• 8 Ιουλίου, 2022

Σταθερότητα, σοβαρότητα και συνέπεια εγγυάται ο Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία

Σταθερότητα, σοβαρότητα και συνέπεια εγγυάται ο Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία

παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου στην Ολομέλεια της Βουλής            

 Τη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών τόνισε στην ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, καθώς όπως επεσήμανε με τις διατάξεις του συμβάλει στη αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της διοίκησης γενικότερα.      

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε τα εξής:

Περί λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων

«Περί λειτουργίας δημοτικών συμβουλίων και άρθρου 44 του νομοσχεδίου που ήταν η πηγή και των περισσότερων αντιπαραθέσεων.

Σας καλώ να μεταφερθούμε νοερά σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Ας πούμε στον Νομό Μαγνησίας, στην εκλογική μου περιφέρεια, ένα δημοτικό συμβούλιο μεσαίο, για παράδειγμα στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου στον Δήμο Αλμυρού. Τριάντα τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, είκοσι στην πλειοψηφία του δημάρχου, δεκατρείς στις αντιπολιτεύσεις.

Τι ισχύει με τον σημερινό νόμο; Μπορεί η μειοψηφία να θέσει προς συζήτηση ένα θέμα και να αρχίσει αυτή η σχοινοτενής διαδικασία με το ένα τρίτο των δημοτικών συμβούλων, που σημαίνει έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι. Την ίδια ώρα έρχεται ο δήμαρχος και θέλει να βάλει εκτάκτως ένα θέμα για την αποδοχή μιας χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, επί παραδείγματι υδροδοτικού για κάποιες κοινότητες που δεν έχουν νερό και πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο. Ο νόμος που ισχύει, λέει ότι ο δήμαρχος πρέπει να έχει την θετική ψήφο της απόλυτης πλειοψηφίας, δηλαδή δεκαεπτά δημοτικών συμβούλων, για να θέσει το θέμα προς συζήτηση και να αποφασιστεί αν θα μπει στη συζήτηση  για να ληφθεί απόφαση για να λάβουν μια χρηματοδότηση για ένα αναγκαίο έργο.

Και ενώ η αντιπολίτευση με έντεκα δημοτικούς συμβούλους μπορεί να συζητήσει για το μοντέλο διακυβέρνησης των Σαντινίστας, για τους Τουπαμάρος, για το Φωτεινό Μονοπάτι, για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και ό, τι άλλο και να ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία θα κρατάει ώρες, ο εκλεγμένος δήμαρχος για να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία απαιτείται να έχει τη συναίνεση όχι της πλειοψηφίας των παρόντων, αλλά της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή από τους τριάντα τρεις δημοτικούς συμβούλους των δεκαεπτά. Και μου λέτε ότι αυτό είναι δημοκρατικό και δεν πρέπει να αλλάξει, να γίνει πιο λειτουργικό, να γίνει πιο αποτελεσματικό!

Κανείς δεν αφαιρεί από κανέναν το δικαίωμα να βάλει θέμα. Δεν θα αποφασίσει, όμως, το ανώτατο όργανο της πόλεως, του δήμου που είναι το δημοτικό συμβούλιο; Θα αποφασίσει αν είναι επείγον, αν θα συζητηθεί στο τέλος του δημοτικού συμβουλίου ή αν θα συζητηθεί σε κάποια επόμενη συνεδρίαση.

Ακούσαμε ότι θα είναι αργά, ότι θα φύγουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ότι θα φύγουν τα μέσα ενημέρωσης και δεν θα έχουν κάλυψη τα γεγονότα, λες και τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τα ψηφίσματα και τις γενικότερες πολιτικές συζητήσεις. Τα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια καλύπτουν τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες, που καίνε τους πολίτες. Αυτά τα μέσα ενημέρωσης έτσι αξιολογούν -και μιλάω με βάση την επαγγελματική εμπειρία μου- τι ενδιαφέρει τον κόσμο. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική επιδίωξη του κάθε δημοτικού συμβούλου, τον ενδιαφέρει η πρόταση για την επίλυση των καθημερινών του προβλημάτων.

