• 21 Οκτωβρίου, 2021

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 16/10/21)

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 16/10/21)

Με γλέντι, πιώμα και χορό,

«χελώνα» ο εμβολιασμός.

Μέχρι το τέλος του μηνός

θα σου ‘ρθει ο …λογαριασμός.

Ένας μακαρίτης επιφανής Πηλιορείτης –ένας από τους μέντορές μου- έλεγε συχνά μια λαϊκή παροιμία, ως παρεπόμενη μιας προηγούμενης ζημιάς: «Βλέπεις αυτές τις λάσπες; Είναι από εκείνες τις βροχές»… Τώρα μπορώ να την παραφράσω γράφοντας: «Βλέπεις αυτές τις λάσπες; Είναι από εκείνες τις …πυρκαγιές». Οι πιο πρόσφατες πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια –ειδικότερα- ήταν και είναι (και δυστυχώς θα συνεχίσουν να είναι) το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής, μετά τις ολέθριες  πυρκαγιές που κατέκαψαν τα πευκοδάση του μεγάλου νησιού και άφησαν το βρόχινο νερό να κατακλύζει ανεμπόδιστο ρέματα, δρόμους, οικισμούς, χωριά, παραλίες κλπ. Σημαντικές οι ζημιές και στο Ανατολικό Πήλιο, όπως και στο παραλιακό μέτωπο του γειτονικού νομού Λάρισας.

 

Κι ας μη λέμε διαρκώς το γνωστό «η φύση εκδικείται». Απλά συχνά κάνει τη δουλειά της ανάλογα με όσα έχουν συμβεί από πριν σε κάθε περιοχή. Δηλαδή κοντολογίς: «Όπως στρώνουμε, κοιμόμαστε». Ο Θεός να βάλει το χέρι του (όσο …προλαβαίνει κι Εκείνος)…

 

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κακοκαιρία «Αθηνά» (που συνεχίζει ως «Μπάλος») το παραξήλωσε λιγάκι. Όχι τόσο σε ένταση όσο σε διάρκεια παντού σχεδόν. Και η πρώτη που «πλήρωσε τη νύφη» ήταν η αγροτική οδοποιία, με μεγάλες καταστροφές. Με κάθε κακοκαιρία «τί έχεις Γιάννη; – ‘τι είναι πάντα.» Οι αγροτικοί δρόμοι εξαφανίζονται και «βάλ’ τα πάλι να τ’ αρμέξουμε». Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν μπήκαμε ακόμη καν στο χειμώνα. Άρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και -φευ- ανοιχτούς λογαριασμούς.

 

Αλλά το «δυστύχημα» είναι ότι πληθαίνουν γύρω μας οι ανοιχτοί λογαριασμοί σε πολλά επίπεδα… Ο χειμώνας, η εξέλιξη της πανδημίας και οι δικές της «ζημιές» που προκαλεί και θα προκαλέσει,  οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και η ακρίβεια, στην ενέργεια, στη θέρμανση, η κλιματική κρίση και οι απειλές της, οι υπερφίαλες συμπεριφορές των κακών «γειτόνων» μας και … πάει λέγοντας.

 

Καλώς τα δεχτήκαμε… Κατά τη διάρκεια των ημερών που πέρασαν έπεσαν και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας.

 

Εμ, μετά πώς να μη λαχταράς, τα μπαράκια, τα τσιπουράδικα και τα μπουζούκια; Τους χορούς των …κατατρεγμένων, δηλαδή;

 

«Πού πας, καημένε Καραμήτρο;» Με 4,2 εκατομμύρια ανεμβολίαστους εκ των οποίων περισσότεροι από 600 χιλιάδες είναι γερο-σάψαλα; Πού πας;

 

