- 18 Νοεμβρίου, 2021
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 13/11/21)
Όσο περνάει ο καιρός
με τον ιό τα βάζουν όλοι.
Κι όσο φουντώνει η απειλή
τρέχουνε για το «μπόλι».
Ένα μπουρίνι είναι και γρήγορα θα περάσει… Τα μπουρίνια ξεσπούν συνήθως σφοδρά και απρόβλεπτα, αλλά έχουν ένα καλό: Ξεθυμαίνουν σύντομα, σε λιγότερο από μια ώρα. Γι’ αυτό και όσοι ξέρουμε από ψάρεμα, από θάλασσα και ναυτοσύνη και ζήσαμε τη μάνητα ενός μπουρινιού λέμε την παροιμία «όποιος πνίγηκε στο μπουρίνι, το …μετάνιωσε». Ακριβώς γιατί η αντάρα κρατάει λίγο και μετά φεύγει…
Κάπως έτσι είναι ή εύχομαι να είναι και η κατάσταση των ημερών μας με την πανδημία, τα αυξημένα κρούσματα, τη μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, τα αιφνίδια κεσάτια στην αγορά, το φόβο του κόσμου κ.ο.κ. Με τα νέα μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών, τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, την ….επανεκκίνηση του εμβολιαστικού κινήματος (την καθημερινή αύξηση των εμβολιασμών που ξαφνικά τριπλασιάστηκαν), τα νέα φάρμακα κατά του κόβιντ που ανακοινώνονται, η χώρα μας –όπως και όλος ο πλανήτης άλλωστε- πλησιάζει σε πιο «ήρεμα νερά».
Όλοι είμαστε κουρασμένοι από αυτήν την πολύμηνη περιπέτεια και κυρίως οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι της αγοράς και όσοι χειμάζονται και τα φέρνουν δύσκολα στην καθημερινότητά τους, αλλά με λίγη υπομονή ακόμη και περισσότερη προσοχή και προσπάθεια τελικά θα τα καταφέρουμε. Η θεωρία του εκκρεμούς, που ταλαντώνεται αρχικά στα ακραία όρια του αλλά στο τέλος ηρεμεί στο κέντρο, με το νόμο της βαρύτητας, ισχύει και θα ισχύει πάντοτε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Ένα πιθανό «σύμμαχο» μπορεί να προσεταιριστεί ο ιός…. Την ενδεχόμενη χαλαρότητά μας. Με άλλα λόγια, αν αύριο ή μεθαύριο χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, απλά «θα βάλουμε τα χεράκια μας και θα βγάλουμε τα ματάκια μας». Κα από αυτά τα …βγαλμένα ματάκια μας θα υποφέρει, θα νοσεί και θα πεθαίνει όλη η κοινωνία.
Κι από όσο βλέπω στο φιλικό μου περιβάλλον, που έτυχε σχετίζεται με γιατρούς και νοσηλευτές εκείνοι κι εκείνες που έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής (κυριολεκτικά) είναι οι άνθρωποι της Υγείας, ειδικότερα εκείνοι που έρχονται σε άμεση καθημερινή επαφή και συνάφεια με το «θηρίο» και δίνουν άνιση, σκληρή μάχη μαζί του, αλλά και με πολλούς από τους ασθενείς, που λένε και κάνουν ό,τι τους κατέβει και πρέπει να προσπαθούν (όχι πάντοτε πετυχημένα) να τους πείσουν, να τους γεμίσουν το κεφάλι, να τους αλλάξουν μυαλά. Γι’ αυτούς τους επιστήμονες που συνεχώς παίζουν το κεφάλι τους με τη «φωτιά», δεν μπορείς να λες ένα «είναι ήρωες» και να …ξεμπερδεύεις. Η διαρκής προσφορά τους κόντρα σ’ αυτό το «κακό» που μας βρήκε είναι μη μετρήσιμη, ανεκτίμητη.
Επίσης πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο φόβος για την υγεία μας είναι διάχυτος, πανδημικός πια, κυριαρχεί σε εμβολιασμένους και αρνητές και οι μόνοι ίσως που …σφυρίζουν κλέφτικα είναι επιεικώς ανισόρροποι ή βαλτοί.
