• 23 Φεβρουαρίου, 2022

Δελτίο Θυέλλης, του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 19/2/22)

Δελτίο Θυέλλης, του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 19/2/22)

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό”, έκδοση 19/2/22

Του Άλκη η μάνα συγχωρεί

τους άμυαλους φονιάδες.

Όταν θρηνεί σαν Παναγιά

μετράει για γιους χιλιάδες.

 

Καλημέρα… Με το καλό και πάνω απ’ όλα υγεία τις επερχόμενες Αποκριές που και φέτος θα είναι ολίγο ….σαρακοστιανές πριν καν έρθει η καθαυτή Σαρακοστή, αφού νερόβραστα και μεσοβέζικα μάλλον θα τις γιορτάσουμε. Οπότε τρελά καρναβαλικά πάρτι και ευφάνταστες, εντυπωσιακές μεταμφιέσεις φορτώστε τες καλύτερα στον …κόκορα και κρατήστε τες γερά στη μνήμη σας για να τις λέτε μετά σαν …παραμύθια στα παιδιά και στα εγγόνια που θα έρθουν.

 

Και ναι μεν τα μέτρα προστασίας κλιμακούμενα θα χαλαρώνουν διαρκώς, αλλά ζούμε σε πλάνη αν πιστέψουμε ότι από την πανδημία θα ξεμπλέξουμε εύκολα. Ακόμη κι αν σβήσει κλιμακωτά, χωρίς νέες μεταλλάξεις και δυσάρεστες εκπλήξεις, τα ζόρια και τις ζημιές θα τις έχουμε φορτωμένες στις πλάτες μας για πολύ καιρό.

 

Και για να χρησιμοποιήσω μια σημαντική παράμετρο ως παράδειγμα, δείτε πόσο επιβαρυμένος είναι ο τομέας της Δημόσιας Υγείας. Όχι μόνο η εξουθενωτική πολύμηνη κούραση γιατρών και νοσηλευτών, αλλά πόσο φορτωμένη είναι η «ουρά» δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας, που αποφεύγουν τόσον καιρό να πλησιάσουν ιατρεία και νοσοκομεία, για να φροντίσουν την κλονισμένη υγεία τους, που συνδυάζεται με πολλά άλλα τρέχοντα νοσήματα, πέραν της πανδημίας. Κόσμος και κοσμάκης υποφέρει και περιμένει να έρθει η ώρα να νοσηλευτεί, να εγχειριστεί μήπως και βρει την υγειά του. Σ’ αυτό το πρόβλημα, μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση, θα …αναστενάξουμε. Και αυτή η «βουβή» και παρατεταμένη βλάβη της γενικότερης υγείας του πληθυσμού θα μας κοστίσει πολλά ως κοινωνία, άμεσα και σε βάθος χρόνου.

 

Από μόνος του ο πανδημικός φόβος κάνει τον σκάρτο άνθρωπο, τον πιο αδύναμο, πιο σκάρτο και τον γενναίο, τον λογικό, τον κάνει γενναιότερο και πιο ανθρώπινο. Παλεύοντας τον κόβιντ, όπως το εννοεί ο καθένας, άδηλα αλλάξαμε πρόσωπο και προφίλ, ατομικά και συλλογικά. Λες και μεταμορφωθήκαμε… Κάθε χαρακτήρας έβγαλε στην επιφάνεια, τον πραγματικό του εαυτό, κρυμμένα ένστικτα, συμπλέγματα, ελαττώματα, απωθημένα. Και ναι, δεν είμαστε όλοι έτσι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αλλά πώς εξηγείτε αυτή την έξαρση βίας που πολλαπλώς διατρέχει ολοένα και συχνότερα τη χώρα και άλλες χώρες; Μήπως πριν κατακτήσουμε τη γνωστή «ανοσία της αγέλης» μετατρεπόμαστε σε κάποια σημεία σκέτη… αγέλη; Σε θηρευτές και θηράματα για τους πιο ευάλωτους, τους ανυπεράσπιστους;

 

Την κατεύθυνση των χωρών της Ε.Ε. να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία σε όλα τα κράτη έως τα μέσα Μαρτίου ανέδειξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προειδοποιώντας, πάντως, ότι «δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας».

