• 4 Ιουλίου, 2022

Εκδηλώσεις-φόρος τιμής στον Ρήγα Βελεστινλή και τους συντρόφους του

Εκδηλώσεις-φόρος τιμής στον Ρήγα Βελεστινλή και τους συντρόφους του

Την Κυριακή 26 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του. Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το απόγευμα στην πλατεία «Ρολόϊ» ακολούθησε η κυρίως εκδήλωση-ομιλία.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας στην εναρκτήρια ομιλία του καλωσόρισε τους παριστάμενους «στην γενέθλια πόλη του κορυφαίου του ελληνικού διαφωτισμού του Ρήγα Βελεστινλή» και συνέχισε «η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς τιμούμε μέσα από αυτή την εκδήλωση τον εθνεγέρτη μας Ρήγα Βελεστινλή και τους επτά συντρόφους του που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά μας στις 24/6/1798 στον Πύργο Νεβόισα του Βελιγραδίου. Ο Ρήγας Βελεστινλής και οι σύντροφοί του δολοφονούνται με σκοπό να σταματήσει το επαναστατικό έργο του μεγάλου εθνεγέρτη και να σιγήσει η φωνή του. Όμως τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα αντίθετα. Ο Ρήγας είχε ήδη καταφέρει να σπείρει τον σπόρο της επανάστασης, της ενότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των υπόδουλων βαλκανικών λαών. Η 24η Ιουνίου 1798 είναι ημέρα που ο Ρήγας μαζί με τους συντρόφους του πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων, με τα πιο δημιουργικά όπλα, την πένα του και το πνεύμα του. Δεν θέλησε τιμές και δόξες, μπορούσε να ζήσει μια ήρεμη και άνετη ζωή και όμως ονειρεύτηκε και πάλεψε για ένα καλύτερο αύριο. Το σημαντικότερο έργο του Ρήγα και ίσως η μεγαλύτερη λαχτάρα του είναι η προσπάθεια να ζούμε όλοι για να ανταπεξέλθουμε και να αφήσουμε παράμερα ιδιοτελείς σκέψεις και ενέργειες που οδηγούν σε απομόνωση και μιζέρια. Με γνώμονα τις ιδέες του Ρήγα, όλοι μαζί προχωράμε για τα ωραία, τα όμορφα, τα μεγάλα. Τιμούμε τους θυσιασθέντες και τους ευγνωμονούμε για την λευτεριά μας. Τιμή και δόξα στους αιώνες για τον κορυφαίο του ελληνικού διαφωτισμού Ρήγα Βελεστινλή.»

Κλείνοντας ο κ. Νασίκας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τα μέλη των συλλόγων που συμμετείχαν στη διοργάνωση και τον ακούραστο ιατρό κ. Δημήτρη Καραμπερόπουλο διδάκτορα ιστορίας της ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα για την σπουδαία ομιλία που ακολούθησε και τη σημαντική προσφορά του όλα τα χρόνια στην προβολή του Ρήγα Βελεστινλή, τόσο πανελλαδικά όσο και διεθνώς.

Με τον εξαιρετικά μεταδοτικό του τρόπο που μας έχει συνηθίσει, ο κ. Καραμπερόπουλος, παρουσίασε την ομιλία του για την καθοριστική συμβολή του Ρήγα Βελεστινλή στην απελευθέρωση των Ελλήνων από την πολύχρονη σκλαβιά. Την ομιλία του μπορείτε να απολαύσετε στο κανάλι μας στο youtube «LaosOnline».

Χαιρετισμούς απηύθυναν μέλη των συνεργαζόμενων συλλόγων-φορέων: Πολιτιστικού «Άγιος Αθανάσιος», «Άγιος Γεδεών», Νεολαίας «Ενοδία», Επαγγελματιών Δήμου Ρήγα Φεραίου, Μικρασιατών και Ποντίων, Περιβολιωτών νομού Μαγνησίας και Γυναικών «Υπέρεια Κρήνη». Το παρόν έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης κα Κολυνδρίνη, ο βουλευτής κ. Μαραβέγιας, Αυτοδιοικητικοί και Εκπρόσωποι κοινοτήτων.


Σχετικά Άρθρα

Ανοίγει το παζάρι του Βελεστίνου – Δεν θα λειτουργήσει λούνα παρκ

Ανοίγει το παζάρι του Βελεστίνου – Δεν θα λειτουργήσει λούνα παρκ

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 ξεκινά η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη του Βελεστίνου, η οποία θα διαρκέσει έως…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…