- 11 Σεπτεμβρίου, 2021
Χαιρετισμός Χρ. Τριαντόπουλου στη 2η απονομή επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος»
Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο πεδίο της παροχής κρατικής στήριξης στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ανέπτυξε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της 2ης απονομής επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του νομικού πλαισίου με την ψήφιση του νόμου 4797/2021, στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς και στη σημαντική επιτάχυνση της αποζημίωσης προς τους πληγέντες, αναφέροντας ως παραδείγματα τόσο τον «Ιανό», όσο και τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε:
«Κυρίες και κύριοι,
Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους διοργανωτές των βραβείων “Θαλής ο Μιλήσιος” για την πρόσκληση και την ευκαιρία να παρευρεθώ και αυτή τη χρονιά σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση. Μία εκδήλωση στην οποία αναδεικνύεται η ελληνική επιχειρηματικότητα. Μία εκδήλωση στην οποία επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που ξεχώρισαν, που εξελίχθηκαν και που προχώρησαν δυναμικά σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Κυρίες και κύριοι,
Μέλημα της πολιτείας και ενός κανονιστικού -και όχι παρεμβατικού- κράτους, είναι να διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε ένα τέτοιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Παράλληλα, όμως, μέλημα της πολιτείας είναι και η δημιουργία των θεσμικών εκείνων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν μία επιχείρηση να σταθεί στα πόδια της μετά από μία φυσική καταστροφή.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κινηθήκαμε με τον νόμο 4797/2021 περί κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, θεσμοθετώντας ένα νέο, βελτιωμένο και γρήγορο πλαίσιο για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από μία θεομηνία.
Έτσι, μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη συγκέντρωση των κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων και την εδραίωση του συντονισμού, καταφέραμε να μειώσουμε καθοριστικά τους χρόνους, προκειμένου να φτάνει εγκαίρως η κρατική αρωγή στους δικαιούχους.
Η κατάσταση που παραλάβαμε ήθελε μία επιχορήγηση ύψους 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς να χορηγείται μετά από τρία, τέσσερα, αλλά και περισσότερα χρόνια προς την πληγείσα επιχείρηση. Και για να την λάβει η επιχείρηση, έπρεπε να είναι ενεργή. Πολλές φορές, μετά από τόσα χρόνια χωρίς βοήθεια, ήταν πολύ δύσκολο να έχει παραμείνει ανοιχτή.
Με το νέο πλαίσιο, καταφέρνουμε να δώσουμε τις πρώτες κιόλας ημέρες από την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής την πρώτη αρωγή, σε λίγες εβδομάδες το 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, και κατά τους επόμενους μήνες το τελικό ποσοστό κάλυψης – που μπορεί να φτάσει και το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.
Έτσι, στην περίπτωση του “Ιανού” και σε μία περίοδο που η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης επηρεάστηκε καθοριστικά από τους περιορισμούς του κορωνοϊού, επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει προκαταβολή έναντι επιχορήγησης για τη ζημιά που υπέστησαν, πριν συμπληρωθεί ένα έτος από την εκδήλωση του φαινομένου. Και όχι μετά από τρία, τέσσερα και περισσότερα χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να επανέλθουν.
Φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επόμενο βήμα προσπαθούμε να βελτιώνουμε και να εξελίσσουμε το θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
Αυτό κάναμε και μετά τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, ψηφιοποιώντας διαδικασίες μέσα από την ενιαία πλατφόρμα “arogi.gov.gr”, όπου ήδη εκατοντάδες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν λάβει μέσα σε ελάχιστες ημέρες την πρώτη αρωγή. Και, φυσικά, συνεχίζεται όλη η προβλεπόμενη διαδικασία για να στηθούν ξανά οι πληγείσες επιχειρήσεις και να ανακάμψουν.
Κυρίες και κύριοι,
Η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται, παράλληλα με τη βελτίωση του πλαισίου της κρατικής αρωγής, και με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου περιβάλλοντος κινητροδότησης και προώθησης της ασφάλισης. Ένα σύγχρονο περιβάλλον βιώσιμο, αλλά και συνάμα ελκυστικό, για την αγορά και για τις επιχειρήσεις.
Σε μία εποχή που η κλιματική κρίση, λοιπόν, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης φυσικών καταστροφών, η στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι σε αυτές τις καταστροφές απαιτεί ένα μείγμα κρατικής αρωγής και ασφάλισης.
Μία χρυσή ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, για να μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις όρθιες και να προοδεύσουν μετά από μία θεομηνία. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε την επόμενη περίοδο.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».