- 30 Νοεμβρίου, 2021
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 27/11/21)
Εμβολιαστείτε, χριστιανοί,
τάχιστα ει δυνατόν…
Γιατί αν «τα ζώα μου αργά»,
o …Κύριος ΜΕΘ ημών.
Φεύγει σε λίγα 24ωρα –ουφ- ο αντιπαθής Νοέμβριος… Ποιος να το φανταζόταν χειμωνιάτικα ότι θα γινόταν μήνας – θεριστής; Και μάλιστα θεριστής σε ανθρώπινες ζωές, που «έσβηναν» και σβήνουν κατά δεκάδες στην οδυνηρή μοναξιά των ΜΕΘ, στα νοσοκομεία; Και τί έρχεται, τί τον διαδέχεται; Ένας ανόρεκτος Δεκέμβριος, που το καλύτερο που μπορεί να διεκδικήσει είναι να είναι ένας άγευστος ίσως γιορτινός μήνας, αφού οι τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες μας απειλούν όλους με μολύνσεις, νοσήσεις, μεταλλάξεις και ίσως ακόμη και θάνατο.
Αντιστεκόμαστε σ’ αυτό; Ναι… Αρκετά και όσο πρέπει; Όχι… Γιατί;… Γιατί ο καθένας μας παίζει το δικό του «βιολί» και έχει το δικό του χαβά, συχνά κόντρα σε όσα υποδεικνύει η ιατρική επιστήμη, κόντρα σε όσα επιτάσσουν η πολιτική εξουσία και οι Αρχές του κράτους. Και πώς αλλιώς θα γινόταν όταν η –επιβαλλόμενη, κατά τα άλλα- Δημοκρατία και ελευθερία του καθενός ΔΕΝ σταματάει εκεί που αρχίζει του διπλανού μας.
Το μόνο παρήγορο και αισιόδοξο πανδημικό στοιχείο, τουλάχιστον στη χώρα μας, είναι ότι ανεβαίνει κατακόρυφα, μέρα με τη μέρα, το εμβολιαστικό κίνημα… Ίσως γιατί «ο φόβος φυλάει τα έρημα», έστω κι αν «καλώς τονε κι ας …άργησε». Και μπορεί μεν να υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι η γενική υγειονομική εικόνα στην πατρίδα μας ναι είναι συγκριτικά καλύτερη από των υπόλοιπων Βαλκανίων, αλλά δεν μπαίνει μάλλον στο κόπο να ομολογήσει ότι και τα επίπεδα εμβολιασμού των Ελλήνων είναι πολύ καλύτερα από των γειτονικών λαών.
Σημαντική είναι λοιπόν η αύξηση που παρουσιάζει ο εμβολιαστικός ρυθμός κατά του κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόνο τον τελευταίο μήνα περίπου 500.000 πολίτες προγραμμάτισαν την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε αυξανόμενους ρυθμούς κινούνται και τα ραντεβού της τρίτης δόσης καθώς την περασμένη Δευτέρα επιτεύχθηκε αριθμός – ρεκόρ με 153.000 πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους. Παράλληλα, επίσης τη Δευτέρα, 25.000 ήταν τα ραντεβού που ρυθμίστηκαν για την πρώτη δόση.
Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση εξαμήνου από την δεύτερη δόση (στους 5,5 μήνες δίνεται η δυνατότητα για κλείσιμο ραντεβού) με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Ψιτ… Εσείς, οι αρνητές… Το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι σπεύδουν δρομαίοι να κάνουν την τρίτη δόση, σας λέει τίποτε για τις αστήρικτες και ανεδαφικές εμμονές σας;
«Ο αποκεφαλισμός σίγουρα σταματάει τον πονοκέφαλο. Αλλά μάλλον δεν είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.» γράφει σε κύριο άρθρο της η «Καθημερινή». «Ομοίως, η επιβολή καθολικής καραντίνας θα αναχαίτιζε τη μετάδοση του ιού. Ταυτόχρονα, όμως, θα καρατομούσε την ανάκαμψη της οικονομίας, που δείχνει σημάδια ιστορικώς σπάνιου δυναμισμού. Με σύνεση και υπευθυνότητα, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών έκανε το εμβολιαστικό της χρέος για να μη διακοπούν ξανά η οικονομία, η κοινωνική ζωή και η εκπαίδευση. Η απόφαση να αποφευχθεί πάση δυνάμει ένα νέο lockdown είναι ηθικά ορθή. Και δημοκρατικά νομιμοποιημένη.»
Κι όσοι επιμένουν να αρνούνται το εμβόλιο και υποτιμούν τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, πρέπει να συνυπολογίσουν ότι σε κάποιες άλλες χώρες όσοι νοσούν σοβαρά επιβαρύνονται οι ίδιοι με το οικονομικό κόστος της νοσηλείας τους.
Κι αυτό, που στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν, αλλού ισοδυναμεί με το ΕΤΗΣΙΟ εισόδημα μιας μικροαστικής 4μελούς οικογένειας. Το χειρότερο είναι ότι όποιος νοσεί –κατά κανόνα- μεταδίδει τον ιό και στους άλλους, στους γύρω του. Και κάτι ακόμη: Αυτό το δωρεάν εμβόλιο και η δωρεάν δημόσια νοσοκομειακή φροντίδα, αν αρρωστήσεις, πού «κολλάει» με μερικές από τις πιο «καραμπινάτες» θεωρίες συνομωσίας, που άδικα στοχοποιούν γιατρούς και πολιτικούς;
Άλλη δυναμική παίρνουν οι λέξεις στην πανδημία και ειδικότερα οι ευχές μέσα στη φουρτούνα της. Άλλαξε το λεξιλόγιό μας ή μου φαίνεται; Το «να είσαι γερός», για παράδειγμα ή «γερή» τονίζεται στην εκφορά του, λες για να κρύψει μάλλον την προσωπική μας αγωνία ή το φόβο για τους δικούς μας ανθρώπους, για εμάς τους ίδιους.
Είναι δεύτερη χρονιά στη συνέχεια που ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι και πόσες έχουν όρεξη να κάνουν γιορτινές προετοιμασίες, να στολίσουν τα σπιτικά τους για τα Χριστούγεννα. Κι αν το κάνουν, προφανώς στις προθέσεις τους είναι το να χαρούν μόνο τα μικρά παιδιά, που ίσως καταλαβαίνουν πολύ λιγότερα από τον κυκεώνα στον οποίο έχει μπλέξει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Κι αυτή πρέπει να είναι η κυρίαρχη έγνοια μας: Τα παιδιά…
Κακά τα ψέματα… Το πλάκωμα στην ψυχή μας είναι διαρκές ακόμη κι αν πασχίζουμε να το κρύψουμε από τους γύρω μας ή να…κοροϊδέψουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ας ευχηθούμε τουλάχιστον αυτό το «φόρτωμα» να μη γίνει μόνιμο και το αποτύπωμά του να είναι παροδικό, να φύγει μόλις ξεκουμπιστεί και ο ιός κι αφήσει να επιστρέψουν οι ζωές μας στους κανονικούς τους ρυθμούς.
Το λεγόμενο «εμπόριο του φόβου» καλά κρατάει πάντως και πουλάει στα τηλεοπτικά κανάλια και στο διαδίκτυο γίνεται το «μαλλιοβράσι» με τις αρλούμπες που σερβίρει ο κάθε …πικραμένος. Εδώ και πολλούς μήνες η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει απωλέσει την ψυχραιμία της. Γίναμε όλοι τάχα ειδικοί και η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο.
Βλέπω όμως, για παράδειγμα, τις «κορυφές» (υποτίθεται;) των καθηγητών ιατρικής, τους ίδιους και τους ίδιους κάθε μέρα, να τρέχουν και να συνεντευξιάζονται από κανάλι σε κανάλι και αναρωτιέμαι: Αυτοί οι άνθρωποι -οι διακεκριμένοι επιστήμονες- πότε προλαβαίνουν να ασκήσουν την ιατρική, να θεραπεύσουν ανθρώπους εν ώρα «πολέμου», να διδάξουν τους φοιτητές τους; Είπαμε «ναι, να μας ενημερώνουν» και κατάντησαν …τηλεπερσόνες λες σε πασαρέλα. Θα μου πείτε πως δεν είναι όλοι ίδιοι…. Συμφωνώ. Αλλά οι περισσότεροι αποφθέγγονται λες σε κρίση πανικού, σαν …μεθυσμένοι πιγκουΐνοι. Κι αναρωτιέμαι: ενημερώνουν για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου ή –άθελά τους έστω- σπέρνουν τον πανικό;
«Σηκώνει τα χέρια ψηλά» η Εκκλησία, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει την υγειονομική συμμόρφωση των πιστών, κατά την είσοδό τους στους ναούς, για τους εκκλησιασμούς και τα άλλα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Οι ιερείς, ασκώντας τις ιερατικές τους υποχρεώσεις, νεωκόροι και επίτροποι αδυνατούν να γίνονται ελεγκτές (ανάμεσά τους και πολλοί ανεμβολίαστοι), κάποιοι παραιτούνται κιόλας είτε γιατί είναι και οι ίδιοι ανεμβολίαστοι είτε γιατί δεν θέλουν να αντιπαρατίθενται με πιστούς κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Η πικρή αλήθεια είναι ότι γύρω από τα εκκλησιαστικά υπάρχει μια ισχυρή (για να μην πω φανατική) γιάφκα αρνητών, που ερμηνεύουν στρεβλά τα της Πίστεως με την υγεία τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο που πρέπει να προστατεύουν. Σ’ αυτήν την ομάδα αν προσθέσεις και τον ξεροκεφαλιά των πεισματωμένων ηλικιωμένων γενικότερα… «βάλ’ τα να τ’ αρμέξουμε».
Σε ένα από τα επιβλητικά μοναστήρια του Αγίου Όρους, ο πατήρ Μακάριος διαβάζει το Ευαγγέλιο κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας, κι ενώ περιμένει να κάνει το εμβόλιό του κατά του κορωνοϊού. Ο ίδιος λέει ότι ξέρει να ξεχωρίζει τη θρησκεία από την επιστήμη: «Είχα κάποιες σκέψεις αναφορικά με το κατά πόσον είναι απαραίτητο» το εμβόλιο, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters.
«Εννοείται ότι έχουμε πίστη στον Θεό και ο Θεός μάς προστατεύει», λέει ο 70χρονος μοναχός, που παραδέχεται: «Κόντεψα να πεθάνω», όταν κόλλησε Covid-19. «Ωστόσο η επιστήμη είναι στα χέρια του Θεού, ο Θεός φωτίζει τους επιστήμονες ώστε να προστατεύουν την ανθρωπότητα», υπογραμμίζει.
Ο κορωνοϊός έχει σαρώσει το Άγιο Όρος, αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, και είναι σε εξέλιξη εκστρατεία εμβολιασμού των περισσοτέρων των 1.600 μοναχών της μοναστικής κοινότητας.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν ήδη πεθάνει εννέα μοναχοί, και πολλά από τα 20 μοναστήρια στο «Περιβόλι της Παναγίας» έχουν καταγράψει εξάπλωση του κορωνοϊού. Ωστόσο το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει πολύ χαμηλό, στο 40%, και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχει διογκώσει το πρόβλημα λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας φέτος.
Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 κρούσματα στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με τον Γιώργο Μητελούδη, γιατρό στο Κέντρο Υγείας εκεί. «Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως μεγάλος σε μια κλειστή κοινότητα όπως ένα μοναστήρι, που βασικά συνιστά μια οικογένεια, όπου είναι δύσκολο για τα μέλη της ίδιας οικογένειας να προστατέψουν το ένα από το άλλο», επισημαίνει ο κ. Μητελούδης. Βλέποντας άλλους να αρρωσταίνουν ή τους αυτούς τους να κολλούν κορωνοϊό, τουλάχιστον 30 μοναχοί έχουν σπεύσει αυτόν τον μήνα να εμβολιαστούν. Πολλοί που διαβιούν στη χερσόνησο του Άθω είναι ηλικίας 70 ετών και άνω, και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινότητα. «Στο Άγιο Όρος οι γηραιότεροι μοναχοί αποκαλούνται Γέροντες, είναι σεβάσμιοι ηλικιωμένοι, που αποτελούν τους ταγούς της πνευματικής ζωής εδώ. Μεταλαμπαδεύουν την προσωπική τους πνευματική σοφία και τις εμπειρίες τους, ακόμη και την αγιότητά τους, και τους το οφείλουμε να τους προστατεύσουμε», λέει ο κ. Μητελούδης. Για ορισμένους μοναχούς οι εμβολιασμοί συνιστούν μια μάχη μεταξύ της επιστήμης και της θρησκείας. Όμως ο πατήρ Επιφάνιος, που προσήλθε στο Κέντρο Υγείας για την τρίτη του δόση, δίλημμα δεν υφίσταται: «Τα φάρμακα είναι φάρμακα, δεν είναι αγιασμός!» (Πηγή: Reuters – Φωτ. Αλέξανδρος Αβραμίδης).
Συμβαίνουν και αλλού οι αποτρόπαιες και δολοφονικές καλκαμπανιές… Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «Aπάτη με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στη Βαλλονία αποκάλυψε η υπουργός Υγείας της περιφέρειας του Βελγίου, μιλώντας στο δίκτυο rtbf. Όπως ανέφερε η υπουργός Κριστί Μορεάλ, ένας γιατρός είχε εκδώσει 2.018 πιστοποιητικά εμβολιασμού (covid safe pass). Διευκρίνισε ότι διαπιστώθηκε πως υπήρχαν αφενός «δυσκολίες στην κωδικοποίηση», αφετέρου ο εν λόγω γιατρός δεν προμηθευόταν δόσεις εμβολίου. Επίσης, η υπουργός εξήγησε ότι «οι γενικοί ιατροί ή στα κέντρα εμβολιασμού έχουν πρόσβαση στο Vaccinnet (το λογισμικό για την κωδικοποίηση του εμβολιασμού) και μπορούν κωδικοποιούν άτομα που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν έχουν». Η πρόσβαση του γιατρού στο Vaccinnet έχει ανασταλεί, ενώ έχουν απενεργοποιηθεί και τα πλαστά πιστοποιητικά. Για το ζήτημα θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες και για περιπτώσεις που αφορούν σε άλλους γιατρούς, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες.»
Ορθή η πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει έκτακτο δώρο μισού μισθού σε όλους τους υγειονομικούς, αλλά και ένα 250άρι έξτρα για τις γιορτές σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανάπηρους και τους ανασφάλιστους που λαμβάνουν μηνιαίο κοινωνικό επίδομα. «Ένεση» είναι και τα αναδρομικά που θα δοθούν σε συνταξιούχους, οφειλόμενες αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε αγρότες, επιστρεπτέες προκαταβολές κτλ. Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε αυτές οι ενισχύσεις ισοδυναμούν με μια ακόμη …αναμνηστική δόση. Πρέπει να κάνουμε γιορτές πάση θυσία όσο γίνεται περισσότεροι, όσο γίνεται καλύτερα.
Νέο μέτωπο γκρίνιας και κοινωνικής αντιπαράθεσης άνοιξε με τους αρνητές της απογραφής, που φοβούνται να δώσουν στους απογραφείς προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα. Ας είμαστε τουλάχιστον ευγενείς μαζί τους, όπως και με όσους εκ του νόμου πρέπει να μας ελέγχουν τώρα με την πανδημία είτε είναι εκπρόσωποι του κράτους είτε του ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. καταστηματάρχες, στην καφεστίαση κτλ.
Απίστευτη τραγωδία σε δρόμο της Βουλγαρίας σε φονική πυρκαγιά λεωφορείου που ερχόταν από Κωνσταντινούπολη στα Σκόπια. Σαράντα πέντε νεκροί κι ανάμεσά τους 12 παιδιά βρήκαν φριχτό θάνατο.
Αντιγράφω από ανάρτηση του Παναγιώτη Δαλαταριώφ τμήμα του ρεπορτάζ, όπως και τη σημερινή αθλητική φωτογραφία, για κάτι απίστευτο στην «ανυπόληπτη» ποδοσφαιρικά Ελλάδα: «Ένας παίκτης του Απόλλωνα Χαλανδρίου αποβλήθηκε μόλις στο 40′ κι οι αντίπαλοί του βάζουν υποψηφιότητα για το fair play της χρονιάς, παρηγορώντας τον. Ο ξεχωριστός λόγος που δεν κράτησε τα δάκρυά του. Ενα περιστατικό που αξίζει αναφοράς σημειώθηκε στην αναμέτρηση Διάνα Ηλιούπολης – Απόλλων Χαλανδρίου για τον 4ο όμιλο της Α’ Αθηνών. Το γεγονός στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι αυτό που συνέβη στο 40′. Ο Τζάκσον Γιουνγί αποβάλλεται με 2 κίτρινες. Ξεσπάει σε λυγμούς κι οι αντίπαλοί του Κετσετζόγλου και Μπαρδάκης πάνε να τον παρηγορήσουν. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Ο λόγος που ο Καμερουνέζος δεν μπόρεσε να κρατήσει την απογοήτευσή του είναι ότι εκείνη τη μέρα θα τον έβλεπε live όλο του το χωριό στην πατρίδα του. Τελικά, μπόρεσαν να τον χαρούν λίγο. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο! Στη στραβή σου, να μην είσαι μόνος! Κι ο Τζάκσον δεν ήταν μόνος. Είχε τη ζεστή αγκαλιά των αντιπάλων για παρηγοριά.» Και για κάτι τέτοια είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο…
«Ένας στενόμυαλος άνθρωπος δεν έχει άλλο τρόπο να δείξει ότι είναι άξιος, από το να προσπαθεί να περνάει πάντα το δικό του. Η αξία φθείρεται από την υπερβολική έπαρση. Το πραγματικό θάρρος είναι σιωπηλό. Δεν επιδεικνύεται. Οχυρώστε το θάρρος με το τείχος της υπομονής. Το ταξίδι για τις μεγάλες τιμές δεν περνάει από εύκολους δρόμους. Το μόνο μειονέκτημα ενός τίμιου ανθρώπου είναι η ευπιστία. Η μοναξιά είναι ο ύπουλος εχθρός που χωρίζει τον άνθρωπο από την ευτυχία. Ποιος μένει πιστός σε αυτόν που εγκαταλείπει τον εαυτό του;» (Φίλιπ Σίντνεη – Πηγή: gnomikologikon. Gr).
Σύμφωνα με τη νεαρή γυναίκα, ήταν μια παραγγελία από μια κοντινή φυλακή που συχνά παραγγέλνει φαγητό από το εστιατόριο φαστ φουντ, αν και συνήθως δεν το κάνουν ποτέ τόσο ξαφνικά. Η νεαρή Μπρίτανι Μαρί Κέρτις είναι υπάλληλος σε ένα κατάστημα McDonald’s στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και έγινε viral στα social media χάρις σε βίντεo που ανέβασε για μια τεράστια παραγγελία της τελευταίας στιγμής. «Όταν ένας πελάτης τηλεφωνεί και λέει ότι χρειάζεται 1.600 μπέργκερ McChickens, 1.600 μπέργκερ McDoubles και 3.200 μπισκότα σε τέσσερις ώρες» γράφει η Κέρτις στο σχόλιό της στο βίντεο στο TikTok. (Αυτές είναι οικονομισιές…. Όχι σαν την εστίαση στην Ελλάδα που …βαράει μύγες, για περίπου δυο χρόνια τώρα).
Να χαμογελάσει ξανά κατάφερε ένας αναπληρωτής καθηγητής που ζούσε επί οκτώ χρόνια στο αυτοκίνητό του στην Καλιφόρνια, καθώς έλαβε το πιο απρόσμενο και το πιο σημαντικό δώρο για τα γενέθλιά του. Ο Jose Villarruel εργαζόταν ως αναπληρωτής καθηγητής έως ότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και το επάγγελμά του «βυθίστηκε» καθώς λόγω τηλεκπαίδευσης οι αναπληρωτές κρίθηκαν μη αναγκαίοι. Τα πράγματα για τον 77χρονο καθηγητή ήταν ήδη δύσκολα κατά τα τελευταία χρόνια καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έβγαζε το έστελνε στην οικογένειά του στο Μεξικό. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα όμως, η τύχη φαίνεται να του «χαμογέλασε»: ένας πρώην μαθητής του, ο Steven Nava, τον είδε τυχαία στο πάρκινγκ όπου έχει βρει καταφύγιο και αποφάσισε όχι μόνο να τον βοηθήσει, αλλά να βάλει τέλος στο μαρτύριο που ζει. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σκεφτόμουν “νομίζω πως αυτός ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής μου”» αναφέρει στο CNN o 21χρονος Nava, τονίζοντας ότι τελικά σιγουρεύτηκε. «Μου είχε μείνει απλά επειδή φερόταν όμορφα στους μαθητές. Ρωτούσε τι κάνουμε ή αν έχουμε φάει. Ήταν επίσης πραγματικά αστείος». Ο Nava αρχικά δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά βρήκε το θάρρος να του μιλήσει. Τον ρώτησε τι κάνει, ποια η κατάστασή του και όταν έμαθε, επέμεινε να του δώσει όσα χρήματα είχε πάνω του (300 δολάρια). «Με αγκάλιασε, μου χαμογέλασε και με ευχαρίστησε. Όσο με αγκάλιαζε, είδα ένα δάκρυ να κυλά» λέει ο 21χρονος περιγράφοντας τη στιγμή που βοήθησε, για πρώτη φορά, τον πρώην καθηγητή του. Έπειτα, του υποσχέθηκε ότι θα βρει τρόπο να του δώσει πίσω τη ζωή του. Έτσι, μέσω του GoFundMe ο Nava μέσα σε λίγες μόνο ώρες συγκέντρωσε 5.000 δολάρια για να βοηθήσει τον 77χρονο άνδρα. Μετά, αποφάσισε να αναρτήσει βίντεο στο TikTok και κατάφερε κάτι εντυπωσιακό: συγκεντρώθηκαν 27.000 δολάρια. «Οι καθηγητές παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Ένιωσα πως έπρεπε να ανταποδώσω τη χάρη» δηλώνει ο 21χρονος. Έτσι, διοργάνωσε ένα πάρτι γενεθλίων για εκείνον, στο οποίο εμφανίστηκαν αρκετοί πρώην μαθητές του, και του έδωσε την επιταγή που θα του αλλάξει τη ζωή. (Πηγή: sputniknews).
«Φύγετε, να έρθουμε εμείς»: Αναμνηστική δόση για πολιτικά αντισώματα.» (Από άρθρο του Μιχάλη Τσιντσίνη στην Κυριακάτικη «Καθημερινή»).
Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου εμβολιάστηκα και με την 3η δόση του εμβολίου. Και τις τρεις φορές; Παρενέργειες ΜΗΔΕΝ.
ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΣΑΣ. ΚΛΕΙΣΤΕ Τ΄ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ …ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ.