• 22 Ιουνίου, 2021

Συνέντευξη με τον Κώστα Πανταζώνα: «Ψάχνουμε ικανούς και όχι καλούς για το ΜΕΤΑ του Αλμυρού»

Συνέντευξη με τον Κώστα Πανταζώνα: «Ψάχνουμε ικανούς και όχι καλούς για το ΜΕΤΑ του Αλμυρού»

Στην τελευταία εκπομπή μας Λαός online, που προβάλλεται κάθε Δευτέρα σε ζωντανή μετάδοση από το facebook της εφημερίδας μας, φιλοξενήσαμε τον κ. Κώστα Πανταζώνα, έμπορο, ανεξάρτητο επιμελητηριακό σύμβουλο, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Επαρχίας Αλμυρού.

Αφιερώσαμε την εκπομπή μας στην άποψη του κ. Πανταζώνα για το μέλλον της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, αλλά και να γνωρίσουμε τις επιμελητηριακές πρακτικές και δυνατότητες. Επιπρόσθετα αναφερθήκαμε για το πως έφτασε από «την ευκαιρία του Αλμυρού» όπως χαρακτήριζε τον συνδυασμό που συμμετείχε, του προέδρου Τέλη Μπασδάνη, μέχρι την παραίτηση και την ανεξαρτητοποίησή του.

Μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης στο χαρτί:

Όταν λέμε Επιμελητήριο εννοούμε φροντίδα για την οικονομική ανάπτυξη. Ποιοι εκπροσωπούν τον Αλμυρό; Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Τιμπλαλέξης λόγω φόρτου εργασίας…

Κώστας Πανταζώνας: Τον Νοέμβριο θα γινόντουσαν οι εκλογές στο επιμελητήριο. Λόγω covid μετατέθηκαν ένα χρόνο αργότερα το Νοέμβριο του 2021. Είμαι μόνος μου πλέον και προσπαθώ να διεκδικήσω προοπτικές ανάπτυξης για τον Αλμυρό, οι οποίες μέχρι τώρα δεν εισακούστηκαν. Το καταστατικό του επιμελητηρίου αναφέρεται στην προστασία και την ανάπτυξη του επιχειρείν. Οι δικές μου προτάσεις δεν έφυγαν ποτέ από αυτό το σημείο του καταστατικού.

Πιστεύω ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με το Επιμελητήριο και τους Αλμυριώτες… ίσως να μη γνωρίζουν οι συμπολίτες μας για την ταυτότητα της Μαγνησίας και το καταστατικό του επιμελητηρίου. Στο πολύ ενημερωμένο portal του επιμελητηρίου μπορεί κανείς να διαβάσει για αυτά τα δυο… Είναι μια ιδέα και για τα μέλη της Ένωσής μας να δημιουργήσουν (ίσως μαζί με τον Δήμο) την ταυτότητα (οικονομικής και ανάπτυξης) του Αλμυρού και να αναρτηθεί στη σελίδα τους. Μερικά από τα στοιχεία που θα ήθελα να αναφέρουμε στην εκπομπή μας είναι ότι ο πληθυσμός του Αλμυρού είναι στο 10% του νομού μας και ότι η οικονομική δραστηριότητα της Μαγνησίας στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μοιράζεται για τον ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ στο  5,3% για τον ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ στο 17,9% και για τον ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ στο 76,8% (στοιχεία του 2012). Σε ό,τι έχει να κάνει με τις βιομηχανικές περιοχές και τα βιομηχανικά πάρκα έχεις καταθέσει προτάσεις… Τι εξελίξεις έχουμε σ’ αυτό;

Κώστας Πανταζώνας: Εδώ και 15 μέρες έχει ανοίξει συζήτηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς έχει ξεκινήσει να νομιμοποιήσει και το ίδιο πρόβλημα που έχει η ΒΙΠΕ Αλμυρού. Δηλαδή είναι άτυπη. Μαζί λοιπόν με τις υπόλοιπες ΒΙΠΕ, ζήτησα από το επιμελητήριο να πάρουμε πρωτοβουλία και βεβαίως και μαζί με τον κύριο αρμόδιο, τον Δήμο Αλμυρού, να κινήσουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε κάποιες επαφές. Πρέπει λοιπόν να δούμε το θέμα της ΒΙΠΕ αλλά παράλληλα τον ευρύτερο χώρο, το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλίας – logistics, το οποίο διεκδικεί και ο Ρήγας Φεραίος. Όταν έχεις στον Δήμο Αλμυρού, το αεροδρόμιο κεντρικής Ελλάδος, πρέπει να μιλήσεις για τις μεταφορές προϊόντων, για cargo… Αυτή την ιδιαιτερότητα την έχει μόνο το δικό μας αεροδρόμιο, δηλαδή να μπορεί να κάνει cargo. Πρέπει να βάλουμε στην κουβέντα και τη δεύτερη αυτή ιδιότητα του αεροδρομίου. Πόσο θα πέσει το κόστος παραγωγής, αν γίνει πύλη εξόδου για τα προϊόντα μας στην κεντρική Ελλάδα, για παράδειγμα για τα νωπά προϊόντα; Οι άλλες δυο πλευρές ενός πιθανού εμπορευματικού κέντρου, «ακουμπάνε» στη θάλασσα και στην Εθνική οδό. Έχουμε δηλαδή κόμβο αμεσότητας, αλλά και δυνατότητα ναυσιπλοΐας. Όταν έχεις όλους αυτούς τους τρόπος μεταφοράς και παράλληλα μπορείς να φέρεις μια βιώσιμη σιδηροδρομική γραμμή, που θα ενώσει όλα αυτά στην κεντρική Ελλάδα, γιατί να μην κάνεις εδώ το εμπορευματικό κέντρο; Για να συνοψίσω, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και να γίνει ένα master plan, πως μπορούν όλα αυτά να αξιοποιηθούν, αφού με μετρήσιμα μεγέθη, η περιοχή μας έχει όλα όσα χρειάζεται για να φιλοξενήσει το εμπορευματικό κέντρο.

Σημαντικό για την ανάπτυξη του Αλμυρού, είναι και η επένδυση ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος… Είχατε διερευνήσει την προσέλκυση επενδυτών και με την πρώην Αντιπρόεδρο της Ένωσης κα Μίνα Τελκή.

Κώστας Πανταζώνας: Έχουμε έναν επενδυτή, ο οποίος έχει ακόμη τα λεφτά του διαθέσιμα, είναι σωστός απέναντι στη Μητρόπολη Δημητριάδος, πληρώνει ΕΝΦΙΑ, όλες τις υποχρεώσεις του και κολλάει στη γραφειοκρατία της Ελλάδος. Μιλάμε βεβαίως για την επένδυση στις Νηές. Πόσο θα αυξανόταν για παράδειγμα η κίνηση του αεροδρομίου αν γινόταν μια επένδυση τέτοιας κλίμακας; Προεκλογικά είχα ζητήσει από τον Αριστοτέλη Μπασδάνη, να συναντήσουμε το ΔΣ της συγκεκριμένης εταιρείας και να γίνουμε διαμεσολαβητής μεταξύ των υπηρεσιών, ώστε να επιλυθούν τα θέματα που την εμποδίζουν. Δεν μπορεί να πάει μπροστά η Ελλάδα μας όταν στον τουρισμό, σε πράσινη, καθαρή ανάπτυξη, λες όχι…

Πάντα κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Το επιμελητήριο λειτουργεί με επιτροπές… Μπόρεσε «ο Αλμυρός» να προσφέρει μέσα από κάποια επιτροπή; Είτε ο κ. Τιμπλαλέξης, είτε εσύ; Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτάσεις σου προέκυψαν επιτροπές;

Κώστας Πανταζώνας: Το επιμελητήριο, βεβαίως έχει έναν τρόπο διοίκησης… Ίσως λανθασμένο; Εκλεγόμαστε 31 σύμβουλοι. Τα επτά είναι διοικητική επιτροπή… και αυτά ουσιαστικά διοικούν. Ρωτάει ο πρόεδρος εγκρίνεται… και απαντάμε εγκρίνεται… Εγώ δεν εκλέχθηκα για να γίνω η μαριονέτα του κάθε προέδρου. Μπήκα για να στηρίξω τον τόπο μου και τον κλάδο μου.

Το γεγονός ότι παραιτήθηκες, θεωρείς ότι ήταν η απαραίτητη πίεση που έφερε στη συνεδρίαση τη συζήτηση για τη ΒΙΠΕ;

Κώστας Πανταζώνας: Προχώρησα στην ανεξαρτητοποίηση, γιατί δεν δέχθηκα να με υπολογίζουν μόνο ως καλό παιδί. Θέλω να είμαι μετρήσιμος. Όταν κατέβηκα στο ψηφοδέλτιο του Τέλη Μπασδάνη, δεν ήθελα να υπηρετήσω το πρόσωπο. Μέσα από το πρόσωπο που είχαμε εξαιρετική συνεργασία όσο ήμουν πρόεδρος της Ένωσης, φαντάστηκα ότι θα συνεχίσουμε έτσι… Όμως διαψεύστηκα. Ήταν λοιπόν αντίδραση και σε προσωπικό επίπεδο. Είμαι συνεπής, έχω πάει σχεδόν σε όλα τα συμβούλια, ενημερώνομαι και διαβάζω νόμους… Οι προτάσεις μου έμεναν στα άδυτα της διοικητικής επιτροπής. Ο Αλμυρός πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί και να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο.

Έγινε στη θητεία σας ένα πετυχημένο Αναπτυξιακό συνέδριο Μαγνησίας… μια εξαιρετική διοργάνωση…

Κώστας Πανταζώνας: Πραγματικά ήταν πετυχημένο. Όσοι το παρακολούθησαν και δεν ήρθαν μόνο για φωτογραφίες, θα άκουγαν ότι όλοι οι εισηγητές, οι πανεπιστημιακοί, οι επιχειρηματίες, αναφέρθηκαν ότι οι ανάπτυξη της Μαγνησίας, περνάει από τον Αλμυρό. Από όλα όσα αναφερθήκαμε. Μπορεί κανείς να ανατρέξει στις ομιλίες που αναρτήθηκαν στη σελίδα του Επιμελητηρίου.

Στο portal του επιμελητηρίου είναι αναρτημένος ο τουριστικός οδηγός της Μαγνησίας με 52 σελίδες … Το λινκ μαρτυρά ως δημιουργία ή και ανάρτηση 18/2/2021. Από τις 52 σελίδες, η μια σελίδα είναι αφιερωμένη στη Δυτική Μαγνησία… Διευκρινίζω όχι για τον Αλμυρό, αλλά και για το Βελεστίνο, τη Νέα Αγχίαλο, τη Σούρπη, τον Πτελεό (γιατί όχι Ανάβρα ή και Μικροθήβες)… Και θα έλεγα ότι δεν μας είχαν ξεχάσει… αν ήταν η μόνη σελίδα που δεν έχει πλήρη μετάφραση… Θέματα είχαμε και με βίντεο του επιμελητηρίου.

Κώστας Πανταζώνας: Ναι, έγιναν δύο βίντεο, ένα για την τοπική αγορά που πήραν πλάνα μόνο από τον Βόλο… και διεκδίκησα να μπει και ο Αλμυρός… και ένα ακόμη τουριστικό και εξακολουθεί να τελειώνει η Μαγνησία στη Νέα Αγχίαλο… Δεν καλύπτομαι από τις απαντήσεις που έδωσαν.

Έκανα μια σύγκριση… στο νέο καταστατικό της Ένωσης και σ’ αυτό του Επιμελητηρίου. Διαπίστωσα, ότι οι άμεσες και έμμεσες ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως ορίζονται από το νόμο… είναι σχεδόν ίδιες. Μόνο 2 ή 3 δραστηριότητες του Επιμελητηρίου δεν είναι πλέον στο νέο καταστατικό της  Ένωσης Αλμυρού… Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Έχει γίνει αναβάθμιση και είναι πλέον ένα μικρό επιμελητήριο… Συνεργάζεστε επιμελητηριακός Σύμβουλος και Ένωση;

Κώστας Πανταζώνας:  Έχουμε ελάχιστη συνεργασία και ευθυνόμαστε όλοι μας γι’ αυτό. Έκανα ένα άρθρο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος… είδατε η Ένωση να χτυπάει καμπανάκι για το open mall; Κινδυνεύει το πρόγραμμα. Θέλει πάρα πολύ δουλειά. Για να αναπτυχθεί ο Αλμυρός, χρειάζεται ένα όμορφο εμπορικό κέντρο… Μια διαφωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, ήταν όταν ζήτησα να μιλήσουμε με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα μηχανήματα τυποποίησης πρέπει να τα αξιοποιήσουν.  Κάναμε με τον Βασίλη Ζαχείλα μια επαφή, αλλά έχουμε χάσει πολύ χρόνο.

Και λίγο πριν τις εκλογές … έρχεται το ΜΕΤΑ του Αλμυρού… και όπως αναφέρεις σε μακέτα σου «έρχεται για την ικανοποίηση θεμελιωδών αναγκών».

Κώστας Πανταζώνας: Η Ένωση και το Επιμελητήριο είναι εισηγητικοί φορείς.. Ο θεσμός που μπορεί να αλλάξει το μέλλον του τόπου είναι ο Δήμος Αλμυρού. Σ’ αυτή τη φιλοσοφία, ότι αποφασίσει τις τύχες και το μέλλον του τόπου και ήταν ένας εύκολος εκλογικός νόμος, προσπαθήσαμε να κατεβάσουμε ψηφοδέλτιο. Δεν ήμασταν έτοιμοι… και βρήκα διέξοδο στον Δημήτρη τον Εσερίδη.

Είναι ένα θέμα αυτό. Το ΜΕΤΑ του Αλμυρού, συγχωνεύτηκε με το συνδυασμό του Δημήτρη Εσερίδη, Αλμυρός Ευθύνη και Δημιουργία… Πως συνδέθηκες για το μετά του Αλμυρού με έναν ήδη δήμαρχο. Η μήπως ήταν στρατηγικό λάθος τελικά; Σου πήγε καλά ή μάλλον έχασες μια ομάδα νέων ανθρώπων που ήταν έτοιμη να σε ακολουθήσει;

Κώστας Πανταζώνας: Το αποτέλεσμα δείχνει ότι μάλλον δεν έκανα την καλύτερη επιλογή. Δεν είμαι τόσο φιλόδοξος. Δεν κυνηγούσα οπωσδήποτε να είμαι επικεφαλής. Ήθελα αυτά που έχω ήδη πει, να τα δρομολογήσω χωρίς να χάσω άλλη μέρα, να αρχίσουμε να τα διαχειριζόμαστε. Με τον Δημήτρη Εσερίδη εκείνη την περίοδο και όταν ήμουν πρόεδρος της Ένωσης είχαμε καλή συνεργασία και πάντα μου άφηνε χώρο… Κάναμε μια ειλικρινή κουβέντα… Ζήτησα μια αντιδημαρχία για να μπορέσω να υλοποιήσω κάποια πράγματα… γιατί αυτές οι προτάσεις είναι το μέλλον του Αλμυρού. Με κάποιο τρόπο έχω εδραιωθεί. Ένωσα τη δυναμική μου εκεί που θεώρησα ότι ήταν καλύτερο. Αυτή την περίοδο βλέπουμε ότι ο Δήμος μαραίνεται… ένας εύφορος Δήμος, θα μπορέσει να μας ταΐσει όλους…

 Ο Αλμυριώτης ψηφοφόρος είναι έτοιμος να ψηφίσει για το συμφέρον όλων και όχι το ατομικό;

Κώστας Πανταζώνας: Πιστεύω ότι την επόμενη εκλογική περίοδο θα είναι πιο ώριμα τα πράγματα. Αρκεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο που θα βάλει τον Αλμυρό μπροστά και όχι πρόσωπο. Όχι να στηρίξουν εμένα… αλλά τον Αλμυρό, τις προτάσεις του ΜΕΤΑ. Μέσω της εκπομπής σας κάνω ένα κάλεσμα και ψάχνω για ικανούς… όχι καλούς…

Έχεις έναν πυρήνα με τον οποίο θα ξεκινήσεις αυτή την καμπάνια;

Κώστας Πανταζώνας: Ο πυρήνας υπήρχε και υπάρχει και αυξάνεται. Σημαντικό είναι να κατέβουμε ως ομάδα… και να δουλέψουμε ομαδικά… Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε αν όλοι δεν συμφωνούμε σε κάποια πράγματα. Κατεβαίνει το ΜΕΤΑ και ψάχνω συνιδιοκτήτες και όχι ενοικιαστές. Πάμε να δημιουργήσουμε πλούτο και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Εμείς μιλάμε για άλλο μοντέλο διοίκησης. Να δημιουργήσουμε μαζί με συμβούλους νομικούς και κυρίους ΕΣΠΑ –όπως τους χαρακτηρίζω. Επίσης, περιουσία του Δήμου δεν είναι μόνο τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και οι μελέτες… Να μιλήσουμε για το παραλιακό μέτωπο; Δεν είναι το απόλυτο ρεζίλι για τον Αλμυρό να μην έχει οργανωμένο παραλιακό μέτωπο; Γαλάζια σημαία; Θυμάστε πως ήταν η Καράγκιορη επί Ράππου; Έσφυζε από ζωή… Θυμάστε πως ήταν το Κουρί; Χρειάζονται υποδομές και έξω από το Κουρί… Να γίνει ένας φορέας ανάπτυξης ώστε μαζί με την επισκεψιμότητα των Ζερελίων ώστε να διαφημιστούν όπως για παράδειγμα για σχολικές εκδρομές… Να μιλήσουμε για θρησκευτικό τουρισμό… Για όλα όμως χρειάζεται μελέτη, γιατί δεν έχουμε ανάγκη από πυροτεχνήματα…  αλλά κάτι να μείνει και να έχει ροή. Πολύ σημαντικό είναι να γίνουν ποτιστικά τα περιβόλια Σούρπης – Πτελεού… τρέχει πρόγραμμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να τα βάλουμε σε τελείως άλλο επίπεδο… μαζί με την απαραίτητη αγροτική οδοποΐα που πρέπει να γίνει…

«Πριν κλείσουμε την εκπομπή τι λες να παίξουμε» ρώτησα τον επιμελητηριακό Σύμβουλο… «Να ζητήσουμε καθοδήγηση από τις κάρτες καθοδήγησης για μια φανταστική ζωή, του αδερφού σου Γιώργου… καθοδήγηση για τον Κώστα Πανταζώνα και το ΜΕΤΑ του Αλμυρού…»

Ο Κώστας δέχθηκε την πρόσκληση και η κάρτα που τυχαία διάλεξε ήταν η «υπέρβαση»… Πραγματικά δεν μπορούσε να κλείσει καλύτερα η εκπομπή καθώς η κάρτα τον καθοδηγεί ως εξής: Η έκβαση του εγχειρήματός σου καθορίζεται από τον τρόπο προσαρμογής και διαχείρισης των δυνάμεών σου. Μέσω της εφευρετικότητας, επίλεξε μια μέθοδο επίλυσης, αποφεύγοντας κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Ευχαριστούμε τον επιμελητηριακό σύμβουλο και του ευχόμαστε όλα τα τώρα και τα ΜΕΤΑ να ευοδωθούν όπως επιθυμεί.


Σχετικά Άρθρα

Ο Αρ. Μπασδάνης παρουσίασε τους υποψηφίους του “Ανεξάρτητου Επιμελητηριακού Κινήματος”

Ο Αρ. Μπασδάνης παρουσίασε τους υποψηφίους του “Ανεξάρτητου Επιμελητηριακού Κινήματος”

Σε εγκάρδιο κλίμα και με όρους αποφασιστικότητας και δυναμικής για την επιχειρηματικότητα του αύριο πραγματοποιήθηκε το…
Επιμελητήριο Μαγνησίας: «Να ανασταλεί ο «Νόμος της Μυκόνου» για την Μαγνησία

Επιμελητήριο Μαγνησίας: «Να ανασταλεί ο «Νόμος της Μυκόνου» για την Μαγνησία

Την άμεση αναστολή του Νόμου 5092/2024, την αναστολή όλων των ελέγχων, αλλά και την ακύρωση όλων…
Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου ένα θεατρικό δρώμενο…