• 11 Σεπτεμβρίου, 2022

Ελληνικά ναυπηγεία – Ανεκμετάλλευτη η αξία τους δηλώνουν οι Νικήτας και Αρτέμιος Ψυχάλης, ναυπηγοί 4ης και 5ης γενιάς

Ελληνικά ναυπηγεία – Ανεκμετάλλευτη η αξία τους δηλώνουν οι Νικήτας και Αρτέμιος Ψυχάλης, ναυπηγοί 4ης και 5ης γενιάς

Έναν ελληνικό θησαυρό, με αρχαίες ρίζες στην ελληνική ιστορία που συνεχίζεται από πατέρα σε γιο, συναντήσαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατά την περιοδεία μας με τους συναδέρφους εκδότη και μέλος Δ.Σ. της AEJ (Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων) κ. Σπύρο Λάτσα και μέλος της AEJ κα Λένα Κυρόπουλος. Ο λόγος για την οικογένεια Ψυχάλη, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυπηγο-επισκευής και ναυπηγικής από το 1890.

Στη συζήτησή μας με τον Νικήτα Ψυχάλη και τον γιό του Αρτέμιο Ψυχάλη, διαπιστώσαμε με χαρά, την αγάπη για τη δουλειά τους, η οποία αποδεικνύεται από το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό στο οποίο έχουν επενδύσει, το σύγχρονο βιομηχανικό εξοπλισμό και τις πιστοποιήσεις που διαθέτουν, τις βραβεύσεις που απέσπασαν, αλλά και τα υλικά άριστης ποιότητας που χρησιμοποιούν.

Η αγάπη τους για την Ελλάδα και την ναυπηγική της ιστορία, το μεράκι τους, αλλά και το παράπονό τους για την απαιτούμενη στήριξη που χρειάζεται ο κλάδος από το κράτος είναι όσα αποκομίσαμε από τη συζήτησή μας. Δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί (αυθόρμητα και live –από κινητό μαγνητοσκοπημένο) ή και διαβάστε απόσπασμα της συζήτησή μας.

«Τα ναυπηγεία Περάματος έχουν κλείσει έναν αιώνα συνεχούς λειτουργίας και κυρίως συνεχίζουμε στα ελληνικά ναυπηγεία, με τεχνογνωσία και αριστεία ειδικών ελλήνων τεχνητών, που μας κάνουν περήφανους. Τα ναυπηγεία στην Ελλάδα πρέπει να ξαναζωντανέψουν. Δεν επιτρέπεται, σε μια χώρα που είναι παγκόσμια δύναμη σε εμπορικό στόλο να μην έχει αντίστοιχα δικά της ναυπηγεία και να δίνει παραγγελίες σε ξένα κράτη, Τουρκία, Κίνα… «δεξιά κι αριστερά». Πρέπει να προστατεύσουμε την ιστορία μας, κυρίως την τεχνογνωσία μας και την κληρονομιά μας. Είμαστε έλληνες και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε δυνατά.

(Αρτέμιος) Εγώ είμαι η τέταρτη γενιά και ο γιος μου -που συνεχίζει- η πέμπτη γενιά. Η ιστορία μας ξεκινά από το 1890 από το ναυπηγείο της Σύρου.

Στα ναυπηγεία της Σύρου, κατασκευάστηκαν τα πρώτα μεταλλικά πλοία στην Ελλάδα. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για την ιστορία μας, αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν.

(Νικήτας) Ο κάθε Έλληνας αν θέλει μπορεί να δημιουργήσει και να αντιπροσωπεύσει τον εαυτό του και την επιχείρησή του και μέσα από έναν τόσο οργανωμένο χώρο, όπως η ΔΕΘ. Καλούμε τους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, να έρθουν στο περίπτερό μας (hall 2, stand 4) και να γνωρίσουν τον κόσμο μας… και τις δυνατότητες που μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει.

Περισσότερα για τα ναυπηγεία Περάματος Ψυχάλης ΕΠΕ, μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω λινκ https://www.psichalis-shipyard.gr/

(φωτο, βίντεο: Βαλάντης Ματσόρδας)

από αριστερά Σπ. Λάτσας (μέλος AEJ, εκδότης), Νικήτας Ψυχάλης,
Βιβή Τσιντσίνη (μέλος AEJ, εκδότης), Αρτέμιος Ψυχάλης

Σχετικά Άρθρα

Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Για 3η συνεχόμενη χρονιά η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου έδωσε το παρών με τον δικό της…
Το Πυροσβεστικό Σώμα τίμησε τον  Δημήτρη Κουρέτα  για τη συνεισφορά του στην αντιπυρική περίοδο

Το Πυροσβεστικό Σώμα τίμησε τον  Δημήτρη Κουρέτα  για τη συνεισφορά του στην αντιπυρική περίοδο

Στα εγκαίνια του πληροφοριακού κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος στην  88η  ΔΕΘ παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου…
Χρ. Τριαντόπουλος: Η 86η ΔΕΘ ήταν μια επιτυχημένη και δυναμική έκθεση

Χρ. Τριαντόπουλος: Η 86η ΔΕΘ ήταν μια επιτυχημένη και δυναμική έκθεση

Η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία είχε ως τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,…