• 24 Μαρτίου, 2022

Xρ. Μπουκώρος: Επιλύθηκε το θέμα των δασωμένων αγρών για εκατοντάδες αγρότες στη Μαγνησία

Xρ. Μπουκώρος: Επιλύθηκε το θέμα των δασωμένων αγρών για εκατοντάδες αγρότες στη Μαγνησία

Αποκαλυπτικός διάλογος ανάμεσα στον Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά και τον Χρήστο Μπουκώρο

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για τη διάταξη περί δασωμένων αγρών στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προέβαλλε για ακόμη μία φορά με καίριες ερωτήσεις του το ζήτημα των βελτιώσεων των δασικών χαρτών, της επιτάχυνσης των διαδικασιών των αντιρρήσεων αλλά και της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του χαρακτηρισμού των αγροτικών εκτάσεων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά αφού συνεχάρη την Κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο για την προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό ανέφερε τα εξής: «Ο νόμος για τους δασικούς χάρτες και οι υπουργικές αποφάσεις που ακολουθούν, καθώς και οι διατάξεις σαν και αυτή που φέρνετε σήμερα, ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Πριν σας θέσω μια σειρά ερωτημάτων, θα πω ότι απελευθερώνετε τους Έλληνες με όλες αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, γιατί προηγούμενοι νόμοι πήγαν να τους αιχμαλωτίσουν ως προς το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το δικαίωμα της παραγωγής και το δικαίωμα να ζει ο αγροτικός πληθυσμός στον τόπο του και να αναπτύσσεται. Ως εκ τούτου αρχικά σάς συγχαίρω. Θα ήθελα, όμως, να θέσω ορισμένα ερωτήματα, δύο, τρία γενικά ερωτήματα και δύο, τρία ειδικά.

Συζητάμε σε αυτήν την Αίθουσα και στις επιτροπές και στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Έχουμε απαντήσει σαφώς στο ερώτημα ποτέ ήταν περισσότερα τα δάση στη χώρα μας, το 1945 ή σήμερα, το 2022 μετά από τόσες πυρκαγιές, μετά από τόσες καταστροφές κ.λπ. Αν απαντήσουμε σαφώς και με συγκεκριμένα στοιχεία σε αυτό το ερώτημα η συζήτηση γίνεται πιο εύκολη. Η δική μου πληροφόρηση είναι ότι τα δάση μας μετά τις ανείπωτες καταστροφές που έχουν υποστεί, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι ήταν 2 εκατομμύρια περισσότερα στρέμματα σε σχέση με το 1945.

Έρχομαι στο δεύτερο ερώτημα, που έχει να κάνει με τη σημερινή διάταξη και το άρθρο 80 του παρόντος νομοσχεδίου. Μιλάτε για τους δασωμένους αγρούς. Έχουμε κάνει καμία σοβαρή συζήτηση σε αυτό το Κοινοβούλιο για το πού οδήγησε η μαζική αστυφιλία αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο στη χώρα μας, πόσα εκατομμύρια κάτοικοι της υπαίθρου εγκατέλειψαν την περιουσία τους, με οποιοδήποτε νομικό καθεστώς την κατείχαν μέχρι τότε, που πάντως την καλλιεργούσαν και ζούσαν από αυτή, και ήρθαν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα όχι 7, αλλά 20 και 25 εκατομμύρια στρέμματα να έχουν δασωθεί, να έχουν εγκαταλειφθεί, να έχουν ερημοποιηθεί;

Τρίτο ερώτημα, κύριε Υπουργέ, έχει γίνει καμία σοβαρή συζήτηση σε αυτή τη χώρα για την έννοια του δάσους; Υπό ποία οπτική γωνία το λέω αυτό; Προστατεύεται το δάσος όταν υπάρχει μια προσέγγιση ότι τα πάντα είναι δάσος ή όταν οριοθετείται αυστηρώς το δάσος. Δηλαδή μια δασωμένη πλέον γεωργική, αγροτική έκταση προφυλάσσει το δάσος ή αποτελεί προσάναμμα για την καταστροφή του δάσους; Αυτό είναι το τρίτο ερώτημα που θέλω να μου απαντήσετε.

 Για τους δασωμένους αγρούς πολύ καλά κάνετε. Δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιρρήσεις, ότι όταν θα χαρακτηριστούν αγροτικές εκτάσεις αυτές οι περιοχές, μπορεί να γίνουν, λέει, και ξενοδοχεία, μπορεί να γίνουν και άλλες δραστηριότητες και σπίτια. Γιατί στις σημερινές αγροτικές εκτάσεις, στις υφιστάμενες με βάση την υπερκείμενη νομοθεσία και τις πολεοδομικές προβλέψεις, δεν χτίζονται ξενοδοχεία, σπίτια και άλλες δραστηριότητες; Ρωτώ εγώ. Ρητορικό είναι περισσότερο το ερώτημα.

