• 31 Ιανουαρίου, 2022

Ατάκες και εντάσεις κατά την ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Αλμυρού

Ατάκες και εντάσεις κατά την ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Αλμυρού

Σε μια πολύωρη συνεδρίαση, με εντάσεις και ατάκες όπως είχαμε συνηθίσει προ κορωνοϊού, ψηφίστηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη «Αλμυρός Ευθύνη και Δημιουργία» κ. Νίκος Καλλές κατέθεσε επερωτήσεις. Η πρώτη αφορούσε πρότερο ψήφισμα των Συμβούλων για αδειοδότηση φωτοβολταϊκών στη θέση «Νταουτζιά». Ο κ. Καλλές ζήτησε να έρθει εκ νέου σε ψηφοφορία, καθώς όπως δήλωσε ψήφισε θετικά για το θέμα και αυτό δεν καταγράφηκε στα πρακτικά που κοινοποιήθηκαν και στις ανώτερες Αρχές. «Είναι δυνατόν να έγινε τέτοιο λάθος σε μια επένδυση εκατομμυρίων;» Οι τόνοι ανέβηκαν μετά την απάντηση του κ. Τσούτσα, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.  Ειπώθηκαν μεταξύ άλλων:

κ. Τσούτσας: Έγινε επικοινωνία της γραμματέως με όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και καταγράφηκε η ψήφος του καθένα. Ήταν σε περίοδο που δεν επιτρεπόταν η δια ζώσης συνεδρίαση.

κ. Καλλές: Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Κάνεις παράβαση καθήκοντος. Δεν μπορεί να περάσει έτσι αυτό, δεν παλεύεσαι.

κ. Τσούτσας: Δεν κατάλαβες τι ψήφισες;

κ. Καλλές: Εάν δεν επανορθώσεις το θέμα θα πάει παραπάνω.

Ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος και ο πρώην Δήμαρχος κ. Εσερίδης έριξαν τους τόνους. Ο μεν Δήμαρχος τόνισε ότι κανείς δεν έχει τη διάθεση να αποκρύψει τη βούληση κανενός και ότι βεβαίως και αν αμφισβειτείται η διαδικασία θα δει η Δημοτική Αρχή, τι μπορεί να γίνει. Ο κ. Εσερίδης πρότεινε όταν υπάρχει δικαστική διαμάχη μεταξύ πολιτών, να κρατάμε ουδέτερη στάση, ειδικά σε ψηφίσματα που έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Ο κ. Καλλές ζήτησε να μη μαθαίνει από το «Λαό του Αλμυρού» τα ψηφίσματα της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά να ενημερώνονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, ενώ ο Δήμαρχος τον παρέπεμψε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, απ’ όπου ξέρει ότι μπορεί να ενημερώνεται.

Αν και είχε ζητήσει εξ’ αρχής να θέσει δυο επερωτήσεις ο κ. Καλλές, προχώρησε τελικά σε αίτημα τρίτης, με τον κ. Τσούτσα να ξαναβρίσκει το χιούμορ του και να αποκρίνεται «οκ, δυο ερωτήσεις, συν μια δώρο»…

Η τρίτη επερώτηση αφορούσε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στην πλατεία, ειδικά στην συμβολή των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Μυρμιδόνων. Επιπρόσθετα, ζήτησε να αλλάξει η οδοσήμανση και να διορθωθεί το οδωνύμιο, δηλαδή από Β. Κων/νου, να αναγράφεται Βασιλέως Κωνσταντίνου. «Σα να είναι ο Βασίλης Κωνσταντίνου, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού. Δεν έχουμε τη δύναμη σαν έλληνες να γράψουμε την ιστορία μας… Για να μη κακοχαρακτηρίσουμε εσάς τους προοδευτικούς και σας στεναχωρήσουμε, ακόμα και την ιστορία μας πάμε να τη διαλύσουμε…» (το σχετικό βίντεο όπως και την αντίδραση του Δημάρχου μπορείτε να τα δείτε στο παρακάτω “παράθυρο”).

