- 8 Απριλίου, 2022
Βραβείο Τοπίου από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Περιφέρεια Θεσσαλιας για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα
Κώστας Αγοραστός: «Αποδείξαμε ότι αντιδρούμε δυναμικά στο χρόνο και τις ανάγκες των ανθρώπων»
Με το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης βραβεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των τελευταίων ετών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια νέα κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση και μια έμπρακτη αναγνώριση, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι το εμβληματικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελεί «υπόδειγμα καλής πρακτικής, με προστιθέμενη αξία και οφέλη για το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».
Η ανασύστασή της λίμνης Κάρλα είναι συνυφασμένη με την δυναμική εξέλιξη του ανθρώπου στο χρόνο και την εξέλιξη της λογικής στο χρόνο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παραλαμβάνοντας το βραβείο από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Maguelonne Dejeant-Pons, κατά τη διάρκεια του National Symposium για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, που φιλοξενήθηκε στο Καστράκι Καλαμπάκας.
«Η Κάρλα αποξηράνθηκε για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και αναγεννήθηκε μετά από χρόνια, επαναφέροντας τη ζωή και την παραγωγή σε μια ολόκληρη περιοχή, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες των ανθρώπων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Είναι ένα έργο που αποδεικνύει ότι αντιδρούμε δυναμικά στο χρόνο, ένα πρόδρομο έργο της φιλοσοφίας build back better που εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να προλάβουμε κινδύνους και εξελίξεις της εποχής όπως είναι η ξηρασία, η έλλειψη υδατικών πόρων, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Έργο στενά συνυφασμένο με τις αξίες και τη μαγική, θετική ενέργεια του τοπίου, που συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ψυχισμού, της δημιουργικής σκέψης, την ηρεμία, την αρμονική συνύπαρξη και την ειρήνη, έργο τοπίου που προκαλεί ανάταση ψυχής και που οδηγεί σε λογικές αποφάσεις που έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και capital controls, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα αποτελεί ένα θείο δώρο ζωής για την περιβαλλοντική αναβάθμιση, την πρωτογενή παραγωγή, τη δημόσια υγεία, την ορθολογική διαχείριση του νερού, τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τον πολιτισμό, τον τουρισμό. Η ζωή επανήλθε με 184 νέα είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών που γεννήθηκαν στη λίμνη, το μικροκλίμα άλλαξε, άλλαξαν τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, με την δωρεάν άρδευση 100.000 στρεμμάτων γης, καταργήθηκαν οι γεωτρήσεις, σταμάτησαν οι ρηγματώσεις. Η λίμνη ενέπνευσε και αποτέλεσε πεδίο εργασίας για αρχαιολόγους, ανθρώπους της τέχνης που δημιούργησαν ένα εξαιρετικά εύγλωττο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Λιμναίου Πολιτισμού, πανεπιστημιακούς ερευνητές και πολλά σχολεία κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το έργο της Κάρλας αγαπήθηκε από τους Ευρωπαίους πολίτες που κέρδισε το πρώτο βραβείο δημοσιότητας στο διαγωνισμό EU Delivers. Είναι πρωτίστως ένα έργο που αφήνει πίσω του μέλλον, με πρόβλεψη να καλύψει στο μέλλον τις υδρευτικές ανάγκες του Βόλου. Η επαναδημιουργία της Κάρλας δημιουργεί πρότυπο σε όλες της διαδικασίες αναβίωσης της ζωής σε περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Είμαστε περήφανοι για το έργο μας και τη νέα διάκριση. Ευχαριστώ το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί χωρίς τη χρηματοδότηση της το έργο δεν θα μπορούσε να γίνει και την Εθνική Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προέκρινε τη συμμετοχή της Κάρλας μετά από διαγωνισμό ειδικής επιστημονικής επιτροπής για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 6η Σύνοδο Βραβείου Τοπίου. Παραδίδουμε στη Θεσσαλία ένα μεγάλο, χρήσιμο και λειτουργικό έργο, στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες της κοινωνίας, ένα έργο που επιλύει μεγάλα προβλήματα της περιοχής αλλά και πολλά μικρά, που όμως ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα στη ζωή των ανθρώπων».