• 22 Οκτωβρίου, 2021

Ψωμί, δεδομένα, ενέργεια – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη

Ψωμί, δεδομένα, ενέργεια – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη

έκδοση 16-10-2021

Τέντα τα νεύρα μου…
Τέντα τα νεύρα μου κυρία μου… Επισκέφθηκα για δικό μου άνθρωπο το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και περιμέναμε μέσα στον αέρα και το …αγιάζι… περισσότερο από μισή ώρα. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα… Το προσωπικό ήταν εκεί και εργαζόταν με αμείωτο ρυθμό… Οι ανάγκες ήταν μεγάλες. Θα έλεγε κανείς όχι μόνο μεγάλες, αλλά κάποιες μέρες είναι και απρόβλεπτες. Το πρωτόκολλο ξέρουμε από την αρχή της πανδημίας ότι απαγορεύει την είσοδο στη δομή…. Παρά ταύτα φτάσαμε στον τρίτο χειμώνα για την πανδημία, αλλά τα στέγαστρα που χρειάζονται για την αναμονή των πολιτών και της «τραυματιοφοράς», δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε. Και καλά… τσιμεντάκι δεν μπορούμε να ρίξουμε… μια τέντα ας πούμε, είναι τόσο δύσκολο να τοποθετήσουμε;

Απευθείας …αναβολές
Οι απευθείας αναθέσεις ή και fast track αναθέσεις έχουν νόημα όταν γίνονται «απευθείας αποκαταστάσεις». Όταν γίνεται της παρατάσεως… είναι ένα θέμα… Οι λέξεις κυρώσεις, ρήτρες, δεν υπάρχουν ως φαίνεται στα συμβόλαια συνεργασίας, πράγμα βεβαίως που δεν το αποτρέπει η νομοθεσία.
Καιρός είναι να βγει «α λα Τερζή» ένας αιρετός και να πει σ’ όσους εργολάβους μας καθυστερούν αναίτια:
Επιστροφές-καταστροφές
έχω για σένανε κάνει πολλές
κι οι αντοχές ‘γίναν κλωστές
πόσο ν’ αντέξουνε σπάσαν κι αυτές
Κάθε που ανέθετα το πανηγύριζα
την ίδια έκανα υπομονή
όμως γελάστηκα σε όλες βιάστηκα
καμιά δεν άξιζες ανάθεση
Επιστροφές καταστροφές
στην ίδια κόλαση στο ίδιο χθες
κι όμως μετά κάθε μετά
πάντοτε έλεγα ποτέ ξανά
Περισσότερο αποκαρδιωτικό από το έργο που δεν ξεκίνησε, είναι αυτό που έμεινε μισό… Αυτό που σου έχει χαλάσει το δρόμο, το πεζοδρόμιο, τη θέα, αυτό που ίσως να περίμενες ότι θα ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα, όσο ανατέθηκε με fast track διαδικασίες, ως κατεπείγον, και ήλπιζες σε παράλληλες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτό είναι το χειρότερο.

Ψωμί, δεδομένα, ενέργεια
Το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, έχει αντικατασταθεί κυρία μου. Ο σημερινός άνθρωπος φαίνεται πως είναι καθησυχασμένος (γιατί ευχαριστημένο δεν τον λες), με το τρίπτυχο ψωμί, δεδομένα, ενέργεια. Ακόμη και το χρήμα απαρνήθηκε.
Μετά τη γεωργική επανάσταση, από την οποία ο άνθρωπος αναγκάστηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της, να δημιουργήσει κοινωνικές δομές, οι επόμενες επαναστάσεις χρειάστηκαν την ενέργεια και η τελευταία απαιτεί και τα δεδομένα.
Η πολυπλοκότητα των κοινωνιών μας και των οικονομιών μας, βρίσκεται σε μια κατάσταση που «οι πολλοί», δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στον κόσμο μας. Και αυτή η άγνοια είναι βούτυρο για το brioche κάποιων.
Οι άνθρωποι πλέον, εκτονώνονται και ημερεύουν με λίγα data στο κινητό τους, με την πρόσβαση στα social media. Μετά την εξημέρωση των υπόλοιπων ζώων, βρήκαμε τον τρόπο να εξημερώσουμε τους ανθρώπους.