Είναι πια κάτι σαν κοινό μυστικό η εδραιωμένη άποψη των περισσότερων γιατρών στη χώρα μας, ότι έτσι όπως προχωράει ο εμβολιασμός –σαν τη χελώνα- ούτε και μέσα στο χειμώνα θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία. Άρα είναι πολύ πιθανό κλιμακωτά να νοσήσουμε όλοι –ίσως και κάποιοι εμβολιασμένοι- ήπια ή βαρύτερα. Δυστυχώς όμως τα ανακλαστικά του πληθυσμού επιμένουν να παίζουν το δικό τους …βιολί. Καταντήσαμε ακόμη και να συμβιβαζόμαστε πλέον με την οδυνηρή πραγματικότητα των 30 ή 40 νεκρών ημερησίως στη χώρα μας, όσο δηλαδή δεν …ξεφεύγει παραπάνω η πανδημία στην Ελλάδα. Λες και  είναι βολικό, απλή διαπίστωση να μετράς χίλιους ή 1.200 νεκρούς το μήνα, ένα ολόκληρο χωριό… Στα σχολεία που άνοιξαν από τον Σεπτέμβριο μετρούν συνέχεια θετικά κρούσματα, αλλά κι αυτό πάει να γίνει …ρουτίνα, αφού «οι νέοι δεν νοσούν σοβαρά, γιατί δεν έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα» και μπλα, μπλα, μπλα… από τους «ειδικούς» του καναπέ και της κατσαρόλας.

 

Για έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έκανε λόγο ο γνωστός Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμήν του καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη. Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, επαναλαμβάνοντας πως όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων. Παράλληλα, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πώς γίνεται η σύγκριση των δεδομένων». Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, διότι, όπως είπε «στα πρώτα κύματα, ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε, συμμορφωνόμασταν με τους κανόνες προστασίας και δεν ακούγαμε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις». Από την πλευρά του, ο κ. Χρηστάκης τόνισε πως θα ήταν τραγική εξέλιξη να ξεφύγει ο ιός από τα εμβόλια ή να καταστεί ακόμη πιο θανατηφόρος.

 

Για τον αρνητισμό πολλών ιερωμένων, που αντί να εμβολιαστούν και να πείσουν περί τούτου και το ποίμνιό τους, μπερδεύουν τον αρνητισμό τους με το …θέλημα του Θεού, «άστραψε και βρόντηξε» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είχε νοσήσει παλιότερα και ο ίδιος. «Όσοι δεν πειθαρχούν με την Ιερά Σύνοδο», είπε, «να παραδώσουν τα ιερατικά καθήκοντά τους και να φύγουν, να πάνε σπίτι τους ή στα κελιά των μοναστηριών τους και να ζουν εκεί με τις προσωπικές σκέψεις και θεωρίες τους». Ορθώς έπραξες, Μακαριότατε, αν και άργησες αρκετά να τους τρίξεις τα δόντια…

 

Γενικότερα, αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα διαμορφώνεται πλέον σε μια πανσπερμία που καταδεικνύει ότι «απ’ όλα έχει ο μπαξές» ή θυμίζει τη λαϊκή παροιμία που λέει «αδερφές και παλικάρια γίναμε μαλλιά – κουβάρια». Άθεοι, αιρετικοί, δωδεκαθεϊστές και θρησκόληπτοι μαζί, αντιεξουσιαστές, ακροδεξιοί και «μπουμπούκια» κάθε ακραίας ιδεολογίας, πατριδοκάπηλοι και Ελληναράδες, μπαχαλάκηδες και «φιλόσοφοι» της ημιμάθειας στέλνουν τελικά την Ελλάδα να «πατώσει» στον Ευρωπαϊκό πίνακα των εμβολιασμένων, ενώ στην αρχή της πανδημίας έδωσε λαμπρό παράδειγμα υπακοής και συμμόρφωσης, τηρώντας τα επιστημονικά μέτρα προστασίας που εισηγήθηκαν αρχικά οι ειδικοί. Πλην όμως «κάθε θαύμα και τρεις μέρες»….

 

Στους λόγους που οδήγησαν στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, αναφέρθηκε εξ άλλου και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, όσοι έχουν λάβει την 3η δόση «έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις. Η 3η δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρύτερη διάρκεια προστασίας», τόνισε, λέγοντας πως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι λιγότερες και ηπιότερες σε σχέση με αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την covid». Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είπε. Προειδοποίησε ότι «το long covid έχει μεγάλη διάρκεια ζωής», για να υπογραμμίσει ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής, καλώντας όσους δεν το έχουν πράξει, να εμβολιαστούν.

 

Δύο στις τρεις νοσηλείες λόγω COVID-19 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι ασθενείς δεν έπασχαν από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή και καρδιακή ανεπάρκεια. Την εκτίμηση αυτή κάνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ, οι οποίοι διερεύνησαν τις ιατρικές καταστάσεις που θέτουν ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία από COVID-19.

