• 8 Μαρτίου, 2022

Η πρώην Υφυπουργός κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη στην εκπομπή Λαός Online

Η πρώην Υφυπουργός κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη στην εκπομπή Λαός Online

Στην τελευταία εκπομπή μας Laos Online, που προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα μας στο facebook «Λαός του Αλμυρού – εφημερίδα», φιλοξενήσαμε την πρώην υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πρώην υφυπουργό Εσωτερικών κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στο παρακάτω “παράθυρο” ή να διαβάσετε απόσπασμα της συνέντευξης.

Στην αρχή της εκπομπή η κα Χρυσοβελώνη δήλωσε: Ο Αλμυρός είναι μια πόλη που αγαπώ. Είναι μια περιοχή, η οποία και στις δύσκολες  εκλογικές αναμετρήσεις με τίμησε με το παραπάνω και έτσι οφείλω και προσπαθώ να είμαι πάντοτε παρούσα.

Ακολουθεί μεγάλο απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε η κα Χρυσοβελώνη στην Βιβή Τσιντσίνη:

Στην πρόσφατη εκλογή σας στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην ευχαριστήρια δήλωσή σας, τονίσατε «Η εκλογική διαδικασία αποτελεί πλέον παρελθόν. Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας με κύριο μέλημα την υποστήριξη των πολιτών της Μαγνησίας…» αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κινείστε… γιατί πολλοί τα κουβαλάνε αυτά όλο το διάστημα.

Μ.Χρ.: Όταν τελειώνει μια εκλογική διαδικασία, δεν μπαίνω στη διαδικασία να δω που ψήφισαν και πως. Αν μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε, πρέπει να δούμε το επόμενο βήμα. Όπως έγινε με τις τελευταίες εκλογές του 2019, που στη δική μου περίπτωση αποφάσισα να συνεχίσω. Εξάλλου όταν έχεις 10.000 σταυρούς, δεν μπορείς να γυρίσεις την πλάτη στους ανθρώπους που σε στήριξαν. Άφησα τις πικρίες στην άκρη και αποφάσισα να συνεχίσω.

Αυτό μου θυμίζει την άλλη δήλωσή σας «μου φέρθηκαν αισχρά», όταν αποφασίσατε να αποχωρίσετε από τους ΑΝΕΛ.

Μ. Χρ.: Επειδή θέλω να είμαι δίκαιη. Ο Πάνος Καμένος μου έδωσε τη δυνατότητα να εκλεγώ βουλευτής. Δική του πρόταση να γίνω Υφυπουργός μεταφορών και δική του πρόταση όταν χάθηκε η έδρα του 2015 να μου δώσει τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου. Θεώρησα όμως όταν χώρισαν οι δρόμοι μας, ότι έπρεπε η κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει… Αυτό του το εξήγησα με μια επιστολή… Διαφώνησε τότε με την υπόθεση των Πρεσπών, αλλά θα μπορούσαν οι ΑΝΕΛ να ψηφίσουν αρνητικά, όπως είχαν ψηφίσει και άλλες φορές και να μη φτάσουν τα πράγματα εκεί που έφτασαν. Γι’ αυτό το λόγο ίσως ο Πάνος Καμένος, δεν στράφηκε ποτέ εναντίον μου, γιατί κατάλαβε την επιστολή μου αυτή.

Ποιο το όφελος του Αλμυρού επί θητείας σας; Τότε είχατε ανακοινώσει ότι επί θητείας σας μόνο από το εσωτερικών έγιναν έργα 1.383.000 ευρώ.

Μ.Χρ.: Προσπάθησα όσο ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και νομίζω το πέτυχα, να έχω με όλους τους Δημάρχους καλή σχέση και να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για έργα στους Δήμου.

Αίσθηση έκανε η παρουσία σας στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Αλμυρού.

Μ.Χρ.: Σκέφτηκα ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις περιφερειακές αγορές, όπως και την περιοχή του Αλμυρού. Είναι το αυτονόητο και το ελάχιστο που πρέπει να κάνει κανείς. Πρέπει να βοηθάμε τον τόπο μας, ενισχύοντας την τοπική αγορά. Φροντίζω όταν κάνω μια περιοδεία, όσο μπορώ να στηρίξω την κάθε τοπική αγορά.