Επίσης, εκπονείτε μια πολύ σοβαρή μελέτη από την οποία θα προκύψουν κάποια συμπεράσματα για το τι γίνεται με τους αγρούς οι οποίοι εκχερσώθηκαν, κύριε Υπουργέ. Πολύ καλά κάνετε και εκπονείτε αυτήν τη μελέτη για να δούμε τι συνεισφέρουν στο αγροτικό εισόδημα, για να δούμε τι συνεισφέρουν στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, για να δούμε κατά πόσον μπορούν αυτοί οι αγροί να συνεχίσουν να καλλιεργούνται, να παράγουν και να επιδοτούνται -επιδοτούνται σήμερα- ή αν θα θυσιάσουμε τις επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

 Θα σας παρακαλούσα, μιας και είναι σε εξέλιξη αυτή η σοβαρή μελέτη που αποδεικνύει ότι κάνετε πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτό το αντικείμενο και εσείς και ο κ. Ταγαράς και ο κ. Σκρέκας, να συμπεριλάβετε και τις λεγόμενες χορτολιβαδικές εκτάσεις, με την έννοια ότι κάποιος συμπολίτης μπορεί να θέλει να γίνει αγρότης, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να γίνει κτηνοτρόφος και εφόσον έχει συμβόλαια γι’ αυτές τις εκτάσεις και είναι αγορασμένες, χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας τους να μπορεί να του κατοχυρωθεί το ιδιοκτησιακό δικαίωμα, ώστε για να μπορέσει αύριο να κάνει μια μονάδα, να το χρησιμοποιήσει ως βοσκότοπο κ.ο.κ.

Και το τελευταίο ερώτημά μου, κύριε Υπουργέ. Πραγματικά κυριολεκτικά απελευθερώσατε πολλές περιοχές, γιατί ερχόταν το δημόσιο – δυνάστης χωρίς κανένα χαρτί στα χέρια του γιατί ήταν μη δορυάλωτες, άρα δεν είχε συνέχεια, δεν είχε χαρτιά, δεν είχε κιτάπια, δεν είχε χρυσόβουλα, δεν είχε συμβόλαια, δεν είχε τίποτα και έλεγε ότι «αυτό είναι δικό μου» και πάσχιζε ο κακομοίρης της ελληνικής υπαίθρου να αποδείξει ότι το είχε από τον προπάππου του και με αυτό ζούσε την οικογένειά του.

Έρχεστε, λοιπόν, να λύσετε αυτό το θέμα. Υπάρχουν και άλλες περιοχές. Θέλω να εντάξετε στην προσοχή σας και στη μελέτη σας και το ζήτημα των Βορείων Σποράδων, της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, γιατί είναι πανομοιότυπη περίπτωση με τις περιοχές στις οποίες επιλύσατε το ζήτημα, κύριε Υπουργέ.

Το τελευταίο που θέλω να πω, αφού σας συγχαρώ για δεύτερη φορά, είναι ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας χρειάζονται ίσως περισσότερες επιτροπές αντιρρήσεων ή και κάποιες παρατάσεις μέχρι την ανάρτηση των χαρτών, ούτως ώστε να εξεταστούν όλες οι αντιρρήσεις, αφού μετά την αλλαγή και την αστικοποίηση -ας μου επιτραπεί ο όρος- των επιτροπών τα πάντα πάνε πιο γρήγορα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τους ρυθμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης για να εξεταστούν οι αντιρρήσεις που είχαν καταθέσει οι Έλληνες πολίτες θα χρειαζόμασταν είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωσή τους, είναι απαίτηση του ελληνικού λαού να χρειαστούμε δεκαεπτά μήνες».

Οι απαντήσεις του Γιώργου Αμυρά

Κατόπιν τούτων, ο Υφυπουργός κ. Αμυράς υπογραμμίζοντας το εύστοχο των ερωτήσεων αλλά και των προτάσεων που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας, υποσχέθηκε ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί με εντατικούς ρυθμούς και θα προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιλυθούν όλα τα δασικά αιτήματα, ιδιοκτησιακά και άλλα, ώστε να ανακουφιστεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Κύριε Μπουκώρο, με ρωτάτε πότε ήταν περισσότερα τα δάση, το 1945 ή σήμερα; Σήμερα βέβαια. Πάνω από τρία εκατομμύρια στρέμματα είναι παραπάνω τα δάση. Το δάσος έχει τη δύναμη να επιστρέφει, να κατακτά, να απλώνεται εκεί στον χώρο που του ανήκει. Τι θα κάνουμε τώρα; Ελάτε να δούμε πόσα είναι αυτά τα δασωμένα χωράφια, κύριε Μπουκώρο, που αμέσως μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών με είχατε καλέσει και είχα έρθει στη Μαγνησία. Είχαμε συζητήσει επί μακρόν και με τον κόσμο εκεί και βεβαίως να που δίνουμε τη λύση. Λοιπόν έχουμε 6.889.985 στρέμματα δασωθέντων αγρών στην Ελλάδα. Αυτό ισοδυναμεί με συνολική έκταση 5,54% της χώρας και στην ουσία ξαναζωντανεύουμε αυτή τη γη.

Η επόμενή μας μεταρρύθμιση, αγαπητέ κύριε Μπουκώρο, όπως πολύ σωστά μας έχετε προτείνει και βεβαίως έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πάνω σε αυτό, είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις, τα αντίστροφα, τα Δ/Α. Εντός του Μαΐου θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση και για αυτό. Και εδώ μιλάμε για 2.284.996 στρέμματα. Πολύ σημαντικό και αυτό. Τώρα τι κάνουμε με τους δασωμένους αγρούς; Επιλύουμε το μεγάλο και φλέγον ζήτημα της κυριότητας αυτής της γης από το δημόσιο κυρίως. Το δημόσιο πλέον δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας εφόσον αυτά δεν θεμελιώνονται βάσει τίτλων. Τι κάνουμε δηλαδή; Αλλάζουμε τη σχέση του πολίτη με το ελληνικό κράτος. Για τα εκχερσωμένα και τις ΕΠΕΑ και τις παρατάσεις -και καταλήγω με αυτό- κύριε Μπουκώρο, είμαστε στην εξής διαδικασία. Τέλος Απριλίου -αν και εμείς έχουμε ζητήσει ακόμα και νωρίτερα να έχουμε τα στοιχεία- ολοκληρώνεται η επιστημονική μελέτη, η τεκμηρίωση με μετρήσιμα στοιχεία τού πόσο συμμετέχουν τα εκχερσωμένα, δηλαδή οι πρώην δασικές εκτάσεις με μη νόμιμους τίτλους στα χέρια τους, πόσο συμμετέχουν τα εκχερσωμένα στο τοπικό ΑΕΠ, στο εθνικό ΑΕΠ, στις θέσεις εργασίας και στις επιδοτήσεις. Με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν θα πάμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα επικαλεστούμε το άρθρο 24 του Συντάγματος και ιδιαίτερα τη διάταξη που μιλάει για το δημόσιο συμφέρον και θα πούμε πώς τεκμηριώνεται το δημόσιο συμφέρον. Δώστε μας τη δυνατότητα να νομοθετήσουμε και για τα εκχερσωμένα, έτσι ώστε αυτοί που σήμερα τα χρησιμοποιούν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν έναντι βεβαίως κάποιας αντιπαροχής προς την ελληνική Πολιτεία, ώστε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα δεκαετιών. Τέλος, με αυτή τη ρύθμιση των δασωμένων αγρών που κάνουμε τώρα, το 80% των αντιρρήσεων εξανεμίζεται, φεύγει. Και για την παράταση, ναι, εξετάζουμε να δώσουμε παράταση στον χρόνο υποβολής αντιρρήσεων των πολιτών».

Δευτερολογία για το Πήλιο από το Χρήστο Μπουκώρο

Τέλος, βουλευτής Μαγνησίας ζητώντας τον λόγο για δεύτερη φορά προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ του άρθρου 80 του νομοσχεδίου περί δασωμένων αγρών και αναφερόμενος ιδιαιτέρως στη περιοχή του Πηλίου, τόνισε τα εξής: «Ο νόμος του 2020, ο νόμος Χατζηδάκη και η υπόλοιπη νομοθεσία από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος απελευθερώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Όταν οριοθετηθεί πλήρως η έννοια του δάσους, μόνο τότε θα προστατευθεί το δάσος. Αν όλα είναι δάσος, τίποτα δεν προστατεύεται. Και αυτό το έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία μας. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, θα βρούμε λύσεις και θα συμφωνήσουμε σε όλα.

Πάντως εγώ είμαι ιδιαίτερα περήφανος, διότι η δική μας Κυβέρνηση μετά από δεκαετίες ολόκληρες -οι οποίες ήταν και αποτέλεσμα της δικής μας αδράνειας, των δικών μας κυβερνήσεων- έρχεται να κατοχυρώσει την περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και όχι μόνο, αλλά και Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα φέρνουμε τους δασωμένους αγρούς. Ξέρετε πόσο είναι εύκολο να δασώσει ένας αγρός που δεν θα καλλιεργηθεί στο Πήλιο, έστω και για δύο τρία χρόνια; Ξέρετε ότι δασώνει αμέσως; Είναι δυνατόν να λέμε στον κάτοικο του πανέμορφου Πηλίου ότι δεν ορίζεις την έκταση την οποία σου κληροδότησε ο πατέρας σου, ο παππούς σου, ο προπάππους σου και πρέπει να μείνεις με τα πέντε στρέμματα που σου έμειναν και όχι να εκμεταλλευτείς αυτό που πραγματικά έχεις, γιατί κάποια εποχή δεν είχες τα μέσα ή δεν ήταν συμφέρουσα η καλλιέργεια για να το καλλιεργήσεις;

Όλη η νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες της σημερινής Κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση, είναι στην ορθή κατεύθυνση. Ο νόμος της σημερινής Κυβέρνησης και παρά τις προσφυγές δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας», κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας.


Σχετικά Άρθρα

Πρωινό Δελτίο Τύπου Δευτέρας 25-10-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Δευτέρας 25-10-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 25…
Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 30-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 30-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 30…
Πρωινό Δελτίο Τύπου Πέμπτη 29-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Πέμπτη 29-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Πέμπτης 29…