• 16 Ιουνίου, 2021

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 12/6/21)

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 12/6/21)

έκδοση 12/6/21

Κι αν μειωθούν οι αρνητές,

μπόλικη η ανοησία…

Μα, εκατομμύρια λογικοί

«χτίζουν» την ανοσία.

Καλημέρα σας… Το καλοκαίρι άρχισε να τρέχει… Ο θεριστής πιάνει δουλειά, τα σχολεία κλείνουν σιγά – σιγά μετά από μια περιπετειώδη χρονιά, ο τουρισμός ανοίγει δισταχτικά ακόμη και οι ξένοι τουρίστες άρχισαν να έρχονται, αλλά πάντως ανοίγει με περισσότερες προσδοκίες από το περσινό καλοκαίρι της μεγάλης αβεβαιότητας και του εύλογου φόβου. Από πλευράς πολιτικής και επιστημονικής ηγεσίας του τόπου άλλο είναι το μονοσήμαντο στοίχημα, η αγωνία και οι εργώδεις προσπάθειες του καλοκαιρού και δεν είναι πια …μυστικό: Να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες όλων των ηλιακών ομάδων μέσα στο καλοκαίρι και να υποδεχτούμε το χειμώνα (προβλέπουν ότι μάλλον θα είναι ήπιος) με χτισμένο κι έτοιμο το τείχος ανοσίας.

 

Η μάχη ή μάλλον ο μαραθώνιος για την κατάκτηση της ανοσίας θα κριθεί από την προθυμία των μικρότερων ηλικιών να εμβολιαστούν κι εδώ τα πράγματα βαίνουν καλώς γιατί όλα δείχνουν ότι παρατηρείται μεγάλη θετική ανταπόκριση. Οι επιστήμονες επιμένουν σ’ αυτό σημείο σωστά θεωρώντας ότι οι νεαρότεροι είναι εκείνοι που καταγράφουν μεγάλη κινητικότητα στις δραστηριότητά τους, άρα υπάρχει περίπτωση να μεταδίδουν πιο εύκολα και πιο συχνά τον ιό.

 

Όμως υπάρχουν …θύλακες αρνητών με τις πιο ακατανόητες να είναι μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας αλλά και κάποιους ηλικιωμένους, που εξ αρχής κλήθηκαν να εμβολιαστούν αφού από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας ήταν κυριολεκτικά «στο στόμα του λύκου» λόγω υποκείμενων νοσημάτων κτλ. Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι ήταν συντριπτικά οι περισσότεροι που πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή, ειδικότερα από τότε που εφευρέθηκαν τα εμβόλια και διατίθενται στο παγκόσμιο κοινό. Αφού λοιπόν δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός –για να μείνει αλώβητο το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή- εξακολουθούν να ισχύουν μερικώς και να …αποδίδουν τα ψεύτικα νέα που διακινούνται κάθε τόσο, οι θεωρίες συνομωσίας και οι «παραφουσκωμένες» δήθεν παρενέργειες σε σχεδόν μηδενικές περιπτώσεις επί του παγκόσμια εμβολιασμένου πληθυσμού. Κι ας μην σχολιάσω ή να αναρωτηθώ με ευθύνες ποιών (και γιατί άραγε;) κάθε θάνατος ηλικιωμένου-ης «χρεώθηκε» αρχικά τουλάχιστον στο κορονοϊό.

 

Εγώ ειδικός δεν είμαι αλλά όταν μιλούν οι αριθμοί στα χείλη των επισήμων –και μάλιστα για κρίσιμα θέματα- δεν έχω λόγους να τους αμφισβητήσω. Το 100% των ασθενών λοιπόν που είναι διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Σε δηλώσεις του στον Σκάι 100,3 το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Γεωργιάδης, που έχει χρηματίσει και υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι πλέον από τους 398 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ που ανακοίνωσε το απόγευμα τις Κυριακής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε όλη την Ελλάδα, και οι 398 είναι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μέρα ύστερα από μήνες που ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων έχει πέσει κάτω από το όριο των 400, κι αυτό αποδίδεται κυρίως στον εκτεταμένο εμβολιασμό των πλέον ευπαθών ομάδων κατά τους προηγούμενους μήνες, και κατά δεύτερο λόγο στον περιορισμό εν γένει της πανδημίας στην Ελλάδα.

