• 13 Δεκεμβρίου, 2021

Η Ζωή Ράππου εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή Λαός Online

Η Ζωή Ράππου εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή Λαός Online

Η συνέντευξη της επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, για τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Αλμυρού

Καλεσμένη στην εκπομπή μας ΛΑΟΣ ONLINE ήταν η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε κα Ζωή Ράππου. Η διαδικτυακή μας εκπομπή προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση στο facebook του Λαού την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου και παρακάτω μπορείτε είτε να δείτε την εκπομπή στο “παράθυρο” που ενσωματώνουμε, είτε να διαβάσετε τη συνέντευξη:

Κα Ράππου βιώσατε ένα bullying προεκλογικά, σχετικά με αυτό που φρόντισαν κάποιοι να πλασάρουν, δηλαδή ένα απόμακρο προφίλ, που τουλάχιστον προσωπικά και από την αρχή της γνωριμίας μας, δεν το εντόπισα.

Καταρχάς ακόμη μια φορά σας δίνω συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία να μας δίνετε βήμα, το έχει ανάγκη ο τόπος, δηλαδή, να συζητούμε να επιδοκιμάζουμε ή να αποδοκιμάζουμε. Όσον αφορά στην ερώτησή σας, ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να δώσω τη σωστή διάσταση των πραγμάτων. Είναι πολύ εύκολο να βάλουμε ταμπέλες σε άλλους. Έχω χαρακτηριστεί ως απρόσιτη, αμίλητη, απόμακρη, τρία χαρακτηριστικά που μετατράπηκαν σε επιχειρήματα προεκλογικά. Προστέθηκε αργότερα και ένα άλλο, δηλαδή η απειρία μου. Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Η απειρία δεν είναι ανίατη ασθένεια. Είναι μια διαδικασία που περνάμε όλοι και βεβαίως πέρασαν και όσοι θεωρούν σήμερα τον εαυτό τους έμπειρο. Η εκπαιδευτική μου ιδιότητα και η καθημερινή μου παρουσία στη σχολική αίθουσα επιβάλλει σοβαρότητα, διαφορετικά δεν προχωρά απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά από 23 χρόνια, αυτά τα χαρακτηριστικά περνούν και στην καθημερινότητά μου… Αν χαρακτήριζα τον εαυτό μου θα τον χαρακτήριζα εσωστρεφή. Η εσωστρέφεια δεν είναι ταυτόσημη με την έλλειψη κοινωνικότητας, ούτε ταυτίζεται με την κοινωνική συστολή. Είναι ένα προτέρημα, θεωρώ… όποιος προεξάρχει τέτοια στοιχεία, σημαίνει ότι εμβαθύνει, ότι έχει προγραμματισμό, μέθοδο και δρα με συγκροτημένο τρόπο. Επίσης, ένα εσωστρεφές άτομο είναι ένας πολύ καλός ακροατής. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη περισσότερο από ακροατές παρά από φλύαρους ομιλητές.

Ας πάμε στο ύφος αντιπολίτευσης που έχετε επιλέξει. Έχετε κάνει προτάσεις και όχι όλες δημόσια. Δηλαδή, συνδράματε όπου μπορούσατε και δεν επιλέξατε να κάνετε μια σκληρή αντιπολίτευση.

Και δεν πρόκειται να κάνω σκληρή αντιπολίτευση. Όταν υπάρχει διχαστική ρητορική, δεν έρχεται αποτέλεσμα. Θεωρώ, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με την υγειονομική κρίση και τον Ιανό, δεν πρέπει να υπάρχει ένταση, αλλά όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα. Κάνουμε παρεμβάσεις και προτάσεις, όπως και επισκέψεις σε φορείς που συνεργάζονται με τον Δήμο. Συναινούμε σε ό,τι είναι επωφελές για τον Δήμο και διαφωνούμε όπου βλέπουμε κάποια ατασθαλία ή να προκαλείται πρόβλημα.

Δική σας ατάκα «τουριστικός σχεδιασμός, μια εικονική πραγματικότητα»… ας ξεκινήσουμε από αυτό, από τον τουρισμό.

