• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

ΙΑΝΟΣ: Ο ισχυρότερος μεσογειακός κυκλώνας που έχει καταγραφεί από το 1969 έως σήμερα

ΙΑΝΟΣ: Ο ισχυρότερος μεσογειακός κυκλώνας  που έχει καταγραφεί από το 1969 έως σήμερα

(χρειάζεται άδεια για την αναδημοσίευση των κειμένων και φωτογραφιών)

Ο Ιανός αποτελεί την αρχή της εποχής των τυφώνων στην Ελλάδα. Το καιρικό φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα αναμένεται να επαναλαμβάνει την καταστροφική εμφάνισή του κάθε χρόνο στις αρχές του φθινοπώρου, λόγω της υπερθέρμανσης των υδάτων της Μεσογείου.
Αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση, αλλά των ειδικών. O Διδάκτωρ Ερευνητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Πετρούνιας, σε συνέντευξή του στο ethnos.gr δήλωσε: Οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός άνοιξε το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών και της αντοχής των υποδομών αλλά και πιθανή αναβάθμιση στα πρωτόκολλα της Πολιτικής Προστασίας και των αντιπλημμυρικών έργων.
Συμπεραίνει, πως ο κυκλώνας «Ιανός» είναι η κορύφωση διαδοχικών καιρικών φαινομένων που με γεωμετρική πρόοδο έχουν όλο και μεγαλύτερη ένταση. Τονίζει επίσης πως οι κυκλώνες τέτοιου είδους θα είναι πλέον συχνό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στο Ιόνιο.
Κατά τον Ιανό, για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δάρδανος. Προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές καταστροφές, όπως ξεριζωμένα δένδρα, κατεστραμμένες σκεπές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ζημιές στο οδικό δίκτυο, την ηλεκτροδότηση και γενικά βιβλικού χαρακτήρα καταστροφές που επέφεραν και τον θάνατο ανθρώπων. Σπίτια και χωράφια πλημμύρισαν, περιουσίες κινητές και ακίνητες καταστράφηκαν, το ύψος του Αλμυρού διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική οδό, ενώ στην Φθιώτιδα επλήγη το σιδηροδρομικό δίκτυο, γενικά εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα νερά, ενώ χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν, και άλλα σπίτια και δημόσια οικοδομήματα κατέρρευσαν, ενώ σπίτια και αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και πέτρες.

Σε πολλές περιοχές κόπηκαν ρεύμα και νερό για δυο ημέρες. Εκατοντάδες έμειναν άστεγοι. Η κυβέρνηση έθεσε υπεύθυνο για τη διαχείριση της κρίσης τον σημερινό Υφυπουργό του Πρωθυπουργού κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και αμέσως ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα βοήθειας. Συγκεκριμένα:
•Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων
•Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
•Αποζημιώσεις σε υποδομές
•Αποζημιώσεις σε αγρότες.
•Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
•Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
•Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων 8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
•Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Ο Ιανός στον Αλμυρό

Τιτάνια μάχη έδωσαν συνολικά οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας την Παρασκευή, ξημερώματα Σαββάτου, για να προστατεύσουν τη δημόσια ζωή και περιουσία, αλλά και τις επόμενες μέρες, κυρίως τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, για τις αποκαταστάσεις βατότητας, ηλεκτρισμού και υδροδότησης.

Στο «Λαό» την ώρα της μεγάλης νεροποντής και της διακοπής του ρεύματος, ετοιμάζαμε την εφημερίδα μας του Σαββάτου. Χάσαμε λοιπόν μέρος των αρχείων μας, της πρόσβασης στο κεντρικό υπολογιστή μας και ξεκινήσαμε από την αρχή. Ταυτόχρονα καλύπταμε το φαινόμενο, με την μπαταρία από τα lap top μας, εναλλάξ και με «στικάκι» παροχής ίντερνετ. Η επένδυσή μας να μπορούμε να εργαστούμε σε ακραίες συνθήκες, πολέμου θα έλεγα, έπιασε τόπο, καθώς όχι μόνο εξυπηρετήσαμε τις ανάγκες της επιχείρησής μας, αλλά μεταδίδαμε συνεχώς τις ανακοινώσεις του Δήμου, της αστυνομίας της Πυροσβεστικής. Οι πολίτες είχαν μέσα από τα κινητά τους και το e-almyros.gr την πληροφόρηση για κομμένους δρόμους και γέφυρες, εκκλήσεις των αρχών κτλ.


Από την πρώτη στιγμή, η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε.Μ.Σ. βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή με κλιμάκιο μηχανικών και στόλο Μηχανημάτων έργου (της Περιφέρειας καθώς και ιδιωτών – επιχείρησε συνεχώς για την προσωρινή αποκατάσταση των ως άνω βλαβών και κυρίως για τη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων, με 30 μηχανήματα της Περιφέρειας και ιδιωτών Γκρεϊντερ, Φορτωτές, Μπουλντόζες), προκειμένου να εκτιμήσουν σε πρώτο χρόνο τις βλάβες και να συνδράμουν στην αποκατάστασή τους. Ενώ λίγη ώρα μετά ήρθε στον Αλμυρό και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία είναι οι παρακάτω:
•κατάρρευση γέφυρας καθώς και μεγάλων τεχνικών ορθογωνικής διατομής, σωληνωτών με αποτέλεσμα την διακοπή κυκλοφορίας, αποκοπή οικισμών και πρόκληση κινδύνου σε ανθρώπινες ζωές.
•υπερχείλιση ρεμάτων.
•καταπτώσεις βράχων και γαιωδών πρανών, αλλά και χαλάρωση των βραχωδών και γαιωδών πρανών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων
•βλάβες με σημαντικές ρηγματώσεις σε τοίχους αντιστήριξης, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης
•σημαντικές ζημιές σε επενδεδυμένες τάφρους
•ζημιές στη κάθετη και οριζόντια (πινακίδες, διαγράμμιση) σήμανση του δικτύου.
•ζημιές στον ηλεκτροφωτισμό.
(Η συντήρηση και η βελτίωση των αγροτικών δρόμων ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Αλμυρού). Στον Αλμυρό έσπευσαν εκπρόσωποι της κυβερνήσεως, για επιτόπια εκτίμηση και δρομολόγηση ενεργειών, έγιναν πολλές διαβουλεύσεις στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, οι βουλευτές Μαγνησίας και οι «τοπικοί περιφερειακοί», όλοι ανεξαιρέτως, επισκέφθηκαν τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο και συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.

Η κατάσταση των έργων της Περιφέρειας: Σε υποβολή χρηματοδότησης βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης οδικού δικτύου για την Παλιά Εθνική Οδό Αϊδινίου-Κροκίου, Εθνικής Οδού, για τα τμήματα Νεοχωράκι-Νεράιδα, Ανθότοπος, Αργιλοχώρι-Ανθότοπος, της 111 Π.Μ., Νεράιδας-Ανάβρας, Αργιλοχωρίου-Αλμυρού και Ανθοτόπου-Ζαρκαδοχωρίου. Η υποβολή χρηματοδότησης αυτών είναι προϋπολογισμού 11.700.000 ευρώ. Προ διαγωνισμού βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης οδικού δικτύου για το τμήμα Μαυρόλοφος-Φυλάκη-Πέρδικα ύψους 1.800.000 και για γενικά για τεχνικά έργα αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων 2.000.000 ευρώ.
Σε διαδικασία διαγωνισμού βρίσκονται ο καθαρισμός ρεμάτων του Δήμου Αλμυρού ύψους 1.000.000 ευρώ (οι όροι του διαγωνισμού αναρτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα) και κατασκευή των έργων διευθέτησης Ξηριά έψους 1.700.000 ευρώ. Σε εκτέλεση βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης βατότητας του επαρχιακού οδικού δικτύου στον ορεινό όγκο της Όθρυος ύψους 1.500.000 ευρώ και στην 111 ΠΜ, στο Μαυρόλοφο και τη Φυλάκη, ύψους 200.000 ευρώ. Αυτές οι εργασίες αφορούν τη βατότητα και όχι την πλήρη αποκατάσταση, καθώς όπως προαναφέραμε έχουν δρομολογηθεί έργα σχεδιασμένα ν’ αντέξουν στον χρόνο.
Τέλος σε εκτέλεση βρίσκεται η αποκατάσταση γεφύρωσης του Χολορέματος (Αϊδίνι-Κρόκιο) ύψους 1.600.000 ευρώ (φωτο-ρεπορτάζ αυτών των έργων που βρίσκονται προς ολοκλήρωση μπορείτε να δείτε στην εκπομπή μας Λαός on-line και το Σάββατο το απόγευμα στο e-almyros.gr).

Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 21.500.000 ευρώ.

Ένας χρόνος μετά: Τι έγινε, τι δεν έγινε, τι έχει προγραμματιστεί
Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Αλμυρού

Η κατάσταση των έργων του Αλμυρού

Από τον Δήμο Αλμυρού υλοποιήθηκε η μίσθωση μηχανημάτων έργων για την πρώτη αποκατάσταση ζημιών στη Δημοτική Ενότητα Αλμυρού με κόστος 334.366 ευρώ και για την Ανάβρα, τη Σούρπη και τον Πτελεό με κόστος 184.388 ευρώ.

  • Για το νέο αγωγό ύδρευσης μεταφοράς νερού από γεώτρηση «Χορταριά» προς Κουρί, δαπανήθηκαν 331.920 ευρώ, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Αλμυρού για την υλοποίηση έργων μετά τη θεομηνία «ΙΑΝΟΣ», έγινε σύμβαση με Αναπτυξιακό Οργανισμό, με κόστος 158.286 ευρώ.
  • Υπεγράφη σύμβαση για αποκατάσταση ζημιών αγροτικής οδοποιίας ύψους 300.000 ευρώ.
  • Στη φάση σύνταξης της μελέτης βρίσκονται η αποκατάσταση περιφερειακής οδού και παραπλεύρων χώρων της ύψους 900.000 ευρώ, η αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Ιωάννη ύψους 1.600.000 ευρώ και η αποκατάσταση στο περιβαλλοντικό πάρκο της κοινότητας Ανάβρας ύψους 118.300 ευρώ.
  • Υπογράφηκε η σύμβαση ύψους 350.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών στις κτιριακές υποδομές του Δήμου (πολλά σχολεία έχουν φθορές στις στέγες τους, στο έργο εντάσσονται τα Πολιτιστικά Κέντρα του Αλμυρού και της Ευξεινούπολης).
  • Έτοιμη προς δημοπράτηση είναι η μελέτη για την αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας του Δήμου Αλμυρού ύψους 500.000 ευρώ, ενώ δημοπρατήθηκε η αποκατάσταση προσβασιμότητας σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο της ΔΕΥΑΑΛ

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΑΛ, ο Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Δεληζήσης, είχε δηλώσει σε παλαιότερη εκπομπή μας «Λαός on-line»: μόνο δυο επιλογές είχαμε… Η πρώτη ήταν να βρούμε ιδιωτικά αντλιοστάσια και η δεύτερη, η ακραία, να κλείσουμε το νερό και να δίνουμε σε ολόκληρη την πόλη εμφιαλωμένα νερά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς τα εξωτερικά δίκτυα αγωγών και τα εσωτερικά δίκτυα των χωριών. Οι δυο γεωτρήσεις του Χορταριά και του Μάμαλη, οι οποίες είναι οι κυριότερες από τις οποίες υδρεύεται ο Αλμυρός, σκόρπισαν στην κυριολεξία στο Χολόρεμα, αλλού παρασύρθηκαν και αλλού θάφτηκαν. Εκτός του δικτύου των σωληνώσεων, μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα αντλιοστάσια που απαιτούνται για τη λειτουργία τους. Σε πολλά έπρεπε να σκάψουμε για να τα βρούμε και σε άλλα το νερό και η λάσπη κάλυπτε το μεγαλύτερο εξωτερικό, αλλά και εσωτερικό χώρο τους.
Στην Πέρδικα και σε άλλα χωριά είχε φράξει το δίκτυο από λάσπες. Καθημερινά, μεταφέραμε νερό και γεμίζαμε τις δεξαμενές των χωριών. Ο Βιολογικός υπέστη επίσης μεγάλες ζημιές. Καταστράφηκαν οι ηλεκτρολογικοί πίνακες, ενώ από τον αγωγό επεξεργασμένων λυμάτων που ήταν κοντά στην όχθη του ποταμού, έχει χαθεί ένα δίκτυο 2,5 χλμ.» Αργότερα η ΔΕΥΑΑΛ ανακοίνωσε μειώσεις άνω του 30% στους λογαριασμούς του Αλμυρού, μέχρι και την αποκατάσταση του δικτύου, με πόσιμο νερό η οποία και έγινε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο ήδη απαρχαιωμένο και προβληματικό δίκτυο της ΔΕΗ..

