• 2 Νοεμβρίου, 2021

Εγκρίθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2025 του Δήμου Αλμυρού

Εγκρίθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2025 του Δήμου Αλμυρού

Αξιολόγηση, δυνατά και αδύνατα σημεία – Στόχοι και προγραμματισμός ενεργειών από τη Δημοτική Αρχή

Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το νέο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Αλμυρού, το οποίο ψήφισε ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού σε Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα.
Το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Αλμυρού εκπονήθηκε στα πλαίσια της αναθεώρησης του αντίστοιχου Τοπικού Σχεδίου του 2015 σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) του Ν. 4685/2020 και του ήδη εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) του 20161, ώστε να ενσωματώσει το νέο θερμικό πλαίσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου αποτελεί θεσμική υποχρέωση των ΟΤΑ Α ́ βαθμού και προϋπόθεση για την αξιολόγηση και υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης
Στο νέο σχέδιο γίνεται αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και επισημαίνονται α) τα δυνατά σημεία, β) τα αδύναμα σημεία και γ) ευκαιρίες αξιοποίησης ή και για ενέργειες που μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Αλμυρού. Τέλος, δημοσιεύονται οι στόχοι της Δημοτικής Αρχής, αλλά και οι ενέργειες που προγραμματίζει. Τα παραθέτουμε όπως αναφέρονται στο νέο σχέδιο.

Δυνατά Σημεία

  1. Ισχυρή πολιτική δέσμευση του Δήμου για την προώθηση και πιστή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.
  2. Καλό επίπεδο οργάνωσης και καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωσης.
  3. Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και «έξυπνων» εργαλείων βελτίωσης και βελτιστοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωσης.
  4. Χαμηλό σχετικά κόστος διαχείρισης ΑΣΑ. Χαμηλότερη παραγωγή απορριμμάτων ανά κάτοικο σε σύγκριση με τον Εθνικό μέσο όρο.
  5. Δυνατότητα πρόσληψης νέου μόνιμου προσωπικού.
  6. Ενίσχυση ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα ανακύκλωσης με εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Αδύναμα Σημεία

  1. Υστέρηση εφαρμογής συστημάτων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.
  2. Χαμηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των δημοτών.
  3. Έλλειψη ανταποδοτικού οφέλους ανακύκλωσης προς τους πολίτες.
  4. Έλλειψη ύπαρξης δικτύου συλλογής ογκωδών και πράσινων (κλαδέματα) αποβλήτων.
  5. Ανεξέλεγκτη εναπόθεση υλικών εκσκαφών και κατεδαφίσεων και έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την παράνομη εναπόθεση αποβλήτων.
  6. Παλαιωμένος στόλος οχημάτων αποκομιδής ΑΣΑ που μειώνει την απόδοση του συστήματος.
  7. Διάθεση στον ΧΥΤΑ σχεδόν του συνόλου της παραγόμενης ποσότητας ΑΣΑ. Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Αλμυρού 2020-2025
  8. Απουσία διακριτής συλλογής ειδικών ρευμάτων σύμφωνα με τη νομοθεσία όσον αφορά ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, ελαστικά, μπαταρίες, βρώσιμα έλαια και υφάσματα.
  9. Έλλειψη προσωπικού για την υλοποίηση προγράμματος χωριστής συλλογής και εφαρμογής δράσεων ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
  10. Ανεπαρκείς και μη ανεξάρτητες εγκαταστάσεις της Δ/νσης Περιβάλλοντος ώστε να καλύπτεται επαρκώς η λειτουργία της καθαριότητας.
  11. Έλλειψη κανονισμού καθαριότητας.
  12. Έλλειψη απορριμματοφόρου συλλογής βιοαποβλήτων.
  13. Χαμηλός βαθμός χωρικής συνοχής του Δήμου με τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων να επιβαρύνουν την βιωσιμότητα ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης όλων των αποβλήτων.