 

Να σκεφτείτε όμως ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες (ανεμβολίαστοι) που προσέρχονται σε μικροβιολόγους για σελφ τεστ, κρατώντας στο χέρι μπατονέτες για τ΄…αυτιά, επειδή –λένε- φοβούνται μη τους χώσει ο γιατρός την «άλλη» μπατονέτα στη μύτη και τους σπρώξει έτσι και το …τσιπάκι στον εγκέφαλο.  (Ε, και; Αφού έτσι κι αλλιώς τέτοιος εγκέφαλος θα είναι προφανώς τελείως …άδειος). (Η σημερινή φωτο είναι γελοιογραφία του Αρκά).

 

Ένας άλλος εξυπνάκιας νεαρός, που ήθελε να διασκεδάσει –σώνει και καλά- ανεμβολίαστος σε κλειστό  χώρο, και που. όπως συνήθως συμβαίνει, έχει το ίδιο όνομα και επώνυμο με τον παππού του, προσκόμισε στην είσοδο του καταστήματος το πιστοποιητικό εμβολιασμού του …γέροντα, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τους ελεγκτές στην είσοδο. Αθάνατε, Έλληνα…

 

Η «Βιομηχανία» έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού πρόλαβε, γράφηκε άραγε στο …Επιμελητήριο ή ακόμη;

 

Διστακτική ως προς το εμβόλιο, για την ίδια και την οικογένειά της, μια συντοπίτισσά μου προσέρχεται στο εμβολιαστικό κέντρο και ρωτάει τη γιατρό «αν είναι επαρκώς δοκιμασμένα τα εμβόλια που μας προστατεύουν από την πανδημία». Και η γιατρός απαντάει: «Μα, τί λέτε κυρία μου; Μέχρι στιγμής έχουν ….δοκιμαστεί σε κάποια δισεκατομμύρια μπράτσα, σε όλον τον κόσμο. Ίσως δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο –όπως αυτά κατά του κόβιντ- που να «δοκιμάστηκε» τόσο πολύ στην Ιστορία της ιατρικής επιστήμης». Με άλλα λόγια, το να μην κατέχεις το θέμα και να μη …νογάς το καταλαβαίνω… Αλλά τα δισεκατομμύρια παραδείγματα εμβολιασμένων γύρω σου και δίπλα σου δεν τα βλέπεις; Τί άλλο περιμένεις για να πεισθείς;

 

«Ανάσες» πήρε η εστίαση από τα «φρέσκα» προνόμια απελευθέρωσης των εμβολιασμένων. Αλλά δεν λείπουν και οι γκρίνιες από τους καταστηματάρχες, που αναγκάζονται να χάνουν διαρκώς πελάτες από ανεμβολίαστες ή μικτές παρέες που θέλουν να μπουν σε κλειστούς χώρους, τους καπνιστές κλπ.

 

«Κλάμα» και από πολλούς ανεμβολίαστους φιλάθλους που δεν επιτρέπεται να μπουν πια στα γήπεδα. Άλλο «αλκολίκι» κι αυτό…

 

«Καταπέλτης για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και των αυτοδιοικητικών παραγόντων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είναι η εισαγγελική πρόταση που παραπέμπει σε δίκη συνολικά 27 άτομα, ανάμεσά τους την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον τότε δήμαρχο της περιοχής Ηλία Ψινάκη, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.»

 

Όπως γράφει –μεταξύ άλλων- η εφημερίδα «Καθημερινή» σε σχετικό ρεπορτάζ: «Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και βέβαια ο 70χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Ο εισαγγελέας που ανέλαβε την αξιολόγηση του συνόλου της ογκωδέστατης δικογραφίας, Γεώργιος Πολυκράτης στην πρόταση του, που αριθμεί 680 σελίδες, τα λέει όλα. Ποιοι πρέπει να δικαστούν για τους 102 θανάτους και τους τουλάχιστον 32 τραυματίες, για ποια αδικήματα και κυρίως γιατί επήλθε αυτή η πρωτοφανή καταστροφή. Η εισαγγελική πρόταση, αποτελεί επιτομή κυβερνητικής ανικανότητας και κρατικής ανοργανωσιάς, καθώς ο εισαγγελέας περιγράφει τα εγκληματικά λάθη, τις πλημμέλειες, την ανικανότητα, την ασυνεννοησία και τις αμέλειες που οδήγησαν τόσους ανθρώπους σε τραγικό θάνατο και δεκάδες σε καταστροφή της περιουσίας τους και των κόπων μιας ζωής.» Τί να προσθέσω; Ποτέ ξανά τέτοιο κακό, τέτοια τραγωδία, πουθενά στον κόσμο…