Διάβασα πρόσφατα ότι ο Δήμος Βόλου συμμετείχε σε ένα φόρουμ σχετικά με τον τουρισμό, κατάφερε ο Δήμος να πάρει μέρος παρά την υγειονομική κρίση. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Αλμυρού είχε πει ότι ο Δήμος μας βρίσκεται σε τέτοια τοποθεσία που κανείς θα πρέπει να προσπαθήσει να μην την εκμεταλλευτεί. Και είχε δίκιο, γιατί ο Δήμος μας βρίσκεται σε μια κομβική γεωγραφική θέση, σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο, με μια μεγάλη ακτογραμμή και περισσότερες από 15 επισκέψιμες παραλίες, έχει βουνό και μονοπάτια, δάση, τις δίδυμες λίμνες μετεωριτών Ζερέλια, αρχαιολογικούς χώρους και πρόσφατα προστέθηκαν και οι ενάλιοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, με τα σπάνιας ομορφιάς ναυάγια. Διαβάζω ότι η Αλόννησος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο… με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πολλές υποδομές. Εμείς κυρία Τσιντσίνη… κάναμε τα εγκαίνια του μουσείου στην Αμαλιάπολη και δηλώσεις για νέες υποδομές και συμβάσεις, αλλά όλα μένουν ανεκμετάλλευτα και αυτό είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική. Έχουμε τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούμε στους τουριστικούς προορισμούς… με θρησκευτικό, περιπατητικό τουρισμό κτλ όπως ο Δήμος Βόλου με τη σήμανση μονοπατιών. Όλη Θεσσαλία πρωτοπορεί στον τουρισμό και ο μεγάλος απών είναι ο Δήμος Αλμυρού… ούτε την αυτονόητη σύσταση επιτροπής τουρισμού δεν έχουμε κάνει.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ευρύτερα έλλειψη σχεδίου δράσης στον Δήμο Αλμυρού; Π.χ. για τουρισμό και αγροτικά θέματα..

Δεν βλέπω κάποιον οργανωμένο σχεδιασμό. Το Κουρί και τα Ζερέλια για παράδειγμα θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν συνεργάτες, δηλαδή το Πανεπιστήμιο, τα Υπουργεία και η Περιφέρεια. Έχει ο Δήμος μας όλα τα εχέγγυα για να αξιοποιήσει ευκαιρίες και βλέπω ένα Δήμο κοιμώμενο, να αργοπεθαίνει και δεν ακολουθεί τα βήματα ενός ευρωπαϊκού Δήμου.

Πιστεύετε ότι είναι δικαιολογίες η έλλειψη προσωπικού και η πανδημία; Υπάρχουν λύσεις και δεν τις ακολουθούμε ή όντως υπάρχει τέλμα;

Υπάρχει όντως πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως για παράδειγμα στην τεχνική υπηρεσία. Γι’ αυτό υλοποιείται πρόγραμμα για τη στήριξη των Δήμων που αντιμετωπίζουν υποστελέχωση. Γι’ αυτό και δίνεται η ευκαιρία, τουλάχιστον στο κομμάτι των μηχανικών, να στηρίζονται μέσα από το Υπουργείο. Οι Δήμοι μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μπορούν να ζητήσουν μηχανικούς όπως και δόθηκαν 1.300 πολιτικοί μηχανικοί σε πολλούς Δήμους. Ο Δήμος Αλμυρού δεν έκανε τέτοια αίτηση. Έχει κάνει μια σύμβαση με έναν οργανισμό και στηρίξαμε την κίνηση αυτή.

ΔΕΥΑΑΛ, Ιανός, Τρίτσης, Δάρδανος… θέματα που κάνατε προτάσεις και συνδέονται…

Μια από τις προσκλήσεις του προγράμματος «Τρίτσης» ήταν έργα ύδρευσης. Αντικαθίστανται τα δίκτυα και πρέπει να ακολουθήσει η εξυγίανση της ΔΕΥΑΑΛ και ξεκινώ από το πιο σημαντικό, την υποστελέχωσή της. Πρέπει να συνταχθεί εκ νέου ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, να μπουν οι θέσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσει σωστά η υπηρεσία και να προχωρήσουμε σε προσλήψεις. Πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιηθούν οι κάτοικοι του Αχιλλείου που ζητούν το αυτονόητο… Το νερό είναι υφάλμυρο. Με ελάχιστες παρεμβάσεις μπορεί να υδροδοτηθεί το Αχίλλειο. Η απώλεια χρημάτων της ΔΕΥΑΑΛ, δεν οφείλεται μόνο στους οφειλέτες, αλλά και στην κακοδιαχείρισή της. Υπάρχουν ακόμη πολλοί υδρομετρητές που δεν δουλεύουν, ειδικά στα χωριά.

