• 13 Απριλίου, 2022

Η ακρίβεια μέσα από τα μάτια ενός πολύτεκνου με έξι παιδιά

Η ακρίβεια μέσα από τα μάτια ενός πολύτεκνου με έξι παιδιά

Ο Αλμυριώτης Νίκος Μπιρμπίλης με έξι παιδιά ηλικίας 1,5 έως 11 ετών μιλάει στον «Λαό» για τις δυσκολίες μιας πολυμελούς οικογένειας όπως η δική του

Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, αγαθών και υπηρεσιών έχουν γίνει αισθητές στο πορτοφόλι όλων μας το τελευταίο διάστημα. Άλλοι περισσότεροι κι άλλοι λιγότεροι, δεν υπάρχει κάποιος που δεν ανησυχεί για το ράλι των τιμών και την ακρίβεια που παρατηρείται. Επιλέξαμε να μιλήσουμε για αυτό το θέμα με τον Νίκο Μπιρμπίλη, έναν συμπολίτη μας ο οποίος έχει 6 παιδιά!

Γιος πολύτεκνης οικογένειας ο ίδιος αφού μεγάλωσε με οκτώ αδέρφια, με καταγωγή από τον Ανθότοπο, διαμένει στον Αλμυρό και είναι δημοτικός υπάλληλος, όπως άλλωστε και η σύζυγός του. Έχουν αποκτήσει δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια, ηλικίας από 1,5 έτους το μικρότερο μέχρι 11 ετών το μεγαλύτερο.

-Κε Μπιρμπίλη, πώς βιώνετε εσείς ως οικογένεια με οκτώ άτομα τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές; Πόσο σας έχει επηρεάσει;

-Αυτές οι αυξήσεις έχουν γίνει αισθητές πάρα πολύ στην οικογένειά μου. Συνηθίζω να ψωνίζω τα πράγματα του σπιτιού κάθε εβδομάδα και παρατήρησα ότι χρειάζονται 20-30 ευρώ παραπάνω, δηλαδή περίπου 100 ευρώ τον μήνα. Πριν έξι μήνες, έχοντας εγώ και η σύζυγος μία σταθερή δουλειά, ήμασταν σε θέση να αποταμιεύσουμε κάποια χρήματα. Τώρα τα βγάζουμε πέρα ίσα-ίσα, δεν φθάνουν οι δύο μισθοί.

-Έχετε προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις για να εξοικονομήσετε χρήματα;

-Σίγουρα ναι. Για παράδειγμα πέρυσι που το πετρέλαιο είχε 0,60 βάλαμε δύο τόνους, φέτος καθόλου, χρησιμοποιούμε σόμπα με ξύλα. Επίσης έχουμε μειώσει τα περιττά έξοδα. Εκεί που παίρναμε και μία σοκοφρέτα παραπάνω για τα παιδιά, τώρα παίρνουμε λιγότερες και τις μοιράζονται. Συν τοις άλλοις, στο χωριό έχουμε τον κήπο και τις κότες μας, με τα ζαρζαβατικά, τα φρούτα, τα φρέσκα αυγά.

-Τα παιδιά συμμερίζονται την αγωνία σας;

-Τα μεγαλύτερα ναι, τα έχουμε γαλουχήσει έτσι ώστε να καταλαβαίνουν και να βοηθούν τα μικρότερα. Βλέπουν την κατάσταση και είναι δεκτικά σε ό,τι τα λέμε. Πλέον παίρνουμε τα απαραίτητα.

-Η βοήθεια της Πολιτείας ποια είναι σε μια πολυμελή οικογένεια όπως η δική σας;

-Λαμβάνουμε ένα επίδομα 800 ευρώ το δίμηνο λόγω των έξι ανήλικων παιδιών. Πριν δύο χρόνια παίρναμε κι επίδομα ενοικίου αλλά πλέον όχι. Θεωρώ ότι η Πολιτεία, όχι μόνο αυτή η Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, δεν κάνουν τίποτα για τις πολυμελείς οικογένειες, τουλάχιστον δεν κάνουν αυτά που θα έπρεπε. Παλιότερα και η Ένωση Πολυτέκνων Βόλου έδινε τρόφιμα κι αγαθά, τώρα έχουν σταματήσει αυτά. Προσωπικά θα προτιμούσα να μην παίρνω επίδομα αλλά να έχουμε ελεύθερους γιατρούς, κάποιες εκπτώσεις σε βασικά αγαθά. Για παράδειγμα, τον παιδίατρο τον πληρώνω επί 6 φορές. Ήμουν κάποτε με τον νυν Υφυπουργό κο Τριαντόπουλο στο χωριό μου, τον Ανθότοπο και του επισήμανα το πρόβλημα ότι δεν υπήρχε παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας. Με δική του μεσολάβηση ήρθε παιδίατρος στον Αλμυρό. Μακάρι όλοι οι τοπικοί άρχοντες και οι βουλευτές μας να ενσκήψουν στα προβλήματα μας. Θέλω να πάρω ένα επταθέσιο αυτοκίνητο, ένα μικρό βανάκι και δεν μπορώ γιατί δεν υπάρχει κάποια επιδότηση από την Πολιτεία, συν το γεγονός ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι πανάκριβα, πάνω από 600 ευρώ. Και βεβαίως θέλω αυτοκίνητο από ανάγκη και όχι για πολυτέλεια. Η μετακίνηση για εμάς είναι πρόβλημα, είμαστε οκτώ άτομα! Τα παιδιά πάνε στο σχολείο με ταξί, το πρωί πληρώνω γυναίκα να τα προσέχει και να τα ετοιμάσει αφού εγώ και η σύζυγος φεύγουμε νωρίς από το σπίτι. Το επίδομα είναι μεγάλη βοήθεια, ό,τι σου δίνουν είναι σημαντικό αλλά θα ήθελα κάποιες άλλες παροχές. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει μεγάλες οικογένειες που θέλουν να κάνουν παιδιά και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Σε ερώτησή μας εάν έχει «κλείσει» στα έξι παιδιά, ο κ. Μπιρμπίλης απάντησε ότι πάντα ήθελε πολλά παιδιά, είναι ευλογία Θεού και δεν μετανιώνει για την ευτυχισμένη οικογένεια που δημιούργησε. «Δεν έκανα τα παιδιά για να ζητάω από την Πολιτεία να μου τα μεγαλώσει. Όχι, αυτό δεν συμβαίνει. Αλλά θεωρώ ότι η ελληνική οικογένεια πρέπει να αγκαλιαστεί εμπράκτως περισσότερο από την εκάστοτε κυβέρνηση ώστε οι νέοι να έχουν κίνητρα για να κάνουν παιδιά. Θα κάνω τα πάντα για να μεγαλώσω αξιοπρεπώς τα παιδιά μου, Δόξα τω Θεώ τα καταφέρνουμε άψογα μέχρι τώρα και με πολλή αγάπη» μάς είπε χαρακτηριστικά.


Σχετικά Άρθρα

Σε ασφυξία μεταφορείς και αρτοποιοί

Σε ασφυξία μεταφορείς και αρτοποιοί

Επαγγελματίες του Αλμυρού μιλούν για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στον κλάδο τους…