Κατά συνέπεια, εδώ ο Υπουργός και το νομοσχέδιο δεν δίνουν σημασία στο τι μπορεί να θέλει ο δήμαρχος, τι μπορεί να θέλει ο Υπουργός, τι μπορεί να θέλουν οι αντιπολιτεύσεις πρωτίστως για το πολιτικό τους προφίλ ή ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης. Το κριτήριο πρέπει να είναι -και αυτό πρωτεύει στο νομοσχέδιο- τι ενδιαφέρει τους πολίτες για το πώς λειτουργεί ένα δημοτικό συμβούλιο. Τους πολίτες – δημότες τούς ενδιαφέρει πρωτίστως να συζητούνται τα θέματα που τους ακουμπούν, τα θέματα που τους αφορούν και σε μια δεύτερη φάση βεβαίως μπορούν να συζητηθούν και τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα σε ένα όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού, όπως είναι ένα δημοτικό συμβούλιο. Το να συζητάμε τώρα για τα αυτονόητα και να υπάρχουν δυνάμεις που λένε ότι οι πολίτες – δημότες επιθυμούν να επιδίδονται σε σχοινοτενείς συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια για θέματα άσχετα με την αρμοδιότητά τους και όχι να συζητούν τα προβλήματα που καίνε τους δημότες, αυτό πραγματικά δε νομίζω ότι πείθει κανέναν.

 Άρα οι όποιες αντιρρήσεις είχαν μόνο την έννοια του εντυπωσιασμού περί δημοκρατικότητας, περί ελευθερίας του λόγου, περί δυνατότητας συζήτησης των θεμάτων, που δεν μειώνεται σε καμία περίπτωση. Κατά την άποψή μου γίνεται μια παρέμβαση η οποία τακτοποιεί τα ζητήματα σύμφωνα με τον βαθμό ενδιαφέροντος των πολιτών. Τα πολιτικά ζητήματα ο πολίτης σε πρώτη φάση επιθυμεί να συζητούνται στη Βουλή. Δεν συζητούνται όμως μόνο αμιγώς πολιτικά ζητήματα εδώ. Συζητούνται σε δεύτερη και τρίτη φάση και ζητήματα διοικητικής φύσεως κ.λπ. Το αντίθετο ισχύει για τα δημοτικά συμβούλια. Από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο ο πολίτης επιθυμεί να βάζουν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης και των αποφάσεων τα θέματα της καθημερινότητάς τους, τα θέματα του δήμου και των δημοτών. Αυτό έρχεται να αλλάξει το άρθρο 44.

• Περί λειτουργίας υπηρεσιών διοίκησης

«Όσον αφορά το θέμα των γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι αν η Νέα Δημοκρατία ήθελε να κάνει έφοδο στη διοίκηση, από την πρώτη στιγμή, με όποιο κόστος -προσφυγής κ.λπ.-, θα είχε αλλάξει τους γενικούς γραμματείς και θα είχε τοποθετήσει πολιτικά πρόσωπα. Εδώ φαίνεται ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος δεν είναι λειτουργικός, δεν παράγει τα αποτελέσματα που επιθυμεί η κεντρική διοίκηση, η Κυβέρνηση, και γίνεται αυτή η αλλαγή, ούτως ώστε να ελέγχεται η κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση και για την αποτελεσματικότητά της στα αμιγώς πολιτικά ζητήματα. Τα ζητήματα προσωπικού, διαχείρισης και υπηρεσιακής λειτουργίας παραμένουν στον υπηρεσιακό γραμματέα. Όταν βλέπεις έναν θεσμό ο οποίος δεν πάει, δεν τραβάει, δεν λειτουργεί, δεν πρέπει να πάρεις κάποιες αποφάσεις, ώστε να καταστεί λειτουργικός;»

• Περί λειτουργίας Υπηρεσιών Δόμησης

«Κύριε Υπουργέ, πράγματι με τις Υπηρεσίες Δόμησης και τη διοικητική συνδρομή των μεγάλων δήμων στους μικρότερους υπήρξε πρόβλημα, το οποίο διογκώθηκε μετά τη λήξη της αρμοδιότητάς τους στις 30 Μαΐου. Πολύ ορθώς έρχεστε και λέτε ότι οι μεγάλες και οργανωμένες Υπηρεσίες Δόμησης των μεγάλων δήμων, των πρωτευουσών των νομών, θα συνεχίσουν να συνδράμουν διοικητικά τους μικρούς, απομακρυσμένους διοικητικούς δήμους που δεν έχουν Υπηρεσίες Δόμησης, που δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες.

