- 26 Απριλίου, 2022
Οι μαθητές του Γυμνασίου Σούρπης στα σύνορα της Πρώτης Ελεύθερης Ελλάδας
Γράφει ο Τριαντάφυλλος Σπανός
Οι 25 μαθητές της Γυμνασίου Σούρπης βάδισαν έναν «ιστορικό» περίπατο στον τόπο τους, επισκεπτόμενοι τα σωζόμενα μνημεία της πρώτης συνοριακής γραμμής του 1832 στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας των νεώτερων ελληνικών χρόνων.
Περπάτησαν στον κεντρικό δημόσιο δρόμο του χωριού, όπου το 1832 κυλούσε ο χείμαρρος Σαλαμπριάς, που αποτελούσε το άκρο, το βορειότερο σύνορο της Πρώτης ελεύθερης Ελλάδος. Απέναντι προς τη σημερινή Αγία Τριάδα ήταν ο Τούρκικος στρατώνας -ο Κισλάς που τον επισκέφτηκαν μετά οι μαθητές και είδαν την εγκαταλειμμένη, απογοητευτική δυστυχώς, κατάσταση του.
Στη συνέχεια επέστρεψαν μέσα στη Σούρπη, όπου είδαν τον Ελληνικό στρατώνα (σήμερα ιδιωτική κατοικία), επάνω από το Νηπιαγωγείο και τον Άγιο Γεώργιο. Οι δυο στρατώνες στα χρόνια της πρώτης συνοριακής γραμμής 1832-1881 «απείχαν μεταξύ τους μια ντουφεκιά» όπως καταγράφει το 1878 Γερμανός περιηγητής και στον μεταξύ τους χώρο υπήρχε η λεγομένη «νεκρή ζώνη», χωρίς κανένα κτίσμα, παρά μόνο ένα τελωνειακό φυλάκιο.
Στο τέλος του …ιστορικού τους περιπάτου οι μαθητές είδαν από κοντά το Αρχοντικό Δημοκωστούλα, λίγο πιο κάτω από την πλατεία, ένα μεγαλοπρεπές κτίριο-αρχοντικό του 1891, όπως διασώζει επιγραφή στο μπαλκόνι του. Εδώ ζούσαν οι μεγαλοκτηματίες του κάμπου Ιωάννης και Δημήτρης Δημοκωστούλας (οι ιδιοκτήτες του Κισλά, όταν έπαψε να είναι στρατώνας). Σήμερα είναι ακατοίκητο αλλά παραμένει σε καλή κτιριακή κατάσταση.
Η Σούρπη έχει ως ιστορικό παρελθόν τη δυνατότητα για σημερινές ιστορικές εκπαιδευτικές, σχολικές, επισκέψεις, για τους ιστορικούς λεγομένους περιπάτους, όπως αυτόν που πραγματοποίησαν οι τελειόφοιτοι μαθητές του τοπικού Γυμνάσιου. Τους συνόδευε και τους ξενάγησε ο διδάσκων την Νεώτερη Ιστορία στη τάξη τους Τριαντάφυλλος Σπανός.