 

Άλλος μπελάς εν όψει; Προσέχετε και προφυλαχτείτε, ξανά – μανά… Φόβους για την έξαρση της γρίπης εκφράζουν τώρα οι ειδικοί. Ίσως, λένε, αυτή η υγειονομική απειλή να μην εκδηλώθηκε ακόμα εξαιτίας των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν για τον έλεγχο της COVID. H περυσινή περίοδος γρίπης (2020-21) υπήρξε πρωτοφανώς ήπια στα περισσότερα μέρη του κόσμου λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι απαραιτήτως κάτι θετικό. Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ότι η περυσινή απουσία του ιού ίσως προκάλεσε σημαντική μείωση της συλλογικής ανοσίας που διαθέτουμε, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε μια ενδεχόμενη έξαρσή της. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν περίπου 650.000 άτομα από αναπνευστικά νοσήματα που συνδέονται με την εποχική γρίπη.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη στην «Καθημερινή», ο Ερντογάν απειλεί την Αθήνα πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, στα οποία κατά την άποψή του η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο τους καθεστώς. Ο Ερντογάν έδειξε πως αδιαφορεί για τις αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε θέσει το θέμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

 

Μολών λαβέ, αγάδες της καρπαζιάς…

 

Δείτε τη συνέχεια της απίστευτης και στυγερής δολοφονίας του Άλκη από ομάδα χούλιγκανς – δολοφόνων. Λίγες μέρες μετά το αποτρόπαιο συμβάν, τη σύλληψη και προφυλάκιση των ενόχων, στο γήπεδο της Τούμπας αναρτήθηκε πανό από οπαδούς του ΠΑΟΚ που έγραφε «Λευτεριά στα φυλακισμένα αδέρφια μας»!!!;;;

 

Αναλογιστείτε πώς θα ένιωσαν οι γονείς του δύσμοιρου Άλκη (στη σημερινή φωτό), που δολοφονήθηκε τόσο άνανδρα και άδικα… Δηλαδή κύριοι οπαδοί του όποιου ΠΑΟΚ, είναι «αδέρφια» σας τέτοιοι δολοφόνοι; Όλοι οι άλλοι εμείς που επί δεκαετίες τρέχουμε στα γήπεδα (ακόμη και οικογενειακά) για να απολαύσουμε ειρηνικά το ποδόσφαιρο, τι είμαστε και τι δουλειά έχουμε να συγχρωτιζόμαστε μαζί σας; Και πέρα απ’ αυτό, ο συγκεκριμένος «λίγος» διαιτητής που είδε το κατάπτυστο αυτό πανό, γιατί δεν απαίτησε πάραυτα να κατέβει επί ποινή να διακόψει τον αγώνα; Κι αν δεν το έκανε ο διαιτητής, δεν θα έπρεπε να το κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας σας, η διοίκησή τους, αποσύροντας την ομάδα από το συγκεκριμένο παιχνίδι, προστατεύοντας την ίδια την ιστορία σας που –κακή τη μοίρα– έχει για έμβλημα στη φανέλα σας τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου; Πόση …γλύκα έχει πια το «στοίχημα» μπροστά στις στοιχειώδεις και αυτονόητες αξίες; Πόση κατάντια και κατρακύλα σηκώνει ακόμη αυτό το ήδη απαξιωμένο και ανυπόληπτο Ελληνικό ποδόσφαιρο; Γεμίσαμε πια από λαμόγια παράγοντες, πληρωμένους μπράβους που δηλώνουν φίλαθλοι, που περισσότερη σχέση έχουν με το κάθε λογής έγκλημα, παρά με το άθλημα…. Στο τέλος θα μείνουν στις κερκίδες των γηπέδων μόνο εκείνοι που έχουν συχνές παρτίδες με το Νόμο, τα δικαστήρια και τις φυλακές.

 

Πάρα τη μερική και αργή υποχώρηση της πανδημίας μετ’ εμποδίων και φέτος τα καρναβάλια και κάποιες μόνο καρναβαλικές εκδηλώσεις… Τί να πεις άλλο; Έτσι κι αλλιώς πολλοί και πολλές προλάβαμε ήδη να «μασκαρευτούμε» ….Δέλτα, Όμικρον. Εγκλεισμός, Μασκοφόροι, Φόβος κτλ. Οπότε, μονομερώς μπορούμε να λέμε ότι τις χορτάσαμε τις …Αποκριές, εδώ και καιρό.

 

Δεν ξέρω αν θα μας προλάβουν τα γεγονότα και τα τύμπανα του πολέμου γίνουν οδυνηρή πραγματικότητα, αλλά από την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε σύσταση που απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών προς τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα. Και ναι, μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη είναι πολύ χειρότερη από μια παγκόσμια πανδημία. Να μας φυλάξει ο Θεός…

 

Λεβέντες Έλληνες της Ουκρανίας… Τους πρόσφερε η Ελληνική Κυβέρνηση φιλοξενία και από τους 100 χιλιάδες ομογενείς της Μαριούπολης κανένας δεν δέχτηκε να φύγει και να σώσει το τομάρι του.

