• 15 Ιουνίου, 2021

«Μικρός ήμην εν τοις αδελφοίς μου» Κυκλοφορεί το βιβλίο του Αρχιμ. Νεκτάριου Υφαντίδη για τον μακαριστό π. Τίτο Αβραδόπουλο

«Μικρός ήμην εν τοις αδελφοίς μου» Κυκλοφορεί το βιβλίο του Αρχιμ. Νεκτάριου Υφαντίδη για τον μακαριστό π. Τίτο Αβραδόπουλο

Η ιστορία ενός τόπου γράφεται από τους ανθρώπους του, αναφέρει στο χαιρετισμό του βιβλίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιγνάτιος. Και συνεχίζει για το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Υφαντίδη, καθηγούμενου της Ανω Ιεράς Μονής Ξενιάς για τον π. Τίτο Αβραδόπουλο: «ο π. Τίτος, ταυτίστηκε με τη Μονή, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του σε αυτήν… η ανάγνωση αυτών των σελίδων θα ωφελήσει και θα διδάξει τον αναγνώστη την αγάπη προς το Θεό, την αφοσίωση στην προσευχή και στο καθήκον «εφ ω καθείς ετάχθη» και την αναγκαία συνέπεια στην πνευματική μας ζωή».

Με χαρά πήρα στα χέρια μου το πόνημα του Αρχιμανδρίτη π. Νεκταρίου και με ευθύνη να γράψω δυο λόγια γι’ αυτό. Μέσα από την μικρότητά μου, ίσως μπορώ να ανταπεξέλθω, αναφερόμενη όχι τόσο για την πνευματική-θρησκευτική του αξία, αλλά ίσως τη διδακτική συναισθηματική και ιστορική του αξία.

Διαβάζοντας το βιβλίο, βρήκα πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή μας, μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του Ευξεινουπολίτη πατρός Τίτου… Συνάντησα την οικεία πλευρά του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου που καμιά φορά τα ράσα κρύβουν στους μοναχούς και στα θρησκευτικά σκήπτρα. Μια πλευρά που είχε να πει και να εξομολογηθεί σημαντικά πράγματα για το συνοδοιπόρο του, αδερφό του, πατέρα Τίτο και βαθειά αδερφική αγάπη. Αλλά και η ζωή του εκλιπόντος, είναι διδακτική. Παρουσιάζεται ένας ακάματος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος ακούραστος που εργάστηκε για την οικογένειά του και μετέπειτα για το Μοναστήρι και τους αδελφούς του εν Χριστώ. Ένας άνθρωπος ελεήμων, προσιτός, φιλομαθής (τελείωσε το νυκτερινό σχολείο ως καλόγερος) και αληθινά μακάριος.

Χαίρομαι πολύ. Πανοσιολογιώτατε. που προχωρήσατε στην όμορφη, καλογραμμένη και χρήσιμη αυτή έκδοση. Χαίρομαι πολύ που μπόρεσα μέσα από τις σελίδες του να κατανοήσω και να θαυμάσω τη μοναστική ζωή και το βίο ενός μικρού = μεγάλου ανθρώπου.

Πατέρα Τίτε, είμαι σίγουρη ότι η μνήμη στο έργο σας θα είναι πολλαπλάσια των εικόνων της Ιεράς Μονής Ξενιάς που χαρίζατε στους προσκυνητές… και χαρίσατε αμέτρητες!

Το βιβλίο διατίθεται από την Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς και απο το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος “Ο ΛΥΧΝΟΣ”.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…