• 5 Ιουνίου, 2021

Επίσκεψη πολιτικών και εκπαιδευτικών παραγόντων στη Σούρπη παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας (βίντεο-φωτογραφίες)

Επίσκεψη πολιτικών και εκπαιδευτικών παραγόντων στη Σούρπη παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας (βίντεο-φωτογραφίες)

Την Σούρπη και τα Ζερέλια επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί πολιτικοί, δημοτικοί φορείς και παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας προκειμένου να γνωρίσουν τα δύο μέρη, εκεί που βρίσκονταν τα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους (!) και τις μοναδικές, μετεωριτικές λίμνες.

Το ραντεβού δόθηκε στη διασταύρωση της Αγίας Τριάδας στη Σούρπη. Το «παρών», εκτός του οικοδεσπότη καθηγητή-συγγραφέα Τριαντάφυλλου Σπανού ο οποίος έκανε την ξενάγηση, έδωσαν η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή, ο Δήμαρχος Αλμυρού κος Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, η Αντιδήμαρχος Αλμυρού κα Αρετή Μπέη, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Δημήτριος Εσερίδης και κα Ζωή Ράππου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σούρπης κος Χρήστος Κωστούλας, ο περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ Γεώργιος Δοδοντσάκης και άλλοι εκπαιδευτικοί από τον Βόλο και τον Αλμυρό.

Οι προαναφερθέντες, μαζί με τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου Σούρπης Κατερίνα Φάτσου, Αθανασίου Καραδήμου, Αργυρώ Κοντούρη και Κώστα Κωστούλα (οι οποίοι συμμετείχαν σε μαθητικό διαγωνισμό με εργασία για το χωριό τους), κατευθύνθηκαν πρώτα στον Κισλά, τον τουρκικό στρατώνα. Εκεί ο κ.Σπανός αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου και του συγκεκριμένου κτηρίου. Όπως είπε μεταξύ των άλλων, τα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους ήταν στον σημερινό κεντρικό δρόμο της Σούρπης, φυσικό σύνορο ο χείμαρρος Σαλαμπριάς που περνούσε από εκεί.

Ο στρατώνας στέκει στο σημείο εκείνο 200 χρόνια. Έπαψε να έχει στρατιωτική χρήση το 1881, ενώ οι ιδιοκτήτες του αργότερα έχτισαν παραπλεύρως μια καπναποθήκη, που πλέον είναι εγκαταλελειμμένη. Έχουν διασωθεί 22 πολεμίστρες απ’ όπου ρίχνονταν βολές στα διάφορα μεθοριακά επεισόδια, ενώ οι μεγάλες φθορές δημιουργήθηκαν από το σεισμό του 1980. Από τότε, ο Κισλάς πήρε την …κάτω βόλτα στατικά όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κι εγκαταλείφθηκε, ενώ τα τελευταία δυο-τρία χρόνια δένδρα έχουν φυτρώσει στο εσωτερικό του κτηρίου και το απειλούν… Άπαντες μίλησαν για την ανάγκη να περιέλθει το κτήριο στην ιδιοκτησία του Δήμου, να αναστηλωθεί και να διατηρηθεί αποκτώντας την ιστορική αξία που του αρμόζει… «Δήμαρχε, εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να διασωθεί και να αξιοποιηθεί αυτό το ιστορικό κτήριο» σχολίασε ο κ. Δοδοντσάκης.

Αργότερα η ξενάγηση συνεχίστηκε στον ελληνικό ξενώνα, λίγο παραπάνω, από την άλλη πλευρά του κεντρικού δρόμου Σούρπης, ένα πανέμορφο κτήριο που καταστράφηκε το 1943 αλλά ανακαινίστηκε πλήρως μετά κι αποτελεί ιδιωτική κατοικία.

Μετά τη Σούρπη, δεύτερος σταθμός αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας επίσκεψης της εκπαιδευτικής κοινότητας στα μέρη μας -που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες- ήταν τα Ζερέλια. Εκεί επίσης έγινε ξενάγηση από αρχαιολόγο για τις λίμνες, τη Μαγούλα, το Καρατζάνταλι

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σημερινή περιήγηση στη Σούρπη αποτέλεσε μέρος των δράσεων κι εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 της Περιφερειακής Διεύνθυνσης Εκπαιδευσης Θεσσαλίας τον συντονισμό της οποίας είχε η Σοφία Κανταράκη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας. Ήταν, θα λέγαμε, η συνέχεια της εσπερίδας της προηγούμενης Τετάρτης όπου παρουσιάστηκε η συμμετοχή της περιοχής του Αλμυρού στην επανάσταση του 1821 και στα μετέπειτα επαναστατικά κινήματα για την απελευθέρωση του Αλμυρού και όλης της Θεσσαλίας ως το 1881».

Ρεπορτάζ: Φώτης Γαλούσης

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥ ΔΟΔΟΝΤΣΑΚΗ, ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΣ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΙΣΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΩΝΑ ΣΤΗ ΣΟΥΡΠΗ


Σχετικά Άρθρα

Σύμβαση Δήμου-ΔΕΥΑΑΛ για αποκαταστάσεις ζημιών μετά τον Daniel – Οι περιοχές των παρεμβάσεων

Σύμβαση Δήμου-ΔΕΥΑΑΛ για αποκαταστάσεις ζημιών μετά τον Daniel – Οι περιοχές των παρεμβάσεων

Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή Αλμυρού οι όροι για τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τη ΔΕΥΑ…
Οι εορτασμού της Εθνικής Επετείου στη Σούρπη

Οι εορτασμού της Εθνικής Επετείου στη Σούρπη

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Σούρπη. Μετά…
Μαθαίνοντας τα νέα του Πολέμου του 1940 στη Σούρπη – Γράφει ο Τριαντάφυλλος Σπανός

Μαθαίνοντας τα νέα του Πολέμου του 1940 στη Σούρπη – Γράφει ο Τριαντάφυλλος Σπανός

Πολλές φορές αείμνηστοι πλέον γέροντες του τόπου μου, της Σούρπης Μαγνησίας, μού είχαν διηγηθεί πώς μάθαινε…