• 7 Ιουνίου, 2021

Μιλάμε για τα αδέσποτα με την Κερασία Δημητριάδη και την Μαρία Μαυραντζά

Μιλάμε για τα αδέσποτα με την Κερασία Δημητριάδη και την Μαρία Μαυραντζά

Στις 13 Ιουνίου η ημέρα υιοθεσίας στο κυνοκομείο «Ελένη»

 

Εθελοντές και Δήμος Αλμυρού προγραμματίζουν ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στο καταφύγιο Ελένης Χριστέλλου, την Κυριακή 13 Ιουνίου. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από άλλα θέματα πολιτικής και να δώσουμε βήμα μέσα από την διαδικτυακή εκπομπή μας στους πρωταγωνιστές της δράσης, με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος με τον καλύτερο τρόπο.

Στο στούντιο της Δευτεριάτικης εκπομπής μας ήταν μαζί μας η υπεύθυνη για το πρόγραμμα μεταφοράς, περισυλλογής κι επανένταξης στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων του Δήμου Αλμυρού κυρία Μαρία Μαυραντζά και μέσω skype η εκπρόσωπος των εθελοντών κα Κερασία Δημητριάδη. Ορισμένοι από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας είναι οι κυρίες Ακριβή Αλμπανίδου, Κατερίνα Πανάνου,  Τατιάνα Παπαδημητρίου και Σταματία Κυριαντζή.

Ο Τάσος Δεληζήσης, πρόεδρος της επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Δήμου Αλμυρού, στον χαιρετισμό του για τις ανάγκες της εκπομπής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους εθελοντές, αλλά και την έκκλησή του στους Δημότες, αλλά και στους πολίτες από όμορους δήμους που μπορούν να προσφέρουν μια οικογένεια σ’ αυτά τα ζώα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των εθελοντών και στην τεράστια αυτή προσπάθεια που γίνεται.

 

Κερασία, περιέγραψέ μας πως έγινε η δική σου εμπλοκή-επαφή με το καταφύγιο Χριστέλλου.

Κ. Δημητριάδη: Όλα ξεκίνησαν περίπου πριν τρεις μήνες, όταν μέσω ίντερνετ, πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου της κυρίας Χριστέλλου. Ζήτησα από την κυρία Ακριβή να συγκεντρώσουμε τροφές και φάρμακα για να προσφέρουμε όσο μπορούσαμε και εμείς να βοηθήσουμε. Πηγαίνοντας εκεί η κατάσταση ήταν πιο τραγική απ’ όσο περιμέναμε. Έπειτα όλα λειτούργησαν σα ντόμινο. Δεν γινόταν να κάνουμε πίσω. Ξεκίνησε μια υπερπροσπάθεια. Δώσαμε τα πρώτα ζωάκια προς υιοθεσία, κυρίως τα πιο μικρά που ήταν πιο εύκολο να υιοθετηθούν, ταυτόχρονα αρχίσαμε τις θεραπείες.

 

Με πόσα ζώα ξεκίνησε το καταφύγιο και πόσα είναι ακόμη σήμερα;

Κ. Δημητριάδη: Δεν είχε γίνει επίσημη καταμέτρηση των ζώων. Ήταν περίπου 270-300. Πεισμώσαμε για το αποτέλεσμα να κλείσουμε αυτό το καταφύγιο. Ευτυχώς ο Δήμαρχος και ο κ. Δεληζήσης μας βοήθησαν σε ό,τι ζητήσαμε. Το πιο σημαντικό ήταν ότι στο κάλεσμά μας ήρθε η ΕΔΚΕ και με τους εθελοντές και τους συμβεβλημένους κτηνιάτρους στειρώθηκαν περίπου 110 σκυλάκια. Σε άλλη περίπτωση θα είχαμε αύξηση του πληθυσμού με γεωμετρική πρόοδο… Για να μη φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις, χρειάζεται παιδεία και έλεγχος. Να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Διαφορετικά αυτό θα συνεχίζεται επ’ αόριστο… Ένα νόμιμο κυνοκομείο, οι στειρώσεις των αδέσποτων και η φροντίδα τους με φάρμακα και ταΐστρες, είναι κάποια πράγματα που πρέπει να κάνει ένας Δήμος… Σας περιμένουμε στις 13 Ιουνίου, Κυριακή στο καταφύγιο «Ελένη». Θα χαρούμε να δούμε επίσημες, σωστές υιοθεσίες. Σκοπός μας είναι, σε συνεργασία με τον Δήμο, να κλείσει κάποια στιγμή αυτό το μέρος.