Τεχνικός προϋπολογισμός

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο νέος τεχνικός προϋπολογισμός. Τα νέα έργα για το 2022 προϋπολογίζονται σε 3.337.791, τα συνεχιζόμενα έργα του 2021 ανέρχονται στα 6.895.557,  τα συνεχιζόμενα έργα του 2020 σε 1.987.033, τα έργα παρελθόντων ετών σε 6.972.721, δηλαδή συνολικά 19.193.102 ευρώ. (τη συζήτηση για τον τεχνικό προϋπολογισμό μπορείτε να δείτε στο παρακάτω “παράθυρο”):

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αλμυρού ο κ. Εσερίδης ζήτησε διευκρινίσεις για τις παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και λιμενικών υποδομών στο Αχίλλειο, τοποθετήθηκε ότι διασπάται η ΣΑΤΑ για πρώτη φορά και διαμαρτυρήθηκε ακόμη μια φορά για τον τρόπο ανάθεσης των έργων. Ο κ. Εσερίδης αμφισβήτησε την ορθότητα της απορρόφησης των κονδυλίων για τον Ιανό. Όσο για τις αναθέσεις τόνισε ότι από τις 10 Ιουνίου 2021 αναμένει απαντήσεις από τις υπηρεσίες, όπως και για το νερό της Καρυάς και για τις υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων από το κυνοκομείο της κας Χριστέλλου.

Η Δημοτική Αρχή μέσω των συμβούλων και του Προέδρου της επιτροπής της διαχείρισης αδέσποτων ζώων κ. Δεληζήση, αποκρίθηκε ότι έχει δώσει απαντήσεις, άσχετα αν δεν ικανοποιούν τον κ. Εσερίδη.

Ο κ. Δήμαρχος για τις διαδικασίες ανάθεσης έργων τόνισε: Ακολουθούμε διαδικασίες μέσα στη νομοθεσία. Διαδικασίες που εγκρίνονται από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Γιατί δεν λέτε «δημοπρασία» και λέτε «απευθείας ανάθεση», φοβόσαστε τη λέξη;

Η κα Ράππου σε ό,τι αφορά στο νέο τεχνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε: το μεγαλύτερο ποσοστό του αφορά σε συνεχιζόμενα και όχι σε νέα έργα. Η ανάπτυξη φυσικού πλούτου της περιοχής μας  δεν υπάρχει ούτε και τυπικά στον οικονομικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής. Το μεγάλο ποσοστό συνεχιζόμενων ενδείξεων δείχνει ότι δεν προχωρούν τα έργα, ενώ αυτά που ξεκινούν σε επίπεδο μελετών έχουν βάθος χρόνου. Επιβεβαιώνει ματαίωση προγραμματισμένων έργων και καθυστερήσεις στην υλοποίηση άλλων από τις συνεχείς παρατάσεις.  Κάθε χρόνο εγγράφονται κωδικοί χωρίς να πραγματοποιούνται τα έργα. Δεν συμπεριλαμβάνει τα τεχνικά προγράμματα των χωριών άρα και τις ανάγκες τους. Έρχεται προς ψήφιση κάθε χρόνο χωρίς την εκπόνηση 4ετούς σχεδίου 2020-2023. Δυστυχώς όταν μιλάμε για έργα στο δήμο Αλμυρού αναφερόμαστε κυρίως σε έργα περιφέρειας ή ΥΠΕΣ.

Η κα Μανωλία Μυγιακή με δελτίο τύπου της επισημαίνει σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα: Μελετώντας το τεχνικό πρόγραμμα, διαπιστώνεις 2 σημαντικά  στοιχεία: 1.  Λανθασμένο άθροισμα του τεχνικού προγράμματος 2021., 2. Δεν έχουν υλοποιηθεί βασικά έργα και δράσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα, παρελθόντων ετών (πριν το 2020), όπως: Δίκτυο αποχέτευσης και ακαθάρτων. Διανοίξεις οδών επεκτάσεων Αλμυρού & Ευξεινούπολης.  Αγροτική Οδοποιία και βελτίωση αυτής.  Βελτίωση προσβασιμότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.  Κατασκευή έργων αντιστήριξης του κτιρίου λιμνών Ζερέλια.

Ο κ. Τσόγκας δήλωσε ότι, ακόμη μια φορά πορεύεστε με λιγότερα χρήματα. Πρόκειται για ένα μίζερο πρόγραμμα που δεν ακουμπάει στα ζητήματα που πονάνε τον κόσμο, όπως αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα κτλ. Επίσης το θέμα της υδροδότησης παραμένει για το Αχίλλειο και τη Σούρπη. Δεν έχουν όλοι οι δημότες να απολαμβάνουν το …πλεονέκτημα της υδροδότησης. Ζητούμε να μην πληρώνουν τέλη ύδρευσης αυτά τα χωριά. Παραπάει το θέμα όπως και του νηπιαγωγείου Σούρπης… Δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα ως παράταξη.

Ο κ. Καρακώστας στην τοποθέτησή του είπε: Μεταφέρεται η ΣΑΤΑ και παρεμβάσεις στα σχολεία δεν γίνονται. …Έχουμε χρήματα για αυτόματες πόρτες στο Κουρί στο τεχνικό πρόγραμμα.. ενώ δεν έχουμε περίφραξη στο δάσος.

Ο κ. Εσερίδης ανέφερε ότι «κατά 50-60% είναι δικό μας τεχνικό πρόγραμμα οπότε θα ήταν ανόητο να μη το ψηφίσουμε. Διατηρώντας το δικαίωμα να αψηφήσουμε τη νομιμοποίηση των έργων».

Συζήτηση και ψήφιση προϋπολογισμού

Τα τακτικά έσοδα του Δήμου Αλμυρού προϋπολογίζονται στο ποστό των 4.383.704 και τα έκτακτα έσοδα σε 17.956.339. Βεβαιώνονται για πρώτη φορά έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών ύψους 174.500. Μαζί με άλλα έσοδα από δάνεια, εισπράξεις υπέρ δημοσίου και χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης (ύψους 3.174.858), τα συνολικά έσοδα προϋπολογίζονται στα 33.051.658.

Το γενικό σύνολο δαπανών προϋπολογίζεται αντίστοιχα σε 33.051.658, από τα οποία 1.084.266 θα διατεθούν για αγορές κτιρίων και προμήθειες παγίων, 16.925.424 για τεχνικό πρόγραμμα (ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ μεταξύ αυτών), 258.015 για μελέτες και 8.680 για συμμετοχές σε επιχορηγήσεις. Οι προβλέψεις μη είσπραξης είναι 4.858.321. Το αποθεματικό ανέρχεται στο ποσό των 113.094.

Για αυξημένο ταμείο και ουσιαστικά μηδενικές οφειλές μίλησε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αρετή Μπέη, η οποία και ενημέρωσε το Σώμα επί των διαδικασιών διαμόρφωσης του οικονομικού προϋπολογισμού, απαντώντας σε όλες τι ερωτήσεις.

Η κυρία Ράππου σχολίασε: Στα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών εγγράφονται μονίμως έσοδα αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εισπραχθούν, γιατί ο μέσος όρος εισπραξιμότητας παλαιότερων οφειλών ήταν και είναι πολύ χαμηλός. Άρα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων δεν θα είναι στη διάθεση του δήμου. Επομένως και το αντίστοιχο στις δαπάνες δεν θα υλοποιηθεί. Συνεπώς, έργα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό δεν θα υλοποιηθούν. Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι δεν έχει σημασία  τι αναγράφεται σε έναν προϋπολογισμό αλλά ποια έργα  υλοποιούνται.

Τέλος η κα Ράππου θύμισε προαναγγελίες της Δημοτικής Αρχής που αποτέλεσαν και δικές της επερωτήσεις για την πρόοδο των έργων, για την κατασκευή ιστοσελίδας του Δήμου, τον σχεδιασμό δράσεων αειφορικής διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων (κουρί), για το μουσείο Αμαλιάπολης, καθώς όπως είπε, από το καλοκαίρι του 2020 καταδύονται στο ναυάγιο της Αλοννήσου, αφού η εκεί δημοτική αρχή δεν έχασε καθόλου χρόνο, προέβη στην εκπόνηση οργανωμένου σχεδίου, δημιούργησε υποδομές και κατάφερε με αυτό το είδος τουρισμού να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο κατά 8 μήνες. «Εμείς γιατί; Ίσως θα έπρεπε να είστε πιο διεκδικητικός». Τέλος αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολουθήσης κοιμητηρίων.

Ο κ. Τσόγκας τόνισε «θα έπρεπε να παρέχουμε κάθε φορά περισσότερες υπηρεσίες και να πληρώνουν λιγότερο γι’ αυτές οι πολίτες. Προτείνουμε να καταργηθεί ο ΤΑΠ και τα τέλη φωτισμού και λαϊκών αγορών, αλλά να αυξηθεί παράλληλα ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η κα Μυγιάκη στο σχετικό Δελτίο Τύπου της για τον προϋπολογισμό σημειώνει: Ο προϋπολογισμός και του 2022, διακρίνεται από προχειρότητα και δεν είναι ιεραρχημένος.  Δεν είναι ευθυγραμμισμένος στις πραγματικές ανάγκες. Δεν προτάσσει την κοινωνική μέριμνα. Στερείται στόχου, αναβάθμισης καθημερινότητας,  εξοικονόμησης πόρων.

(τη συζήτηση για τον οικονομικό προϋπολογισμό μπορείτε να δείτε στο παρακάτω “παράθυρο”):

Τιμολόγιο ΔΕΥΑΑΛ

Το Σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία και το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑΛ, που παραμένει στις ίδιες τιμές, όπως είχε μειωθεί από το νεοεκλεγέν τότε συμβούλιο της νυν Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Δαλακούρας ζήτησε να προσαρμοστούν στο νόμο οι διαδικασίες για όσους δικαιούνται μειώσεις λόγω αναπηρίας και να μη ταλαιπωρούνται προσκομίζοντας κάθε χρόνο δικαιολογητικά. Ο κ. Καλλές αμφισβήτησε την ποιότητα του νερού από το «Χορταργιά» και ζήτησε να ολοκληρωθεί η λιμνοδεξαμενή και να υδρεύεται ο Αλμυρός από εκεί. «Δεν έχουμε κάλτσες και πάμε να βάλουμε γραβάτα» σχολίασε ο κ. Καλλές για τα ευφυή συστήματα που θα εγκαταστήσει με το νέο πρόγραμμα η ΔΕΥΑΑΛ. Όσο για τους κακοπληρωτές σημείωσε ότι «αφού πληρώνουν τα κινητά τους, μπορούν να πληρώνουν και το νερό τους».

Ο κ. Σώμος θύμισε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα έργα που συμπληρώνουν την υδροδότηση από το φράγμα και ότι εν τω μεταξύ δεν θα έπρεπε να πληρώνουν ύδρευση όσοι δεν έχουν πόσιμο νερό και συμπλήρωσε ότι «ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνες οικογένειες, δεν θα έπρεπε να πληρώνουν νερό».

Η κα Ράππου πρότεινε ενιαίο τιμολόγιο σε χωριά και Δήμο και έκπτωση σε όλα τα διαμερίσματα. «Πρέπει να δείξει η ΔΕΥΑΑΛ το κοινωνικό της πρόσωπο, ας μειώσει τα τέλη αποχέτευσης και συμφωνώ ότι όποιος δεν έχει πόσιμο νερό, δεν πρέπει να το πληρώνει».

Ο κ. Δεληζήσης θύμισε ότι το τιμολόγιο, το οποίο ψηφίστηκε σ’ αυτή τη Δημοτική Αρχή, είναι από τα φθηνότερα των ΔΕΥΑ της Ελλάδας.


Σχετικά Άρθρα

137 νέα επενδυτικά σχέδια  προϋπολογισμού 108,4 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο Περιφέρειας Θεσσαλίας

137 νέα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 108,4 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο Περιφέρειας Θεσσαλίας

Εκατόν τριάντα επτά  επιχειρήσεις σε όλη τη Θεσσαλία επιχορηγούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο, με  συνολικό ποσό…
Το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Αλμυρού για το 2022

Το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Αλμυρού για το 2022

Ξεχωρίζουν δύο νέα έργα προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων που αφορούν την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στην πόλη του Αλμυρού…
Ρεσιτάλ Καλλέ – Βασιλέως ή Βασίλης Κωνσταντίνου; Παναθηναϊκός vs Βασιλιά

Ρεσιτάλ Καλλέ – Βασιλέως ή Βασίλης Κωνσταντίνου; Παναθηναϊκός vs Βασιλιά

Κατά την τρίτη παρέμβαση του κ. Νίκου Καλλέ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αυτή…