Τρεις είναι οι άξονες στους οποίους κινείται η κυβέρνηση για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση αυτού του κύματος της πανδημίας, όπως γράφει η «Καθημερινή» της περασμένης Τρίτης:
«Πρώτον είναι η εφαρμογή των μέτρων. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή λάβει περισσότερα μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ζήτημα είναι όμως ότι δεν εφαρμόζονται. Η πρεμιέρα των νέων μέτρων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε συνοδεύτηκε από σαρωτικούς ελέγχους, που έφτασαν τις 90.882, ενώ βεβαιώθηκαν 594 παραβάσεις. Η αυστηρότητα αναμένεται να συνεχιστεί, αν όχι να ενταθεί, καθώς φέρνει έως έναν βαθμό διπλό αποτέλεσμα: αφενός τηρούνται τα μέτρα στα μαγαζιά, αφετέρου πιέζονται οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι βλέπουν στην πράξη πως ο κλοιός στενεύει. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στο τρίπτυχο αυστηρότεροι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων, προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμών και ενίσχυση του ΕΣΥ.
Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται και ο δεύτερος βασικός, αν όχι βασικότερος, στόχος της κυβέρνησης που είναι η αύξηση του εμβολιασμού. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των ραντεβού για την πρώτη δόση, αποτέλεσμα τόσο των μέτρων όσο και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ και τα ραντεβού για την τρίτη δόση εξελίσσονται ικανοποιητικά. «Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική την οποία υιοθετήσαμε την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να αποδίδει. Είχαμε 140.000 καινούργια ραντεβού, ραντεβού πρώτης δόσης και σχεδόν 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης» είπε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη της Δευτέρας με τους ανθρώπους της αγοράς.
Ο τρίτος άξονας στον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης ιατρών, καθώς το ΕΣΥ «δέχεται ισχυρή πίεση, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες». Τόνισε δε, πως τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.»
Όσο κρατούσε ο καλός καιρός λανσαρίστηκε μια νέα μόδα διασκέδασης: Οι μαζικές έξοδοι των ανεμβολίαστων στα …παγκάκια πλατειών και πάρκων, για να πιούν το καφεδάκι τους ή ένα ποτό, αφού οι κλειστοί χώροι της εστίασης και διασκέδασης είναι απαγορευμένοι γι’ αυτούς. Άγνωστη είναι η εξέλιξη όταν σφίξουν τα κρύα. Ίσως συνεχίσουν στα παγκάκια, μαθαίνοντας τις …μασέλες τους να παίζουν και …κλακέτες. Μια άλλη παράμετρος για τα παγκάκια είναι πως ίσως εκεί αναπτυχθούν νέες γνωριμίες και …ειδύλλια.
Η διστακτικότητα κάποιων για το εμβόλιο αποδεικνύεται καταδικαστική για εκείνους που φοβούνται και το περιβάλλον τους. Όταν νοσούν ή διασπείρουν τον ιό, υποτιμούν τον κίνδυνο (παραπαίουν, σαν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και τη σοβαρότητα της υγειονομικής τους κατάστασης) και καταλήγουν καθυστερημένα στα Νοσοκομεία, όπου συχνά είναι πια αργά για τους ίδιους ή κάποιον συγγενή τους, φίλο κτλ. Είναι πολύ κρίμα…
Καταλαβαίνω πως ένας κλάδος επιχειρήσεων που περνάει δύσκολες ώρες είναι τα τουριστικά γραφεία εισιτηρίων, εκδρομών και διακοπών. Αλλά να βλέπω και τη διαφημιστική προπαγάνδα για «ασφαλείς Χριστουγεννιάτικες διακοπές στα Βαλκάνια» (όπου γίνεται ο κακός χαμός με τον ιό και τους χαμηλούς εμβολιασμούς) είναι κάτι που με ξεπερνάει. Για τουρίστες ψάχνουν ή για ιδανικούς …αυτόχειρες;
Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, ωστόσο τίθεται σε εφαρμογή. Τα έξοδο νοσηλείας των ανεμβολίαστων ασθενών με κορονοϊό δεν θα καλύπτονται πλέον από το κράτος στη Σιγκαπούρη. Η χώρα παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών που φτάνει το 85% και οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί από επιλογή. «Επί του παρόντος, τα ανεμβολίαστα άτομα αποτελούν μια σημαντική πλειοψηφία όσων χρειάζονται εντατική ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και συμβάλλουν δυσανάλογα στην επιβάρυνση των πόρων μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Washington Post.
