• 29 Μαρτίου, 2022

Αλμυρός: Εγκρίθηκε το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Αλμυρός: Εγκρίθηκε το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Την έγκριση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου

Αλμυρού αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού σε συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου.

Ως «Σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων” ορίζεται το πρόγραμμα χωροθέτησης δημόσιων προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και θέσεων στάθμευσης Η/Ο, που εκπονείται από τους Δήμους εντός των διοικητικών τους ορίων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 17 του Ν.4710/2020 “Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις”.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 ο Δήμος Αλμυρού, υπέγραψε συμφωνητικό, προϋπολογισμού 36.902,40 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, με ανώνυμη εταιρεία για την εκπόνηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να αναλάβουν οι Δήμοι είναι να εκπονήσουν ένα Στρατηγικό Σχέδιο για το δημόσιο δίκτυο φορτιστών, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην επόμενη ημέρα της ηλεκτροκίνησης. Το αντικείμενο των σταδίων του ανωτέρω σχεδίου, όπως προβλέπονται από τη σύμβαση περιγράφεται συνοπτικά ως εξής:

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιείται σημαντική προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για την μετάβαση σε μία οικονομία που βασίζεται στην κατανάλωση λιγότερων ορυκτών πόρων. Ο τομέας των μεταφορών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το ένα πέμπτο των εκπομπών του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αστικές μεταφορές είναι ο μοναδικός τομέας όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορώντας σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί βάζοντας συγκεκριμένους στόχους να μειώσει τις εκπομπές αυτές (GHG) κατά 40% μέχρι το 2030.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί κανείς να αναγνωρίσει σημαντικά οφέλη από τη συνδυασμένη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες εκφράζουν πλέον βασικά εργαλεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις με πρωτόγνωρο τρόπο συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επίτευξη των αρχών της αειφορίας.

Ο Δήμος Αλμυρού αποφάσισε να εκπονήσει ένα σύγχρονο, βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη συνθήκη για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ήτοι ένα δίκτυο υποδομών φόρτισης στα λειτουργικά όρια του.

Η τοποθέτηση σταθμών φόρτισης διευκολύνει την κίνηση και στάθμευση των ηλεκτρικών οχημάτων, σε περιοχές όπου οι περισσότεροι πολίτες θα επισκεφθούν συχνά μέσα στο χρόνο, αλλά γίνεται ισοκατανομή των σταθμών φόρτισης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αλμυρού με κριτήριο την κατοικία.

Στη μελέτη λοιπόν του Δήμου, αποφασίστηκε το σύνολο των σημείων σταθμών φόρτισης στα ακόλουθα σημεία:

Βασ. Κωνσταντίνου 128, Αλμυρός

17ης Αυγούστου, Αλμυρός

Βαλαμουτόπουλου 11-9, Αλμυρός

Σταδίου, Αλμυρός

Φίλωνος 2-4, Αλμυρός

Αργυρόπουλου, Αλμυρός

Φιλελλήνων 27, Αλμυρός

Στεφ. Κομητά 75-67, Αλμυρός

Κορυτσάς (προέκταση), Αλμυρός

Αθανασίου Διάκου, Ευξεινούπολη

Ι. Πανέρη, Ευξεινούπολη

Πάροδος πάρκου, Νέος Πλάτανος

Έναντι ναού, Κρόκιο

Στεγασμένος Δ.Χ.Σ, Ανάβρα

Δ.Χ.Σ., Πτελεός

Επαρ. Οδ. Αχιλλείου-Γλύφας 57,

Αχίλλειο

Δ.Χ.Σ., Πηγάδι

Πάρκο βόρ. εισόδου), Σούρπη

Αμαλιάπολη

Τα ανωτέρω σημεία και σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου υποβλήθηκαν προς εξέταση στον ΔΕΔΔΗΕ, με τις συντεταγμένες προκειμένου να δοθούν στοιχεία σχετικά με την δυνατότητα ή μη Άμεσης Ηλεκτροδότησης καθώς και την απαιτούμενη απόσταση σημείου ηλεκτροδότησης, τα οποία καθορίζουν και το τελικό κόστος εγκατάστασης.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…