 

Πάνω στις ίδιες αποκαλύψεις: Τα 90 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχουν πλήρως εμβολιαστεί, όπως αναφέρει η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, με ανάρτησή της στο twitter. «Σταθερή πρόοδος! Μέχρι τώρα, 90 εκατομμύρια ενήλικοι στην ΕΕ έχουν εμβολιαστεί πλήρως – ή περίπου το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ» σημειώνει. Σύμφωνα με το γράφημα που ανάρτησε η κ. Σπινάντ, μέχρι τις 7 Ιουνίου έχουν παραδοθεί 328,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην ΕΕ και έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 270 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

 

Επομένως γιατί καμώνονται πως δεν βλέπουν την αλήθεια για τα εμβόλια οι πάσης λογής και …διαλογής αρνητές τους;

 

Γνωστός μου που ζει σε άλλη πόλη, μονίμως σφοδρός αρνητής των …πάντων, με καθημερινές αναρτήσεις – διαγγέλματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κατά της κυβέρνησης, των επιστημόνων, των εμβολίων κτλ.) νόσησε τελικά πρόσφατα από τον ιό κι αυτός και η γυναίκα του, ταλαιπωρήθηκαν επί εβδομάδες στα νοσοκομεία και μέχρι να πάρουν το εξιτήριο έχασαν επίσης από τον ιό και τον παππού που φιλοξενούσαν στο σπίτι τους. Και μόλις συνήλθε (μερικώς) από αυτήν την υγειονομική οικογενειακή περιπέτεια ο κύριος άρχισε πάλι να αναρτάει τα γνωστά «διαγγέλματά» του. Τι να πεις μετά απ’ αυτό;

 

Νέες οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους εξέδωσε το CDC, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά με τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με κάποιον που νοσεί. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις οδηγίες του αμερικανικού κέντρου. Όπως τονίζεται, σε περίπτωση που κάποιος πλήρως εμβολιασμένος αναπτύξει συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας ή κόπωση, τότε πρέπει να υποβληθεί σε τεστ και να μπει σε καραντίνα. Οι περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, να απομονωθούν από την εργασία τους, ή να κάνουν τεστ μετά την έκθεση σε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς η πιθανότητα να αναπτύξουν λοίμωξη είναι μικρή, αλλά πρέπει να παρακολουθούν για πιθανή ανάπτυξη συμπτωμάτων 14 μέρες μετά την έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον επισημαίνεται πως οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, ενώ έχουν συνήθως ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Σύμφωνα με το CDC, αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να εξαιρεθούν από τα τεστ μαζικού ελέγχου που γίνονται στους χώρους εργασίας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, ή φυλακές όπου μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν μαζικές εξάρσεις του ιού. Οποιοσδήποτε βγει θετικός σε τεστ Covid-19 πρέπει να απομονωθεί για 10 ημέρες. Τέλος, το CDC σημειώνει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδεύουν εντός της χώρας, χωρίς τεστ ή καραντίνα, ενώ για τα ταξίδια στο εξωτερικό ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Πολλές διαφορετικές λοιμώξεις εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τη λοίμωξη Covid-19, αλλά δεν υποβαλλόμαστε σε τεστ ρουτίνας για αυτές, οπότε δε θα χρειάζεται με την πρόοδο του μαζικού εμβολιασμού να υποβαλλόμαστε σε διαδοχικά τεστ, επισημαίνει το κέντρο. (Δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή»).