Τουρκία: Το κράτος – πειρατής δεν βάζει μυαλό…. Με τη συνοδεία σκαφών τουρκικής ακτοφυλακής, πνευστή λέμβος με περίπου 40 πρόσφυγες επιχείρησε, τις πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου, όπως διαπιστώνεται από βίντεο που δημοσιεύθηκε από το Λιμενικό. Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν, αναμφίβολα, οι εμφανείς προσπάθειες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με επικίνδυνους ελιγμούς, να κατευθύνουν τη λέμβο με τους αλλοδαπούς, την οποία συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς. Παράλληλα σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ από τουρκική ακταιωρό.
Ανάσα για περίπου 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να δώσει η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κατεβάζει τον πήχυ της παραγραφής ανείσπρακτων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ στη 10ετία. Αναλυτικά, το ΣτΕ έκρινε πλέον αμετάκλητα ότι η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που έθετε ως γενικό κανόνα την 20ετή αξίωση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και τη μετέπειτα παραγραφή τους, είναι αντισυνταγματική.
Το ΣτΕ έκρινε ότι ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ασφάλειας δικαίου και με την απόφασή του όρισε ότι προκειμένου να μην υπάρξει κενό νόμου, καθώς αυτό δεν είναι ανεκτό από το Σύνταγμα, πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας της 10ετούς παραγραφής των αξιώσεων καταβολής εισφορών για το σύνολο των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων. Η 10ετία κρίνεται μάλιστα ότι αποτελεί εύλογο χρόνο παραγραφής των εν λόγω αξιώσεων και αποτελούσε το προϊσχύσαν δίκαιο για τις αξιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου έως την ίδρυση του ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών της χώρας.
Με την απόφαση αυτή και εφόσον το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει σε άμεση συμμόρφωση, ψηφίζοντας νέα νομοθετική διάταξη –όπως επισημαίνουν οι ειδικοί– ανοίγει η πόρτα για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων – οφειλετών στον ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Πρόκειται για ασφαλισμένους που λόγω υψηλών χρεών, για πολλά χρόνια, αδυνατούν ακόμη και έπειτα από ρύθμιση να λάβουν σύνταξη.
Ένα ζευγάρι υπογεγραμμένα παπούτσια, δώρισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο με τους πρωταθλητές του NBA το 2021, Μιλγουόκι Μπακς. «Σας έχουμε μία έκπληξη», είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον Αμερικανό πρόεδρο. «Δεν ήξερα το νούμερό σας, αλλά σας πήραμε παπούτσια». «Δεν νομίζω να μου κάνουν, δεν νομίζω να είναι αρκετά μεγάλα», αστειεύτηκε ο Μπάιντεν. (Σ.Σ. Ήταν νούμερο ….51,5.) «Θα με κάνετε ήρωα για τα παιδιά μου», πρόσθεσε. «Αυτή είναι μια απίστευτη τιμή», συνέχισε ο Αντετοκούνμπο, «που ήρθαμε από την Ελλάδα και από τα Σεπόλια, μια μικρή γειτονιά, και είμαστε στον Λευκό Οίκο σήμερα μαζί σας, είναι απίστευτο». «Χαίρομαι που είστε εδώ», είπε ο Μπάιντεν.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως ανυπομονεί να πάει μια βόλτα με τα καινούργια του παπούτσια, ενώ εξέφρασε και πάλι τη χαρά του για τη συνάντησή του με τον Αντετοκούνμπο, που με τις επιτυχίες και τη φήμη του εξελίσσεται σ’ έναν σεμνό αλλά και μεγάλο «πρεσβευτή» για την Ελλάδα.
Εκείνο που απομένει, βρε Γιάννη, είναι να μεσολαβήσεις στον Μπάιντεν όχι μόνο να τραβήξει, αλλά να ξεκολλήσει το αυτί του ανεκδιήγητου Ερντογάν.
Ανήκουστα πράγματα διαβάζω στο αστυνομικό δελτίο… Σύμφωνα με τα όσα γράφει το e-thessalia.gr, ένα ζευγάρι (90 ετών ο άνδρας, 80 ετών η γυναίκα) φέρεται να καβγάδισε για ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί η 80χρονη πήρε λίγο από το ψωμί του συζύγου στο πρωινό. Τότε ο 90χρονος φέρεται να την έπιασε από τα μαλλιά και να την πέταξε στο πάτωμα. Ωστόσο, η 80χρονη δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Βγήκε από το δωμάτιο, πήρε μία πέτρα και την εκσφενδόνισε στο πρόσωπο του 90χρονου συζύγου της, ενώ με ένα ξύλο φέρεται να τον χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Και οι δύο κατηγορούνται για σωματική βλάβη και αλληλομηνύθηκαν, ενώ συνελήφθησαν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου από αστυνομικούς του Τμήματος Αλμυρού. Ο 90χρονος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας και παραπέμπεται σε ρητή δικάσιμο με την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης κατά συζύγου, ενώ η 80χρονη παραπέμπεται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο με την ίδια κατηγορία. Η κατηγορούμενη κάθισε στο εδώλιο, ζήτησε, ωστόσο, και έλαβε αναβολή και θα δικαζόταν την Τετάρτη. Το επεισόδιο έγινε γύρω στις 8.00 το πρωί της περασμένης Κυριακής στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Λυπάμαι και εύχομαι να μονιάσουν πάλι, συνειδητοποιώντας ότι ήταν απλά και μόνο ένα συζυγικό καυγαδάκι και έχουν …όλη τη ζωή μπροστά τους για να το ξεπεράσουν.…
‘Ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση… «Είμαι ευτυχής που κατάφερα να προστατεύσω τους συμπατριώτες μου». Ο αντιναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο (στη φωτο), ο ιθύνων νους πίσω από το εμβολιαστικό θαύμα στην πατρίδα του, την Πορτογαλία, μίλησε στην «Καθημερινή» για το πώς έπεισε τους Πορτογάλους να εμβολιαστούν σε ποσοστό άνω του 85% και κατάφερε να επαναφέρει στη χώρα του την πολυπόθητη κανονικότητα. Στα 60 του, έχοντας περάσει από τα πιο νευραλγικά πόστα στο Ναυτικό, επιστράτευσε τις ηγετικές του ικανότητες, το ταλέντο του στην επικοινωνία αλλά και τις οργανωτικές του δεξιότητες για να σχεδιάσει τη δύσκολη μάχη ενάντια σε έναν ύπουλο εχθρό.
Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες το Τείχος του Βερολίνου χώριζε δύο συστήματα, διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, οικογένειες και φίλους. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια και το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου του 1989 είχε φθάσει η ώρα για τη …φράση που θα άλλαζε τη Γερμανία.
Οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 9.20 μ.μ. όταν σηκώθηκε η μπάρα στο συνοριακό φυλάκιο της Μπορνχόλμερ Στράσε και χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν τα «σύνορα» της διχοτομημένης πόλης. Λίγο νωρίτερα ο Γκύντερ Σαμπόφσκι, εκπρόσωπος της DDR έδωσε μία ιστορική συνέντευξη Τύπου στην οποία, μάλλον άθελά του, σήμανε το έναυσμα με τη λέξη «αμέσως».
Από τα μέσα Οκτωβρίου 1989, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας βρισκόταν αντιμέτωπη με τη λαϊκή πίεση για τους περιορισμούς που είχε επιβάλει και στις 9 Νοεμβρίου, έλαβε αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Ανατολικογερμανοί πολίτες θα μπορούν να ζητήσουν άδεια ταξιδιού στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται να πληρούν κάποιο κριτήριο για τέτοια ταξίδια. Επετράπη επίσης η μόνιμη μετανάστευση μέσω οποιασδήποτε συνοριακής διάβασης -συμπεριλαμβανομένων αυτών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Σαμπόφσκι εμφανίστηκε στην αίθουσα Τύπου που αυτή τη φορά ήταν πρωτόγνωρα γεμάτη, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις. Ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε πότε οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ. Ο Σαμπόφσκι υπέθεσε ότι θα γίνει αυθημερόν σύμφωνα με το κείμενο και μετά από παύση λίγων δευτερολέπτων απάντησε: «Απ’ όσο ξέρω μπαίνει σε ισχύ αμέσως… χωρίς καθυστέρηση».
