Σε κινητοποίηση καλούν φορείς του Αλμυρού για μέτρα προστασίας κατά την πανδημία

Σε κινητοποίηση καλούν φορείς του Αλμυρού για μέτρα προστασίας κατά την πανδημία

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κάλεσμα σε κινητοποίηση που υπογράφουν η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αλμυρού, η Ομάδα Γυναικών Αλμυρού, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και το Παράρτημα Συλλ. Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως ακολούθως:

Δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Η νέα παραλλαγή Όμικρον σαρώνει, τα κρούσματα έχουν φτάσει στον ουρανό, μετράμε δεκάδες νεκρούς και διασωληνομένους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Η πολιτική της και οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη αποδείχτηκαν ανεπαρκείς γιατί δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για να μη θιχτεί η “οικονομία” και για να μη στερήσει κέρδη και επιδοτήσεις από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, εφαρμόζει μια πολιτική νοσηρή και θανατηφόρα. Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ κατ’ εντολή του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε 5 μέρες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης.

Οι βασικοί χώροι διασποράς του κορωνοϊού, όπως οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και τα σχολεία έχουν μείνει ανοχύρωτα με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο λαός μας πληρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που δεν προβλέπουν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Το κόστος για την προμήθεια μασκών είναι πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση ψίχουλα στον κατώτερο μισθό ενώ μαζί με τα τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά το εισόδημα των εργαζομένων δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα σχολεία που αντί της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές αίθουσες, είχαμε πύκνωση 27 και 28 μαθητών, με πολλούς μαθητές να νοσούν, να διαδίδουν τον ιό στους συμμαθητές και στους γονείς τους αλλά να μην υπάρχει πρωτόκολλο προστασίας και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους.

Πληρώνει τη μεγάλη διασπορά στους χώρους δουλειάς αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας λόγω ότι κοστίζουν. Η υποχρεωτική τηλεργασία που αφορά ένα τμήμα εργαζομένων γίνεται με τους χειρότερους όρους για τους ίδιους και τις οικογένειες τους όμως δεν αφορά τη πλειοψηφία που συνεχίζει να εργάζεται στις μεγάλες βιομηχανίες και στις μεγάλες αποθήκες, στα αμαξοστάσια και στις συγκοινωνίες, στα σουπερμάρκετ, στον επισιτισμό, στα εργοτάξια, στην καθαριότητα και άλλες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Σε όλους αυτούς τους χώρους οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι. Κανένας μεγαλοεργοδότης δεν γνωρίζει την επιδημιολογική κατάσταση των υπαλλήλων του. Δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται να υπάρχει ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση για να μη θιγεί η απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχουν σχεδόν οριστικά κοπεί οι άδειες ειδικού σκοπού, τα κρατικά όργανα έλεγχου όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ έχουν αποψιλωθεί, οι γιατροί εργασίας είναι μόνο στα χαρτιά, ο προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις, με ευθύνη του κράτους είναι ανύπαρκτος.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αποτυπώνονται στην οριακή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων που δίνουν τη μάχη χωρίς επαρκή προσωπικό, ειδικά υγειονομικό αλλά και επαρκείς υποδομές, ειδικά σε ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Οι ευθύνες της αποτυπώνονται στην ουσιαστική εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης ιδιαίτερα με τα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ αλλά και της ουσιαστικής – επιστημονικής ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον ενώ άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως Ρομά και μετανάστες παραμένουν απροστάτευτοι χωρίς καμία κρατική μέριμνα. Η επιδημιολογική επιτήρηση και η ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους είναι μόνο λόγια.

 Τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία
Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πατάει στα βήματα όλων των προηγούμενων που έστρωσαν το έδαφος για να υπάρχει σήμερα αυτή η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Την ίδια ακριβώς στιγμή στον προϋπολογισμό του 2022 έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 139 εκ. για τα Δημόσια Νοσοκομεία και κατά 52% για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ίδια ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι θα τσεπώσουν 11 δις ευρώ ζεστό χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, με την  κυβέρνηση της ΝΔ να επιμένει να μην πραγματοποιεί την επίταξη του Ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς όρους και αποζημιώσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούμε να περιμένουν λύσεις από μια τέτοια χρεοκοπημένη πολιτική και από τα κόμματα που την υπηρετούν. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία.

Διεκδικούμε να δοθεί άμεσα λύση για:

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού και στο Νοσοκομείο Βόλου.

– Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

– Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

– Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και εργαζομένων με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

– Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

Καλούμε σε κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις 10:00πμ.


Σχετικά Άρθρα

Απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αλμυρού

Απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αλμυρού

Απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μαΐου στην κεντρική πλατεία Αλμυρού. Από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αλμυρού…
24ωρη γενική πανελλαδική απεργία – Κάλεσμα συγκέντρωσης στην πλατεία Αλμυρού

24ωρη γενική πανελλαδική απεργία – Κάλεσμα συγκέντρωσης στην πλατεία Αλμυρού

24ωρη γενική πανελλαδική απεργία σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία κήρυξε η ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν…
Παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας υπερσύγχρονο ασθενοφόρο δωρεά της Family Farm των αδερφών Τσαγκάρη

Παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας υπερσύγχρονο ασθενοφόρο δωρεά της Family Farm των αδερφών Τσαγκάρη

Ένα νέο, σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμό ασθενοφόρο δώρισε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού η Family Farm των αδερφών…