 

Άνοιξε από προχθές την Πέμπτη 10 Ιουνίου η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, για τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η πρόσβαση στα άτομα αυτής της ηλικίας στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αφού ούτως ή άλλως η πλατφόρμα –παρά τα λίγα προς το παρόν διαθέσιμα ραντεβού– έχει ήδη ανοίξει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χορηγείται στα άτομα κάτω των 30 ετών με βάση τις ειδικές συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Αξίζει εδώ να καταχωρήσουμε –μεταξύ άλλων- τι τόνισε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων: «Ενθαρρυντικό βρίσκω ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προσχωρούν με σημαντικό ρυθμό στον εμβολιασμό, προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία, που κατά κάποιο τρόπο στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον» προσέθεσε η Πρόεδρος. «Υπάρχει εδώ ένα ζήτημα -το θίξατε και εσείς- αναφέρομαι και στο Σύνταγμα και τα συνταγματικά δικαιώματα. Πέραν από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του άλλου. ‘Αρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από Συνταγματολόγους ή και από άλλους. Από κανέναν», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου. Τόνισε, μάλιστα, πως μιλάμε για ανθρώπους που λειτουργούν και εργάζονται σε χώρους όπου επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό. «Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα» σημείωσε. Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων, προκειμένου να μη θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης κοινωνικής ευθύνης -στην οποία αναφερθήκατε- νομίζω είναι αυτονόητη και γι’ αυτό αυτή η συζήτηση ήδη ξεκινάει και σε άλλες χώρες». Η κ. Σακελλαροπούλου έκλεισε την τοποθέτησή της με την ευχή να συνειδητοποιήσουμε όλοι «ότι ο μόνος δρόμος για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ο εμβολιασμός, ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μια ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

 

Συγχαρητήρια στη Δήμητρα Ευξεινούπολης για την παραμονή της στη Γ’ Εθνική, με μεγάλη προσπάθεια και πείσμα που τελικά τη δικαίωσε. Όσο για το Γυμναστικό Σύλλογο Αλμυρού που φέτος υποβιβάστηκε δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί φίλαθλοι στην περιοχή μας και εκτός αυτής που να πιστεύουν ότι ο «Ιστορικός» θα χαθεί μετά απ’ αυτό. Αρκεί οι φίλοι της ομάδας να συσπειρωθούν επιτέλους και να δουλέψουν μονιασμένοι για την άμεση επαναφορά. Το έμψυχο υλικό υπάρχει για να δικαιώσει το αποτέλεσμα. Αλλά στο σημερινό ποδόσφαιρο, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν τα χρήματα, η σύμπνοια, η ενότητα και η πολλή δουλειά θα ξαναδώσουν σύντομα καρπούς. Ο υποβιβασμός είναι μια παρένθεση που προσωπικά μου μοιάζει μόνο (και σχεδόν …υποχρεωτικά) για εγερτήριο σάλπισμα αναγέννησης.

 

Να τα λέμε κι αυτά όπως τα γράφει διαδικτυακά ο Αντώνης Μιχαηλίδης: «Αν δεν φοιτούσαν τα παιδιά των μεταναστών στα σχολεία μας, ξέρετε πόσα σχολεία θα είχαν αποτελέσει παρελθόν; Αν δεν εργάζονταν οι μετανάστες μας στην Ελλάδα, ξέρετε πού θα ήταν τα ασφαλιστικά μας ταμεία; Αν δεν απασχολούνταν οι μετανάστες μας στις αγροτικές εργασίες, ξέρετε πόση αγροτική παραγωγή θα παραγόταν;» Δεν έχεις κι άδικο, φίλε….

 

Η σημερινή φωτογραφία αφορά τους σημερινούς παππούδες και γιαγιάδες και αφιερώνεται με αφορμή την επικείμενη λήξη του φετινού σχολικού έτους… «Από την εποχή που τα παιδιά ήταν πραγματικοί μαθητές. Είμαστε μια γενιά που δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά. Η γενιά που πήγε σχολείο με τα πόδια και γύρισε από το σχολείο με τα πόδια. Μία γενιά περήφανα ένστολων παιδιών στις σχολικές ποδιές. Μία γενιά που έκανε τα μαθήματά της από μόνη της, ώστε να βγει στο δρόμο να παίξει το συντομότερο. Η γενιά που περπάτησε με καουτσούκ μπότες και πλαστικά σανδάλια. Μία γενιά που τα αγόρια έπαιζαν με μπάλα πλαστικιά και τα κορίτσια με κούκλες. Μία γενιά που πέρασε τον ελεύθερο χρόνο στις αλάνες και στους δρόμους παίζοντας κρυφτό και φτιάχνοντας παιχνίδια από λάσπη. Η γενιά που είχε ασπρόμαυρη τηλεόραση και ήξερε να σέβεται τους γονείς της. Η γενιά που περνά… και δυστυχώς δεν θα ξαναγυρίσει πίσω.» (Κείμενο Ευτυχία Κολιού).

 

Για να μην ξεχνάμε και κάποιες λιγότερο γνωστές σελίδες της Ιστορίας μας: Την 7η Ιουνίου του 1907 απαγχονίζεται, από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες, ο υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού και Μακεδονομάχος Σαράντος Αγαπηνός (από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας). Με το ψευδώνυμο Καπετάν Άγρας, ο Τέλλος Άγρας απεστάλη στον Βάλτο των Γιαννιτσών με σκοπό την απομάκρυνση των Βουλγαρικών συμμοριών από τη λίμνη, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί με ισχυρές δυνάμεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της, έτσι ώστε να μπορεί να αποτελέσει βάση εξόρμησης και κέντρο ανεφοδιασμού των ελληνικών σωμάτων για τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι Βούλγαροι εκμεταλλευόμενοι το ήθος του, τον κάλεσαν άοπλο να συμφιλιωθούν. Τον συνέλαβαν, μαζί με τον συμπολεμιστή του Αντώνη Μίγγα και αφού τους διαπόμπευσαν τους απαγχόνισαν στο χωριό Καρυδιά Πέλλας. Παντοτινή Τιμή και Δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας. (Από ανάρτηση του φίλου Δημήτρη Γκόλια).

 

Βρήκα από τον Κάρολο Ντίκενς, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1870, ένα απόσπασμα από το βιβλίο του η «Ιστορία δύο πόλεων» που μοιάζει τόσο επίκαιρο, σαν να γράφηκε προφητικά για τους σημερινούς καιρούς μας:

«Ήταν οι καλύτεροι καιροί, ήταν οι χειρότεροι καιροί. Ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ανοησίας. Ήταν τα χρόνια της πίστης, ήταν τα χρόνια της δυσπιστίας. Ήταν η εποχή του φωτός, ήταν η εποχή του σκότους. Ήταν η Άνοιξη της ελπίδας, ήταν ο Χειμώνας της απελπισίας.

Είχαμε τα πάντα μπροστά μας, δεν είχαμε τίποτα μπροστά μας. Πηγαίναμε όλοι γραμμή για τον Παράδεισο, πηγαίναμε όλοι γραμμή

προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με λίγα λόγια η περίοδος εκείνη έμοιαζε τόσο πολύ με την τωρινή, που κάποιες από τις πιο θορυβώδεις αρχές της επέμεναν, για καλό ή για κακό, να γίνεται αντιληπτή με ακραίες αντιθέσεις μονάχα.»

Πόσο μοιάζουν λοιπόν οι καιροί όταν επαναλαμβάνονται 150 χρόνια μετά σε …καρμπόν.

 

Απ’ όσα οσμίζομαι και όπως εξελίσσονται τα πράγματα για την προστασία μας από την πανδημία ούτε φέτος το καλοκαίρι θα …είμαστε για τα πανηγύρια.

 

«Το να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει ότι χάνεις τη μάχη». (Γκάντι).

 

«Είναι τραγικό το πόσο πολλοί άνθρωποι ντρέπονται για το σώμα τους και πόσο λίγοι για το μυαλό τους.» (Τσάρλι Τσάπλιν).

 

Λίγο τολμηρό, αλλά… Δεν χρειάζεται να κατοικείς σε δέντρο για να είσαι …κουφάλα.»

 

Το ζευγάρι γνωρίζεται στο …διαζύγιο. Τα αδέρφια στην κληρονομιά. Τα παιδιά στα γεράματα. Και οι φίλοι στη δυσκολία.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…