Ένα καυστικό σχόλιο κάνατε για τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή «ξέρετε, τουλάχιστον αριθμητική»;.

Μ.Χρ.: Είναι σε μια ανάποδη ρότα στις κινητοποιήσεις τους, από τότε μέχρι σήμερα, στο Υπουργείο… Αυτά που τους έταξε η κυβέρνηση δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκή. Αυτά που ταλανίζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους είναι το κόστος στο πετρέλαιο κίνησης και γενικότερα η ενέργεια. Χρειάζονται λύσεις και κίνητρα. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή να επιτρέψει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο και να δοθεί μια στοχευμένη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Όλοι οι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης και πανικού, καθώς το ύψος των λογαριασμών φτάνει στο ύψος των μισθών. Πρέπει να γίνει γενικά μεγάλη μείωση στους φόρους. Αυτό που προανήγγειλε η κυβέρνηση για αύξηση μισθού, πρέπει να το κάνει τώρα, τώρα που πολλοί δεν έχουν θέρμανση… Και στην πανδημία πήγαν πάρα πολύ πίσω πολλά πράγματα, μετά την πολύ κακή διαχείριση. Θλιβερές οι πρωτιές της Ελλάδας, στους θανάτους, στις διασωληνώσεις και γενικά στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας… τα μέτρα που λαμβάνονταν αναιρούνταν συνέχεια… μια κατάσταση καθόλου σοβαρή. Δεν μπορείς να κάνεις ΜΕΘ χωρίς να προσλαμβάνεις και το απαραίτητο προσωπικό. Οι νοσηλευτές και ιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους. Πρέπει να γίνει διαγραφεί χρέους, τουλάχιστον αυτού που δημιουργήθηκε στην περίοδο της πανδημίας και οι υπόλοιπες οφειλές να ρυθμιστούν σε πολλές δόσεις.

Αυτό που μας προτείνετε πιστεύετε ότι υπάρχει η δημοσιονομική αντοχή για να γίνει;

Παραδώσαμε ένα κράτος με ένα απόθεμα 37 δις και ένα ασφαλιστικό σύστημα σε πολύ καλή κατάσταση. Τα 37 δις ξοδεύτηκαν για να γίνουν καμπάνιες… μοιράστηκαν αφειδώς σε συγκεκριμένα Μέσα… Αν γινόταν μια πιο συνετή διαχείριση, θα μπορούσαν να γίνουν αυτά που προανέφερα. Υπάρχει κόσμος που είναι αντιμέτωπος με οφειλές που δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Ποια είναι η θέση του κόμματος και η δική σας για τη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία;

Μ.Χρ.: Είμαστε σύμφωνοι στο να υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια… όσο περισσότερο μπορεί να δοθεί. Να σταματήσει όμως ο πόλεμος και να δοθεί η σκυτάλη στη διπλωματία. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε στο 2002 αυτές τις εικόνες. Ας ελπίσουμε ότι η παρακινδυνευμένη στρατιωτική βοήθεια, δεν θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια και να προσθέσουμε ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα στη χώρα.

Θα πάρει θάρρος ο γείτονας μας;

Μ.Χρ.: Θα πρέπει να μη δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες απέναντι σε έναν απρόβλεπτο και εχθρικό γείτονα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Δεν έχουμε ακούσει τη φωνή του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Δένδια. Αυτό μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Και δεν ξέρω κατά πόσο είναι σύμφωνος με όσα αποφασίστηκαν.

Μια ερώτηση που απευθύνει αναγνώστης μας είναι η άποψή σας για το ναύσταθμο Αλμυρού. Είναι κάτι που θα ωφελήσει τον Αλμυρό;

Μ.Χρ.: Έχω ακούσει τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το θέμα. Είμαι λίγο επιφυλακτική. Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει και θα ανατάξει την οικονομία της περιοχής. Ίσως, να μην είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης μια οικονομικής κρίσης και τελικά ανάπτυξης. Μακάρι όλα αυτά να δέσουν και να κουμπώσουν σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης. Χρειάζεται μια στοχευμένη και πολύ-επίπεδη μελέτη. Χρειάζονται αυτό που λέμε συνδυασμένες μεταφορές… σε αεροδρόμιο, εθνική, λιμάνι, βιομηχανική περιοχή, σιδηρόδρομο…

Θεατής της ζωντανής εκπομπής μας έθεσε δυο ερωτήσεις, μια για τον περιφερειακό Βόλου και μια αν η νομοθεσία στηρίζει επαρκώς τις κακοποιημένες γυναίκες.

Μ.Χρ.: Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία έχει ενισχυθεί επί της δικής μας κυβέρνησης, με διατάξεις που προβλέπουν πιο αυστηρές ποινές. Χρειάζονται όμως και άλλα βήματα. Καταρχήν το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνει η ίδια η γυναίκα, καταγγέλλοντας την κακοποίηση, αλλά και όσοι γίνονται μάρτυρες αυτού. Υπάρχουν συμβουλευτικά κέντρα στα οποία μπορούν να απευθύνονται και εκεί να τις δώσουν κατευθύνσεις και διεξόδους για να φύγει από το σπίτι της και να βρει δουλειά. Ξενώνες σε θέσεις που δεν δημοσιοποιούνται επίσης διατίθενται και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η εκπαίδευση των αστυνομικών που δέχονται στα τμήματα ένα τέτοιο περιστατικό, επίσης πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι. Υλοποιήσαμε και εμπλουτίσαμε ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί των ημερών μας, για την ισότητα, το οποίο εισάγει την έννοια της ισότητας σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Αυτό έγινε μετά από διαβούλευση με ένα ευρύτατο φάσμα. Βλέπω με πολύ μεγάλη χαρά ότι υπάρχουν επιτροπές ισότητες στους περισσότερους Δήμου. Λύση δεν είναι γυρίζω πίσω σε αυτόν που με κακοποιεί, φεύγω μακριά, ζητάω βοήθεια και υπάρχει το πλαίσιο για να βοηθήσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας.

Μια τελευταία ερώτηση θεατή της ζωντανής εκπομπής μας είναι τι σημαίνει για εσάς το «άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία»;

Μ. Χρ.: Σας είπα ότι θα είμαι υποψήφια βουλευτές, βεβαίως έπειτα από την απαραίτητη απόφαση του προέδρου… Πλέον βρισκόμαστε σε μια εποχή, που δεν μπορούμε να λέμε «αριστερά» και «δεξιά». Αυτά είναι όροι του παρελθόντος, έχουν τελειώσει. Όταν μπήκα σ’ αυτό τον χώρο, ξεκαθάρισα ότι έχω τις αρχές μου και θέλω να είναι αποδεκτές όπως και του χώρου στον οποίο εντάχθηκα. Όμως, το σημαντικό είναι να έχουμε κοινή πορεία για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Αυτό είναι το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση. Δεν ενδιαφέρει καθόλου τους πολίτες αν είσαι δεξιός ή αριστερός, αλλά εάν μπορείς να δώσεις λύσεις στο πρόβλημα. Η προοδευτική συμμαχία κάνει άνοιγμα στην κοινωνία, ώστε να έρθουν όσο περισσότεροι προς εμάς, ώστε και εμείς να προσεγγίσουμε τους πολίτες. Η σημερινή κυβέρνηση, ενώ έλαβε μια χώρα στην οποία αφήσαμε απόθεμα, δώσαμε λύσεις και διεξόδους και ένα καλό ασφαλιστικό σύστημα, αυτή τη στιγμή έχουμε μια κοινωνία σε κατάσταση συναγερμού. Αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η συνεργασία μου στηρίζεται στην πολύ μεγάλη εκτίμηση που έχω στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένας έντιμος και χαρισματικός πολιτικός ο οποίος ενώνει και δεν διχάζει, ο οποίος έχει την δυνατότητα εφόσον είναι πλαισιωμένος με τους κατάλληλους συμβούλους, να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για στοχασμούς… χρειάζονται άμεσες λύσεις… και να είμαστε ενωμένοι και μια γροθιά… να αισθανθεί ασφάλεια και να δώσει ακόμη μια εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική συμμαχία να κυβερνήσει.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…