- 24 Μαΐου, 2021
Τα έργα που γίνονται και πρόκειται να γίνουν στη Σούρπη – Συνέντευξη με τον Χρ. Κωστούλα
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και επικεφαλής της διοίκησης της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας, Χρήστος Κωστούλας, μίλησε στην εκπομπή «Λαός Online» για τον έως τώρα απολογισμό της θητείας του, τα μεγάλα έργα και τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο χωριό
Ο Χρήστος Κωστούλας, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Σούρπης, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «Αίας» και ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σούρπης ήταν ο καλεσμένος μας στην εκπομπή «Λαός Online» που μεταδόθηκε την Δευτέρα 17 του μηνός από το facebook του «Λαού». Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του όλα τα θέματα που αφορούν το χωριό (και τις Νηές, Κονταρόλακα που ανήκουν στη δικαιοδοσία του τοπικού συμβουλίου), τον τοπικό αθλητισμό -έχει συνδέσει το όνομά του με τον Αίαντα καθώς έπαιξε για πολλά χρόνια και είναι ήδη 14 σεζόν ως πρόεδρος, επικεφαλής της διοίκησης- και την ελαιοπαραγωγή.
Αρχικά, ο κ. Κωστούλας έκανε ένα μικρό απολογισμό της θητείας του ως προέδρου του τοπικού συμβουλίου από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε το χωριό όσο μπορούμε, να το κρατήσουμε καθαρό, να αναδείξουμε τις παραλίες, να έχουμε νερό. Κάποια έργα έχουν ξεκινήσει να γίνονται και κάποια άλλα τα έχουμε βάλει στο πρόγραμμα για το μέλλον. Υπάρχει ένα παλιό κτήριο με μεγάλη ιστορία για το χωριό μας, ένα παλιό σινεμά, το οποίο προσπαθούμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα για να το αναστηλώσουμε. Έχουμε κάνει και έχουμε καταθέσει τη μελέτη για τη δημιουργία ενός αναψυκτηρίου στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο, το οποίο θα έχει ένα μικρό θεατράκι και ένα 5×5. Θα είναι ένα πολιτιστικό-αθλητικό κέντρο, ένα πολύ καλό έργο σε μια ωραία έκταση. Όσον αφορά στον κεντρικό δρόμο της Σούρπης, εκεί υπάρχουν πολλά προβλήματα. Από τη διασταύρωση της Αμαλιάπολης μέχρι και την Αγία Τριάδα, επειδή περνάνε μεγάλα φορτία με βάρος, χρειάζεται οπωσδήποτε καινούργια άσφαλτος, έχουμε επισκεφθεί ήδη την κα Κολυνδρίνη διότι πρόκειται για την παλιά εθνική οδό. Συν τοις άλλοις όμως, σε αυτόν τον δρόμο μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον αγωγό που έχει τρομερά σπασίματα λόγω της επιβάρυνσης που δέχεται καθημερινά. Θα κοιτάξουμε να συνεργαστούμε με τον Δήμο για να αλλάξουμε τον αγωγό σε αυτό το κομμάτι. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μόνο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο που είμαστε εμείς στο τοπικό συμβούλιο έχει σπάσει σε έντεκα σημεία. Πρέπει να γίνει κάτι, να γίνει μια μελέτη να φύγουν τα φορτηγά μέσα από το χωριό, πρέπει να παλέψουμε να γίνει ένας περιφερειακός δρόμος, όχι μόνο λόγω του αγωγού αλλά και για λόγους ασφαλείας».
Σε ερώτηση σχετικά με τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής όπως για παράδειγμα τον Κισλά, τον τούρκικο στρατώνα ή το βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, ο κ. Κωστούλας απάντησε: «Εκεί θέλουμε πολλή δουλειά με την αρχαιολογία που πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Πρέπει να εντάξουμε τον Κισλά σε κάποιο πρόγραμμα να το αναστηλώσουμε διότι όσο περνούν τα χρόνια, το κτήριο γκρεμίζεται, η σκεπή έχει αρχίσει να πέφτει. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη παρέμβαση.
Όπως και το δημοτικό σχολείο που θέλει επισκευή, το παλιό πέτρινο κτήριο, να τελειώσει με το καλό το νηπιαγωγείο να στεγαστούν εκεί οι τάξεις, για να ανακατασκευάσουμε το σχολείο. Είναι πολλά μνημεία, έχουμε κι αρκετά πηγάδια παραδοσιακά. Το κτήριο του Κισλά μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως και να φέρει στο χωριό μας επισκέπτες».
Σχετικά με την επένδυση στις Νηές και την παραλία: «Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της επένδυσης, δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Κάποιοι διαμαρτύρονται γιατί δεν φτιάχνουμε ένα αναψυκτήριο ή τουαλέτες στις Νηές και θέλω να απαντήσω ότι δεν υπάρχει καμία δημοτική έκταση. Αυτή τη στιγμή ξεκινήσαμε και κάνουμε εργασίες στην παραλία, στρώσαμε άμμο, θα βάλουμε 25 ομπρέλες, σήμερα φτιάξαμε τα ντους. Είναι μια παραλία πολύ δημοφιλής που πρέπει να την κρατάμε καθαρή. Δεν έχουμε δική μας έκταση για κάποιο αναψυκτήριο».
Αναφορικά με την πρόταση του κ. Παπανικολόπουλου για την κατασκευή ενός λιμένα για σκάφη αναψυχής και βάρκες ερασιτεχνών αλιέων, ο κ. Κωστούλας είπε ότι θα μπορούσε πράγματι να γίνει και χρειάζεται μια μελέτη σε συνεργασία με τον Δήμο και το Λιμεναρχείο.
