- 1 Ιουλίου, 2021
Γιορτή για την πολιτική συνοχής της Ε.Ε. στον Βόλο – EU changes Thessaly
Το βράδυ της Κυριακής 27 Ιουνίου έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων που φιλοξενήθηκαν σε πέντε πόλεις της Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «EU changes Thessaly» που αφορά στην αναγνωσιμότητα των έργων που συγχρηματοδοτούνται στην Θεσσαλία από την Πολιτική Συνοχής μέσω του ΕΣΠΑ (GRcohesion GReuractiv).
Η τελευταία εκδήλωση έλαβε χώρα στην παραλία του Βόλου με ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού και έκθεση φωτογραφίας. Παρόντες η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απασχόλησης και Εμπορίου κ. Αθανάσιος Μόρας. Οι διοργανωτές είχαν την ιδέα να «ντύσουν» με μεγάλες εικόνες το γεφυράκι που οδηγεί στο «κορδόνι». Εκεί οι περαστικοί και οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν εμβληματικά έργα της Μαγνησίας που έγιναν με πόρους της Πολιτικής Συνοχής. Αναφέρουμε ενδεικτικά την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο –θα ακολουθήσουν άλλα τρία σε Νηές κι Αμαλιάπολη-.
Το ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων, Fortissimo, άνοιξε την εκδήλωση παίζοντας τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο κ. Αγοραστός μιλώντας για τον αντίκτυπο, το θετικό αποτύπωμα των έργων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην περιοχή μας, ενώ εξήρε τη συμβολή της Ε.Ε. και του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής στη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αγοραστός είπε: «Έχουν ολοκληρωθεί και δρομολογηθεί πάνω από 5.500 έργα υποδομών και 250.000 από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τίθεται το δίλημμα «μέσα ή έξω από την Ευρώπη», εάν είναι χρήσιμη η Ευρώπη. Η Ευρώπη μας βοηθάει στην καθημερινότητά μας, στις δύσκολες στιγμές μιας οικονομικής κρίσης. Όπου περπατήσεις, όπου κι αν πας, όπου στρέψεις το βλέμμα σου, θα δεις έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας ή μέσω των Υπουργείων. Εδώ βρισκόμαστε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ήδη η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει κι έχουν γίνει πέντε νέα κτήρια, εκ των οποίων τα τρία είναι στον Βόλο. Δεν υπήρχε κτήριο για τους Μηχανολόγους Ηλεκτρολόγους ηλεκτρονικών υπολογιστών κι έγινε ένα σύγχρονο νέο κτήριο. Στεγαζόταν το Οικονομικό τμήμα σε ένα παλιό, κατασκευάστηκε ένα νέο κτήριο. Κι άλλο ένα ακόμη έγινε με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Στο Νοσοκομείο, η νέα πτέρυγα, το ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Αν δούμε μέσα στην πόλη, βλέπουμε την ανακατασκευή του δρόμου στην οδό Λαρίσης, η αναβάθμιση της συνοικίας στα Παλιά έγινε με πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δύο κυκλικοί κόμβοι επίσης. Τα τμήματα που έχουν γίνει για την εξεύρεση εργασίας, τα κέντρα κοινότητας, τα κοινωνικά παντοπωλεία, γίνονται με ευρωπαϊκά χρήματα. Εάν δούμε μέσα στην οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έγινε ποτέ, έγινε εδώ στη Μαγνησία και είναι η λίμνη Κάρλα. Το φράγμα στο Μαυρομάτι έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με ευρωπαϊκά χρήματα. Εδώ ο Βόλος είχε πρόβλημα με το νερό. 18,5 εκατομμύρια έδωσε η Περιφέρεια στον Δήμο για να κάνει τα έργα και να αντικαταστήσει τις σωλήνες που ήταν πεπαλαιωμένες. Στην Αγριά το κλειστό γυμναστήριο έγινε από την Περιφέρεια, το μοναδικό ολυμπιακών εγκαταστάσεων σκοπευτήριο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι από το ΕΣΠΑ. Το επόμενο μεγάλο έργο που θα κάνουμε εδώ θα είναι το ποδηλατοδρόμιο είναι με ευρωπαϊκά χρήματα. Η ανακατασκευή των γηπέδων, του Μαγνησιακού, στον Αλμυρό, στη Σούρπη είναι από χρήματα της Ευρώπης. Στη δύσκολη στιγμή της πανδημίας, αμέσως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε 47 εκατομμύρια στις επιχειρήσεις, 50 εκατομμύρια για ανθρώπους που δεν δούλευαν λόγω covid, 18 εκατομμύρια για ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Η Ευρώπη είναι εδώ. Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενισχύσεις στους αγρότες με πάνω από 238.000 έργα προϋπολογισμού 1 δις ευρώ στη Θεσσαλία από χρήματα ευρωπαϊκά. Οι αποχετεύσεις του μετώπου από τα Καλά Νερά μέχρι την Ν. Αγχίαλο είναι με χρήματα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Η Ευρώπη είναι χρήσιμη, μας βοηθάει. Το θέμα είναι να έχουμε στρατηγική στόχευση ώστε όλα αυτά τα έργα να γίνονται πραγματικότητα, να αγκαλιάζουν τις ανάγκες της κοινωνίας, να δίνουν δουλειά, να πάνε τη Θεσσαλία μας πιο μπροστά, να ρίχνουν χρήματα στην πραγματική οικονομία και να βοηθούν στοχευμένα εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη».
Να προσθέσουμε ότι στις 27 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν ο διαδικτυακός μαθητικός διαγωνισμός με τίτλο «Ξέρεις από ΕΣΠΑ;» και ο διαδικτυακό φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο «Η χρηστικότητα των έργων ΕΣΠΑ στην καθημερινότητά μας», ενώ στην εκδήλωση μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα κι ενημερωτικό υλικό στο πλαίσιο του προγράμματος «Eu Changes Thessaly».