• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 4/12/21)

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 4/12/21)

Στην «όμικρον» μετάλλαξη

θα εμπλακούμε όλοι;

Μπολιάσου Λένα και Μαριώ,

Γιωργάκη και Μανώοοολη….

 

Καλημέρα σας… Υποδεχτήκαμε ήδη το Δεκέμβριο και ο χρόνος πια μετράει αντίστροφα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά πιο πριν για τη Βαρβάρα, τον Σάββα, το Νίκο, την Άννα, το Σπύρο, τον Λευτέρη και λοιπούς άντρες και γυναίκες με αυτά τα ονόματα που γιορτάζουν. Χρόνια τους πολλά, με την υγεία καλύτερη ευχή.

 

Σχετικά «φρόνιμο» το φετινό Φθινόπωρο (με εξαίρεση τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα) κράτησε εν πολλοίς τον καλό και ήπιο καιρό και μακάρι να μη μας «βαρέσει» άσχημα ο χειμώνας, γιατί φέτος οι καταναλωτικές αυξήσεις, ειδικότερα στα καύσιμα θέρμανσης, «καίνε» τις τσέπες μας. Ενισχύσεις και επιδόματα μάλλον θα προλάβουν τις γιορτές και θα …γλυκάνουν κάπως τα οικογενειακά μας εισοδήματα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας τουλάχιστον μέχρι την πάντοτε παρήγορη Άνοιξη.

 

Πόλεις, χωριά, νοικοκυριά στολίστηκαν για τις Μεγάλες Γιορτές, τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έκαναν ήδη την πρόωρη εμφάνισή τους, για να μην πω ότι ….εξολοθρεύθηκαν κιόλας στο πιτς φυτίλι και οι κυράδες εσπευσμένα ανασκουμπώνονται πάλι ασυγκράτητες για τη δεύτερη δόση (η τρίτη δόση με μελομακάρονα θα είναι προαιρετική και . αναμνηστική).

 

Μαθαίνω πως η «Αμερικανιά» της «μαύρης Παρασκευής» των εκπτώσεων δούλεψε καλά και αναζωογόνησε κάπως την αγορά, την ίδια ώρα που ολόκληρες «μαύρες» βδομάδες διαδέχονται η μία την άλλη, «καταναλώνοντας» εκατόμβες νεκρών στη χώρα μας και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όρια τους, σε ανησυχητική πληρότητα από νοσήσεις και διασωληνώσεις, παρά τις όψιμες υψηλές ταχύτητες των εμβολιασμών.

 

Όπως πάντοτε σε όλα τους οι Έλληνες είναι «της τελευταίας στιγμής»… Μόνο που τώρα κυκλοφορούν στην πιάτσα οι μολύνσεις από τον ιό, οι νοσήσεις και ο θάνατος. Γρηγορείτε και αγρυπνείτε (και πριν το πρόστιμο της υποχρεωτικότητας συμμορφωθείτε)….

 

Κάποιοι και κάποιες (και δυστυχώς ανάμεσά τους νέοι άνθρωποι που βύθισαν στην ορφάνια τα παιδιά τους) πλήρωσαν ακριβά τη στενομυαλιά τους, πλήρωσαν χάνοντας τη ζωή τους. γιατί άργησαν να δουν την επιστημονική αλήθεια για τα εμβόλια και –αντίθετα- ασπάζονταν τις παρλαπίπες που διέδιδε ο κάθε πανίβλακας.

 

Θέλω να τονίσω επίσης πως, όταν επιτέλους φύγει η πανδημία και γίνει νηφάλια η συνολική αποτίμηση της ζημιάς που προκάλεσε, η Ελληνική Εκκλησία –με φωτεινές εξαιρέσεις- θα πληρώσει ακριβά τις αστήρικτες εμμονές αντιεμβολιασμού των φανατικών ρασοφόρων και των ζηλωτών εκείνων που «πήραν στο λαιμό τους» ζωές πιστών που είχαν την ατυχία να είναι «κάτω απ’ το πετραχήλι» τους. Δεν θεολογώ, αλλά εικάζω ότι είναι μεγάλη η ευθύνη και η αμαρτία που πήραν απέναντι στο Θεό και στους συνανθρώπους τους. Και το λέω ευθαρσώς, με το χέρι στην καρδιά, ότι μόνο θεόπνευστοι δεν είναι και δεν μπορούν να κατηχούν το ποίμνιό τους για την άδολη και απέραντη αγάπη που πρέπει να έχει κάθε συνάνθρωπος στην καρδιά του. Οι «ποιμένες» αυτοί –έστω και άθελά τους- δεν είναι ποιμένες, γιατί δεν ξέρουν και δεν έχουν την αληθινή αγάπη μέσα τους. Ο τυφλός φανατισμός, η αμάθεια, τους έκανε «λύκους» που τάχτηκαν να φυλάνε τα «πρόβατα».

 

Παρά το γεγονός ότι έχουμε πια και νέα μετάλλαξη – «μουσαφίρη» του ιού (την όμικρον) η ατμόσφαιρα γύρω από την παγκόσμια πανδημία παραμένει ρευστή, αφού δεν έχουμε πλήρη εικόνα ακόμη για τη ζημιά που θα προκαλέσει η μετάδοσή της και αγνοούμε ακόμη τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που θα επιφέρει σε όσους νοσήσουν. Κυρίως περιμένουμε να απαντηθεί αν θα την αντέξουν και θα μπορέσουν να την παλέψουν επιτυχώς τα ήδη γνωστά σκευάσματα που εμβολίασαν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Αν όχι; Ωχ κι αμάν, αμάν…

 

Σκληρό (και ίσως εν μέρει άδικο) το μέτρο του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ σε όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Αλλά δεν μπορεί να πούμε ότι δεν υπήρξαν πολύμηνες, απανωτές εκκλήσεις, από το επίσημο κράτος και τους επιστήμονες που πληρώνουν καθημερινά τη …νύφη, με τις ΜΕΘ γεμάτες από υπερήλικες και ανεμβολίαστους. Αν μη τι άλλο, η αδιαφορία τους για τον κοινωνικό τους περίγυρο ήταν εξόφθαλμη, πεισματική και ακατανόητη, με συνήθη θύματα τους ίδιους.

 

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή των δηλώσεων Μητσοτάκη, την περασμένη Τρίτη: «Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι.» Όποιος κατάλαβε – κατάλαβε….

 

Εν τω μεταξύ, «αυξητική τάση στα ραντεβού για την πρώτη δόση προέκυψε αμέσως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι, ραντεβού για πρώτη δόση είχαν κλείσει περίπου 500 άνθρωποι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60+. Οι ανακοινώσεις έγιναν στις 12 και από τη στιγμή εκείνη έως τη 1 το μεσημέρι παρατηρήθηκε τριπλασιασμός στα ραντεβού αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθώς ο αριθμός των πολιτών που έκλεισαν ραντεβού άγγιξε τους 1.500.» Δηλαδή; Για τους Έλληνες αρνητές(;) του …γλυκού νερού, ως δια μαγείας, μέσα σε δυο ώρες …βρέθηκε το εγχώριας παραγωγής «φάρμακο» eklasa mentes;

 

Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, κληθείς να σχολιάσει το νέο μέτρο για τους άνω των 60 ετών, επικαλέστηκε σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως είπε, «δεν θίγεται η ελευθερία τους, ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα». «Αν δεν ληφθούν μέτρα θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας. Δικαιολογείται, επομένως, η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. Η προστασία της ζωής είναι το υπέρτατο αγαθό», υπογράμμισε. Να προσθέσω ότι ήδη σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες γενικεύεται στο σύνολο του πληθυσμού τους η υποχρέωση για εμβολιασμό.

 

Και λίγο χιούμορ… Μετά από την ανακοίνωση του προστίμου για τους ανεμβολίαστους συνταξιούχους μαθαίνω ότι οι …σύλλογοι «Βουλγαροκτόνων» συνταξιούχων ανά την Ελλάδα διαλύονται… Τώρα πια δεν θα περισσεύει ούτε σεντ σε κάποια σάψαλα για παράνομες δράσεις αγοραίου έρωτα.

 

Κατανοώ βαθύτατα ότι ο διαρκής σχολιασμός για την πανδημία, τις νοσήσεις και τους θανάτους, κουράζει τους αναγνώστες μου, εδώ και καιρό. Δυστυχώς όμως η αρθρογραφία σου επιβάλλει να ακολουθείς τα σημαντικά της επικαιρότητας και δεν μπορείς να ασχολείσαι με τις ελαφρότητες, που «χαϊδεύουν» τους διασκεδαστές των καναλιών και του διαδικτύου. Τουλάχιστον αυτή είναι η μικρή, προσωπική μου κατάθεση στο επάγγελμα που υπηρετώ και –ναι, συμφωνώ- είναι συχνά άχαρος ο ρόλος, ειδικότερα όταν καλείσαι να διαχειριστείς και να σχολιάσεις τις κακές ειδήσεις. Σας όφειλα αυτήν την εξήγηση, κυρίως γιατί βλέπω αυτό που βλέπετε άλλωστε όλοι σας. Ό,τι δηλαδή τραβάει χρόνο και καιρό τώρα η μάχη με την πανδημία και η περιβόητη ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού δεν επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής –και ως εκ τούτου- το μέλλον προδιαγράφεται… θολό και αβέβαιο. Εν τέλει, σας παρακαλώ, δείξτε λίγη κατανόηση και «μην πυροβολείτε τον …πιανίστα».

 

Όπως και να ‘χει όμως τα Χριστούγεννα έρχονται ολοταχώς και πρέπει να τα γιορτάσουμε όσο πιο όμορφα και παραδοσιακά γίνεται, σε πείσμα των δύσκολων καιρών. Δείτε αυτή τη χαρμόσυνη αλήθεια έστω σαν αντίδοτο στους φόβους, την αφωνία και τη μαυρίλα των γεγονότων που σημαδεύουν φονικά ολόκληρη την ανθρωπότητα και χαλούν -διαρκώς και βάναυσα- την ψυχολογία μας.

