- 28 Σεπτεμβρίου, 2022
Ζ. Μακρή: «Συνάντηση με Γ. Γεωργαντά για προβλήματα αγροτοπαραγωγών»
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε μαζί με τους βουλευτές Λάρισας κ. Μ. Χαρακόπουλο, Κοζάνης κ. Γ. Αμανατίδη και Πιερίας κ. Φ. Μπαραλιάκο – οι οποίοι όχι μόνο προέρχονται και αυτοί από μηλοπαραγωγικές περιοχές αλλά, κυρίως, έχουν γίνει αποδέκτες της απόγνωσης των αγροτών -, σε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022.
Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το μεγάλο πρόβλημα με τις ελληνικές εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο, λόγω των capital controls, που επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσφυγής της συγκεκριμένης χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της νομισματικής επιτήρησής της από αυτό. Η βασική αιτία του προβλήματος είναι οι περιορισμοί που σημειώνονται στην αγορά της Αιγύπτου, καθώς το όριο των 1.600€ για κάθε εξαγωγικό φορτίο που έχει επιβληθεί στην συγκεκριμένη χώρα δεν καλύπτει καν το κόστος μεταφοράς. Παράλληλα, οι αρχές της Αιγύπτου έχουν αυξήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το πρόβλημα είναι, ήδη, γνωστό και υπάρχει συνεργασία τόσο με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη όσο και με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού άκουσε με προσοχή την Υφυπουργό και τους βουλευτές των μηλοπαραγωγικών νομών, ενημέρωσε ότι πέραν της διερεύνησης εναλλακτικών αγορών για τη νέα χρονιά, προτίθεται, εφόσον αντίστοιχο πρόβλημα με τις εξαγωγές φρούτων στην Αίγυπτο αντιμετωπίζει και άλλη χώρα της ΕΕ, να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, διεκδικώντας ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών μέσω de minimis, που ετέθη από τους βουλευτές, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των παραγωγών.
Κατά τη συνάντηση, εκτενής συζήτηση έγινε και για το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης – παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έλαβε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την άμβλυνση του προβλήματος. Οι βουλευτές ζήτησαν η αμοιβή των εργατών γης να μην συνυπολογίζεται στις αποδοχές τους για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή κάθε άλλου είδους επιδόματος. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά την πρόταση, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Tέλος, σε ερώτημα της Υφυπουργού προς τον κ. Γεωργαντά σχετικά με το ζήτημα της ενίσχυσης των κερασοπαραγωγών της Μαγνησίας, ο Υπουργός ήταν εξαιρετικά θετικός και δήλωσε ότι θα αντιμετωπισθούν και οι συγκεκριμένοι παραγωγοί όπως ακριβώς και οι συνάδελφοί τους κερασοπαραγωγοί των άλλων νομών στους οποίους έχει καταβληθεί η ενίσχυση.
Αμέσως μετά την συνάντηση, η κ. Μακρή δήλωσε ότι : «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμπράκτως, στέκεται πάντα στο πλευρό των αγροτών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων για τον πρωτογενή τομέα στην ΔΕΘ, με την μορφή επιδότησης τόσο για το ρεύμα όσο και για το πετρέλαιο καθώς και χρηματοδότηση για το κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες των αγροτών μας. Έτσι, και τώρα, στην σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, στην οποία παρέστησαν και οι συνάδελφοι βουλευτές των μηλοπαραγωγικών περιοχών, θέσαμε το ζήτημα της διεξοδικής διερεύνησης των εναλλακτικών στήριξης των παραγωγών μήλων, που αδυνατούν να διαθέσουν τα φρούτα τους σε παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Αιγύπτου, λόγω των capital controls στην συγκεκριμένη χώρα, και όχι μόνο. Ακόμη, θέσαμε και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτοπαραγωγούς, όπως είναι η διασφάλιση των επιδομάτων των εργατών γης αλλά και μεμονωμένα ζητήματα όπως αυτό της ενίσχυσης των κερασοπαραγωγών του Νομού Μαγνησίας. Από την πολύωρη και εποικοδομητική αυτή συνάντηση που είχαμε με τους συναδέλφους και με δεδομένη την εκφρασμένη βούληση από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει προς την θετική κατεύθυνση τα τεθέντα αιτήματα και με την πεποίθηση ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είμαι βεβαία ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν ικανοποιητικές λύσεις».