Να μιλήσουμε για βιολογικό;

Οι επισκέψεις μου στον βιολογικό είναι πολλές γιατί αυτό ο περίφημος μηχανισμός είναι απαραίτητος για να είναι η πόλη μας βιώσιμη και δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη. Το «Τρίτσης» έχει πρόσκληση για βιολογικούς και ιδίως για μικρούς οικισμούς. Η διαμαρτυρία των Αγίων Θεοδώρων ότι δεν υπάρχει αποχέτευση στα μισά σπίτια, ίσως να μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή και να δει τη δημιουργία βιολογικών σε μικρούς οικισμούς…

Από την περίοδο του 2018 διαπιστώθηκε συσσώρευση αρκετής ποσότητας λαδιών, πετρελαιοειδών και διαφόρων λιπών, το είδα με τα μάτια μου, κακή εικόνα, σε καθημερινή βάση φαίνονται τα λάδια που συσσωρεύονται, έντονη δυσοσμία, αλλά η πιο σοβαρή επίπτωση είναι η ύπαρξη κάποιων στερεών μαζών που δημιουργούνται από τα πετρελαιοειδή γιατί δεν διαλύονται στο νερό. Έχει γίνει μήνυση κατ’ αγνώστων και αναμένουμε να αποδοθούν οι ευθύνες. Από το 2010 στον βιολογικό γίνονται όλα χειροκίνητα. Δεν είναι δυνατόν να συντονίζονται όλα από τον εξωτερικό συνεργάτη της ΔΕΥΑΑΛ… Εάν αυτός ο άνθρωπος δεν δουλεύσει για μια εβδομάδα, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει. Εξετάζουμε ψηφιακή διακυβέρνηση και εμείς δουλεύουμε χειροκίνητα! Φωτισμός, περίφραξη και τόσα ακόμη, πρέπει να γίνουν εκεί… Εκτός του κοντέινερ που δεν έπρεπε να είναι εκεί, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 300 κάδοι… και θλίβομαι όταν κάνουμε αγορές νέων κάδων, γιατί δεν επισκευάζουμε με τα ανταλλακτικά κάποιους κάδους, ως πνεύμα στοιχειώδους οικονομίας. Αντί να αγοράσουν 300, ας αγοράσουν 200 και να κάνουν αυτή την κίνηση.

Είναι αλήθεια ότι ο Ιανός καθυστέρησε τη Δημοτική Αρχή. Στο «Τρίτσης» φαίνεται ο στόχος της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις γειτονιές και προτείνει προγράμματα. Είμαστε ο μόνος ίσως Δήμος που δεν κάνει ανακύκλωση και βεβαίως θα έχουμε και πρόστιμο. Διανύουμε τη δεκαετία πράσινης επανάστασης και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για την πράσινη μετάβαση…

Όταν πήρα το τεχνικό πρόγραμμα στα χέρια μου και είδα ότι εκκρεμούν από το 2017 έργα, δεν ξέρω ένας κοινός νους τι θα μπορούσε να αντιληφθεί… Όντως έχουμε μείνει πίσω… Υπήρχαν τετραετίες που δεν σχεδίασαν και άλλες που δεν υλοποίησαν. Κάτι δεν πήγε καλά… Θα πρέπει να μας το εξηγήσουν η σημερινή και οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές, ήρθε και ο Ιανός ως επιστέγασμα.