Μαρία, πως σου φαίνεται αυτή η εξέλιξη;

Μ. Μαυραντζά: Κατ’ αρχήν να πω ότι το έζησα από κοντά το Σαββατοκύριακο που ήταν εκεί η ΕΔΚΕ. Τα κορίτσια είναι αξιόλογα. Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνουν. Ήταν πολύ ωραία δράση. Συγχαρητήρια.

Θα ήθελα να μεταδώσω, από δική μου μαρτυρία, ότι κάνεις και εσύ πολλά περισσότερα απ’ όσα υπογράφεις.

Μ. Μαυραντζά: Αυτό έχει μικρή σημασία. Το σημαντικό είναι ότι είναι πολιτισμός να αγαπάμε και να φροντίζουμε τα ζώα. Δεν υπάρχει αγαπάμε τα ζώα, αλλά να τα πάτε πιο μακριά. Είτε τα αγαπάμε, είτε όχι. Χρειάζονται δράσεις για να το κατανοήσει αυτό ο κόσμος.

Συμφωνούμε. Άλλωστε ήταν πάγιο αίτημα της προέδρου της Φιλοζωικής Αλμυρού κας Αθηνάς Υφαντή να γίνουν δράσεις στα σχολεία, αλλά και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

Μ. Μαυραντζά: Ο κ. Δεληζήσης έχει αποδεχτεί αυτά τα αιτήματα, έχει δεσμευθεί να γίνουν. Πριν από 1,5 χρόνο ξεκίνησε η δική μου συμμετοχή και τελικά η σύμβασή μου για να φροντίσουμε τα ζώα. Πέρασα ένα σχετικό σεμινάριο και αξιοποιώ όλα όσα έχω ήδη, ώστε να γίνει η συνεργασία με τον Δήμο και τους κτηνιάτρους κ. Γερογιάκομο και κ. Διαμαντή. Αρχικά ξεκινήσαμε για τη στείρωση 200 αδέσποτων. Σήμερα είμαστε στα 150. Ο νόμος για τη διαχείρισή του είναι σαφής. Στειρώνονται και επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Η σύμβαση όμως δεν είναι μόνο για τις στειρώσεις. Για παράδειγμα αν γίνει κάποια δηλητηρίαση, φόλα, τρέχουμε για το ζώο, έχω πάντα ατροπίνες μαζί μου, θα συνεργαστούμε με τους κτηνιάτρους για τη φροντίδα του. Ή και σε περίπτωση ατυχήματος, για παράδειγμα ένα τροχαίο και πάλι υπάρχει πλέον η μέριμνα για τη φροντίδα και τη νοσηλεία του ζώου. Αυτή η μέριμνα για πρώτη φορά υπάρχει στον Δήμο μας. Όταν παίρνουμε ένα ζώο, το στειρώνουμε, το τσιπάρουμε, το αποπαρασιτώνουμε, το καταγράφουμε στο μητρώο αδέσποτων ζώων του Δήμου και έπειτα το αφήνουμε ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον.

 

Με μια εκτίμηση πρόχειρη. Πόσα είναι τα αδέσποτα στον Δήμο Αλμυρού;

Μ. Μαυραντζά: Δεν ξέρω, αλλά πάνω από 1.000. Ο Δήμος είναι τεράστιος. Ξέρω ποια είναι τα σκυλιά του Αλμυρού πλέον. Κατά καιρούς βρίσκουμε νέα ζώα. Φαίνεται από το πως περπατάνε στο δρόμο, στα χαμένα… ότι τα έχουν αφήσει εδώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το νέο καταφύγιο από το Φιλόδημος. Έχει δεσμευθεί το οικόπεδο και ο κ. Χατζηκυριάκος έχει δρομολογήσει την ολοκλήρωση του έργου. Όμως, το καταφύγιο, δεν είναι για να κρατήσει κάποιο ζώο εκεί για την υπόλοιπη τη ζωή του. Εκεί θα φιλοξενούνται άρρωστα ζώα και θα τα αφήνουμε πάλι πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον όπως ορίζει η νομοθεσία.

Κρατήστε την ημερομηνία, 13 Ιουνίου, τα σκυλάκια μας περιμένουν… να τα γνωρίσουμε και γιατί όχι να τα υιοθετήσουμε!


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…