• 2 Μαρτίου, 2022

Δελτίο Θυέλλης, του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 26/2/22)

Δελτίο Θυέλλης, του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 26/2/22)

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό”, έκδοση 26/2/22

Φέτος τις Αποκριές

δεν παντρεύονται οι γριές».

Και ούτε καν που νοιάζονται.

Απλά …εμβολιάζονται.

 

Άντε λοιπόν… «Τσικνίσαμε» προχθές κατά το δυνατόν, μας «τσουρούφλησαν» τα κάρβουνα, οι τιμές των κρεάτων και των άλλων προϊόντων, αλλά το έθιμο τηρήθηκε και ήδη αποχαιρετάμε τον Φλεβάρη καμαρωτοί και ….στραπατσαρισμένοι από τα γνωστά βάσανα της βιοτής. Από την Τρίτη μπαίνει ανοιξιάτικος Μάρτης, ο Σαρακοστιανός, με τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού και τους Χαιρετισμούς προς την «Υπέρμαχο Στρατηγό».

 

Η ίδια η Φύση και το ημερολόγιο είναι σαν να μας επιβάλλουν ν’ «ανθίσουμε», να μπουμπουκιάσουμε μαζί με τα δένδρα, τα φυτά και τα λουλούδια και στις καρδιές μας ξαναγεννιούνται η ελπίδα και η αισιοδοξία. Κακά τα ψέματα… Τα δυο τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά κι ακόμα περνάμε, κάποιοι αρρωστήσαμε, κλάψαμε απώλειες προσφιλών, αλλά έτσι ήταν πάντοτε (λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα) το μαγκανοπήγαδο της ζωής, το θέλημα του Θεού.

 

Η κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους, κι αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά μέχρι το Πάσχα ίσως μόνο η μάσκα θα μας μείνει αμανάτι για τις εστίες συνωστισμού. Οι προβλέψεις από τον Απρίλιο και όλο το καλοκαίρι, μέχρι το Φθινόπωρο αν κρατήσει ο καλός καιρός, προβλέπονται θριαμβευτικές για τον Ελληνικό τουρισμό. Και είναι κάτι που το περιμένει πώς και πώς η πολύπαθη χώρα μας, για την οικονομία, τις δουλειές που θα καλπάσουν στις επιχειρήσεις του είδους. Οι κρατήσεις στα καταλύματα για τους τουρίστες από πολλές ξένες χώρες πέφτουν ήδη βροχή και η Ελλάδα θα κρατάει και φέτος τα σκήπτρα από πλευράς επισκεπτών τουλάχιστον στη Μεσόγειο.

 

Τη μεγαλύτερη χαρά ήδη απολαμβάνουν οι φίλαθλοι που ήδη επιστρέφουν στα γήπεδα αλλά και οι ρέκτες της νυχτερινής ζωής, της εστίασης και της διασκέδασης, ειδικότερα οι νεότεροι που για πολλούς μήνες εγκλεισμένοι αισθάνθηκαν σαν «θηρία στα κλουβιά».

 

Απ’ όσα λένε γιατροί η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαφανίζεται σιγά – σιγά, πάει στα …τσακίδια και θα μείνει η μικρούλα «Όμικρον» να «μας μπαίνει, να βγαίνει και να παίζουμε τένις». Πάλι καλά…

 

Τι άλλο, θα δούμε, τι άλλο θα μάθουμε… Πήγε εμβολιαστικό συνεργείο στην Πορταριά για να εμβολιάσει μια γιαγιά. Ώρα 9.30 το πρωί και η κόρη (ή νύφη;) τους είπε με αυστηρό τρόπο: «Να φύγετε. Η γιαγιά κοιμάται ακόμη. Να έρθετε αργότερα.» Και η γιατρός απάντησε: «Τι λες, κυρά μου; Σήμερα έχουμε να πάμε σε 6 χωριά. Ξύπνησε την τώρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε …βόλτες». Μετά από λογομαχία ξύπνησε την γριά, η οποία συνέχισε την ίδια γρίνια και επιθετικότητα και τελικά εμβολιάστηκε. Πάλι καλά που δεν ζήτησε από τους υγειονομικούς και κανένα ….καπουτσίνο, με λίγη κανέλα και γάλα …γαϊδούρας.

 

Περιμένω να δω ποιος γιατρός ή νοσηλευτής θα βγάλει πρώτος ένα βιβλίο με τέτοια ευτράπελα (και εξοργιστικά) περιστατικά της πανδημίας.

 

Πάντως, ανεξάρτητα από το πώς και πότε θα σβήσει η φωτιά της πανδημίας θα πάρει πολύ καιρό για να αποκατασταθεί η υγειονομική ισορροπία της χώρας μας καθώς συσσωρεύονται πολλές εκκρεμότητες περίθαλψης ή ιατρικών εξετάσεων από πολλές χιλιάδες ασθενείς, πάσχοντες από άλλα νοσήματα, που για δυο χρόνια και πλέον τώρα απέφευγαν τις επισκέψεις σε γιατρούς και τα ιατρεία τους, τα νοσοκομεία για εγχειρήσεις κτλ. Η ανείπωτη κόπωση των υγειονομικών έχει κάμει τη δική της ζημιά. Σε κάποιες δομές δεν σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνο για να μπορέσεις να κλείσεις ένα ραντεβού και είναι προφανές ότι υπολειτουργούν. Και επόμενο είναι οι νοσούντες να περιμένουν να έρθει η σειρά τους, υποφέροντας…

 

Για νέος τσάρος την «έχει δει» για την αφεντιά του αυτή η μουχρίτσα, ο Πούτιν; Αν κρίνω από το διάγγελμά του, την περασμένη Δευτέρα, περισσότερα καλά λόγια βρήκε να πει για την Τσαρική Ρωσία παρά για τους μπολσεβίκους της Σοβιετικής Ένωσης. Και τώρα εκβιάζει καταστάσεις κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και όλης της Ευρώπης. Η πικρή αλήθεια είναι πάντως ότι όλοι (και η Ρωσία και οι Δυτικοί) θα πληρώσουμε ακριβά την «κόντρα» του με πρόσχημα την Ουκρανία είτε κλιμακωθεί ο πόλεμος που άρχισε είτε όχι.

