- 15 Σεπτεμβρίου, 2022
Το φωτορεπορτάζ του “Λαού” από το Καραγκούνικο Αντάμωμα: 600 χορευτές από όλη τη Θεσσαλία στο Βελεστίνο!
To απόγευμα της περασμένης Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου, το στάδιο του Βελεστίνου γέμισε χρώματα, χορό, μουσική, λαϊκή παράδοση, πολιτισμό και το θέαμα που παρουσιάστηκε από τους 600 χορευτές πιασμένους χέρι-χέρι να ακολουθούν τα βήματα των χορών ήταν μοναδικής ομορφιάς!
Το 7ο Καραγκούνικο Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία, δεκάδες σύλλογοι απ’ όλη τη Θεσσαλία έδωσαν το «παρών» και πλήθος κόσμου στις κερκίδες του σταδίου, μόλις έπεσε το φως της μέρας, έγινε πιο πυκνό. Βλέποντας αφ’ υψηλού το θέαμα, οι θεατές το απόλαυσαν καλύτερα! Είδαμε μάλιστα και μία γυναίκα που κάθονταν δίπλα μας, να δακρύζει εμφανώς συγκινημένη.
Στο Βελεστίνο από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου διεξήχθη το 7ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο σε επτά συνεδρίες, τρεις ημέρες γεμάτες με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς φορείς και ανθρώπους του πολιτισμού. Βασική αναφορά της θεματολογίας των ομιλιών «Η Θεσσαλία στην Επανάσταση του 1821: Πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστοριογραφικές απηχήσεις».
Σο 7ο Καραγκούνικο Αντάμωμα παρών ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, παρούσα η Αντιπεριφεριάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, που συνδιοργάνωσαν το αντάμωμα και το συνέδριο, μαζί με την Αμφικτιονία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Βουλευτές και πολιτευτές, αιρετοί της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν τους χορούς!
Η κα Πιπίτσα Φιλίππου-Τσιώνα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μίλησε για τη δράση της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων, λέγοντας: «Οι Καραγκούνηδες είναι η πολυπληθέστερη οικογένεια του Κάμπου μας, που πεισματικά -παρά τη σκληρή σκλαβιά- δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, παρέμεινε πιστός θεματοφύλακας της ελληνικής συνείδησης, της θρησκείας, της ελληνικής γλώσσας και μάλιστα δημιουργώντας και τον πλούσιο παραγωγικό πολιτισμό. Οι Καραγκούνηδες, παρά την ταλαιπωρία τους, υποδέχτηκαν με ανοιχτή αγκαλιά, όλους όσους κατέβηκαν ή κατέφτασαν στον κάμπο. Τους φιλοξένησαν, τους βοήθησαν και εν τέλει τούς ενέταξαν ειρηνικά και αρμονικά στην κοινωνία τους.
Η Αμφικτιονία, με απόλυτο σεβασμό σε όλες τις άλλες φυλετικές ομάδες, σκοπό έχει εκτός των άλλων, μέσα από σωστή έρευνα, να αναδείξει την Ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, δίνοντας, μέσω των συνεδρίων που οργανώνει, βήμα σε επιστήμονες, ερευνητές και λαογράφους, για να φέρουν στο φως, εκείνα τα στοιχεία που έχουν ξεθωριάσει από τον χρόνο, ώστε όποιος μιλά και ασχολείται με την παράδοση να είναι σωστά ενημερωμένος. Η γνώση για το παρελθόν στηρίζει το παρόν και το μέλλον. Η καταγωγή μας είναι η ρίζα μας. Και σήμερα και πάντα, τα δέντρα χωρίς γερές ρίζες, τα δέρνει και τα παρασέρνει ο άνεμος»!
Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά της Καραγκούνικης φορεσιάς, της ανδρικής αλλά κυρίως της γυναικείας, σε όλες τις παραλλαγές της, ανάλογα με την περιοχή απ’ όπου προέρχονταν ο κάθε σύλλογος.
Το ειδικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα σεργιάνικο τραγούδι-θρήνο για την Άλωση της Πόλης από γυναίκες και άνδρες της Αγίας Τριάδας Σελλάνων του δήμου Παλαμά, και συνεχίστηκε με τον «Καραϊσκάκη» από τον τραγουδιστή της βραδιάς Γιώργο Μαγαλιό.
Πρώτος χορός το τελετουργικό «Ένας είναι ο Θεός», με επικεφαλής ιερέα και ακόλουθους στην τελετουργία τους άνδρες φουστανελοφόρους και τις γυναίκες καραγκούνες, σε μεγάλους επάλληλους κύκλους σε όλη την έκταση του γηπέδου… Ακολούθησαν ο αργός χορός στα τρία με το τραγούδι «Να’χα δενδρί στη Βενετιά» (θρήνος για τη σκλαβωμένη πατρίδα σε Τούρκους και Βενετούς), ο «Σκαλτσοδήμος» με την εναλλαγή ρυθμού και βημάτων, ενώ εντυπωσίασε ο δίπατος χορός των φουστανελοφόρων.
Στη συνέχεια, ήρθε η πανθεσσαλική καραγκούνα (οργανική, «στα χουντρά»!) σε τελετουργικό χορό απ’ όλους τους χορευτές, ενώ η γνωστή μας πατινάδα του γάμου με γύρισμα τον Χατζιμισιώτικο οργανικό σκοπό, βοήθησαν να σχηματιστούν ξεχωριστοί κύκλοι των χορευτικών ομάδων, για να χορέψουν διάφορα τσάμικα, συρτά στα τρία και συρτοκαλαματινά. Το χορευτικό πρόγραμμα έκλεισε με συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων, χορευτών -επίσημων- κοινού, σε ένα μεγάλο πανηγύρι-γλέντι στο χώρο του χλοοτάπητα του γηπέδου.
Ακολούθησε εντυπωσιακή τελετή παρέλασης των σημαιών (ελληνική κι αμφικτιονική) και η τελετή παράδοσης της αμφικτιονικής σημαίας από τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου στον πρόεδρο της Αμφικτιονίας και έπειτα στον Αντιδήμαρχο Σελλάνων του Δήμου Παλαμά -εκεί θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 το επόμενο, 8ο Συνέδριο και Αντάμωμα, εκεί στον Δήμο Παλαμά το 2009 είχε γίνει η πρώτη διοργάνωση και γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας της Αμφικτιονίας στα πρότυπα της αρχαίας θεσσαλικής αμφικτιονίας-. Κάπως έτσι, σηματοδοτήθηκε η λήξη της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε -μάλιστα όλοι εξήραν τη φιλοξενία του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των κατοίκων του- στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο.