- 4 Οκτωβρίου, 2021
Ο καιρός «χτύπησε» τη φετινή ελαιοπαραγωγή
Δηλώσεις τοπικών φορέων και παραγωγών της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας για τη φετινή σοδειά
Η κλιματική αλλαγή, με τη διαφοροποίηση των συνθηκών και τα ακραία φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος, «χτύπησε» και τη φετινή ελαιοπαραγωγή στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας. Τα τερτίπια του καιρού, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφησαν το χειμώνα και ο παγετός την άνοιξη, είχαν ως αποτέλεσμα για ακόμη μία χρονιά η παραγωγή να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Επικοινωνήσαμε με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και ενδεικτικά με παραγωγούς της περιοχής. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι ο καιρός επηρέασε τα δένδρα καθώς δεν «έδεσαν» την άνοιξη την περίοδο της ανθοφορίας, ενώ τα προβλήματα για τη σοδειά των παραγωγών παρουσιάζονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Πτελεού κ. Κώστα Μπουκόβαλα, τον πρόεδρο της Σούρπης κ. Χρήστο Κωστούλα, τον πρόεδρο του Αχιλλείου κ. Γιώργο Μαρκάκη, τον πρόεδρο των Αγίων Θεοδώρων κ. Κώστα Κωνσταντίνου (οι τρεις τελευταίοι έχουν την ιδιότητα του παραγωγού ελιάς) και τους αγρότες Γιώργο Γαβρινιώτη με δένδρα σ’ όλη την περιοχή, Πτελεό, Νηές, Σούρπη και Παναγιώτη Βούλγαρη με δένδρα στη Γαύριανη.
Μπορεί φέτος ο καρπός να μην επηρεάστηκε από τον δάκο λόγω καιρού και σωστής καταπολέμησης, η ελιά να έχει τιμή αλλά όπως μας επισημάνθηκε, η παραγωγή είναι σε τέτοιο βαθμό που ίσα-ίσα θα βγουν τα έξοδα της χρονιάς. Αναλυτικά οι δηλώσεις των προαναφερθέντων στη σχετικά μας ερώτηση για την παραγωγή του 2021.
Χρήστος Κωστούλας: «Αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή της πράσινης ελιάς η οποία είναι κυρίως σε ποτιστικά κτήματα, έχει καλή τιμή η ελιά αλλά δυστυχώς η παραγωγή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 20% θα έλεγα για την περιοχή μας. Ο παγετός στις αρχές Μαρτίου κατέστρεψε τα δένδρα και δεν έδεσαν. Είναι ο τρίτος χρόνος που αντιμετωπίζουμε προβλήματα και θεωρώ ότι θα έπρεπε να μας δοθεί το δικαίωμα να καταγράψουμε τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο ώστε να αποζημιωθούμε για αυτό».
Γιώργος Μαρκάκης: «Είναι μια κακή χρονιά από πλευράς σοδειάς, με την παραγωγή στο 35%. Αρχικά φαίνονταν από την ανθοφορία ότι θα υπήρχε 65-70% παραγωγή αλλά οι καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν τον καρπό. Η ελιά είναι ένα δένδρο που επηρεάζεται πολύ από τον καιρό. Έτσι, όταν τον Ιανουάριο εν μέσω χειμώνα είχαμε θερμοκρασίες 30 βαθμών και την άνοιξη, στο Αχίλλειο καταγράφηκε -1 βαθμός, καταλαβαίνετε ότι τα δένδρα σοκαρίστηκαν. Οι τιμές είναι καλές αλλά δεν υπάρχει το προϊόν. Μάλιστα οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας είχαν στείλει έγγραφος προς τον Δήμο και το Υπουργείο για να υπάρξει μια μορφή αποζημίωσης για τους παραγωγούς. Μην ξεχνάμε ότι οι αγρότες του Αχιλλείου, αλλά και του Πτελεού, των Αγίων Θεοδώρων, της Σούρπης, ασχολούνται αποκλειστικά με την ελαιοπαραγωγή και για τρίτο χρόνο βρίσκονται με κουτσουρεμένο εισόδημα. Γνωρίζαμε πιο παλιά ότι υπήρχε το έτος παρενιαυτοφορίας ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα δεδομένα. Το 2019 είχαμε μικρή παραγωγή λόγω δάκου και γλοιοσπόριο, πέρυσι και φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών, καταλαβαίνετε ότι είναι μια κατάσταση που συνεχίζεται με τους αγρότες σε δυσχερή κατάσταση».
Κώστας Μπουκοβάλας: «Δυστυχώς για τους παραγωγούς του Πτελεού, για δεύτερη χρονιά η παραγωγή είναι πολύ μικρή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους. Και πέρυσι είχαν καταγραφεί προβλήματα από τον καιρό, και φέτος συνέβη το ίδιο».
Βασίλης Κωνσταντίνου: «Για τους Αγίους Θεοδώρους η σοδειά είναι πολύ κάτω του μετρίου, καλύτερα μεν από πέρυσι αλλά σε χαμηλά επίπεδα, αν αναλογιστούμε ότι για πάνω από τέσσερις μήνες δεν έβρεξε, τότε αυτά είναι τα αποτελέσματα των αλλαγών όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες. Εάν το 2020 είχαμε ένα 10% και μιλούσαμε για μια χαμένη χρονιά, φέτος έχουμε 20%. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει δάκος στον καρπό. Οι παραγωγοί τον περασμένο χρόνο μπήκαν μέσα, φέτος ίσα-ίσα θα βγάλουν τα έξοδά τους».
Γιώργος Γαβρινιώτης: «Είναι αλήθεια ότι η φετινή παραγωγή κυμαίνεται στο 30-35% σε σχέση με μια κανονική χρονιά, λίγο καλύτερα από πέρυσι αλλά χωρίς εισόδημα για τους παραγωγούς. Η κακοποίηση στα ελαιόδενδρα τα τελευταία χρόνια οφείλεται θεωρώ στην κλιματική αλλαγή. Όταν οι ελιές είχαν δέσει ,πάνω στην καρποφορία είχαμε παγετό την άνοιξη και συν τοις άλλοις, παρατεταμένη ξηρασία την περίοδο του καλοκαιριού. Φέτος αντιμετωπίστηκε κατάλληλα ο δάκος, βοήθησε και ο καιρός σε αυτόν, ωστόσο οι λόγοι που ανέφερα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Επίσης, πήραν κορωνοενίσχυση οι λαδοελιές και οι διπλής κατεύθυνσης, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο επίδομα για τις βρώσιμες επιτραπέζιες Αμφίσσης-Πηλίου. Η βρώσιμη ελιά με την τόση ξηρασία έχει συρρικνωθεί και αναγκαστικά θα πάει για λάδι».
Παναγιώτης Βούλγαρης: «Από τη μεγάλη ξηρασία επηρεάστηκαν τα δένδρα και η παραγωγή δεν πήγε καλά. Αναφέρομαι στην περιοχή της Γαύριανης όπου έχω τα ελαιοπερίβολα. Ναι μεν ο καρπός θα είναι καλός διότι δε χτυπήθηκε από δάκο, ωστόσο είναι πολύ μικρή η παραγωγή. Ακόμη μία χαμένη χρονιά για τους αγρότες της ελιάς. Ειδικότερα μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα ξηρικά περιβόλια».