Πώς, όμως, θα γίνει αυτό; Όταν θα ενισχύσουμε τα οργανογράμματα των κεντρικών υπηρεσιών, όταν θα δώσουμε περισσότερους μηχανικούς, για παράδειγμα, στην Υπηρεσία Δόμησης και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, για να μπορεί να συνδράμει και τους Δήμους του Πηλίου που είναι ορεινοί και τους νησιωτικούς δήμους της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου κυρίως, που είναι απομακρυσμένοι και μικροί και δύσκολα δημόσιοι λειτουργοί επιλέγουν να υπηρετήσουν σε τέτοιες περιοχές.

Ερχόμαστε, λοιπόν, να ενισχύσουμε αυτές τις υπηρεσίες με μηχανικούς κατά κύριο λόγο και μάλιστα το γεγονός ότι από τον τελευταίο διαγωνισμό 13Κ, αν δεν με απατά η μνήμη μου, δίνεται τη δυνατότητα στους δήμους να προσλάβουν και με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα είναι και αυτό ένα βήμα επιτάχυνσης, κύριε Υπουργέ. Επίσης, να σας ευχαριστήσω γιατί δίνετε και παράταση μέχρις ότου επιλυθούν όλα αυτά, που τα κληρονομήσατε, κύριε Υπουργέ, από το 2010 και από τον νόμο «Καλλικράτη. Δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα τα όσα προβλέπονταν τότε. Και να σημειώσω ότι κατά ένα μέρος αυτή η παράταση έχει και μια αναδρομικότητα από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ώστε να συνεχιστεί η διοικητική συνδρομή από τις μεγάλες ΥΔΟΜ των πρωτευουσών νομών και να μην μείνουν τα νησιά μας και οι ορεινοί δήμοι χωρίς Υπηρεσίες Δόμησης όλους αυτούς τους μήνες μέχρις ότου ενισχυθούν οι κεντρικές υπηρεσίες.»

• Περί των τριών χρόνων κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

Ο βουλευτής Μαγνησίας στην αρχή της τοποθέτησής του επ΄ αφορμή της επετείου εκλογής της Νέας Δημοκρατίας ως κυβερνών κόμμα της χώρας αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό έργο, το οποίο παρά τις όποιες κρίσεις και δυσκολίες αντιμετώπισε η χώρα, υπήρξε πλούσιο και συνεπές στις προεκλογικές δεσμεύσεις, παρέχοντας ασφάλεια και σταθερότητα στους πολίτες, ισχυροποιώντας παράλληλα τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα.

Συγκεκριμένα επεσήμανε τα εξής: «Σήμερα το ημερολόγιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δείχνει 7 Ιουλίου. Ακριβώς τρία χρόνια πριν ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τρία χρόνια τα οποία δεν ήταν ανέφελα και κατά τα οποία η Κυβέρνησή μας κρίθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές, κυρίως εξωγενείς, κρίσεις και ανταπεξήλθε. Η Ελλάς ισχυροποίησε τη θέση της στη διεθνή κοινότητα και στους διεθνείς οργανισμούς και ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από το Βήμα της Βουλής και τη σημερινή του συνέντευξη μέχρι και το τέλος της τετραετίας, ο τέταρτος χρόνος της οποίας ξεκινάει σήμερα, προκειμένου να εμπεδωθεί η σταθερότητα, η συνέχεια, η συνέπεια και η σοβαρότητα. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μια σοβαρή κυβέρνηση αυτό κάνει διαρκώς: Αναμετράται με τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζει, όποια κι αν είναι αυτά, όσο και αν αναμένεται να δυσκολέψουν.

Εκλογές, λοιπόν, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας, γιατί λειτουργούμε θεσμικά. Γιατί είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο και στο αποτέλεσμα. Γιατί δεν είμαστε περιστασιακοί τακτικιστές. Γιατί είναι στρατηγική μας επιλογή η έξοδος της χώρας από την κρίση και η αντιμετώπιση των όσων κρίσεων γεννάει η διεθνής κατάσταση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, ακόμα πιο σταθερά, ακόμα πιο αποφασιστικά και στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό».


Σχετικά Άρθρα

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο Χρ. Μπουκώρος για το νέο κύκλο ενίσχυσης επιχειρήσεων της Μαγνησίας

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο Χρ. Μπουκώρος για το νέο κύκλο ενίσχυσης επιχειρήσεων της Μαγνησίας

Συνάντηση εργασίας, με την Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας Βασιλική Λοΐζου του Υπουργείου Ανάπτυξης και το αρμόδιο υπηρεσιακό…
Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…