• 14 Σεπτεμβρίου, 2021

Μειώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας – Δηλώσεις του γεωπόνου Φώτη Τσάμη

Μειώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας – Δηλώσεις του γεωπόνου Φώτη Τσάμη

Μειώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας με αρνητικές συνέπειες για την καλλιέργεια και την παραγωγή.

Το λιγότερο νερό φέρνει μικρότερη παραγωγή και χειρότερη ποιότητα του προϊόντος – Λύση για την περιοχή του Αλμυρού
θα δώσει το έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά – Δηλώσεις του γεωπόνου Φώτη Τσάμη για το φαινόμενο

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης του υδροφόρου ορίζοντα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες και παραγωγοί γεωργικών προϊόντων. Η ποσότητα νερού που πέφτει στη γη έχει μειωθεί με αρνητικά αποτελέσματα.
Για το ζήτημα αυτό είχαμε συνομιλία με τον κο Φώτη Τσάμη, γεωπόνο στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα», ο οποίος μας εξήγησε πώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την άντληση νερού στις καλλιέργειες.
«Είναι κοινή παραδοχή ότι λόγω της ξηρασίας και των ολοένα και λιγότερων βροχοπτώσεων, μειώθηκε η ποσότητα του νερού που πηγαίνει στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους, δηλαδή η ποσότητα νερού του υδροφόρου ορίζοντα. Υπολογίζεται ότι το 80% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οπότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι οι ανάγκες ύδατος είναι τεράστιες.
Οι αγρότες αντλούν το νερό από τη γη με πομώνες ή γεωτρήσεις, ενώ το πρόβλημα οξύνεται σε περιοχές κοντά στη θάλασσα διότι το υφάλμυρο νερό εισχωρεί στον υδροφόρο ορίζοντα και δεν ενδείκνυται για πότισμα. Υπάρχουν καλλιέργειες ποτιστικές όπως για παράδειγμα το καλαμπόκι που χρειάζεται πολύ νερό κι άλλες, οι λεγόμενες ξερικές που η καλλιέργειά τους εξαρτάται από τις βροχές. Όταν οι αγρότες δεν μπορούν να βρουν νερό, είναι «αναγκασμένοι» να βάλουν τέτοιες καλλιέργειες μη κερδοφόρες και όχι αυτές που θα ήθελαν» ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εάν αναλογιστούμε τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής των τελευταίων ετών. Τα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο βίαια, οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες αλλά μεγαλύτερες σε όγκο νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι συνέβη πέρυσι τέτοια εποχή με τον «Ιανό» και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε σ’ όλη την Θεσσαλία σε υποδομές, αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο. Μάλιστα αυτές οι σφοδρές βροχοπτώσεις δεν απορροφούνται από το χώμα αλλά το νερό καταλήγει σε ποτάμια και θάλασσες. Ο καιρός έχει ζεστάνει, οι βροχές έχουν μειωθεί, ενώ θα λέγαμε ότι πλέον έχουμε δύο εποχές, ένα παρατεταμένο καλοκαίρι με ανομβρία και έναν μικρό αλλά βαρύ χειμώνα. Εάν έβρεχε περισσότερο, οι παραγωγοί δεν θα χρησιμοποιούσαν αντλήσιμο νερό αφού η φύση θα έκανε το πότισμα. Τώρα πλέον πρέπει να ψάχνουν τα βαθύτερα στρώματα της γης για να βρουν το νερό, εάν θα υπάρχει εκεί».
Συν τοις άλλοις, πρέπει να επισημανθεί το πρόβλημα της νιτρορύπανσης καθώς τα νιτρικά λιπάσματα «κάθονται» στα βαθύτερα στρώματα της γης. Υπέρμετρα επίπεδα νιτρικών ενώσεων προκαλούν ανεπιθύμητες οικολογικές μεταβολές στο νερό και αποτελούν παράγοντα με δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για ορθολογική διαχείριση του νερού, δημοσιεύοντας βίντεο στα τέλη Αυγούστου με τον Πηνειό να έχει στερέψει σε μήκος 25 χιλιομέτρων! «Η φύση μας προειδοποιεί, η φύση μας καλεί, η φύση μας λέει ενεργήστε τώρα. Το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι ελεύθερο και ανήκει σε εκείνους που το χρειάζονται, που το έχουν ανάγκη. Χρειάζεται να λειτουργήσουν και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια για να έχουμε παραγωγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον και με σύμμαχο τη φύση. Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, γιατί το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Η εκτροπή του Αχελώου θα μπορούσε να αποτελέσει λύση του προβλήματος σε αγροτικό κομμάτι της Θεσσαλίας αλλά όχι για τη δική μας περιοχή. Εδώ σημαντική βοήθεια θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι αγρότες της επαρχίας Αλμυρού εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά.
Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι το λιγότερο νερό φέρνει ως απόρροια τη μικρότερη παραγωγή αλλά και τη χειρότερη ποιότητα του προϊόντος αφού δεν μπορεί να τραφεί σωστά. Οι υδάτινοι πόροι είναι απαραίτητοι για την ποιοτική παραγωγή και η μείωσή τους μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για όλους όσοι έχουν αφιερώσει την εργασία τους στη γη.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…