• 27 Ιουλίου, 2021

Συνέντευξη με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Περ. Μπακοδήμο

Συνέντευξη με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Περ. Μπακοδήμο

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Περικλής Μπακοδήμος με καταγωγή από το Αϊδίνι, μιλάει στο «Λαό» για την ανάπτυξη του αθλήματος, τις προοπτικές που υπάρχουν, τις επιτυχίες των εθνικών ομάδων …αλλά και τη διεξαγωγή τουρνουά στον Αλμυρό

Στα προσκήνιο του βόλεϊ εδώ και πολλά χρόνια, με υψηλές θέσεις στην πυραμίδα του αθλήματος, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Περικλής Μπακοδήμος μιλάει στο «Λαό» για τα τεκταινόμενα στο ωραίο αυτό άθλημα και την ανάπτυξή του με τις πρόσφατες επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων.

Με καταγωγή από Αϊδίνι από την πλευρά της μητέρας του κι έχοντας περάσει πολλά από τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή μας, ο κ. Μπακοδήμος είναι ένας από τους επικεφαλής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης: εκτελεστικός διευθυντής της ΕΟΠΕ, μέλος της Επιτροπής πρωταθλημάτων Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας CEV και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Βαλκανικής Συνομοσπονδίας BVA. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του για τα θέματα της πετοσφαίρισης, που ιδιαίτερα στον Αλμυρό, καλλιεργείται για πολλά χρόνια με επιτυχία.

-Ποιοι είναι οι στόχοι της Ομοσπονδίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος, ειδικότερα μετά τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας;
-Η περίοδος της πανδημίας θα οδηγήσει αρκετά παιδιά σε απομάκρυνση από τον αθλητισμό. Η Ομοσπονδία και τα σωματεία πρέπει να γίνουμε πιο ελκυστικοί για την σταδιακή επάνοδο όλων των παιδιών στον αθλητισμό και ειδικότερα στο βόλλεϋ. Για το καλοκαίρι το 2021 από πλευράς ΕΟΠΕ  έχουν οργανωθεί πολλές δραστηριότητες τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων αναπτυξιακών ηλικιών, όσο και σε τουρνουά beach volley κι αναπτυξιακά πρωταθλήματα  και ελπίζουμε αυτά να είναι σημεία σταδιακής επανεκκίνησης .

-Πώς θα μπορούσε το βόλεϊ να φέρει κοντά του περισσότερους αθλητές σε μικρή ηλικία, σε σύγκριση πάντα με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ;
-Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει πολύ στην επαφή με το Δημοτικό σχολείο. Οι αποσπασμένοι  εκπαιδευτικοί/προπονητές μας έχουν επισκεφθεί την τελευταία τριετία πάνω από 600 σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ελπίζουμε πως τα επόμενα χρόνια  θα φέρει πολλά παιδιά στου κόλπους των σωματείων. Αυτό ενισχύεται με τις επιτυχίες των Εθνικών ομάδων Ανδρών-Γυναικών όπου την τελευταία τετραετία είχαμε τη χαρά να δούμε την Εθνική Ανδρών και Γυναικών να επανέρχονται για δεύτερη συνεχή φορά στα τελικά Ευρωπαϊκού. Μάλιστα η Εθνική Γυναικών και τις δύο προκρίσεις τις πέτυχε στη Θεσσαλία, στον Βόλο και τη Λάρισα. Οι προγραμματισμένες διεθνείς διοργανώσεις για την επόμενη τριετία σε επίπεδο αναπτυξιακών Εθνικων ομάδων θα δώσουν κίνητρο για τον ερχομό νέων παιδιών κοντά στο άθλημα. Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική και βάθος στις  αθλήτριες, εξαιρετικό υλικό για το μέλλον της Εθνικής Γυναικών,  ενώ συναντάμε πρόβλημα αριθμητικό και όχι ποιοτικό στα αγόρια, για αυτό και  επνεδύουμε σε ανίχνευση και διοργανώσεις ιδιαίτερα στα αγόρια. Το 2020 είχαμε αναλάβει τα τελικά Ευρωπαϊκού Παίδων, το Βαλκανικό Παμπαίδων  και προκριματικά Ευρωπαϊκού Εφήβων, όλα ανδρικά για να δοθεί κίνητρο στα αγόρια. Δυστυχώς ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας αυτοί οι αγώνες αλλά από 2022 είμαστε έτοιμοι για νέες διοργανώσεις. Να προσθέσω δε ότι η Εθνική Παμπαιδων προκρίνεται συνεχώς στα τελικά Ευρωπαϊκού, για αυτό πριν μίλησα για πρόβλημα αριθμητικό αλλά όχι ποιοτικό. Στη σύνθεση όμως της Εθνικής Ανδρών φέτος θα δούμε πολλά νέα παιδιά, κάτι πολύ ελπιδοφόρο.

-Θα μπορούσαν οι εθνικές ομάδες Ανδρών-Γυναικών ή μικρότερων κατηγοριών να επιστρέψουν στην Μαγνησία για επίσημους αγώνες ώστε τα μικρά παιδιά να αποκτήσουν παραστάσεις και να δουν από κοντά τους κορυφαίους αθλητές;
-Στον Βόλο είχαμε την πρόκριση το 2018 στα τελικά Ευρωπαϊκού Γυναικών με μεγάλη επιτυχία. Να θυμίσω ανήμερα Δεκαπενταύγουστου είχαμε 1000 άτομα στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας Βόλου. Πριν πολλά χρόνια, στον Αλμυρό είχαμε διοργανώσει με επιτυχία το Φάιναλ Φορ Νεανίδων, ενώ και φέτος η Εθνική Γυναικών προετοιμάζεται στην περιοχή, με προπονήσεις στο κλειστό της Αγριάς και διεθνή φιλικά με Αζερμπαϊτζάν, Σλοβακία, Ουκρανία στο κλειστό της Πορταριάς. Παράλληλα έχουν διοργανωθεί και πολλά τουρνουά beachvolley καθώς και τουρνουά πρόκρισης αναπτυξιακών εθνικών στην Πορταριά και στη Νέα Ιωνία. Η Ομοσπονδία γενικά ακολουθεί πολιτική αποκέντρωσης και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και όσο μπορώ εκ της θέσης μου και λόγω της καταγωγής μου από τη Μαγνησία, θα βοηθήσω στην ανάληψη διοργανώσεων.

-Πώς κρίνετε το επίπεδο των εθνικών μας ομάδων Γυναικών-Ανδρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποιοι οι επόμενοι στόχοι τους;
-Η  Εθνική Ανδρών και Γυναικών επανέρχονται για δεύτερη συνεχή φορά στα τελικά Ευρωπαϊκού και αυτό σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση. Θέλουμε να καθιερωθούμε στον  ευρωπαϊκό χώρο με συνεχή συμμετοχή στα τελικά και σιγά σιγά επενδύοντας  στις μικρές ηλικίες να ανέβουμε στην κατάταξη.

-Στον Αλμυρό υπάρχει πολυετής ανάπτυξη του γυναικείου βόλεϊ. Παρακολουθείτε την πορεία των τοπικών συλλόγων κι αθλητών;
-Εννοείται ότι παρακολουθώ και όσο μπορώ βοηθώ, όχι μόνο στον Αλμυρό αλλά και γενικά στη Μαγνησία. Θυμάμαι όταν το βόλλευ του Αλμυρού ήταν στα σπάργανα πριν 20 χρόνια με έφορο τον Θανάση Μαγκλάρα, βοηθούσα με υλικό όπως μπάλες, ρούχα αλλά πλέον με χαρά βλέπω ότι έχει μπεί στο δρόμο του και φιλοξενεί στις τάξεις του δεκάδες κορίτσια.

-Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί το άθλημα του μπιτς βόλεϊ στην επαρχία Αλμυρού στα διάφορα παραθαλάσσια μέρη, προς όφελος του λεγόμενου αθλητικού τουρισμού;
-Η περιοχή της επαρχίας του Αλμυρού έχει όμορφες παραλίες στον Αλμυρό, τη Μιτζέλα, τις Νηες, τον Πτελεό όπου θα μπορούσαν να διοργανωθούν τουρνουά beach volley με την υποστήριξη του Δήμου. Αλλά θα σκεφτόμουν ένα τουρνουά ακόμη και στην κεντρική πλατεία της πόλης. Γενικά μια διοργάνωση σάλας ή beach δεν έχει μόνο το αθλητικό κομμάτι αλλά και την τουριστική προβολή και τόνωση τοπικής αγοράς με την προσέλκυση κόσμου. Σκεφθείτε ένα πανελλήνιο τουρνουά αναπτυξιακό σάλας θα έχει 80 αθλητές-αθλήτριες και πόσοι γονείς και φίλοι θα το ακολουθήσουν.

-Τέλος, ήσασταν Τεχνικός Διευθυντής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης για πολλά χρόνια και από το 2015 κατέχετε τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας. Πώς κρίνετε το μέλλον του αθλήματος; Ποια είναι τα κακώς κείμενα που πρέπει να διορθωθούν και ποια τα σημεία που τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκαν;
-Η περίοδος της δεκαετίας 2000 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη με συμμετοχή σε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά, Ολυμπιάδα, WorldLeague. Η περίοδος της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας επηρέασε και το άθλημα μας και την Ομοσπονδία. Το πρόβλημα είναι τα κληρονομηθέντα χρέη κι αυτό είναι από τα κακώς κείμενα που ευτυχώς η νέα Διοίκηση το χειρίζεται δύσκολα αλλά πετυχημένα, κυρίως μην δημιουργώντας νέα χρέη και αποπληρώνοντας τα παλαιά. Αυτό μειώνει τη διάρκεια συγκεντρωτικών προπονήσεων, την πιθανή ενίσχυση σωματείων, αφού τα πάντα είναι οικονομικό θέμα αλλά η βοήθεια από Περιφέρειες και Δήμους είναι σημαντική ενώ σιγά σιγά υπάρχει και μια επανάκαμψη χορηγών. Δυστυχώς η πανδημία μάς πήγε πίσω αλλά θα ανακάμψουμε. Παράλληλα έχουμε  «οργώσει» όλη την Ελλάδα με περιοδείες και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταγράψει το σύνολο των παιδιών που ασχολούνται με το βόλλευ πανελλαδικά, ενώ ήρθαμε σε επαφή σχεδόν με το σύνολο των σωματείων και αυτό είναι κάτι που μας δίνει ελπίδα για το μέλλον. Υπάρχει μια μόνιμη ομάδα Ομοσπονδιακών που ασχολείται όλη τη χρονιά με τις ηλικίες αυτές με εβδομαδιαίες προπονήσεις και όχι  μόνο στις διακοπές των παιδιών. Είμαι αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα του ελληνικού βόλλεϋ…

**********************

Ο Περικλής Μπακοδήμος γεννήθηκε και τελείωσε το Δημοτικό στα Κάτω Λεχώνια αλλά πέρασε πολλά από τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή Αλμυρού λόγω καταγωγής της μητέρας του από το Αϊδίνι. Όπως μας είπε «γνώρισα το Πήλιο με τον «μουτζούρη», το περίφημο τρενάκι του,  τα πανηγύρια στην Παναγία Ξενιά όπου όλη η περιοχή πήγαινε εκεί με τα κάρα, το παζάρι του Αλμυρού» έχοντας  μείνει αυτές οι ωραίες κι έντονες αναμνήσεις αναλλοίωτες στη μνήμη του.

Είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητισμού.

Κάτοχος Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης στο Sports Management από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, διπλωματούχος προπονητής Βόλεϊ της Ανώτερης Σχολής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας FIVB.

Έχει εργαστεί για 15 περίπου έτη ως εκπαιδευτικός ΠΕ11 – Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2000 έως το 2008 διετέλεσε Τεχνικός Διευθυντής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης ενώ από το 2015 κατέχει την θέση του Διευθυντή της Ομοσπονδίας. Είναι μέλος της Επιτροπής Οργάνωσης Πρωταθλημάτων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πετσοφαίρισης από το 2015. Στην επιτροπή αυτή ήταν μέλος και την περίοδο 2005-2008. Είναι πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλκανικής Συνομοσπονδίας Βόλεϊ. Συμμετέχει ως Κομισάριος αγώνων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βόλεϊ, ενώ διετέλεσε διευθυντής και επιμορφωτής στις σχολές προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Συνέντευξη στον ΦΩΤΗ ΓΑΛΟΥΣΗ


Σχετικά Άρθρα

Φίδι έκοβε βόλτες μέσα στο καθιστικό…

Φίδι έκοβε βόλτες μέσα στο καθιστικό…

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα έλαβε κλήση σήμερα το μεσημέρι, Παρασκευή 14 Ιουνίου, από κάτοικο Αϊδινίου που…
Αυξημένες ανάγκες, μειωμένο προσωπικό – Ο Απ. Νικογιάννης για τα προβλήματα της εξωτερικής φρουράς Κασσαβέτειας

Αυξημένες ανάγκες, μειωμένο προσωπικό – Ο Απ. Νικογιάννης για τα προβλήματα της εξωτερικής φρουράς Κασσαβέτειας

Η δημιουργία ενός νέου τμήματος ανηλίκων στο ειδικό αγροτικό κατάστημα κράτησης νέων στην Κασσαβέτεια, σε συνδυασμό…
Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο νηπιαγωγείο Αϊδινίου!

Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο νηπιαγωγείο Αϊδινίου!

Τα παιδιά και η εκπαιδευτικός του Νηπιαγωγείου Αϊδινίου στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων που υλοποιούν για…