• 15 Νοεμβρίου, 2021

Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες του συλλόγου καφεστίασης επαρχίας Αλμυρού

Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες του συλλόγου καφεστίασης επαρχίας Αλμυρού

Κλείνουν τα μαγαζιά την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας –Δηλώσεις στον «Λαό» των Προέδρων των Ενώσεων

Με το μήνυμα «κλείνουμε για να μας μην μας κλείσουν», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αποφάσισε να κλείσει τα μαγαζιά της εστίασης σ’ όλη τη χώρα την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τον κλάδο. Στην κινητοποίηση αυτή λαμβάνουν μέρος, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του, και τα μέλη του  Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστιατορών Καφετεριών και Συναφών Επαγγελμάτων επαρχίας Αλμυρού.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Ευάγγελο Μπακίρη, πρόεδρο του προαναφερθέντος συλλόγου, ο οποίος μίλησε στο «Λαό» για την απόφαση να κλείσουν τα μαγαζιά εστίασης και γενικότερα για τα προβλήματα του κλάδου, ειδικότερα μετά τα τελευταία μέτρα που είναι σε εφαρμογή εδώ και λίγες ημέρες.

Όπως μας είπε ο κ. Μπακίρης: «Όλες οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης βρίσκονται στο απροχώρητο, δεν πάει άλλο! Ο κίνδυνος να δούμε επιχειρηματίες να βάζουν λουκέτο είναι ορατός καθώς ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα και τα μαγαζιά έχουν νεκρώσει. Ειδικότερα τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μας οδηγούν στον αφανισμό. Η εστίαση στοχοποιείται για ακόμη μία φορά όταν άλλοι κλάδοι είναι έξω από την εφαρμογή των μέτρων όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και οι συγκοινωνίες. Κλείνουμε λοιπόν για δεύτερη φορά τις επιχειρήσεις μας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουμε. Τα μέτρα αυτά είναι σαν να κλείνουν τα μαγαζιά μας, ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 80%».

Ο κ. Μπακίρης πρόσθεσε επίσης κάποια από τα αιτήματα των μελών του συλλόγου. «Έχουμε καταντήσει ελεγκτικοί μηχανισμοί, να ελέγχουμε τα πιστοποιητικά και τις ταυτότητες σε κάθε πελάτη μας. Ζητάμε να επαναληφθούν τα μέτρα στήριξης που ίσχυαν στο δεύτερο lockdown όπως η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση υπαλλήλων, οι επιστρεπτέες και διάφορα άλλα, ενώ τα πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις είναι εξοντωτικά και επιβαρύνουν τους καταστηματάρχες. Κοντά στους ανεμβολίαστους, έχει μειωθεί και η ροή των εμβολιασμένων πελατών στα καταστήματά μας, ο κλάδος της εστίασης έχει περάσει τα πάνδεινα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι εάν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα, τα μαγαζιά θα κλείνουν ένα-ένα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου καφεστίασης Αλμυρού.

ΠΟΕΣΕ: «Η εστίαση ψυχορραγεί»

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ αναφέρει πως «η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00. Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας».

Τα αιτήματα του κλάδου είναι τα εξής: αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Ως διαρθρωτικά μέτρα προτείνονται Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης, επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων, εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αλμυρού

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στον «Λαό» του Παναγιώτη Μπούντη, προέδρου της Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού για τα μέτρα και την κίνηση στην τοπική αγορά.

Ο κ. Μπούντης μας δήλωσε: «Οι πελάτες που προσέρχονται στα καταστήματα είναι συνειδητοποιημένοι, έχουν προσαρμοστεί στα μέτρα και το πρώτο πράγμα που κάνουν πριν μπουν, είναι να μας επιδείξουν τα πιστοποιητικά που χρειάζονται ώστε να τους επιτρέψουμε την είσοδο. Τηρούνται στον Αλμυρό όλες οι προϋποθέσεις και τα μέτρα. Πέρυσι τέτοια εποχή τα μαγαζιά ήταν κλειστά, φέτος είμαστε ανοιχτά παρά τους περιορισμούς.

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε το δεκαήμερο προσφορών κι εκπτώσεων, με την κίνηση να χαρακτηρίζεται υποτονική και να μην είναι αυτή που προσδοκούσαμε. Το διάστημα αυτό συνέπεσε με την εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων και ο κόσμος αποθαρρύνθηκε από το να επισκεφθεί την αγορά. Μην ξεχνάμε ότι η διασπορά του ιού είναι σε εξέλιξη και ο φόβος δεν λείπει από τους πελάτες μας. Εμείς ως Ομοσπονδία του εμπορικού κι επιχειρηματικού κόσμου ζητάμε τη στήριξη των επιχειρήσεων με μέτρα όπως η παράταση αποπληρωμής επιστρεπτέας πληρωμής, μέτρα για τον ΦΠΑ και τις φορολογικές υποχρεώσεις ώστε να βγει ο δύσκολος χειμώνας. Συν τοις άλλοις, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις, το ρεύμα έχει αύξηση, τα καύσιμα και οι τιμές σε προϊόντα επίσης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως εάν χαθούν οι μικρές και μεσαίας επιχειρήσεις, δεν μπορεί να στηριχθεί κανένα οικονομικό μοντέλο. Για αυτό ζητάμε την ενίσχυση με διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα από τις τράπεζες ή το κράτος. Κρατάμε τον κόσμο με μεγάλο αγώνα προκειμένου ο εμπορικός κόσμος του Αλμυρού να παραμείνει ζωντανός και βιώσιμος».


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…