- 22 Μαρτίου, 2022
Σε ασφυξία μεταφορείς και αρτοποιοί
Επαγγελματίες του Αλμυρού μιλούν για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στον κλάδο τους
Οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν πλήξει τον κλάδο των αυτοκινητιστών, επαγγελματιών οδηγών που είδαν τη δουλειά τους να μειώνεται και το κόστος να αυξάνεται. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις επαγγελματιών από την περιοχή του Αλμυρού με τους οποίους συνομιλήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και έκαναν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Μιλήσαμε με τον κο Μιχάλη Τσολάκη, τον κο Φώτη Τσέλια οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες εταιριών μεταφορών και τον κο Γιάννη Γουργιώτη, εκ των διαχειριστών της ΙΚΕ Μεταφορικής Αλμυρού. Για την ενδεχόμενη αύξηση στην τιμή του ψωμιού και τα προβλήματα των αρτοποιών μας ενημέρωσαν οι κ.κ. Αντώνης Μπαζής και Κώστας Μαλιαρός. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις των προαναφερθέντων.
Φ. Τσέλιας: «200 ευρώ παραπάνω για κάθε δρομολόγιο στην Αθήνα»
«Τα πετρέλαια είναι πανάκριβα και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορούμε να ανεβάσουμε πολύ τις τιμές των υπηρεσιών μας, έχουμε κάνει κάποιες αυξήσεις αλλά μικρές διότι γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τις διάφορες ανατιμήσεις υπηρεσιών κι αγαθών. Αναφέρω ότι κάθε δρομολόγιο στην Αθήνα μας στοιχίζει πάνω από 200 ευρώ παραπάνω σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Σκεφτείτε ότι το κόσμος αυτό πολλαπλασιάζεται καθώς η εταιρεία μας διαθέτει τρία αυτοκίνητα. Δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε ακόμη, δουλεύουμε και δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Είναι πολλά τα έξοδα που έχουμε και κάθε μέρα βρισκόμαστε στον δρόμο».
Μ. Τσολάκης: «Ανατιμήσεις άνω του 80%»
«Το πετρέλαιο ήταν στο 1,20 και έχει πάει στο 2,10, δηλαδή πήρε μια αύξηση που αγγίζει σιγά-σιγά το 100% και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ανατιμήσεις είναι της τάξης του 80% και το ποσό αυτό των εξόδων που έχουμε καθημερινώς να αντιμετωπίσουμε, δεν μπορούμε να το περάσουμε όλο στους πελάτες μας. Ένα μεγάλο μέρος το βάζουμε από την τσέπη μας. Μόνο για το πετρέλαιο υπολογίζουμε ότι δώσαμε 1500 ευρώ επιπλέον τον προηγούμενο μήνα! Η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά δεν αφορούν τον κλάδο των αυτοκινητιστών. Υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο, ωστόσο έπεσε αισθητά η δουλειά και λόγω υψηλού κόστους, αναγκαστήκαμε να κόψουμε δρομολόγια. Δηλαδή εάν πηγαίναμε δύο αυτοκίνητα κάθε μέρα στην Αθήνα, τώρα προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά με ένα όχημα ή με ένα μικρότερο ώστε να μπορέσουμε να γλιτώσουμε κάποια έξοδα».
ΙΜΕ Αλμυρού: «Προσπαθούμε να απορροφήσουμε τον δυνατό κραδασμό»
«Το επάγγελμά μας βάλλεται από παντού. Η αύξηση στην ενέργεια παρέσυρε κι αυξήσεις σε παράγωγα του πετρελαίου όπως τα λάδια και τα λάστιχα που μας επηρεάζουν σημαντικά. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προσφάτως δεν μας δίνουν κάποια ουσιαστική στήριξη, ενώ όλα γύρω μας έγιναν με πληρωμές τοις μετρητοίς. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε τον δυνατό κραδασμό. Το καλό είναι ότι οι μεγάλοι πελάτες έχουν καταλάβει το πρόβλημα κι έδρασαν γρήγορα. Πέρασε στην αγορά το μήνυμα ότι η αύξηση δεν οφείλεται σε εμάς αλλά ήταν αναγκαστική. Η ενέργεια επηρέασε όλους για τα καλά, τίναξε στον αέρα όλα τα νοικοκυριά, πολλώ δε μάλλον εμάς τους επιχειρηματίες. Δεν μειώσαμε τα δρομολόγιά μας, αλλά μειώθηκαν τα κέρδη μας».