 

Σε έξαρση το φαινόμενο ακροτήτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Από τη μια π.χ. οι ακροδεξιοί, από την άλλη οι αντιεξουσιαστές. Στέλνουμε (με χίλιους κόπους, ιδρώτα και αίμα) τα παιδιά μας να σπουδάσουν για να τα δέρνουν, να τα προπηλακίζουν κτλ. οι  κάθε είδους φανατικοί;

 

Ούτε η Χάγη ούτε ο ΟΗΕ ούτε το ΝΑΤΟ ή άλλος σύμμαχός του ή εχθρός μπορεί να συμμαζέψει πλέον τον Ερντογάν. Μάλλον ψυχίατρος χρειάζεται για τον ίδιο, τους συνεργάτες και τους επιτελείς του.

 

Και επί τη ευκαιρία: Μήπως ο Νίκος Δένδιας είναι ο πιο πετυχημένος Υπουργός των Εξωτερικών στη νεότερη πολιτική Ιστορία μας;

 

Δίκαια πρωτοφανές το κύμα συμπαράστασης απ’  όλη την Ελλάδα για τη μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά για την υγεία της. Πάνω από την πολιτική και τους πολιτικούς είναι ο άνθρωπος… Και αυτό ευτυχώς «επιμένει» να αποδεικνύεται. Της ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά…

 

 Μετά τα 6,3 Ρίχτερ στο σεισμό νοτιοανατολικά της Κρήτης προκλήθηκε –λέει- μικρό τσουνάμι, με κύμα ύψους 10 περίπου εκατοστών στην Κάσο. Πουφ… Εμείς κάτι τέτοια «τα μασάμε»…

 

«O Διευθύνων Σύμβουλος της Google Sundar Pichai έδωσε μια ομιλία σε μόλις 60 δευτερόλεπτα και είπε: «Φανταστείτε ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι με 5 μπάλες που χειρίζεστε στον αέρα προσπαθώντας να μην πέσουν. Μία από αυτές είναι από καουτσούκ και οι υπόλοιπες από γυαλί. Οι πέντε μπάλες είναι: Η εργασία, η οικογένεια, η υγεία, οι φίλοι, η ψυχή. Δεν θα αργήσετε να συνειδητοποιήσετε ότι η εργασία είναι μια λαστιχένια μπάλα. Όποτε πέφτει, θα πηδά ξανά, ενώ οι άλλες μπάλες είναι από γυαλί. Εάν ένα από αυτά αποτύχει, δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη μορφή του. Είτε θα καταστραφεί, θα μελανιάσει, θα σπάσει ή ακόμα και θα διασκορπιστεί. Πρέπει να το γνωρίζεις αυτό και να το προσπαθείς. Διαχειριστείτε την εργασία σας αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, αφιερώστε χρόνο για να βεβαιωθείτε για την ειλικρίνειά σας, δώστε τον απαραίτητο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας, ξεκουραστείτε κατάλληλα και φροντίστε την υγεία σας. Εάν κάτι από αυτά φύγει, δεν είναι εύκολο να επιστρέψει όπως ήταν.» (Via: Humans of Kalamata).

 

«Τα υλικά αγαθά είναι απατηλά. Ο Σοπενχάουερ υποστηρίζει ότι η συσσώρευση πλούτου και αγαθών είναι ατελείωτη και δεν προσφέρει ικανοποίηση. Όσα περισσότερα κατέχουμε, τόσο πολλαπλασιάζονται οι απαιτήσεις μας. Ο πλούτος είναι σαν το νερό της θάλασσας: όσο περισσότερο πίνουμε τόσο πιο πολύ διψάμε. Στο τέλος δεν κατέχουμε εμείς τα αγαθά μας. Μας κατέχουν εκείνα.» (Ίρβιν Γιάλομ).

 

Φαντάσου, λέει, να είσαι διασωληνωμένος σε ΜΕΘ και να περνάει απ’ έξω η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τραγουδώντας: «Μην με πας απ’ το σπίτι. Τ’ ακούς; Στο Θεό να με πας…» Μπρρ… 

 

«Όταν πληρώνεις με ψυχή τα ρέστα τα χαρίζεις».


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…