• 19 Ιανουαρίου, 2022

Νάνης: «Η ομάδα μας είναι σημείο αναφοράς για την Μαγνησία και την Θεσσαλία»

Νάνης: «Η ομάδα μας είναι σημείο αναφοράς για την Μαγνησία και την Θεσσαλία»

Ο Παναγιώτης Νάνης μίλησε στην εκπομπή Λαός Online για τον κύκλο που έχει ανοίξει εδώ και τρία χρόνια στην πόλη του Αλμυρού με την αναβάθμιση του τμήματος μπάσκετ του ΓΣΑ και τις προοπτικές που ανοίγονται ώστε η ομάδα να καθιερωθεί στις εθνικές κατηγορίες – Γ. Καραζούπης: Ο ΓΣΑ δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής

Η πρώτη εκπομπή Λαός Online για το νέο έτος είχε έντονο μπασκετικό χρώμα… Την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου φιλοξενήσαμε στο στούντιο του «Λαού» τον προπονητή του ΓΣΑ Παναγιώτη Νάνη και τον έφορο του τμήματος μπάσκετ, μέλους του δ.σ. του συλλόγου Γιώργο Καραζούπη. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις τους για την κυανόλευκη ομάδα που εδώ και τρία χρόνια διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μαγνησιώτικο μπάσκετ, συμμετέχει στη Γ΄ Εθνική και μάλιστα, η φετινή πορεία έως τώρα με ρεκόρ 6-1, έχει γεμίσει προσδοκίες ακόμη και για άνοδο! Η συζήτησή μας κράτησε περίπου μία ώρα, οπότε απομαγνητοφωνήσαμε τα πιο σημαντικά της σημεία…

Σχετικά με τη διακοπή μέχρι τις 23 του μηνός που υπάρχει στη Γ’ Εθνική και το κατά πόσο θα επηρεάσει τον ΓΣΑ:
Νάνης: «Ας ελπίσουμε ότι στις 23 του μηνός θα είμαστε σε θέση να αγωνιστούμε. Πολύ σημαντικό είναι ότι η ΕΟΚ δεν σταμάτησε τις προπονήσεις. Ελπίζουμε τότε να είμαστε έτοιμοι για να ξαναμπούμε σε ρυθμό αγώνων. Οι ομάδες ήταν ανέτοιμες να βρουν ρυθμό μετά τη διακοπή που είχαμε πέρυσι με την καραντίνα που στοίχησε σε πάρα πολλά παιδιά, η ομάδα μας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε το καλοκαίρι για να επανέλθουμε, προπονήσεις είχαμε ακόμη και τον Ιούλιο. Η διακοπή που έγινε ήταν προκαθορισμένη την περίοδο των εορτών, όχι όμως για άλλες δύο εβδομάδες. Θεωρώ ότι οι ομάδες που προπονούνται και έχουν μία βάση θα μπορέσουν να επανέλθουν πιο γρήγορα στον αγωνιστικό ρυθμό.  Η δική μας προετοιμάζεται να παίξει με τα Τρίκαλα, εννοείται ότι βλέπουμε και παραπέρα… Ενώ σε ένα ματς έλειπαν δύο παίκτες, στο άλλο έλειπε ο προπονητής, οι παίκτες που έμειναν πίσω μπορέσαν να ανταπεξέλθουν, να κάνουν τις νίκες που έπρεπε κι αυτό δείχνει την ποιότητα της ομάδας μας. Θεωρώ ότι δείχνει το μέταλλο του ΓΣΑ.

Για τη φετινή πορεία:
Καραζούπης: Σίγουρα με τη δουλειά που βγάζει ο κόουτς στο γήπεδο, με την όρεξη που έχουν όλα τα παιδιά, τη δική μας προσπάθεια και με την πολύ σημαντική βοήθεια του κόσμου, περιμέναμε αυτή την πορεία. Όλα αυτά μαζί βγαίνουν στο παρκέ κι έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Για την αναβάθμιση του τμήματος μπάσκετ του ΓΣΑ:
Νάνης: Το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησα στον Αλμυρό. Όταν μου έγινε η πρόταση δεν άργησα πολύ να απαντήσω γιατί όταν μίλησα με τα παιδιά της διοίκησης, αισθάνθηκα ότι έχω τον χώρο να δουλέψω και τον χρόνο, μου δώσανε την πίστωση του χρόνου που χρειάζεται. Για να μείνω εδώ και τρίτη χρονιά σημαίνει ότι είμαι ευχαριστημένος, υπάρχει ταύτιση απόψεων. Θέλω να μείνω στην ομάδα, έχουμε ανοίξει έναν κύκλο που λόγω καταστάσεων δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε. Η ομάδα μέσα στα τρία αυτά χρόνια έχει κάνει πολλά βήματα προόδου. Αρκεί να αναφέρω πόσος κόσμος ήταν στο γήπεδο την πρώτη χρονιά και πόσος φέτος εν μέσω πανδημίας. Κάθε χρόνο, χωρίς υπερβολές, προσθέτουμε έναν παίκτη στο ρόστερ και έχουμε μεγάλη δύναμη τον γηγενή κορμό του Αλμυρού. Στο εφηβικό υπάρχουν κάποια αξιόλογα παιδιά που ακολουθούν τις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας, θέλουμε να αναδείξουμε νέους αθλητές και η διοίκηση επενδύει σε αυτό. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μπόρεσα να βρω τις συνθήκες να δουλέψω όπως θέλω εγώ. Έχω παραστάσεις ως παίκτης στον χώρο του μπάσκετ αλλά όσο εξελίσσεται η κοινωνία και ο αθλητισμός, έτσι εξελίσσεται και η προπονητική. Είναι η πρώτη μου δουλειά στον προπονητική και είμαι χαρούμενος που έχω αυτές τις συνθήκες, θεωρώ ότι έχω να δώσω ακόμη πολλά, έχω πολλή όρεξη να δουλέψω γιατί υπάρχει ανταπόκριση.

Για το εάν ο ΓΣΑ μπορεί να καθιερωθεί στις εθνικές κατηγορίες:
Καραζούπης: Τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, νέα και πιο παλιά όπως ο Γιώργος Καλόγηρος που είναι η κολώνα από παλιά, θέλαμε κάποια στιγμή ο Αλμυρός να φύγει από το τέλμα της Α1 ΕΣΚΑΘ, θέλαμε να καθιερωθεί στις εθνικές κατηγορίες. Στο πρόσωπο του Παναγιώτη βρήκαμε τον προπονητή, με τη μεγάλη του πορεία ως παίκτης και τον ακέραιο χαρακτήρα του, είδαμε τον άνθρωπο που μπορούμε να βασιστούμε, να χτίσουμε την ομάδα και φέρνοντας κάθε χρόνο έναν παίκτη που βάζει ένα λιθαράκι στην ομάδα, έχουμε καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα που πιστεύω ότι θα συνεχιστεί. Ο ΓΣΑ δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα στις εθνικές κατηγορίες του μπάσκετ.

Για το χτίσιμο της ομάδας:
Νάνης: Το δυνατό σύνολο που έχουμε δείχνει τη δυναμική που έχει η πόλη του Αλμυρού και ο ΓΣΑ ως ένας ιστορικός σύλλογος. Όσον αφορά στο χτίσιμο της ομάδας, είχαμε πει ότι θα πάμε με σταθερά κι αργά βήματα, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ατομικά τους παίκτες που υπήρχαν ήδη στο σύλλογο και κάθε χρόνο να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Έτσι κι έγινε, ήρθαν κάποιοι πολύ αξιόλογοι παίκτες, το κυριότερο όμως ήταν οι χαρακτήρες τους. Αυτό που θέλει να κάνει η διοίκηση και ο προπονητής είναι να ενώσουν τα κομμάτια του ρόστερ στο γήπεδο, να μπορέσουν αυτοί οι χαρακτήρες να βγάλουν στο γήπεδο αυτά που ξέρουν κι αξίζουν. Δεν θέλουμε να είμαστε ασανσέρ ή φωτοβολίδα. Η ομάδα μας είναι αυτή τη στιγμή σημείο αναφοράς για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Πατήσαμε στο να έχουμε καλούς χαρακτήρες, να έχουμε παιδιά από τον Αλμυρό και οι υπόλοιπο 4-5 να είναι από τον Βόλο.  Είναι τύχη να βρεις σε μια ομάδα έναν κορμό πάνω στον οποίον μπορείς εσύ να δουλέψεις. Αυτό το πιστώνονται καθαρά τα παιδιά, στην ανταπόκριση, στην προσπάθεια, είναι για αυτούς ένα πολύ μεγάλο κίνητρο να μπορέσουν να πάρουν τις ανάλογες παραστάσεις και να συνεχίσουν στη Γ’ Εθνική. Είμαι τυχερός που μπόρεσα να βρώ κάτι που σε άλλες ομάδες δεν υπάρχει.