Η είδηση εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά και καθώς η νύχτα προχωρούσε, χιλιάδες Ανατολικογερμανοί άρχισαν να φτάνουν στις έξι συνοριακές διαβάσεις κατά μήκος του Τείχους του Βερολίνου. Απαίτησαν να τους επιτραπεί να περάσουν. Το μόνο που κατάφερναν οι ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις από το σημείο ήταν να έρχονται όλο και περισσότεροι Ανατολικογερμανοί στο τείχος. Τα πλήθη υπερείχαν αριθμητικά των συνοριοφυλάκων που αρχικά προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο. Ωστόσο, κανείς δεν ήταν πρόθυμος να πυροβολήσει. Τέλος, ο αξιωματικός της Στάζι Χάραλντ Γιέγκερ αποφάσισε να ανοίξει τις πύλες στην συνοριακή διάβαση Μπορνχόλμερ Στράσε και να επιτρέψει την είσοδο στο δυτικό Βερολίνο.
Η 9η Νοεμβρίου του 1989 άνοιξε το δρόμο για την γερμανική επανένωση και μάλιστα ειρηνικά χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα. Στις 02.00 τα μεσάνυκτα της 10ης Νοεμβρίου 1989, ενώ το Τείχος του Βερολίνου, συνολικής έκτασης 43,1 χλμ. άρχισε να γκρεμίζεται, το νέο κεφάλαιο της ιστορίας άρχισε να κτίζεται. Στους μήνες που ακολούθησαν όλο και περισσότερες χώρες στην ανατολική Ευρώπη έπαιρναν το δρόμο της ανεξαρτησίας από την Μόσχα. Ο κύκλος έκλεισε τα Χριστούγεννα του 1991 με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης από όπου όλα ξεκίνησαν το 1985 με την εκλογή του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο φίλος μου Ιωάννης Τσαρτσαράκος, με τίτλο «Γίνε εσύ η αλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» αναρτάει από την ιστοσελίδα «Mahatma Ghandi»: «Ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ μεταμφιέστηκε ως άστεγος στη Νέα Υόρκη (βλέπε φωτο) για ένα εικοσιτετράωρο, κανείς δεν τον πρόσεξε. Οι άνθρωποι τον προσπερνούσαν και τον κοίταζαν με ντροπή. Μόνο μία κυρία είχε την καλοσύνη να τον ταΐσει. Γι’ αυτό αφού τελείωσε αποφάσισε να περπατήσει και να δώσει φαγητό και 100 δολάρια σε κάθε άστεγο που είδε. Έκλαιγαν και ήταν πολύ ευγνώμονες. «Ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ», δήλωσε ο ηθοποιός. Συχνά, φίλοι μου, ξεχνάμε πόσο ευλογημένοι είμαστε.
Σίγουρα δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο, γι’ αυτό θα πρέπει, να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση και συμπόνοια και αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που έχει ανάγκη, να βοηθάμε με όλη μας την καρδιά.»
«Πάντοτε θα είμαι ανοιχτό βιβλίο για όσους δεν τσαλακώνουν τις σελίδες μου».
«Η ανεκτικότητα, η αδιαφορία και η απάθεια των πολιτών είναι οι τελευταίες πράξεις ενός δράματος μιας κοινωνίας που πεθαίνει». (Αριστοτέλης).
Μην υποθέσετε ότι οι αρνητές του εμβολίου (εδώ και σ΄ όλον τον πλανήτη) αισθάνονται κάποιου είδους τύψεις για τον «κακό χαμό» που γίνεται γύρω τους. Οι τύψεις είναι άγνωστη λέξη για τις «αυθεντίες» στο λεξιλόγιο των φανατικών…