Ενημέρωση από τον Δήμαρχο Αλμυρού

Στην εκπομπή της Δευτέρας «Λαός online» ο Δήμαρχος του Αλμυρού δήλωσε μεταξύ άλλων: Μετά το φαινόμενο του Ιανού και η νέα εποχή, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, μας κατευθύνει, Δήμο και Κυβέρνηση, στην πρόληψη. Και διοικητικά και σε διάθεση για χρηματοδοτήσεις…
Σημαντικό ήταν ότι συνεργαστήκαμε όλοι μαζί άψογα. Δήμος, Περιφέρεια, αλλά και Κυβέρνηση, με επί τόπου επισκέψεις και άμεσες ενέργειες για την υποστήριξη των πολιτών και τις αποκαταστάσεις που έπρεπε να γίνουν. Με συντονισμένες ενέργειές μας, τα έργα του Δήμου και της Περιφέρειας ήταν απλωμένα σε όλα τα χωριά που αντιμετώπισαν προβλήματα, για τις αποκαταστάσεις των δρόμων.
Μέσα σε όλα τα δεινά του Ιανού, ήταν ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για μεγάλα έργα, όπως άλλωστε δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει με χρηματοδοτικά εργαλεία ο Πρωθυπουργός όταν τότε επισκέφθηκε την Καρδίτσα και μαζί με τον συντοπίτη μας κ. Χρήστο Τριαντόπουλου ο οποίος ανέλαβε τη διαδικασία επιτυχώς, με μια επιτυχία η οποία συνετέλεσε και στην αναβάθμισή του.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρώτη φορά αποζημιώθηκε το κεφάλαιο στους αγρότες, αλλά και για πρώτη φορά δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε το επιτελικό κράτος. Ένας άνθρωπος εκπροσωπούσε όλα τα Υπουργεία. Ήταν μια σωστή επιλογή και του ατόμου και της διαδικασίας. Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Αλμυρού αναφέρθηκε στο έργο του Ξηριά και το σχεδιασμό του για την αξιοποίησή του με περιπατητικές διαδρομές, δηλαδή θωράκιση και ανάπλαση για την ένταξη του Ξηριά στην πόλη και στο έργο του αλιευτικού καταφυγίου στην παραλία του Αη Γιάννη (Τσιγγέλι).
Αυτά τα δυο έργα διάλεξε ο Δήμος Αλμυρού, για επιπλέον χρηματοδότηση με σκοπό όχι μόνο την αποκατάσταση, αλλά αξιοποίηση της ευκαιρίας του Ιανού με έργα υποδομής. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για έργα στην οδοποιία άμεσα και την Άνοιξη για τις αποκαταστάσεις στον κεντρικό ιστό της πόλης του Αλμυρού. Σχετικά με τον βιολογικό, ο κ. Χατζηκυριάκος, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό για αναβάθμιση της λειτουργίας του, κάτι που ερευνάται.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι το 25% της οικονομικής ανακούφισης για τις ζημιές του Ιανού στους πολίτες, έχει ήδη κατατεθεί και όπως ενημερώνει ο κ. Γιάννης Τέας, τις επόμενες μέρες αναμένεται και το υπόλοιπο 30% (στο 55% θα φτάσει η οικονομική κάλυψη). Επίσης, ο κ. Τέας ζήτησε να επικοινωνήσουμε από την εφημερίδα μας, ότι όσοι πολίτες έχουν σε εκκρεμότητα την υποβολή δικαιολογητικών και εγγράφων, να τα προσκομίσουν άμεσα, ώστε να προχωρήσει η αποζημίωσή τους.
Μπορείτε να δείτε στο e-almyros.gr την αναλυτική συζήτηση για τα έργα, αλλά και την …καραμπόλα ναύσταθμου και αλιευτικού καταφυγίου


Σχετικά Άρθρα

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Μαγνησία τα ξημερώματα του Σαββάτου

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Μαγνησία τα ξημερώματα του Σαββάτου

Με δελτίο τύπου της η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει τους πολίτες για μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται…
Μήνυμα Δημάρχου Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκου: Η κακοκαιρία Daniel ξεπερνά σε ορμή τον “Ιανό”

Μήνυμα Δημάρχου Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκου: Η κακοκαιρία Daniel ξεπερνά σε ορμή τον “Ιανό”

Ακολουθεί μήνυμα του Δημάρχου Αλμυρού κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκου: Όλος ο μηχανισμός του Δήμου Αλμυρού βρίσκεται επί…
Χρ. Τριαντόπουλος από Αλμυρό: Πάνω από 26 εκατ. ευρώ για στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής του Αλμυρού μετά τον «Ιανό»

Χρ. Τριαντόπουλος από Αλμυρό: Πάνω από 26 εκατ. ευρώ για στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής του…

Ακολουθεί δελτίο τύπου του γραφείου του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστου Τριαντόπουλου: Τον Δήμο Αλμυρού επισκέφτηκε…