- 27 Νοεμβρίου, 2021
Την οικονομική στήριξη των αγροτών της Μαγνησίας ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Κ. Μαραβέγιας
Σειρά θεμάτων που αφορούν τους αγρότες της Μαγνησίας έθεσε υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τα μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην διάταξη για τα βοσκοτόπια, με την οποία παρατείνεται μέχρι 31.12.2023 η προθεσμία για την εκπόνηση, υποβολή και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών της χώρας, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε την ανάγκη ανακατανομής των βοσκοτόπων που λαμβάνονται υπ’ όψη κατά τον υπολογισμό της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων ολόκληρης της χώρας. Για αυτό το λόγο και με αφορμή την κατανομή για τη Μαγνησία, ζήτησε από το υπουργείο να προχωρήσει γρήγορα στο νέο σχέδιο βοσκήσιμων γαιών για όλη την επικράτεια.
Επίσης, ο βουλευτής επανήλθε στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς της Μαγνησίας, επισημαίνοντας ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι τον Οκτώβριο εξοικονομήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών πρόσθετοι πόροι για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής που επλήγη από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι οποίοι θα διατεθούν και στους ελαιοπαραγωγούς του Νοτίου Πηλίου. Ειδικά, όμως, οι αγρότες του Πηλίου, οι οποίοι δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, χρειάζονται την άμεση κρατική αρωγή, όπως είπε. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου και οι εν λόγω ελαιοπαραγωγοί να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση λόγω Covid-19.
Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ως πολύ σημαντική τη διάταξη του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ, με την οποία παρατείνεται μέχρι τέλη του έτους η δυνατότητα του ΕΛ.Γ.Α. να χορηγεί στους δικαιούχους, μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης για ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021». Για το θέμα αυτό ο βουλευτής είχε θέσει με σειρά παρεμβάσεων στο υπουργείο την ανάγκη καταβολής όχι μόνο των ασφαλιστικών καλύψεων αλλά και των αποζημιώσεων (μέσω ΚΟΕ) των αγροτών του Πηλίου, των οποίων τα οπωροφόρα δέντρα επλήγησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Το ίδιο ισχύει και για τις αποζημιώσεις των πληγέντων μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της περιοχής που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στο δήμο Ζαγοράς _ Μουρεσίου τον Οκτώβριο αλλά και τον περασμένο Αύγουστο στο Ανατολικό Πήλιο», σημείωσε ο κ. Μαραβέγιας αναφερόμενος στις καταστροφές και στην καρπόπτωση στις περιοχές Ζαγοράς, Μακρυρράχης και Πουρίου που ήρθαν να προστεθούν στην απομείωση της παραγωγής λόγω παγετού και παρατεταμένου καύσωνα. Επομένως είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, ότι ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην ενισχυμένη προκαταβολική αποζημίωση και των παραγωγών του Πηλίου που επλήγησαν φέτος.
Τέλος, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης των μηλοπαραγωγών – καστανοπαραγωγών του Πηλίου, επισημαίνοντας ότι η οικονομική στήριξη των αγροτών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για τις τοπικές κοινωνίες και πρόταγμα για την κυβέρνηση. «Σε αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά, δίνοντας κίνητρα για περιφερειακή ανάπτυξη, πρωτογενή παραγωγή και ευημερία για όλους», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.
Αναφερόμενος στον πυρήνα του συζητούμενου νομοσχεδίου, σημείωσε πως δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αδειοδότησης σειράς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν πρόχειρες κατασκευές εφόσον αυτές δεν αφορούν το δομικό σκελετό τους. Παράλληλα επιτρέπεται η μείωση της ελάχιστης απόστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μέχρι και πενήντα τοις εκατό από προστατευόμενες δραστηριότητες, εφόσον αυτές βρίσκονται σε απόσταση έως δέκα χιλιόμετρα από τα ηπειρωτικά σύνορα. Επίσης, απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης / λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Β και κάτω, παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης της άδειας διατήρησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, δίνεται παράταση έως 31/12/2022 στους εν λόγω κτηνοτρόφους να ζητήσουν τη διατήρηση των εγκαταστάσεων τους, εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και, τέλος, μειώνεται σημαντικά το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτων στο 5% για τον ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής εγκατάστασης που προβαίνει σε νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών.