• 25 Αυγούστου, 2021

Παρέμβαση της δημοτικής παράταξης #ζωή_αλλάζουμε για τα δημοτικά κοιμητήρια

Παρέμβαση της δημοτικής παράταξης #ζωή_αλλάζουμε για τα δημοτικά κοιμητήρια

Ζ. Ράππου: «Ερωτήματα για ελλείψεις, όχι μόνο δικά μου
αλλά και των δημοτών, χρειάζονται ειλικρινείς απαντήσεις»

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της δημοτικής παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, σχετικά με την παρέμβαση της επικεφαλής της, κας Ζωής Ράππου, για τα δημοτικά κοιμητήρια, αλλά και τις προτάσεις που κατέθεσε για την επίλυση προβλημάτων και την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες:

Με αφορμή το 5ο θέμα: αγορά αγροτεμαχίου στην Ευξεινούπολη για επέκταση του δημοτικού κοιμητηρίου της 10ης τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ στις 2/8/21, το οποίο ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, καταθέτω κάποιες σκέψεις, αλλά και προτάσεις.

Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω πως η έλλειψη χώρου, που θεωρείται το μείζον πρόβλημα των κοιμητηρίων του δήμου δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μια αγορά οικοπέδου, γιατί και πάλι πολύ σύντομα θα επέλθει κορεσμός. Αντιμετωπίζεται κυρίως με την οργάνωση και τον προγραμματισμό της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Είμαι βέβαιη πως η προϊστάμενη αρχή θα εκπλαγεί με τον αριθμό των χρόνιων εγκαταλελειμμένων τάφων, αν αποφασίσει να προβεί στην καταγραφή τους.

Όταν δεν υποκλίνεσαι στους νεκρούς, είσαι ανάξιος για τους ζωντανούς…

Η ίδρυση και συντήρηση του κοιμητηρίου ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Αλμυρού.

Η σημερινή εικόνα αποδεικνύει πως έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του ακόμη ένας δημόσιος χώρος.

Η στοιχειώδης καθαριότητα και ο ευπρεπισμός του χώρου είναι δείγμα πολιτισμού.

Ο σεβασμός που οφείλουμε να αποδίδουμε στους νεκρούς είναι κριτήριο πολιτισμού και αποτελεί υποχρέωση συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση.

Είμαστε ανίκανοι να ξεχορταριάσουμε τον τόπο που με ευλάβεια έχουμε αποθέσει τους προσφιλείς νεκρούς μας.

Σκουπίδια, χόρτα, πλαστικά συνιστούν το σκηνικό πλήρους απαξίωσης του χώρου.

Η εκάστοτε δημοτική αρχή καταθέτει στεφάνια εις μνήμη και τιμή των ηρώων. Έχει δει, όμως, σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα κενοτάφια εντός κοιμητηρίου;

Σε ένα σημείο συμπίπτουν πάντα οι πολιτισμοί: στο σεβασμό στο νεκρό

Ενώ σε όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές οι νεκροί έχαιραν και χαίρουν απέραντου σεβασμού, στο Δήμο Αλμυρού τα τελευταία χρόνια φαίνεται να επικρατούν άλλα ήθη, άλλοι νόμοι που μας διαχωρίζουν από τις πολιτισμένες κοινωνίες.

Δυστυχώς, δεν αντιλαμβανόμαστε πως αποτελούν μέτρο ανάγνωσης της ωριμότητας και της ποιότητας μιας κοινωνίας. Είναι σημαντικό κομμάτι της πόλης, αποτελεί σημαίνουσα υποθήκη μνήμης και η ύπαρξή του κοντά στον αστικό ιστό καταδεικνύει ακόμη πιο επιτακτική την αισθητική   του χώρου.

Τα ζητήματα που αφορούν στη μεταθανάτια αξιοπρέπεια θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα.

Υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις και κύρια ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, κάποια από τα οποία εξέθεσα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. και πρότεινα μια συνάντηση με εκπροσώπους της εκκλησίας και των γραφείων τελετών του δήμου με στοχευμένες προτάσεις.

Κατ’ αρχάς το οίκημα (χτισμένο στη δεκαετία του 1980 με συγκεκριμένο ρόλο) στη μεγάλη είσοδο του κοιμητηρίου χρειάζεται δομικές παρεμβάσεις, αφού είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ερωτήματα για ελλείψεις, όχι μόνο δικά μου αλλά και των δημοτών χρειάζονται ειλικρινείς απαντήσεις:

Υπάρχει αναθεωρημένος με βάση τα σημερινά δεδομένα και ανάγκες κανονισμός λειτουργίας όλων των κοιμητηρίων του δήμου;

Υπάρχει επαρκής φωτισμός;

Υπάρχει επιτροπή για την καθαριότητα, τις αναπλάσεις και τη διαχείριση του Ι. Ναού εντός του κοιμητηρίου;

Υπάρχει ειδικός χώρος – όπως προβλέπεται – για ενταφιάσεις ιερωμένων, αιρετών, δωρητών, προσώπων με εθνική και κοινωνική προσφορά;

Τηρούνται οι κανόνες κατασκευής και συντήρησης τάφων;

Τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας των κοιμητηρίων;

Υπάρχουν πινακίδες ενδεικτικές των αριθμών των τάφων και των διαδρόμων του χώρου;

Υπάρχει οργανωμένο με σύγχρονες προδιαγραφές και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημόσιας υγείας οστεοφυλάκιο με ενιαίου τύπου οστεοθήκες;

Τηρούνται βιβλία αλφαβητικού ευρετηρίου ενταφιαζομένων, ενεργουμένων ενταφιασμών και ανακομιδών, παρατάσεων ανακομιδών, φυλασσόμενων οστών, οικογενειακών τάφων και επιβλέψεως αυτών;

Επειδή λειτουργώ πάντα με γνώμονα τη δικαιοσύνη, οφείλω να ομολογήσω πως οι υποχρεώσεις του δήμου είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι οι υποχρεώσεις των πολιτών.

Για αυτό θεωρώ απαραίτητο σε εμφανές σημείο να τοποθετηθεί πίνακας όπου θα αναγράφονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τόσο του δήμου όσο και των πολιτών.

Μετά την παρέμβασή μας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για μια συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων με εκπροσώπους της Εκκλησίας και γραφείων τελετών, στην οποία αναμένουμε απαντήσεις, ώστε να καταγραφεί η σημερινή κατάσταση, αλλά και προτάσεις επίλυσης.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…