Ευκαιρίες

  1. Αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (Πρόγραμμα ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ 2021-2027, Πράσινο Ταμείο, Ευρωπαϊκά Προγράμματα LIFE- INTERREG για δράσεις και ανάπτυξη υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας – 042, 042α, 044, 044α).
  2. Βούληση της Περιφερειακής Διοίκησης και ΦοΔΣΑ για υποστήριξη με πόρους, μέσα και εξοπλισμό για εφαρμογή προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), δημιουργίας Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης, προμήθειας κινητών Πράσινων Σημείων, αγορά νέων απορριμματοφόρων ανακύκλωσης και συλλογής βιοαποβλήτων.
  3. Συνεργασία με συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.
  4. Καθολική εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» μετά τη θεσμοθέτηση του από την Πολιτεία ή πιλοτική εφαρμογή από τον Δήμο για κάποιο ρεύμα αποβλήτων.
  5. Η επιβολή του ειδικού περιβαλλοντικού τέλους ταφής από το 2020 θα δημιουργήσει οικονομικό κίνητρο για ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών.
  6. Συνεργασία με όμορους Δήμους και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
  7. Βελτίωση και βελτιστοποίηση λειτουργίας του Τμήματος καθαριότητας και Ανακύκλωσης.
  8. Θετική στάση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης με σημαντικές δυνατότητες ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τους μέσα από σύγχρονα εργαλεία (ψηφιακές πλατφόρμες) και δράσεις στις σχολικές μονάδες.
    Απειλές
  9. Σημαντική αύξηση του κόστους της διαχείρισης αποβλήτων, λόγω της επιβολής του τέλους ταφής, σε περίπτωση μη εφαρμογής του ΕΣΔΑ 2020-2025.
  10. Καθυστερήσεις στην υλοποίηση νέων δράσεων, λόγω καθυστερήσεων των διαδικασιών ωρίμανσης των απαιτούμενων υποδομών.
  11. Αδυναμία επαρκούς εφαρμογής καθολικής διαχείρισης των αποβλήτων, λόγω υποστελέχωσης υπηρεσίας καθαριότητας και ανακύκλωσης με προσωπικό για τη χωριστή συλλογή.
  12. Μη ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειακών Φορέων, Δήμων και διαδημοτικών συνεργασιών. Απαιτείται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την διευκόλυνση εγκατάστασης υποδομών καθαριότητας εντός των αστικών και περιαστικών χώρων.
  13. Έλλειψη ευαισθητοποίησης των δημοτών για συνεργασία σε προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων δίχως ανταποδοτικό όφελος γι’ αυτούς.

Στόχοι:

  1. Ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμογή των δράσεων που προγραμματίζονται
  2. Ανακοίνωση στόχων, μέτρων και δράσεων
  3. Αποδοχή του προγράμματος από τους πολίτες
  4. Σημαντική αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην υλοποίηση του ΤΣΔΑ

Ενέργειες:

  1. Σχεδιασμός και επιλογή κεντρικού μηνύματος της εκστρατείας ενημέρωσης
  2. Ανάρτηση όλων των πληροφοριών στην ιστοσελίδα του Δήμου και δημιουργία σχετικής σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram κλπ)
  3. Δημιουργία έντυπου οδηγού / φυλλάδιο
  4. Δημιουργία έντυπων αφισών
  5. Προσωποποιημένη επιστολή Δημάρχου ή αρμόδιου Αντιδημάρχου προς τους πολίτες
  6. Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου κι Υπηρεσιών του Δήμου
  7. Δημοσιότητα μέσω Δελτίων Τύπου και συνεντεύξεις στα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ
  8. Δημιουργία άμεσης τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας του Δήμου με τους πολίτες

Μηνύματα:

  1. Αποτύπωση αναμενόμενων οφειλών από την εφαρμογή των δράσεων σχετικά με την οικιακή κομποστοποίηση, τη ΔσΠ, την ανακύκλωση σε ρεύματα και την επαναχρησιμοποίηση
  2. Περιβαλλοντική συνείδηση της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών του Δήμου μέσω της στοχοπροσήλωσης στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας

Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…