Μπαζής: «Το 40% των εισαγωγών σε μαλακά σιτηρά προέρχεται από Ουκρανία και Ρωσία»
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί και την ενδεχόμενη νέα αύξηση στο ψωμί το προσεχές διάστημα, μιλήσαμε με τον κο Αντώνιο Μπαζή, ιδιοκτήτη φούρνου τον Αλμυρό ο οποίος μας τόνισε: «Η άνοδος της ενέργειας είτε πρόκειται για ρεύμα, είτε για αέριο είτε για πετρέλαιο είναι το ισχυρότερο πλήγμα στην οικονομία και παρασύρει όλα τα υπόλοιπα. Αυτό σε συνδυασμό με τον πόλεμο έχει δημιουργήσει μία κατάσταση άνευ προηγουμένου. Χαρακτηριστικά σας λέω πως το 40% των εισαγωγών σε μαλακά σιτηρά στην Ελλάδα προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ίσως από τις επόμενες ημέρες υπάρχει νέα ανατίμηση στο ψωμί όταν θα γίνουν παραλαβές από τους αρτοποιούς. Εμάς δεν μας συμφέρει αυτό. Όταν αυξήθηκε η τιμή τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο έγινε ύστερα από δώδεκα χρόνια. Τώρα δεν θα ακριβύνει για παραπάνω έσοδά μας αλλά γιατί αυξήθηκαν οι πρώτες ύλες και όλο το κόστος παραγωγής. Ένα 25κιλο τσουβάλι αλεύρι έχει τιμή από 7 έως 9 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με όσα μας έχουν πει οι μυλωνάδες και χωρίς να γνωρίζουν για πόσο θα κρατήσει αυτή η τιμή ή θα πάρει περαιτέρω αύξηση. Συν τοις άλλοις, το σιτάρι είναι πλέον χρηματιστηριακό προϊόν».
Ο κ. Μπαζής μας εξήγησε επίσης ότι οι αρτοποιοί δεν μπορούν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες αλεύρων εκ των προτέρων για να γλιτώσουν κάποια χρήματα διότι υπάρχει θέμα με την ημερομηνία λήξης αλλά και με τον χώρο αποθήκευσης.
Κώστας Μαλιαρός: «Θα πέσει κι άλλο η δουλειά μας»
«Η αλήθεια είναι πως η κατανάλωση έχει πέσει κατά 40%, ίσως και παραπάνω. Πιστεύω ότι αυτές οι αυξήσεις που έρχονται στο ψωμί και στα άλευρα, για εμάς τους αρτοποιούς θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη θέση μας, θα πέσει κι άλλο η δουλειά μας. Ο κόσμος γυρνάει στα μάρκετ χωρίς να κοιτάει την προέλευση προϊόντων ή αυτά που τρώει, αγοράζει τα φθηνά προϊόντα χωρίς να δίνει σημασία στην ποιότητα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το σωματείο αρτοποιών Μαγνησίας, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρχει συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί ενδεχόμενη αύξηση στην τιμή του ψωμιού που μπορεί να φθάσει στο 1,40-1,50 το μισόκιλο».
Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «θα θέλαμε να δηλώσουμε την ικανοποίησή μας ως κλάδος, διότι η Κυβέρνηση κατόπιν επαφών και συναντήσεων με την διοικητική επιτροπή της Ομοσπονδίας μας, δέχτηκε τα αιτήματα του κλάδου τα οποία εκφράστηκαν και διά υπομνήματος και δια ζώσης. Ως προς τα ανωτέρω σας ενημερώνουμε ότι: Για όλες τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις η κρατική επιδότηση στο ρεύμα, διπλασιάζεται και από 65 Ε η μεγαβατώρα (1000 kw), θα επιδοτείται εφεξής με 135 Ε. Ειδικά δε για τα αρτοποιεία, η επιχορήγηση ανά μεγαβατώρα θα είναι πλέον 100 Ευρώ, ενώ θα επιδοτηθούν 230 Ε ανά μεγαβατώρα, αναδρομικά για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 80 % της ρήτρας αναπροσαρμογής. Παρόμοια επιδότηση εξαγγέλθηκε και για τους λογαριασμούς Φυσικού Αερίου σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, ανερχόμενη σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Στην δύσκολη αυτή συγκυρία που αντιμετωπίζει η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση και ιδιαίτερα τα μικρά βιοτεχνικά αρτοποιεία που εκπροσωπούμε, κρίνουμε ότι θα δοθεί μία ανάσα στα ήδη μεγάλα κόστη και υποχρεώσεις που καλούνται να καλύψουν».