Το σχέδιο «Δάρδανος» και όσα καταθέσατε ως αξιοποίησή του βρήκαν γόνιμο έδαφος;

Μελέτησα το σχέδιο «Δάρδανος» και κατέθεσα πρόταση και περίληψη για ό,τι αφορά τους Δήμους. Η ισχύς του σχεδίου που καταπονεί κάθε Δήμος ισχύει από την ψήφιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα χρόνο μετά περιμένουμε να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα ήθελα να τονίσω για το θέμα του Ιανού ότι έχουμε την τύχη να έχουμε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, μια κυβέρνηση με επάρκεια, όραμα και ευπρόσωπη παρουσία διεθνώς. Έχουμε την τύχη να έχουμε κοντά μας και αποτελεσματικά, όλους τους βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους. Η κυβέρνηση μέσω του κ. Τριαντόπουλου που ορίστηκε υπεύθυνος διαχείρισης κρίσης, ανταποκρίθηκε με επιτυχία άνευ προηγουμένου και εργάστηκε άοκνα. Τυχαίνει να έχουμε Υφυπουργό Παιδείας δική μας που έχει κάνει χρήσιμες παρεμβάσεις ιδιαίτερα για τα σχολεία. Παρά ταύτα ο Δήμος δείχνει μια κακή εικόνα ένα χρόνο μετά.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να σταματήσει, είναι οι παρατάσεις έργων. Σε όλον τον Ιανό, τα έργα γίνονται με απευθείας αναθέσεις με τη μορφή κατεπείγοντος. Αυτό είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να έχει αυστηρό περιθώριο υλοποίησης των έργων. Τουλάχιστον ας ζητήσουμε νομική βοήθεια για να διευθετήσουμε το θέμα και να πιέσουμε τις καταστάσεις προς όφελος του Δήμου.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις σας ήταν για τα κοιμητήρια και τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών.

Ζήτησα σε μια συγκέντρωση από τους εκπροσώπους εκκλησίας και γραφείων τελετών κάποιες προτάσεις και ο Δήμαρχος  δεσμεύθηκε ότι θα γίνει μια διαβούλευση σχετικά με τα προβλήματα των κοιμητηρίων. Και εκεί πρέπει να γίνει ένας κανονισμός, όπως στην καθαριότητα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αδειοδοτήσεις των φωτοβολταϊκών, θα ήθελα να διαλύσω κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις. Καταρχάς δεν μιλάω ως ειδήμων, ούτε ως νομικός, αλλά ως ένας άνθρωπος ο οποίος πριν πει τη γνώμη του θα ερευνήσει. Αν ήταν εν τη γενέσει τους θα ψήφιζα ναι. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με όσους αιτούνται και είμαι υπέρ της πράσινης ενέργεια. Ο Νόμος 1433 αναφέρεται στη συνταγματικότητα της διάταξης. Ότι δηλαδή η διατήρηση και προστασία της γεωργικής  γης, ιδιαίτερα της υψηλής παραγωγικότητας επιβάλλεται ως συνταγματικώς κατοχυρωμένη. Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας πριν της γεωργικής εκμετάλλευσης. Δεν πρέπει να χάσουμε τον παραγωγικό τομέα. Αυτής της κατηγορίας η γεωργική γη πρέπει να θεωρηθεί ως μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινωνικό αγαθό μεγάλης σπουδαιότητας. Είμαι κατά της ασύδοτης και αλόγιστης αδειοδότησης, καθώς συρρικνώνει τους βοσκότοπους, αλλοιώνει το αγροτικό τοπίο, τη χλωρίδα και την πανίδα της θεσσαλικής υπαίθρου. Να σημειώσουμε ότι η άδεια χορηγείται, μόνο όταν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί δεν υπερβαίνουν το 1% των καλλιεργούμενων εκτάσεων του Νομού και εκεί δεν ξέρουμε αν γίνονται έλεγχοι. Θέλω λοιπόν να είμαι ξεκάθαρη και σαφής, ότι δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με κανέναν.

Πολλές γκρίνιες ακούμε για την αγροτική οδοποιία.

Έχω τονίσει κατά καιρούς ότι δεν υπάρχει οριοθέτηση, δηλαδή ότι ο δρόμος που θα φτιαχτεί θα είναι από αυτή την περιοχή έως εκείνη, σε αυτά τα μέτρα και από το τάδε σημείο… Ο Δήμος Κιλελέρ κατάφερε κι εκπόνησε πρόταση και ξεκινά η υλοποίηση για χαλικόστρωση κι ασφαλτόστρωση σε όλη την κτηματική περιφέρεια του Δήμου. Δυστυχώς για εμάς η αγροτική οδοποιία είναι μια προεκλογική σημαία, με ανεφάρμοστες δεσμεύσεις και ό,τι γίνεται, γίνεται πρόχειρα, αποσπασματικά και δυστυχώς επιλεκτικά. Η αγροτική οδοποιία ανεβάζει κατακόρυφα την αξία των αγροτεμαχίων και αλλάζει το σχεδιασμό των αγροτών, για να κάνει για παράδειγμα μια άλλη καλλιέργεια πιο κερδοφόρα.

Εντοπίζω από την κουβέντα μας ότι μελετάτε τι κάνουν οι άλλοι Δήμοι. Κάθε πρότασή σας βασίζεται σε ένα επιτυχημένο έργο ή σχέδιο.

Για την αγροτική οδοποιία τον Δήμο Κιλελέρ, για τα αδέσποτα τον Δήμο Ηλείας, για το γραφείο Δημότη τον Δήμο Τρικκαίων, τον Δήμο Ιωαννίνων για τη βιβλιοθήκη και τον Δήμο Βόλου για την καθαριότητα. Ενημερώνομαι γιατί δεν θέλω να μένω πίσω.

Ζωή αλλάζουμε, αλλάζουμε ζωή και νοοτροπία είπατε στην πρώτη σας ομιλία και καταλαβαίνω ότι ζητάτε από τους πολίτες να αλλάξουν…

Δεν δυσκολεύτηκα είναι η αλήθεια να το επιλέξω… Χρησιμοποίησα ένα πρώτο πληθυντικό γιατί δηλώνει συλλογικότητα. Γινόμαστε όλοι μέρος της αλλαγής. Δεν πρέπει να βγάζουμε ποτέ τον εαυτό μας. Το «αλλάζω» είναι μια στάση ζωής. Αλλάζουμε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που ψηφίζουμε. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα τις προεκλογικές δεσμεύσεις των εκάστοτε υποψηφίων ώστε έπειτα να κάνουμε τον απολογισμό. Τι έκαναν πράξη; Να τους δικαιολογήσουμε και ως ένα σημείο εάν υπήρχαν αναποδιές. Αλλά όχι όμως στο συνολικό τους έργο να φανούν ανακόλουθοι… Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η ψήφος δεν εξαγοράζεται, δεν ανταλλάσσεται, δεν περιφέρεται από υποψήφιο σε υποψήφιο. Η ψήφος είναι ιερή γιατί μέσω αυτής αποφασίζουμε τρία πράγματα: ό,τι μας αξίζει, ό,τι μας αντιπροσωπεύει και ό,τι δεν μας ντροπιάζει.

Θα είστε υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

Ξεκάθαρα σας λέω ότι το οφείλω. Θα θεωρηθεί λιποταξία να φύγω με ένα τέτοιο ποσοστό. Άλλωστε δεν το χρεώθηκα ως ήττα. Ένας καθαρός αγώνας, με καθαρή ψυχή που δεν παύει να θεωρείται κερδοφόρος. Πρέπει να δώσω μια ευκαιρία στον εαυτό μου, σ’ εκείνους που με εμπιστεύθηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους και σε όσους δεν κατάφεραν να εκλεγούν και είναι αξιόλογοι. Τέλος, πρέπει να δώσω μια ευκαιρία σε όσους θεώρησαν ότι τη δεδομένη στιγμή δεν ήμουν έτοιμη να αναλάβω, με την ελπίδα ότι θα ψηφίσουν διαφορετικά.


Σχετικά Άρθρα

Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

έκδοση 31/8/2024 Ψαρ’άδικα Ένα …επιφώνημα έρχεται στο μυαλό μου κυρία μου όταν σκέφτομαι τα δεινά που…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…
Η Ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Η Ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Ευχή… και μόνο ευχή Ήταν πολύ βαρύ για εμάς να εκκινήσουμε και πάλι στήλη σχολίων στην…