκίνου. Το υπερηχογράφημα των μαστών είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην εξέταση πυκνών μαστών, όπως συνήθως συμβαίνει στις νέες γυναίκες. Επίσης, δίνει σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στη μορφολογία, το μέγεθος και την αγγείωση των διαφόρων αλλοιώσεων.

Τι είναι η Μαγνητική Μαστογραφία και πότε γίνεται;

Η Μαγνητική Μαστογραφία από την άλλη δεν αποτελεί μέθοδο προληπτικής απεικόνισης για το γενικό πληθυσμό. Μπορεί να απαιτηθεί ως συμπληρωματική εξέταση στη διερεύνηση ευρημάτων, και με αυτήν μπορούμε να μελετήσουμε τόσο τη μορφολογία όσο και τη συμπεριφορά των βλαβών του μαστού σε σχέση με την πρόσληψη και απομάκρυνση σκιαγραφικής ουσίας. Είναι σημαντικό να γίνεται τις σωστές ημέρες του κύκλου (7-15η) και βασικές ενδείξεις της είναι η παρακολούθηση ασθενών υψηλού κινδύνου, η απεικόνιση πιθανής υποτροπής του καρκίνου του μαστού και η διερεύνηση αμφίβολων μαστογραφικών, υπερηχογραφικών και κλινικών ευρημάτων.

Η καλύτερη προστασία από τον καρκίνο του μαστού είναι η πρόληψη! Τα σύγχρονα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να βοηθήσουν το σκοπό της πρώιμης διάγνωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

www.mybreast.gr


Σχετικά Άρθρα

Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας στο Κ.Υ. Αλμυρού

Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας στο Κ.Υ. Αλμυρού

Υπό την εποπτεία του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αλμυρού κ. Παναγιώτη Ι. Γεωργιάδη και υπό την…
Δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες των Β. Σποράδων: Διαβεβαίωση της Γεν. Γραμματέως Δημ. Υγείας στον Χρήστο Μπουκώρο

Δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες των Β. Σποράδων: Διαβεβαίωση της Γεν. Γραμματέως Δημ. Υγείας στον Χρήστο Μπουκώρο

Όπως ενημέρωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν.Δ. και βουλευτή…
Σημαντική ανακοίνωση του Νοσοκομείου Βόλου για τις γυναίκες με πρόβλημα στο μαστό

Σημαντική ανακοίνωση του Νοσοκομείου Βόλου για τις γυναίκες με πρόβλημα στο μαστό

Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» έγινε γνωστό πως, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση…