• 16 Δεκεμβρίου, 2021

Κων. Μαραβέγιας: Οικονομική ενίσχυση και των παραγωγών ελαιολάδου-ελιάς διπλής κατεύθυνσης

Κων. Μαραβέγιας: Οικονομική ενίσχυση και των παραγωγών ελαιολάδου-ελιάς διπλής κατεύθυνσης

Βελτιωτικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα, περιλαμβάνονται στα στοχευμένα μέτρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αποτυπώνονται σε απάντηση του υπουργού κ. Σπ. Λιβανού στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων. Μαραβέγια για την οικονομική στήριξη πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο βουλευτής είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ορθολογικής στήριξης και των ελαιώνων διπλής κατεύθυνσης, ζητώντας να μην εξαιρεθούν από την έκτακτη ενίσχυση λόγω Covid-19.

Στην απάντηση του αρμόδιου υπουργού, όχι μόνο γίνεται αναφορά σε έκτακτη ενίσχυση αγροτών του τομέα της ελαιοποιήσιμης ελιάς ή/και διπλής κατεύθυνσης, αλλά επισημαίνεται ότι στο νέο καθεστώς στήριξης θα περιλαμβάνονται και όλες οι δηλωμένες ως επιτραπέζιες ελιές.

«Λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που δημιουργήθηκαν από την έξαρση της πανδημίας Covid19, κρίναμε αναγκαία τη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, εστιάζοντας σε επί μέρους κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα, με σκοπό τόσο την άρση των σοβαρών διαταραχών που αντιμετώπισαν όσο και τη διατήρηση της βιωσιμότητάς των», αναφέρεται στην απάντηση του κ. Λιβανού προς τον βουλευτή Κ. Μαραβέγια,

Σχετικά με τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα, σημειώνεται ότι ο εν λόγω τομέας στηρίχθηκε μέσω του Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με συνολικό ποσό στήριξης 126,3 εκατ. € στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του τομέα της ελαιοποιήσιμης ελιάς ή/και διπλής κατεύθυνσης, το οποίο συνιστά το μέγιστο δυνατό ποσό που, με βάση τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε., μπορεί να χορηγηθεί, εξαντλώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ [2% των πόρων της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στο ΠΑΑ κάθε Κράτους-Μέλους].

Πλέoν των ανωτέρω, σχεδιάζεται καθεστώς στήριξης του τομέα της καλλιέργειας της επιτραπέζιας ελιάς, πλην Kαλαμών, στην επικράτεια, ενώ έχουν, μέχρι στιγμής, ολοκληρωθεί οι εξής διαδικασίες:

-Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το αίτημα ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου, ύψους 11.125.560 ευρώ.

-Απεστάλη στην Ε.Ε. η σχετική ΚΥΑ για έγκριση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μετά την έγκρισή της, η εν λόγω ΚΥΑ θα διαβιβασθεί στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…