 

Το τι θα απογίνουν οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία (που ήδη φοβούνται και υποφέρουν) αν γενικευτεί η πολεμική σύρραξη είναι ένα δισεπίλυτο πρόβλημα. Η μεγάλη απόσταση από τη Μητροπολιτική Ελλάδα και το μεγάλο πλήθος των ομογενών μας δεν επιτρέπει μια …καταδρομική ενέργεια για να τους μαζέψουμε, όπως έγινε πριν από χρόνια στη Γεωργία, μ’ ένα πλοίο που πέρασε κρυφά κάτω από τη μύτη των Τούρκων και λοιπών εμπόλεμων τότε. Ο Θεός να βάλει το χέρι του…

 

Ο Μανωλάκης ο Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος «πήρε κεφάλι» θαρραλέα στις διαμεσολαβήσεις, σε αντίθεση με το νέο Γερμανό ομόλογο του, που «συνελήφθη κοιμώμενος» προφανώς γιατί κρατάει πατινές στις σχέσεις του με Ρωσία. Και ο Μπάιντεν προσπαθεί, όταν δεν …κοιμάται.

 

Για κοίτα, ρε, που θα νοσταλγήσουμε τη Μέρκελ…

 

Εκείνη η (σκατο)ψυχή, ο Σόιμπλε, τι να κάνει άραγε; Μούγκα στη στρούγκα;

 

Διαβάζω ότι και ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανική κρίση…. Εδώ είναι που λέμε «μάθανε πως …γλεντούσαμε, πλακώσανε κι οι …γύφτοι».

 

Η Συρία ήταν η πρώτη ξένη χώρα που έσπευσε να στηρίξει την απόφαση της συμμάχου της, της Ρωσίας, να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε την Τρίτη η κρατική συριακή τηλεόραση επικαλούμενη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών. Πολύ …πρωτότυπο.

 

Πάντως, αν παραβλέψεις το κακοπαιγμένο θέατρο που παίζεται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο της διεθνούς διπλωματίας ήδη, μυρίζει πόλεμος και είναι σαν να βλέπω να ρέει πάλι αίμα αθώων, ίσως και πολλών δυστυχώς. Για τα καπρίτσια κάθε Τσάρου και κάθε Προέδρου, αλλά και γιατί είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται στη ρουλέτα. Κι αυτή η ρουλέτα είναι μόνο …ρωσική, μόνο για τα αθώα και ανύποπτα παιδιά των λαών, που θα σκοτωθούν για τα συμφέροντα των μεγάλων.

 

Επί του πιεστηρίου: Χρονιάρα μέρα, την Τσικνοπέμπτη, επέλεξε ο δικτάτορας Πούτιν να γενικεύσει την εισβολή στην Ουκρανία. «Τσίκνισε» δηλαδή σκορπώντας θάνατο επί δικαίων και αδίκων… Τι τα θες, τι τα γυρεύεις; Οι απανταχού της Γης δικτάτορες, «όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν».

 

 

 

Ομολογώ ότι δεν μελέτησα εμβριθώς το σκεπτικό της Κυβέρνησης, που ήδη κλείνει μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουλίου όλους τους συνδέσμους φιλάθλων στη χώρα, με σκοπό να αναμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας τους. Θα σταθώ όμως σ’ ένα σημείο: Ότι προτίθεται να επιτρέψει μόνο ένα Σύνδεσμο για κάθε ομάδα. Προσωπικά έχω ταχθεί από χρόνια υπέρ αυτής της ιδέας… Γενικότερα και πέρα από τον αθλητισμό (στα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωφελή σωματεία κτλ). Τα πολλά «μαγαζάκια» που στήνονται για τους ίδιους σκοπούς και στόχους, συχνά εξυπηρετούν τους προσωπικούς λόγους και φιλοδοξίες των ιδρυτών τους και επίσης συχνά καταλήγουν σε κατακερματισμένες …παρεούλες, με …ισόβιους προέδρους και …ισόβια Διοικητικά Συμβούλια. Έτσι όμως δεν προχωρούν οι Σύλλογοι και τα Σωματεία, δεν υπηρετούνται οι σκοποί τους, δεν προχωράει μπροστά η ίδια η χώρα. «Κακό χωριό τα λίγα σπίτια», λέει μια παροιμία. Αντίθετα, η «η ισχύς εν τη ενώσει» μπορεί πιο υγιεινά, εμφανέστερα, ευκολότερα και πιο δημοκρατικά να αποδώσει καρπούς.

 

Εύχομαι να υποδεχτούμε όλοι με υγεία τον Μάρτη… Να είναι ηλιόλουστος κι όχι …παλουκοκαύτης.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…