• 23 Μαΐου, 2022

Διά ζώσης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού – Τα θέματα που συζητήθηκαν, οι προστριβές και οι αποφάσεις

Διά ζώσης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού – Τα θέματα που συζητήθηκαν, οι προστριβές και οι αποφάσεις

Δεν έλειψαν οι εντάσεις στη 10η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαΐου. Πριν τα θέματα ημερησίας διάταξης, συζητήθηκαν κάποια λόγω πίεσης χρονοδιαγραμμάτων.

Εγκρίθηκαν οι ισολογισμοί-απολογισμοί τριών κληροδοτημάτων, επικυρώθηκαν κατά πλειοψηφία οι όροι για εγγραφή νηπίων στον παιδικό σταθμό και ο καθορισμός των τροφείων, ενώ ο κ. Εσερίδης ρώτησε τον Δήμαρχο κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο γιατί δεν έχει λάβει απάντηση σε αίτημά του για ενημέρωση σχετικά με τα έργα του Ιανού. Η κα Μυγιάκη παίρνοντας τον λόγο ζήτησε να γίνει ένας απολογισμός κι ενημέρωση αυτών των έργων.

Ακολούθησε η συζήτηση του πρώτου θέματος ημερησίας διάταξης που αφορούσε τις πηγές ύδρευσης στο Μαυρομάτι. Ο κος Χατζηκυριάκος ενημέρωσε τους συμβούλους για το έργο λέγοντας πως υπάρχουν τρία θέματα που έχουν να κάνουν με τον φορέα λειτουργίας, με το γεγονός ότι απαξιώθηκαν οι αγωγοί 60 χιλιομέτρων διότι πέρασαν σχεδόν τριάντα χρόνια και χρειάζονται καινούργιους μηχανισμούς και με το ακριβό ρεύμα για τα αντλιοστάσια. «Παλεύουμε να ενταχθεί σε μία μεγάλη χρηματοδότηση για να μπορέσει να λειτουργήσει με σύγχρονα μέσα» είπε ο Δήμαρχος, ενώ ο κος Καλλές επισήμανε πως το έργο στο Μαυρομάτι και μελλοντικά ο Ξηριάς για τον Αλμυρό είναι σημαντικά. Σε παρέμβασή του, ο κος Ηλίας Δαλακούρας τόνισε πως πρέπει να βγει άδεια χρήσης νερού για να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ, να υπάρχει μόνιμο ρεύμα και όχι εργοταξιακό. Μίλησε για την επισκευή των αγωγών όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ΔΕΥΑΑΛ και ζήτησε να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε επτά καινούργια φρεάτια. «Είναι κρίμα η Σούρπη να μην παίρνει νερό εδώ και δύο χρόνια» είπε και μαζί του συμφώνησε ο κος Χατζηκυριάκος προσθέτοντας ότι σύντομα, από την άλλη εβδομάδα θα γίνει αυτό.

Επίσης ο Δήμαρχος δήλωσε πως για την άδεια χρήσης νερού απαιτείται η δημιουργία φορέα λειτουργίας, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ κος Τάσος Δεληζήσης ανέφερες πως με ίδια μέσα η επιχείρηση λύνει τα προβλήματα που προκύπτουν σε Αχίλλειο κι Άγιο Δημήτριο, πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΑΛ κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να έχουν όλοι οι οικισμοί πόσιμο νερό. «Ο Δήμος να πιέσει την Περιφέρεια για τη μελέτη του φορέα και να διεκδικήσουμε χρήματα για το τεχνικό θέμα» σχολίασε ο κος Σάββας Τσόγκας.

Τα επόμενα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν να κάνουν με τον προϋπολογισμό και την αναμόρφωση εσόδων-εξόδων. Εκεί άναψαν κάπως τα πνεύματα όταν ο κος Καλλές απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Δήμαρχο ισχυρίστηκε «έχετε απαξιώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, απουσιάζουν Αντιδήμαρχοι και οι υπάλληλοι του Δήμου» ενώ έκανε και σύγκριση με τον κο Μπέο στον Δήμο Βόλου και ζήτησε να είναι παρόντες οι Διευθυντές. «Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει απαξιωθεί από τη νομοθεσία της Κεντρικής Διοίκησης με την οποία πέρασαν πολλές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή» είπε ο κος Χατζηκυριάκος, επικράτησε ένταση με διαφορετικές απόψεις για το εάν οι Διευθυντές των τμημάτων του Δήμου είναι υποχρεωμένοι ή μη να παρίστανται στα Δημοτικά Συμβούλια.

Μελέτη για πιστοποίηση ελιάς

Σε ένα από θέματα που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, προβλέπεται κονδύλι για μια έρευνα του Πανεπιστημίου για πιστοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων της ελιάς. Θετικά την δέχθηκαν οι σύμβουλοι, ο κος Εσερίδης είπε να συμπεριληφθούν αν γίνεται τα αρωματικά φυτά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής μας, η κα Μυγιάκη μίλησε για το τσάι της Βρύναινας. «Να το κοιτάξουμε, δεν διαφωνώ με αυτά που προτείνετε» απάντησε ο κος Χατζηκυριάκος.

Το 5ο θέμα αφορούμε την έγκριση ή μη λειτουργίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, αργίες καθώς και 24ωρτης καθημερινής λειτουργίας του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος κος Βούλγαρης, χρειάζεται η έγκριση ώστε οι υπάλληλοι να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση κάποιου εργατικού ατυχήματος, να δουλεύει η καθαριότητα τις αργίες, να δουλεύει η Ανακύκλωση σε τρεις ημέρες και όχι δύο όπως στο ξεκίνημα, ενώ επισήμανε ότι κάτι παρόμοιο έχουν κάνει κι άλλοι Δήμοι. Ο κος Εσερίδης ήταν αρνητικός λέγοντας ότι «έτσι παραβλέπετε το πενθήμερο και το οκτάωρο». Βέβαια διευκρινίστηκε ότι ήδη υπάλληλοι δουλεύουν Σαββατοκύριακα και είτε πληρώνονται αυτή την εργασία είτε παίρνουν ρεπό μέσα στις υπόλοιπες ημέρες. «Από παλιά οι Δήμοι είναι ο πολιορκητικός κριός για κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων» υποστήριξε ο κος Τσόγκας.

Το σχέδιο Ιόλαος

Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «Ιόλαος» του Δήμου Αλμυρού το οποίο ψηφίστηκε από όλους εκτός από τον κο Τσόγκα. «Να κοιτάμε το Κουρί νυχθημερόν, αν και, θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα» υπογράμμισε ο κος Καλλές. Από την πλευρά του, ο κος Δαλακούρας επισήμανε το πρόβλημα στις Νηές εκφράζοντας την άποψη ότι έτσι όπως είναι η περιοχή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα γίνει ένα δεύτερο Μάτι. «Η μόνη έξοδος διαφυγής είναι η θάλασσα» απάντησε ο Δήμαρχος.

Ορίστηκαν τρία μέλη της επιτροπής για την ομαλή λειτουργία της ετήσιας εμποροπανήγυρης χωρίς να συζητηθεί κάτι παραπάνω επ’ αυτού κι αρκετή ώρα έγινε κουβέντα για το θέμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Σε αναζήτηση συνεργάτη για τα αδέσποτα

«Μετά την απομάκρυνση της κας Μαυραντζά, ποιος είναι υπεύθυνος» ρώτησε η κα Μυγιάκη, με τον κο Δεληζήση να απαντάει «είμαστε σε αναζήτηση νέου συνεργάτη». Επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο ότι ο Δήμος Αλμυρού βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης του έργου του καταφυγίου, ο κος Εσερίδης αναφέρθηκε σε δικαστήρια που είχε ο ίδιος με πολίτες και αθωώθηκε ύστερα από περιστατικά δαγκώματος σκύλων κατά τη δική του θητεία, ενώ η κα Έφη Τσακαλομάτη που παρακολούθησε τη συνεδρίαση, ζήτησε τον λόγο και είπε πως με περισσότερες στειρώσεις, ίσως λύνονταν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…