• 8 Ιουνίου, 2021

Νέες προκλήσεις για «επαγγελματικό» τουρισμό – Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης

Νέες προκλήσεις για «επαγγελματικό» τουρισμό – Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT

Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Ο COVID-19 έχει επηρεάσει δραστικά τόσο τους ανθρώπους όσο και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η τουριστική βιομηχανία δέχτηκε ένα από τα χειρότερα χτυπήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό οδήγησε σε μια νέα τάση που ονομάζεται «Ψηφιακοί Νομάδες».

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι άτομα που αξιοποιούν  τις ασύρματες ψηφιακές τεχνολογίες για να εκτελούν τα καθήκοντά τους και γενικότερα ασκούν τον τρόπο ζωής τους με νομαδικό τρόπο. Αυτοί οι εργαζόμενοι η οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνήθως εργάζονται εξ αποστάσεως – από το σπίτι, τις καφετέριες, τις δημόσιες βιβλιοθήκες και ακόμη και από τα οχήματα αναψυχής για να επιτύχουν εργασίες και στόχους που συνήθιζαν να γίνονται παραδοσιακά σε έναν μόνο στατικό χώρο εργασίας. Είναι προγραμματιστές, σχεδιαστές, γραφίστες, πάροχοι εμπορικών υπηρεσιών on-line, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, όσοι δηλ. εργάζονται με ένα P/C ή laptop και μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι έως το 2035 οι υψηλού μορφωτικού επιπέδου ψηφιακοί νομάδες θα υπερβαίνουν το 1 δις.

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ τόνισε ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι στην πραγματικότητα 13% πιο παραγωγικοί από τους εργαζόμενους στο γραφείο και χρειάζονται λιγότερες μέρες. Ταυτόχρονα, περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των απομακρυσμένων εργαζομένων είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν επιπλέον ώρες για να ολοκληρώσουν τις εργασίες.

Κατά μέσο όρο, οι ψηφιακοί νομάδες είναι αρκετά εύποροι με ετήσια κέρδη μεταξύ 50.000 – 100.000 $. Αυτός μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, ειδικά εάν τα μειωμένα τουριστικά έσοδα έχουν οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για τουριστικές επιχειρήσεις ή τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, ο συγκεκριμένος τομέας προσφέρει μακροπρόθεσμους επισκέπτες σε σύγκριση με τον κλασσικό τουρισμό.

 Οι περίοδοι καραντίνας, καθώς και οι εποχιακές παραλλαγές, είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν την κίνησή τους ή τη δημοτικότητα της χώρας ή της τοποθεσίας τους ως προορισμού. Τα κίνητρα των απομακρυσμένων εργαζομένων για τη διαμονή τους θα είναι διαφορετικά από το μέσο τουρίστα. Επιλέγουν να μένουν για αρκετό χρονικό διάστημα και ξοδεύουν περισσότερο από τον μέσο τουρίστα.

Το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει μια στρατηγική για την προσέλκυση απομακρυσμένων εργαζομένων που σήμερα αποτελούν μια αγορά περίπου 4 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Μια αξιολόγηση του MIT Enterprise Forum ότι 100.000 ψηφιακοί νομάδες που θα εδρεύουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον έξι μήνες μπορούν σε ένα χρόνο να παράγουν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό ισούται με έσοδα που δημιουργούνται από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες που μένουν στην Ελλάδα για μια εβδομάδα. Η αύξηση της κατανάλωσης στις τοπικές αγορές είναι το προφανές όφελος, ωστόσο έρευνες επικεντρώνουν στην υψηλή συσχέτιση της διεθνούς κοινότητας των ψηφιακών νομάδων με την καινοτόμα επιχειρηματικότητα σε τομείς τεχνολογίας.

Με στόχο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της παγκόσμιας τάσης, τα υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο σύνταξης ενός νομοθετικού πλαισίου για την έναρξη μιας ειδικής κατηγορίας θεωρήσεων και σχετικών αδειών διαμονής, η οποία θα επιτρέψει σε ψηφιακούς νομάδες από άλλες χώρες να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα. Επιπλέον θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα όπως η απαλλαγή 50% του φόρου για τα πρώτα 7 έτη.

Η δική μας περιοχή και αναφέρομαι στο Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού έχει τοποθεσίες οι οποίες  τουλάχιστον γεωγραφικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά καλύπτουν τιε προδιαγραφές που ζητά αυτή η ομάδα ανθρώπων. Επιπλέον το εύκρατο κλίμα και ο χαλαρός τρόπος ζωής των ανθρώπων είναι δύο παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στις αναζητήσεις των ανθρώπων που αποφασίζουν να εργαστούν με αυτόν τον τρόπο. Παραθαλάσσιες Περιοχές όπως η Αμαλιάπολη, το Αχίλλειο , Το πηγάδι , ο Αγ Δημήτριος και ο Αγ Ιωάννης μπορούν να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Επίσης άλλες περιοχές κοντά στη θάλασσα όπου ο Δήμος κατέχει εκτάσεις μπορούν να χρησιμέψουν για την δημιουργία χώρων διαμονής και εργασία κοινοτήτων που αποτελούνται από ψηφιακούς νομάδες από όλες τις χώρες του κόσμου. Η περιοχή της Οθρυος θα μπορούσε κάτω υπό συνθήκες να δημιουργήσεις μόνιμους χώρους κατασκήνωσης που θα φιλοξενούν μόνο τέτοιους επαγγελματίες.  Βέβαια όλα αυτά είναι εφικτά μόνο εφόσον υπάρχει σταθερό και γρήγορο ιντερνέτ (βασικό εργαλείο εργασίας)

Για να προσελκύσει ο Δήμος λοιπόν αυτούς τους επαγγελματίες πρέπει να προβεί σε ενέργειες όπως:

Η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης για τους ψηφιακούς νομάδες.

Προώθηση και προβολή της περιοχής ως ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, τηρώντας διαρκής δικτύωση και διασύνδεση με τη διεθνή κοινότητα των ψηφιακών νομάδων.

Προτεραιότητα υψηλής ταχύτητας, φθηνού και αξιόπιστου διαδικτύου σε όλο τον Δήμο κατόπιν στρατηγικής επικοινωνίας με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Παροχή πρακτικών διευκολύνσεων και ανέσεων στους ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάσταση και παραμονή σε περιοχές του Δήμου.

Δημιουργία συνθηκών για την γνωριμία και κατανόηση του ντόπιου πληθυσμού με τους ψηφιακούς νομάδες

Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.

Ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων με σκοπό την ανάδειξη και εκμετάλλευση επιχειρηματικών προοπτικών για το συγκεκριμένο είδος επισκέπτη.

Διαμόρφωση ενός οργανωμένου επιχειρηματικού οικοσυστήματος που σχετίζεται με το κίνημα των ψηφιακών νομάδων.

Συνεργασία  Δήμου ιδιωτών για την δημιουργία οργανωμένων χώρων για ψηφιακούς νομάδες.

Στατιστικά οι ψηφιακοί νομάδες ζητούν γρήγορο ιντερνέτ, ασφαλές μέρος διαβίωσης και εργασίας, φιλόξενους ανθρώπους, περιοχές με φυσική ομορφιά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον και  υποδομές υγείας. Η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες στην Ελλάδα οφείλουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτή την τάση προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…