Μπαλλο-θιές κανονικότητος, κλίματος και εισοδήματος
Ποια κανονικότητα; Ποιος Μπάλλος; Ποια κρίση κλίματος ή και κλιματικής αλλαγής;
Την τέλεια καταιγίδα αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ενώ διανύει 20 μήνες μέσα στην πανδημία και εξακολουθεί να πλήττεται από την παρατεταμένη συμφόρηση που αυτή προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα με τις συνεπακόλουθες ελλείψεις καίριων εξαρτημάτων και πρώτων υλών.
Στα δεινά της έχει προστεθεί η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, που οδηγεί τις βιομηχανίες σε αδιέξοδο, με πολλές κινεζικές να αναστέλλουν τη λειτουργία μονάδων παραγωγής επί ημέρες. Ανάμεσά τους προμηθευτές της Apple και της Tesla, που κατόπιν εντολής των κινεζικών αρχών ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Και βέβαια, η πτώση της παραγωγής στην Κίνα, στο «εργοστάσιο του κόσμου» όπως έχει αποκληθεί, εμπνέει ανησυχία για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομίας της με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δημοσιεύει η «Καθημερινή».
Και επειδή το πάμε τραγουδιστά σήμερα το αρθράκι, ας κλείσουμε με στιχάκια αφιερωμένα στον κορωνοϊό: Όλα ήταν καλά κανένα πρόβλημα η ζωή μου κυλούσε εντελώς φυσιολογικά και εκεί που γέλαγα ο ιός μεταδόθηκε, όλοι κόλλησαν η νυχτερίδα πέταξε και ξαφνικά …Καταιγίδα…, στον κόσμο ξέσπασε μετά την Κίνα…
Μια καταιγίδα εξελίξεων που κανείς δεν ξέρει κυρία μου πότε και πως θα τελειώσει. Σεις βαστάτε… γιατί δεν τελειώσαμε ακόμη ούτε με τον ιό, ούτε με τα παρελκόμενα αυτού.

Η καλύτερη συνεργασία
Χαίρομαι κυρία μου όταν μας αναθέτουν την κάλυψη εκδηλώσεων. Είτε αυτή είναι Live, είτε κάνουμε τη βιντεοσκόπηση, το μοντάζ και έπειτα τη διάδοση στο διαδίκτυο. Κατ’ αρχήν χαίρομαι γιατί αξιοποιούμε την επένδυσή μας για πολυκάμερη απευθείας μετάδοση, με τα ειδικά τριποδάκια μας για βίντεο, τα μικροφωνάκια μας και τα μπούμερ μας για τον καλύτερο ήχο, την κονσόλα για συνδυασμό ταχυτήτων ίντερνετ, τον εξειδικευμένο πανελίστα μας με 360 μοιρών τραπέζι εργασίας για live και τελευταίας τεχνολογίας lap top, τους προβολείς και τη δημοσιογραφική κάλυψη που παρέχουμε αν χρειαστεί, ενώ σε περίπτωση μοντάζ αξιοποιούμε την εκπαίδευσή μας για after effects και επεξεργασία δεδομένων.
Έπειτα χαίρομαι γιατί όταν κανείς σου παραγγέλνει κάτι, κατανοεί και σέβεται το βιοπορισμό σου και εκτιμά τον επαγγελματισμό σου. Το κυριότερο όμως, είναι ότι με την παραγγελία της κάλυψης, το υλικό ανήκει στον πελάτη και μπορεί πριν και μετά να το διαφημίσει, να το κρατήσει για να το μοντάρει σε άλλες εκδηλώσεις, να το αναρτήσει όπου θέλει, να το κρατήσει αρχείο και τελικά σέβεται τον κόπο του να στήσει μια εκδήλωση με εξωστρέφεια και μελλοντική αξιοποίηση.
Γιατί εάν ένας εκδότης ιστοσελίδας κλείσει τον διακόπτη του σέρβερ του μια μέρα, τι θα γίνει όλο αυτό το υλικό, των εκδηλώσεων, συλλόγων και φορέων; Μάλλον θα χαθεί.
Η δημοσιογραφική κάλυψη είναι άλλη δουλειά και η βιντεοσκόπηση-μετάδοση της εκδήλωσης, είναι άλλο επάγγελμα. Δυο ΚΑΔ που τυχαίνει να έχουμε και να τιμολογούμε μ’ αυτούς. Θα έχετε παρατηρήσει ότι παντού στην Ελλάδα και τον κόσμο, και στις όμορες πόλεις, ότι η δημοσιογραφική κάλυψη σταματά σε λίγες λέξεις, δυό φωτογραφίες και ένα τρίλεπτο βίντεο.
Θεώρησα καλό, να επικοινωνήσω τα παραπάνω.
Κατά τα λοιπά, πορευόμαστε και κρινόμαστε.
Όλοι. Συνεχώς.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…