- 8 Ιανουαρίου, 2022
Αλ. Μεϊκόπουλος:«Μέσα από την τσέπη των πολιτών η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας»
Παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας για την αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση με αξιόπιστα, συνταγογραφούμενα και δωρεάν μοριακά και rapid τεστ πραγματοποίησαν Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων με την εμφάνιση της υπερμεταδοτικής «μετάλλαξης Ο», η Κυβέρνηση υποτιμά των κίνδυνο σπεύδοντας να υιοθετήσει την, «βολική» πλην ατεκμηρίωτη ακόμα, άποψη ότι η νόσηση είναι ήπια και η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ διαχειρίσιμη. «Η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει υπόθεση των πολιτών που συνεχίζουν να επωμίζονται την ευθύνη αλλά και το μεγάλο κόστος των διενεργούμενων μοριακών, rapid και self τεστ» επεσήμανε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.
Οι ατελείωτες ουρές για τεστ και η οικονομική αιμορραγία των πολιτών δεν πτοούν την Κυβέρνηση που επιμένει να μη συνταγογραφεί τα διαγνωστικά τεστ και να μην τα αποζημιώνει από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με το Βουλευτή, η ελάχιστη μείωση του κόστους του μοριακού τεστ από τα 60 ευρώ στα 47 και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να εξηγήσει το «ακατέβατο» πλαφόν του τεστ στερούνται σοβαρότητας τη στιγμή που στις περισσότερες πια ευρωπαϊκές χώρες τα τεστ παρέχονται δωρεάν στις δομές υγείας.
Όπως αναφέρεται και στην Ερώτηση, είναι αναγκαίο να γίνει επικαιροποίηση της ανώτατης τιμής των τεστ και να ελεγχθεί πάνω απ’ όλα η αξιοπιστία των τεστ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά για το αν ανιχνεύουν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Σημειωτεόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε για 9η φορά στις 21.12.2021 τη λίστα των εγκεκριμένων τεστ αντιγόνου που κυκλοφορούν στα κράτη – μέλη έχοντας αξιολογήσει και τα νέα δεδομένα ως προς τη μετάλλαξη Ο.
Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Υγείας τι ποσοστό τεστ γίνεται καθημερινά μέσω δημόσιων δομών και τι ποσοστό μέσω ιδιωτικών εργαστηρίων και φαρμακείων από την τσέπη των πολιτών και αν η Κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα της κοινωνίας για συνταγογράφηση των αναγκαίων διαγνωστικών τεστ.
Επιπλέον, σε σχέση με την αξιοπιστία των τεστ των τεστ αντιγόνου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ερωτάται αν θα γίνει έλεγχος μέσω του ΕΟΦ με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, ερωτάται αν η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αναβαθμίσει τη δυναμικότητα των δημόσιων εργαστηρίων προωθώντας συνέργειες ανάμεσα στο ΕΣΥ, τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και αν θα ενισχύσει την παρουσία κινητών συνεργείων του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα για τη διενέργεια δωρεάν τεστ χωρίς την πολύωρη ταλαιπωρία των πολιτών.