Για την αλλαγή της νοοτροπίας:
Νάνης: Νοοτροπία πρέπει να έχουμε σε ότι κι αν κάνουμε, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Προσπάθησα από την πρώτη ημέρα να αλλάξουν κάποια πράγματα, σιγά σιγά, να αυξήσουμε λίγο την προπόνηση, μας έχει βοηθήσει πολύ η διοικούσα επιτροπή που μου έδωσε τα εφόδια να δουλέψουμε. Η κα Καραπτσιά είναι μαζί μας στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και ο κ. Κοντοστάθης στο κομμάτι της αποκατάστασης. Εννοείται ότι κάνουμε βήματα προόδου, η νοοτροπία όλων έχει αλλάξει, εμείς δείχνουμε τον δρόμο.
Καραζούπης: Πραγματικά δίνουμε κάθε μέρα αγώνα για να έχει ο προπονητής όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να γίνεται πιο σωστή κι ολοκληρωμένη προπόνηση, προσπαθούμε να παρέχουμε τα πάντα ώστε οι παίκτες να κάνουν τη δουλειά τους απρόσκοπτα. Ο  προϋπολογισμός της ομάδας δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρυσι, προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε κάπως, έχουμε ένα μπάτζετ ικανό για να κάνουμε σωστά πράγματα. Τα έξοδα καλύπτονται από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, κατά κύριο ρόλο από τις χορηγίες. Οι χορηγοί πάντα είναι μπροστά, μας βοηθήνε όποτε ζητήσουμε. Κι έχουμε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο του συλλόγου κι έτσι προχωράμε καλύπτοντας το μπάτζετ με σχετικά εύκολο τρόπο.

Για το εάν με νίκες στα ντέρμπι κορυφής που ακολουθούν, μπορεί να αλλάξει ο στόχος, να διεκδικήσει με αξιώσεις την άνοδο ο ΓΣΑ:
Νάνης: Θεωρώ ότι ειλικρινά ότι με αυτά τα πράγματα που έχω δει στην κοινωνία του Αλμυρού, στους ανθρώπους της πόλης, ότι αυτή η ομάδα δεν έχει ταβάνι. Το ταβάνι το δημιουργείς με τη δουλειά σου, οι προσδοκίες δημιουργούνται με το έδαφος που έχεις προετοιμάσει. Θεωρώ ότι έχουμε δημιουργήσει αυτές τις προσδοκίες για να μιλάμε για ενδεχόμενη άνοδο ή καθιέρωση στις εθνικές κατηγορίες. Θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ τους ανθρώπους που μας βοηθάνε, ηθικά, οικονομικά, έμμεσα ή άμεσα, κι εσάς που στηρίζετε με την προβολή τους αγώνες και τις δραστηριότητές μας. Είναι καλό όλοι μας να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον σύλλογο ένα σκαλοπάτι παραπέρα, για αυτό ευχαριστούμε τη διοίκηση του ΓΣΑ αλλά και τη Δημοτική Αρχή.
Καραζούπης: Στόχος μας ήταν εκτός από το υψηλό επίπεδο της ομάδας, να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις του συλλόγου που είναι κόσμημα για την περιοχή, δεν έχουν όλοι οι σύλλογοι την πολυτέλεια να προπονούνται ή να παίζουν σε τέτοια γήπεδα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο σε συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή και με την τωρινή, πάντα με καλή θέληση, με τον εθελοντισμό να φτιάξουμε κάποια πράγματα στο κλειστό. Καταφέραμε πέρυσι να βάψουμε τη σάλα, τα αποδυτήρια, να ανανεώσουμε λίγο τα αποδυτήρια, μπήκαν καθίσματα στην κερκίδα γιατί η προσέλευση του κόσμου μας παροτρύνει να το κάνουμε αυτό. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε μια επέκταση της κερκίδας πίσω από τη μία μπασκέτα, το έχουμε προτείνει και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε.

Για τον κόσμο στους αγώνες που έχει μεγάλη προσέλευση φέτος:
Νάνης: Για μένα είναι πολύ μεγάλο κέρδος ότι αυτές τις αγωνιστικές και μετά την περσινή απραξία, σε κάθε παιχνίδι ο κόσμος αυξάνεται. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ήρθε κόσμος από τη Νέα Αγχίαλο και τον Βόλο, γιατί βλέπει το ελκυστικό προϊόν που προσφέρουμε. Είναι κέρδος να έρχεται κάθε εβδομάδα ένα άτομο παραπάνω.

Για τα νεαρά παιδιά της ακαδημίας που παίρνουν παραστάσεις από τη Γ’ Εθνική:
Νάνης: Θεωρώ ότι μία ή δύο ώρες την ημέρα μπορεί ένα παιδί να τις διοχετεύσει για τον αθλητισμό του. Τα παιδιά που συνεχίζουν είναι πολύ αξιόλογα και η δική μας διάθεση είναι να τα χρησιμοποιήσουμε στην κατηγορία γιατί αυτοί θα είναι τα επόμενα χρόνια στην ομάδα. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά να βρίσκονται στον αθλητισμό, όχι μόνο μπάσκετ. Ο αθλητισμός είναι υγεία, να μπει στο dna μας, είμαι χαρούμενος να βλέπω συνέχεια παιδιά στο γήπεδο. Θεωρώ ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, θα μπορέσεις να βγάλεις ένα 10 ή 20% παικτών που θα μπορέσουν να αναδειχθούν και να ακολουθήσουν την ομάδα σε επίπεδο ανδρών. Τα υπόλοιπα παιδιά που θα ασχοληθούν όμως δεν θα χάσουν. Ο κ. Τσαμπίρας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, στήριξε πολύ τις ακαδημίες μας. Νομίζω ότι θα υπάρχει συνέχεια με γηγενείς παίκτες, νομίζω ότι πρέπει να γίνει πιο συντονισμένα και σε αυτό το σημείο θέλω να μιλήσω για εξωστρέφεια. Πρέπει να είμαστε πιο εξωστρεφείς, να δεχθούμε μια παρατήρηση, μια βοήθεια ή ακόμη ακόμη να την επιζητήσουμε. Να ξανακαλέσω πάλι τον κόσμο που θέλει να βοηθήσει τον ΓΣΑ, μόνο με την παρουσία του. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα έχει πάρα πολλές δυνατότητες.

Για την ύπαρξη δύο ομάδων μπάσκετ στην πόλη:
Καραζούπης: Είναι ένα θέμα που χρήζει μεγάλης συζήτησης. Η άποψη η δική μου είναι ότι ο μεγάλος σύλλογος της περιοχής είναι ο ΓΣΑ, πιστεύω ότι όσο πιο πολλές ακαδημίες έχει η περιοχή, τόσο πιο λίγα παιδιά αναδεικνύονται γιατί χωρίζονται και δεν έχουν την πρέπουσα εξέλιξη. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μία ακαδημία, αυτή του ΓΣΑ κι από εκεί και πέρα να υπάρχει μια δεύτερη ομάδα στην οποία θα προωθούνται παίκτες που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες παικτικά ή δεν θέλουν να ασχοληθούν σε μεγαλύτερο επίπεδο ώστε να μπορούν να παίξουν κι αυτοί.
Νάνης: Καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του, αλλά όταν μιλάω για εξωστρέφεια, όταν μιλάω για πνεύμα συνεργασίας, αναφέρομαι και σε αυτό το κομμάτι. Δεν υπάρχει τίποτα να χωρίσει κανείς σε αυτή την πόλη. Ό,τι καλό κάνει αυτή η πόλη, είναι για να προχωράει ένα βήμα παρακάτω. Θα μπορούσαν ο ΓΣΑ με τους Τιτάνες να συνεργαστούμε. Είμαστε ανοιχτοί να δεχθούμε κάποια πρόταση συνεργασίας.

