• 20 Ιουλίου, 2022

Είναι αμίαντος αυτό που κάηκε στο Νεοχωράκι; Τι κάνει η δημοτική Αρχή; Αντιδράσεις και απαντήσεις

Είναι αμίαντος αυτό που κάηκε στο Νεοχωράκι; Τι κάνει η δημοτική Αρχή; Αντιδράσεις και απαντήσεις

Το μεσημέρι της Παρασκευής 15/7, κάηκε ολοσχερώς το παλιό σχολείο στο Νεοχωράκι Αλμυρού, το οποίο στην κατασκευή του περιείχε αμίαντο.

Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία (που έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο κατηγορίας 1Α στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 για την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση των χημικών ουσιών). Αν προϊόντα που περιέχουν αμίαντο διαταραχθούν, είναι δυνατή η εισπνοή μικρών ινών, πράγμα που οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε ασθένειες όπως η αμιαντίαση, το μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά από το παρακάτω Δελτίο Τύπου του Χρήστου Καραζούπη:

Πριν από λίγες μέρες πήρε φωτιά το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρακίου το οποίο και καταστράφηκε ολοσχερώς. Από ό,τι πληροφορηθήκαμε ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αμίαντο, η πυροσβεστική υπηρεσία που έσπευσε και έσβησε τη φωτιά, πιστεύω θα λάβαν όλα τα μέτρα προφύλαξης που απαιτεί ο νόμος. Εκεί όμως πιστεύω θα παρέμεινε ο αμίαντος, μία ατομική βόμβα δίπλα στους κατοίκους που μένουν η επισκέπτονται το χωριό, καθώς ο αέρας θα παρασύρει και θα σκορπίσει τον αμίαντο στο χωριό αλλά και μία βροχή  θα μολύνει επικίνδυνα τις καλιέργειες και τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο νόμος για την απομάκρυνση του αμιάντου, προβλέπει ο δήμος να ορίσει ένα ειδικό συνεργείο, το οποίο με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας των κατοίκων θα απομακρύνει τον αμίαντο σε ειδικά σημεία περισυλλογής που υπάρχουν στην Ελλάδα, Βέβαια μόλις χθες το δημοτικό συμβούλιο ψήφησε τη κατασκευή μονάδας επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων  μπαταριών  …. 800 μ. από την Ευξεινούπολη…. θα ασχοληθεί με τον αμίαντο στο Νεοχωράκι. Για την ιστορία θυμόμαστε με τη καύση σκουπιδιών στη τότε χωματερή πόσους θανάτους είχαμε από καρκίνο στην Ευξεινούπολη….. και όχι μόνο….

Είναι αμίαντος; Τι κάνει η Δημοτική Αρχή;

Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο και εντεταλμένο για την πολιτική προστασία κ. Λεωνίδα Βούλγαρη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι: ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να ενημερώσω το Λαό του Αλμυρού. Οι υπηρεσίες μας έχουν σκύψει πάνω από το ζήτημα. Πήραμε δείγματα, θα γίνουν αναλύσεις των υλικών, ενώ για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες επικοινωνήσαμε με εταιρεία για τις διαδικασίες και ενδεικτικές τιμές. Πιθανότατα ένα μέρος στην πίσω πλευρά του σχολείου, να ήταν κατασκευασμένο με αμίαντο. Θα ενημερώσουμε τους πολίτες εκ νέου για την εξέλιξη των ενεργειών μας.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …