• 14 Δεκεμβρίου, 2021

Οι Αλμυριώτες στέκουν αλληλέγγυοι και φέτος τα Χριστούγεννα

Οι Αλμυριώτες στέκουν αλληλέγγυοι και φέτος τα Χριστούγεννα

Ψήφισμα για 5.000 ευρώ από τον Δήμο για την ενίσχυση δομών

Πρωτοστατούν και φέτος οι πολίτες, δίνοντας το υστέρημά τους – Στην ίδια αλυσίδα βοήθειας Εκκλησία και Πολιτεία

Η κοινωνική προσφορά και το αίσθημα της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας τέτοιες ημέρες, στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, είναι σε αυξημένο βαθμό. Πρωτεύοντα ρόλο έχουν και πάλι οι πολίτες που συνεισφέρουν από το εισόδημά τους, όπως και πολλοί επαγγελματίες ασκούν την εταιρική ευθύνη, στηρίζοντας τις δομές στον Δήμο και την Μαγνησία ευρύτερα. Σημαντικό ρόλο έχουν οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αλμυρού και οι Ιεροί Ναοί οι οποίοι μέσω των φιλόπτωχων ταμείων και των Σπιτιών Γαλήνης, φροντίζουν να καλύψουν ανάγκες ανθρώπων σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού ενέκρινε το κονδύλι των 5.000 ευρώ το οποίο θα διατεθεί για αγορά τροφίμων για τους απόρους του Δήμου μέσω των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και την περίοδο του Πάσχα.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου συγκεντρώνονται και διατίθενται τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη υγιεινής για περίπου 80 οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχιας. Μάλιστα προσφάτως με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου, στήθηκε μικρό παζάρι έξω από το ναό όπου διατέθηκαν γλυκά, ποτά, τρόφιμα, διακοσμητικά είδη φτιαγμένα προς ενίσχυση των σκοπών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και στο οποίο μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πιστών. Μπορεί τις εορταστικές περιόδους η αλληλεγγύη να είναι μεγαλύτερη, το Κοινωνικό Παντοπωλείο ωστόσο όλους τους μήνες τις άπορες οικογένειες που δυστυχώς αυξάνονται…
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γιαννιός, εφημέριος του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ευξεινούπολη μάς ανέφερε ότι το Σπίτι Γαλήνης του Χριστού λειτουργεί αλλά με διαφορετική μορφή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά την εμφάνιση του ιού και τα μέτρα προστασίας, αναγκαστήκαμε να δώσουμε μια άλλη μορφή στη βοήθειά μας προς τους συνανθρώπους μας. Έτσι, τώρα δεν έρχονται γυναίκες στο ναό να ετοιμάσουν γεύματα όπως συνηθίζονταν, αλλά φτιάχνουμε πακέτα και τα μοιράζουμε στα σπίτια ανά τακτά διαστήματα. Αυτά τα πακέτα μπορούν να περιλαμβάνουν τρόφιμα ή φάρμακα. Μέσα από το φιλόπτωχο ταμείο πληρώνουμε ανάγκες συμπολιτών μας, για παράδειγμα προσφάτως μέσα στην εβδομάδα κάναμε διαμονή ξύλων σε μια οικογένεια για τη σόμπα τους. Περίπου δέκα οικογένειες έχουν τη στήριξή μας στην Ευξεινούπολη».
Στον Άγιο Δημήτριο λειτουργεί το Ιεραποστολικό Κέντρο Αλμυρού Άγιος Δημήτριος ο Αθωνίτης με βασικές κατευθύνσεις τη φιλανθρωπία και τον πολιτισμό. Από το Ιεραποστολικό Κέντρο που αποτελεί διευρυμένη μορφή του «Σπιτιού Γαλήνης» με σημαντική προσφορά για παραπάνω από δύο δεκαετίες, διανέμονται 85 ολοκληρωμένα ατομικά γεύματα ημερησίως σε απόρους και εν ανάγκη ευρισκομένους σε όλη την επαρχία Αλμυρού, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 40 οικογένειες που χρήζουν υποστήριξης, τρόφιμα κι άλλα αναγκαία παντός είδους σε δομές φιλοξενίας παιδιών και ηλικιωμένων. Επίσης διατίθενται είδη ένδυσης και υπόδησης σε εμπερίστατους, συνδράμονται φυλακισμένοι, καλύπτονται προσωρινές ανάγκες αστέγων και ιατροφαρμακευτικές ανάγκες ενδεών ασθενών, ενώ υποστηρίζονται με τα απαιτούμενα μαθητές, άνεργοι και νοικοκυριά. Οι εθελοντές που υλοποιούν καθημερινά αυτή την προσπάθεια ξεπερνούν τους 80 και είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών. Ο δεύτερος άξονας δραστηριότητας του Κέντρου υπηρετεί τον πολιτισμό και καλύπτει ανάγκες επιμόρφωσης, πνευματικής συνδιάλεξης και πολιτιστικής έκφρασης με μαθήματα κεραμικής, ψηφιδωτού, κοπτικής, ραπτικής, κεντήματος, πλεξίματος, ζωγραφικής και αγιογραφίας, εργαστήρια θυμιάματος και σάπωνος, θεατρικές ομάδες ενηλίκων και παιδιών, θερινό κινηματογράφο, ορχήστρα 40 ατόμων, διενέργεια θερινών σχολείων σε Καταστήματα Κράτησης Νέων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, επιμορφωτικά σεμινάρια κοινωνικού περιεχομένου, διοργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών και προβολών, συνεργασία με φορείς δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα στα πλαίσια της παραπάνω δραστηριότητας. Η δραστηριότητα του Ιεραποστολικού Κέντρου στηρίζεται σε εθελοντικό έργο και δωρεές ιδιωτών και επαγγελματιών σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα και παραμένει με ασφάλεια σε πολύ μεγάλο βαθμό ενεργή παρά την πανδημία.
Το μήνυμα του πατέρα Σίμωνα Δερβίση από την Σούρπη είναι ότι «υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκες όλο τον χρόνο και η Εκκλησία βρίσκεται κοντά τους κάθε μέρα, κάθε ώρα για δώδεκα μήνες. Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε γιορτές, μόνο τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα για να δείξουμε το φιλανθρωπικό κοινωνικό μας έργο». Ο ίδιος μας είπε ότι το Σπίτι Γαλήνης στο χωριό δεν λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια διότι έφυγαν από τη ζωή κάποιοι μοναχικοί ηλικιωμένοι που σιτίζονταν, ωστόσο από το φιλόπτωχο ταμείο ενισχύονται δυο-τρεις οικογένειες συνήθως με τρόφιμα ή με χρήματα, αναλόγως τις ανάγκες που προκύπτουν.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…