Για το μαγνησιώτικο μπάσκετ και το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί:
Νάνης: Έχουμε μείνει πίσω, γενικότερα το μπάσκετ την τελευταία δεκαετία έκανε μία μεγάλη κοιλιά. Νέα «μυαλά» μπήκαν στον χώρο και θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη πενταετία θα έχουμε κάποια θετικά στο αγωνιστικό κομμάτι. Είναι πολλές οι ομάδες σε μια πόλη όπως στον Βόλο. Όταν χωρίζεται ένα προϊόν, αυτομάτως χάνει και την αξία του. Είναι πολλές οι ομάδες του Α1 τοπικού και οι δύο μεγαλύτερες, Νίκη κι Ολυμπιακός, που έχουν κι αυτές τον ίδιο διαχωρισμό.

Για την αναδιάρθρωση κατηγοριών που σχεδιάζει η ΕΟΚ:
Καραζούπης: Έχουμε καινούργια διοίκηση στην Ομοσπονδία με τεχνοκράτες, ο κ. Λιόλιος είναι άξιος, γνωρίζει το μπάσκετ με σύγχρονες αντιλήψεις και πράγματα που θεωρούνταν τόσο απλά, άρχισαν να γίνονται τώρα. Η αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών είναι σε σωστό δρόμο. Εμείς έχουμε ομάδα με 24,5 χρόνια κατά μέσο όρο, αλλά υπάρχουν άλλες που παίζουνε στην πεντάδα με παίκτες 38-40 ετών. Τα όρια ηλικίας για συμμετοχή νεαρών στην δωδεκάδα κάθε συλλόγου είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Για τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει ο ΓΣΑ:
Νάνης: Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Βάζουμε προπόνηση και δουλειά στο γήπεδο γιατί θέλουμε να έχουμε διάρκεια και βελτίωση. Μέσα από τη βελτίωση, έρχονται η εξέλιξη και τα αποτελέσματα. Δημιουργούμε προσδοκίες και προετοιμάζουμε το έδαφος για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε, να είμαστε έτοιμοι τα επόμενα χρόνια για να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε.
Καραζούπης: Η μεγαλύτερη χαρά η δική μου είναι όταν γεμίζει το γήπεδο. Ξέροντας ότι είναι γεμάτο το κλειστό, το αποτέλεσμα το ξέρω…
Νάνης: Θέλουμε η Κυριακή να είναι μια μέρα που ο μπαμπάς με το παιδί του θα έρθει στο γήπεδο να δουν 12 αθλητές να παλεύουν στο παρκέ, να βλέπουν ελκυστικό μπάσκετ, οι αγώνες μας να αποτελούν γιορτή για την πόλη του Αλμυρού.


Σχετικά Άρθρα

Επενδύει στους μικρούς ο Γιάννης Στεργιόπουλος

Επενδύει στους μικρούς ο Γιάννης Στεργιόπουλος

Σημαντική η παραμονή του Νίκου Κανατούλα στον ΓΣΑ, επτά αθλητές από το εφηβικό τμήμα ακολουθούν την…
Στις 5 Οκτωβρίου η έναρξη της Α1 ΕΣΚΑΘ – Οι 14 αντίπαλοι του ΓΣΑ τη νέα σεζόν 2024-25

Στις 5 Οκτωβρίου η έναρξη της Α1 ΕΣΚΑΘ – Οι 14 αντίπαλοι του ΓΣΑ τη νέα…

Με 15 ομάδες θα γίνει το πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ, εφόσον όλες δηλώσουν συμμετοχή μετά την…
Γιάννης Μελέτης: Το επίτευγμα αυτής της ομάδας ήταν ανεπανάληπτο

Γιάννης Μελέτης: Το επίτευγμα αυτής της ομάδας ήταν ανεπανάληπτο

Την αποχώρησή του από τα διοικητικά του ΓΣΑ ανακοίνωσε ο Γιάννης Μελέτης με την ακόλουθη δήλωση…