 

Στις 14 ανήλθαν οι φετινές γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, με στοιχεία μέχρι τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Και σοκάρει αυτός ο φονικός αποτρόπαιος απολογισμός, με αποκλειστικά θύματα συζύγους, πρώην συζύγους, ερωμένες κτλ. Φαίνεται ότι αυτά τα δολοφονικά φαινόμενα «έβγαλαν στον αφρό» τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα των δραστών, μερικοί από τους οποίους γίνονται και μητροκτόνοι. Αλλά -κακά τα ψέματα- αυτές οι ακραίες συμπεριφορές κατά των γυναικών έχουν βαθιές ρίζες στο συλλογικό υποσυνείδητο και έρχονται από πολύ μακριά στο παρελθόν. Κρίμα… Κάπως λάθος μας μεγάλωσαν και μεγαλώνουμε κι εμείς τα αγόρια μας.

 

Με τις παραπάνω στρεβλώσεις σχετίζεται προφανώς και η βία που μετέρχονται κάποιοι έφηβοι στο σχολικό ή φιλικό τους περιβάλλον. Οι …συμμορίες παιδιών είναι νέα «μόδα» κι εκεί έχει κάνει τη ζημιά της η γενικότερη διαπαιδαγώγηση και τα αρνητικά είδωλα που σερβίρονται στο διαδίκτυο. Πολλοί γονείς ανατριχιάζουν στη ιδέα ότι ένα παιδί τους μπορεί να πέσει θύμα βίας, αλλά αναρωτιούνται άραγε ποια είναι τα πρότυπά του και τί εκείνοι του δίδαξαν, εκτός από το λάθος αντριλίκι και το φτηνό ψευτο-μαγκιλίκι;

 

Τρομάζουν οι πρόσφατες πρωτοφανείς πλημμύρες στη Δυτική Ελλάδα και με …εξορκισμούς κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορούν να φτάσουν και στη δική του πόρτα. Ζωές κινδυνεύουν, περιουσίες χάνονται σε μια στιγμή… Η κλιματική κρίση είναι εδώ και χωρίς κατάλληλες υποδομές και διαρκή επαγρύπνηση κανένας δεν γλιτώνει.

 

Αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα του Αγίου Νικολάου πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ναός της πόλης μας και είναι μια αφορμή, για όσους πιστούς εισρεύσουν εκεί για να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη του, να επισκεφτούν το Φιλανθρωπικό παζάρι που οργανώνει το Κοινωνικό παντοπωλείο του Φιλόπτωχου Ταμείου. Προσφέρονται φτηνά χειροποίητα χριστουγεννιάτικα γλυκά και εδέσματα, καθώς και άλλα είδη για τις γιορτές και παράλληλα οι φιλέορτοι μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή τροφίμων, δίνοντας ο καθένας ό,τι προαιρείται. Για τους ίδιους φιλανθρωπικούς λόγους συγκεντρώνει τρόφιμα και η εθελοντική ομάδα «Αλληλεγγύη», μέσω του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης. Ένα πακέτο με όσπρια, λίγα μακαρόνια, ένα μπουκάλι λάδι, κρέας, είδη καθαριότητας, χαρτικά κτλ. είναι μια προσφορά αγάπης και ανθρωπιάς, το καλύτερο «μνημόσυνο» στη μνήμη των προσφιλών νεκρών μας, που δυστυχώς θα λείψουν από το γιορτινό μας τραπέζι.

 

Και –κόντρα στις τυπολατρείες- θα τονίσω πάλι μια λαϊκή ρήση, στην οποία ακράδαντα προσωπικά πιστεύω: «Πρόσφερε ένα γιορτινό τραπέζι σε κάποιον φτωχό και μη νηστέψεις ποτέ…»

 

Διάβασα τίτλο Ελληνικής εφημερίδας: «Γερμανία: Τι κρύβει η επόμενη μέρα για την Άγκελα Μέρκελ;» Και ως υπότιτλο: «Πώς θα είναι πλέον η ζωή της απερχόμενης καγκελαρίου μετά 16 έτη στην εξουσία;» Ε, να λοιπόν… Τέτοιες σκασίλες τραβάμε ως λαός και δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι….

 

«Μια γυναίκα πρέπει να την αγαπάς τόσο πολύ που δεν θα της περάσει καν η ιδέα πως κάποιος άλλος θα την αγαπήσει ποτέ περισσότερο». (Νίκος Καζαντζάκης).

 

Τώρα ούτε «βάλε λάδι κι έλα βράδυ» ούτε «βάλε βιτάμ κι έλα κοντά μ’». Τώρα καλύτερα «βάλε μάσκα και κάτσε …μακριά μ΄»

 

Προς γερο-ανεμβολίαστο: «Πάρε απόφαση, βρε Στράτο», ν’ αποφεύγεις το …σπαγκάτο.

 

Ηθικό δίδαγμα: Η πιθανή απώλεια ενός κατοστάρικου μηνιαίως «πονάει» πολύ περισσότερο από τη βελόνα μιας ένεσης.