- 29 Μαρτίου, 2022
Ο Θανάσης Φλεβάρης, προπονητής των Τιτάνων Αλμυρού, φιλοξενούμενος στην εκπομπή Λαός Online
Μπασκετικό χρώμα είχε η εκπομπή Λαός Online που μεταδόθηκε στο facebook του «Λαού» την Δευτέρα 21 Μαρτίου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη σχετική ενότητα «βίντεο». Καλεσμένος μας ο καταξιωμένος Αλμυριώτης προπονητής Θανάσης Φλεβάρης, με την πολυετή παρουσία σε πάγκους ομάδων του Βόλου και του Αλμυρού, ο οποίος αποτελεί τα τελευταία χρόνια, από ιδρύσεως, τον «πυλώνα» πάνω στον οποίο χτίστηκε η ακαδημία των Τιτάνων. Μιλήσαμε για τον σύλλογο που φέτος συμπληρώνει 7 χρόνια, το μπάσκετ της Μαγνησίας, την άθληση των παιδιών μιας και με την ιδιότητα του καθηγητή φυσικής αγωγής στο ΕΠΑΛ, γνωρίζει από …πρώτο χέρι πόσο η καραντίνα και η πανδημία επηρέασαν σωματικά και ψυχοπνευματικά τους νέους την τελευταία διετία.
Απομαγνητοφωνήσαμε ορισμένα σημεία, τα σημαντικότερα, της συζήτησής μας με τον κ. Φλεβάρη ως ακολούθως:
Για τη δημιουργία των Τιτάνων: Οι Τιτάνες δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 2015, ήταν μια κίνηση ανθρώπων που αγαπούσαν το μπάσκετ, που ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, κάτι φρέσκο στην πόλη του Αλμυρού. Ο κύριος στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μία ομάδα που θα έδινε βάση στο αναπτυξιακό κομμάτι, που θα βάλει τα παιδιά να παίξουνε, να ανταγωνιστούν σε υγιή πλαίσια μέσα σε κανόνες δεοντολογίας δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον προπόνησης. Τα παιδιά να παίξουν, να χαίρονται, να είναι χαρούμενα, να διδάσκονται και να γνωρίσουν τον σεβασμό και την πειθαρχεία μέσα από τον αθλητισμό.
Για τη φετινή σεζόν στο ανδρικό τμήμα που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες: Το ανδρικό τμήμα ξεκίνησε το 2017 να συμμετέχει, καθαρά με παίδες κι έφηβους. Για τρία χρόνια ήμασταν στη Β’ ΕΣΚΣΘ, κάθε χρονιά παίζαμε καλύτερα γιατί τα παιδιά μεγάλωναν και δυνάμωναν κι επιστέγασμα της προσπάθειας ήταν η άνοδος στην Α2. Πέρυσι κάναμε μόνο τρεις αγώνες και φέτος συνεχίστηκε η πορεία μας. Τελείως διαφορετικό φέτος το ρόστερ. Τα παιδιά που έπαιζαν χρόνια μαζί έφυγαν γιατί δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα του επαρχιώτικου αθλητισμού, πέρασαν σε σχολές και σπουδάζουν. Αυτό είχε ως επακόλουθο η ομάδα να είναι καινούργια και μέχρι να βρει χημεία, χρειάστηκε χρόνος, ο δεύτερος γύρος ήταν καλύτερος από τον πρώτο. Θεωρώ ότι το πρόσημο ήταν θετικό, ήταν μια πετυχημένη σεζόν.
Για το διάστημα 7 μηνών που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα: Δυστυχώς αυτός ο προγραμματισμός είναι πρωτόγνωρος και για μένα και για τους παίκτες, έχουμε επτά μήνες μέχρι να αρχίσει η επόμενη σεζόν που σίγουρα είναι πολύ μεγάλη διάρκεια. Προσπαθώ να κρατήσω τους παίκτες σε εγρήγορση όσο αντέχουν κι αυτοί ψυχολογικά με προπονήσεις, με ατομικές. Και μικρές που είναι οι κατηγορίες θα μπορούσαν να έχουν πλέι οφ-πλέι άουτ ώστε να υπάρχουν περισσότερα παιχνίδια.
Για την αποδοχή των Τιτάνων από την τοπική κοινωνία: Η αποδοχή που εισπράττουμε είναι μεγάλη, μας έχει αγκαλιάσει ο κόσμος διότι έχει καταλάβει την προσπάθεια που καταβάλαμε και καταβάλουμε όλοι μας, τον σκοπό που υπάρχουμε και νομίζω ότι φαίνεται από τις κουβέντες που κάνουμε στην κοινωνία αλλά και τη συμμετοχή των παιδιών που εισρέουν στην ακαδημία μας. Έχουμε έξι τμήματα ακαδημιών και με το ανδρικό συνολικά επτά. Από αυτά, τα δύο είναι κοριτσιών. Συνολικά 90-95 παιδιά, προπονούνται τρεις φορές την εβδομάδα, κάποια τμήματα και μία φορά παραπάνω. Εκτός από εμένα, προπονητής είναι ο Κώστας Γουργιώτης που ασχολείται με τα μικρότερα παιδιά. Κατά κύριο λόγο κάνουμε προπονήσεις στο κλειστό του ΕΠΑΛ, το ανδρικό στο κλειστό του Αλμυρού. Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, ο Αλμυρός έχει τρία κλειστά και βρίσκουν χώρο και χρόνο όλες οι ομάδες. Βοηθάει πολύ ο κόσμος και οι επιχειρηματίες του Αλμυρού τη διοίκηση των Τιτάνων.
Για την ενασχόληση των παιδιών με το μπάσκετ σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες: Δεν είναι ίδιες οι εποχές και δεν πρέπει να τις συγκρίνουμε. Κάποτε στην εποχή μας τρελαινόμασταν να κάνουμε προπόνηση, αγωνιούσαμε να παίξουμε στο ανδρικό, τώρα πια δεν υπάρχουν αυτά. Τα παιδιά δικαιολογημένα διότι έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα από τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τις δραστηριότητες, βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον αθλητισμό. Βέβαια επηρέασε πολύ η καραντίνα, και ψυχολογικά και σωματικά. Κλεισμένα μέσα στο σπίτι ένιωθαν μια γενική φοβία για τις αρρώστιες, θλίψη, απογοήτευση, δεν έβρισκαν τους φίλους. Αυτά τους δημιούργησαν άγχος και πίεση. Σωματικά επηρεάστηκαν από την καθιστική ζωή. Επηρεάστηκε και η καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα. Οι μελέτες λένε ότι εάν κάποιο παιδί σταματήσει για δύο εβδομάδες, όλοι οι δείκτες πέφτουν, πέφτει η δύναμη, η αντοχή, η ταχύτητα κι όλα αυτά δεν επανέρχονται εύκολα, χρειάζονται τον διπλάσιο και τον τριπλάσιο χρόνο.
Για τη φιλοσοφία των Τιτάνων: Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργήσουμε παίκτες που θα αποκτήσουν εμπειρίες και παραστάσεις μέσα από παιχνίδια. Για αυτό βάζω και μικρά παιδιά να παίξουν. Στόχος είναι το παιδί να αποκτήσει την ικανότητα να παίρνει σωστές αποφάσεις, να είναι ανταγωνιστικό, να κάνει λάθη και να μαθαίνει μέσα απ’ αυτά, να είναι έτοιμο να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα θελήσει αργότερα. Είχαμε πέρυσι τον Κοσμίδη, τον Βουλτσίδη, τον Τσαουσάι, τον Κακλιά, ο Μπιρμπίλης είναι ακόμη στην ομάδα που έπαιξαν πολύ. Φέτος είχαμε τον Κολοκυθά κι έρχονται από πίσω δύο πολύ αξιόλογα παιδιά που τα πήραν στο κλιμάκιο, τον Αραμπατζή και τον Χρυσικό. Πρέπει να κάνουμε το παιδί 10-12 ετών να έρθει στο γήπεδο και να αγαπήσει το παιχνίδι πρώτα απ’ όλα. Μπάσκετ επαγγελματικό θα παίξουν λίγα παιδιά, αλλά αυτός δεν είναι αυτοσκοπός. Εμείς θέλουμε να έχουμε παιδιά που θα μάθουν σωστά το άθλημα, που αν δεν παίξει, αργότερα να γίνει πατέρας μπασκεμπολίστα, να παρακολουθεί ένα παιχνίδι και να ξέρει τους κανόνες. Γιατί επαγγελματισμό θα κάνουν λίγοι. Μας νοιάζει σαν σύλλογος τα παιδιά να μείνουν στον χώρο και να παίρνουν αργότερα μία μπάλα κι ας παίζουν μόνα τους. Δίνουμε χώρο και χρόνο σε Αλμυριώτες παίκτες που θέλουν να συνεχίσουν στο μπάσκετ.
Για το επίπεδο του μαγνησιώτικου μπάσκετ: Το μπάσκετ όσο περνάνε τα χρόνια πέφτει. Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 ΕΣΚΑΘ ήταν μέτριο. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό. Αλλά πέρα από την Α1 που τώρα δυνάμωσε με τον έναν όμιλο, το μπάσκετ είναι χαμηλά. Πάντα άμα υπάρχει οργάνωση και ένας στόχος, μπορούν να γίνουν μεγάλα πράγματα. Θέλει δουλειά από πολύ κόσμο.
Για το μέλλον, τον ρόλο των γονιών και τα ταλέντα: Μας ενδιαφέρει να βγουν παιδιά και να στελεχώσουν ομάδες, να αγωνιστούν όπου θέλουν, κανένας παίκτης δεν είναι δέσμιος του συλλόγου. Δεν είναι αυτοσκοπός εάν το ανδρικό τμήμα παίξει στη Β’ Τοπική, στην Α2 ή στην Α1, θέλουμε να προχωρήσουν τα παιδιά. Οι γονείς ό,τι κάνουν, το κάνουν από αγάπη για τα παιδιά τους. Αλλά μερικές φορές επειδή ξεπερνούν τα εσκαμμένα, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο γονιός πρέπει να αφήνει τον προπονητή να κάνει τη δουλειά του, να είναι συμβουλευτικός για το παιδί του, να το στηρίζει αλλά να μην το κρίνει. Ταλέντα υπάρχουν, πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να δουλεύουν με το κεφάλι κάτω και όταν τους δοθούν οι ευκαιρίες, να τις αρπάζουν.
Ο Θανάσης Φλεβάρης τόνισε επίσης ότι τα παιδιά είναι πολύ πιεσμένα στο σχολείο που περιμένουν τη γυμναστική για να κινηθούν λιγάκι, η καθιστική ζωή τους επηρεάζει πάρα πολύ, μίλησε για το σοβαρό έλλειμμα προπονητών μπάσκετ στην πόλη του Αλμυρού, ενώ δήλωσε πως στους Τιτάνες «προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, είναι σημαντικό να είμαστε προσηλωμένοι στο πλάνο μας».
Ερωτηθείς για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία με τον ΓΣΑ, απάντησε πως «εννοείται ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας αρκεί να είναι προς όφελος των παιδιών, του συλλόγου και του αθλήματος. Όλοι όσοι είμαστε στο μπάσκετ, αγαπάμε το άθλημα και θέλουμε το καλό του. Πρέπει να επικεντρώνουμε στο πως θα κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το άθλημα, εκεί εστιάζω την προσπάθεια που πρέπει να γίνει από την πλευρά μας».