 

Μια – μια οι Βρετανικές εφημερίδες, με κύρια άρθρα τους τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των κλεμμένων Ελγίνειων Μαρμάρων του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους, στην Ακρόπολη των Αθηνών, απηχώντας προφανώς και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, των αναγνωστών τους. «Σώπα, όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες»…

 

ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΔΡΟΣΙΑ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΑ «ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ»… Μια φορά σε ένα σχολείο ένα κοριτσάκι με πλούσια ξανθά μαλλιά εμφανίστηκε μια μέρα κουρεμένη με ανομοιόμορφο κούρεμα στα μαλλιά της και τα παιδιά της τάξης τη χλεύαζαν. Στο διάλειμμα, η δασκάλα την ρώτησε γιατί έκοψε τα ωραία μαλλιά της και μάλιστα γιατί τα κούρεψε τόσο άσχημα. Το κοριτσάκι απάντησε: «Ξέρετε, κυρία, η μικρή μου αδερφή έχει καρκίνο και έκοψα τα μαλλιά μου μόνη μου, για να τα δώσω να της φτιάξουμε περούκα.» Η 15η Φεβρουαρίου ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται την βοήθειά μας. Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ. (Από παλιότερη ανάρτησή μου).

 

Ετεροχρονισμένα (λόγω του εβδομαδιαίου της έκδοσης) να ευχηθώ χρόνια πολλά στους ερωτευμένους. Δηλαδή χρόνια πολλά σε όλους μας. Γιατί ακόμη και μέσα στην πανδημία τα τριαντάφυλλα συνεχίζουν ν’ ανθίζουν… Γιατί –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- όλοι είμαστε ερωτευμένοι μέχρι την τελευταία μας πνοή. Και ποιος ξέρει; Ίσως και μετά απ’ αυτήν, αφού η Αγάπη πάντοτε νικάει το θάνατο.

 

«Mη βαδίζεις στις λεωφόρους αλλά στα μονοπάτια. Mην ακολουθείς τις γνώμες των πολλών, αλλά τις γνώμες των μορφωμένων.» (Πυθαγόρας ο Σάμιος – Πηγή και φωτό από dinfo.gr).

 

Μην ξαναπείτε γκαντέμη τον Κυριάκο… Έχει νοσήσει (ευτυχώς ελαφρά) η μισή Κυβέρνηση από κόβιντ, μέχρι οι υπουργοί υγείας και αθλητισμού, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται …ντούρασελ. «Κυριάκο, τυχεράκια, τους «χορεύεις» με μεράκια»….

 

Θα επιτρέψουν –λέει- και όρθιους στα μπαράκια.. Μεγαλεία… Θα κοψομεσιαστούμε πάλι, αλλά η μάσκα – μάσκα….

 

Ναι δίκιο έχετε…. Όταν νόσησε κι ο Τσίπρας του έμεινε «κουσούρι» η …παρενέργεια να ζητάει πρόωρες εκλογές. (Κάπως έτσι ξεγέλασε και η Όμικρον τη Δέλτα: «Φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς»).

 

Κι ο Δένδιας δεν νόσησε (χτύπα ξύλο, τον άνθρωπο). Σαν δελφίνι διατρέχει διαρκώς όλη την υφήλιο. Τι δελφινάκι; Σκέτη φρεγάτα Μπελαράς είναι…

 

Αμ, ο Χαρδαλιάς; Έκανε στην ακτογραμμή μια τσάρκα κι οι Τούρκοι τα έκαναν στη …βράκα.

 

Μοντέρνα επαγγέλματα:

-Κατάσκοπος στην Ουκρανία, Ρωσία κτλ.

-Πωλητής χρυσού στην Κωνσταντινούπολη.

-Ψυχίατρος στο «παλάτι» της Άγκυρας.

 

Άδεια τοστ… Τί φοβερή έμπνευση!!! Μόνο ένας Τούρκος μπορούσε να το σκεφτεί.

 

Εμένα που με βλέπετε πρόλαβα να ζήσω τα 150 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πρόλαβα και την επέτειο των 200 ετών κι ετοιμάζομαι να τιμήσω έναν αιώνα ακριβώς από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εξαιρώ και μια πανδημία, που της έκλεισα κυριολεκτικά την πόρτα. Είμαι ιστορικό πρόσωπο…

 

Ιός και μάσκες, εγκλεισμοί

ακρίβεια κι… Ουκρανία,

σιγά – σιγά μαζεύτηκαν

μπελάδες στα κρανία;


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…