Για θέματα καθημερινότητας κι άλλων έργων, σχολίασε: «Από θέματα καθαριότητας είμαστε καλά και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καινούργιο Αντιδήμαρχο κ. Βούλγαρη με τον οποίον συνεργαζόμαστε άριστα. Στο κοιμητήριο έγιναν εργασίες που δεν είχαν γίνει πολλά χρόνια και θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι και το επόμενο διάστημα πιστεύω ότι θα πάρουμε νερό από το Μαυρομάτι. Είμαστε το μοναδικό χωριό που δεν παίρνει νερό από εκεί λόγω μιας ζημιάς εδώ κι αρκετά χρόνια. Έχει δρομολογηθεί το θέμα και θεωρώ ότι σύντομα θα έχει θετική έκβαση. Ένα μεγάλο έργο για την περιοχή είναι ο δρόμος Νηές-Λεύκη που είναι χωματόδρομος, και μάλιστα άσχημος. Θα θέλαμε να στρωθεί άσφαλτος. Έχει γίνει μελέτη κι εφόσον ασφαλτοστρωθεί, θα βοηθήσει και τις δύο περιοχές, Σούρπη και Πτελεό. Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε εξέλιξη σχετικά με τα δύο ναυάγια και την ανάδειξή τους σε υποβρύχια μουσεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Κίνηση Νέων έχουν βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Η Κοινότητα η δική μας δεν έχει μηχανήματα ή χρήματα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή και πρέπει να το καταλάβει αυτός ο κόσμος. Από τη στιγμή που δεν έχουμε δικό μας πορτοφόλι, είναι δύσκολο να συντηρηθούν όλες οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα δεν έχουμε μόνιμο υδραυλικό που το καλοκαίρι είναι απαραίτητος στις Νηές. Θα κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, αλλά ακόμη δεν έχουμε συζητήσει με τον Δήμο.
Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι το αποχετευτικό όπου φθάνουμε στο τέλος του. Είμαστε στη σύνδεση της διαδρομής Αλμυρός-Σούρπη. Μέχρι τον Σεπτέμβριο πιστεύω να έχει παραδοθεί, ίσως συναντήσουμε κάποιες δυσκολίες στο κομμάτι στον Ξηριά λόγω «Ιανού». Το δίκτυο προχωράει, έγινε το ένα αντλιοστάσιο, θα ξεκινήσει το άλλο. Είναι ένα έργο που περιμέναμε 20 χρόνια στο χωριό και φθάνει στο τέλος του!».
Για το γήπεδο της Σούρπης ανέφερε: «Έχουμε τη δέσμευση ότι μέχρι 5-10 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα έργα στο γήπεδο της Σούρπης. Είμαστε το μοναδικό χωριό που δεν έχουμε γήπεδο, πρέπει να ξεκινήσει οπωσδήποτε να γίνεται ο τάπητας. Το έργο προβλέπει ανακατασκευή του χλοοτάπητα, καινούργιο αρδευτικό δίκτυο και κερκίδα περίπου 60 μέτρων με αποδυτήρια από κάτω. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και περιμένουμε να ξεκινήσει».
Για την αγροτική οδοποιία και την ανάγκη μιας γεώτρησης για εξυπηρέτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τόνισε: «Στον Κονταρόλακα, υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην οδοποιία, πρέπει να γίνει άσφαλτος ο κεντρικός δρόμος που πάει στον οικισμό. Στη Σούρπη ολοκληρώνεται ένας δρόμος που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι, γύρω στα 6 χιλιόμετρα, έγινε ο μισός, από Κοκκίνες μέχρι το ΣΕΑ. Εκεί έχει 8-10 κτηνοτροφικές μονάδες και ένα θερμοκήπιο κι εφόσον ολοκληρώνεται αυτό το έργο σε λίγο καιρό, οι άνθρωποι θα μπορούν να εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα. Για την αγροτική οδοποιία στις Νηές που είναι δύσκολη, προσπαθούμε με τον Δήμο να βελτιώσουμε κι εκεί τον δρόμο. Για τη γεώτρηση, είναι λίγο γραφειοκρατικό και δύσκολο θέμα, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε χωριό που δεν μπορεί κάποιος να γεμίσει ένα βυτίο με νερό. Είμαστε σε διαδικασία να βάλουμε σε χρήση μια πομώνα που δεν λειτουργεί για να μπορούν να παίρνουν νερό ανά πάσα στιγμή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι».
Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και τη φετινή σοδειά ελιάς, ο κ. Κωστούλας επισήμανε: «Η φετινή χρονιά είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όμως καλή χρονιά. Υπάρχει μια σοδειά γύρω στο 40% που δεν ξέρω εάν θα κρατηθεί μέχρι το τέλος. Όταν τον Δεκέμβριο είχαμε 20 βαθμούς και τέλη Μαρτίου που τα δένδρα είχαν αρχίσει να ανεβάζουν χυμούς πήγαμε στο -5, η παραγωγή σίγουρα επηρεάζεται. Για δεύτερη χρονιά δεν έχουμε καλή παραγωγή ελιάς. Διαθέτουμε ένα πολύ σύγχρονο εργοστάσιο στον Συνεταιρισμό, τελείωσαν τα δικαστικά προβλήματα των προηγούμενων ετών και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είμαστε αισιόδοξοι».
Τέλος, ερωτηθείς για την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, τον Αίαντα στον οποίον για 14 χρόνια είναι πρόεδρος και τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο τοπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο 44χρονος παράγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνένωσης συλλόγων. Όπως είπε: «Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε την ομάδα και την βοηθάνε. Είμαστε σε ένα χωριό που μπορούμε να κρατήσουμε το ποδόσφαιρο. Το πρόβλημά μας είναι το γήπεδο. Θα έχουμε και πάλι μια καλή ομάδα, προσπαθούμε να την έχουμε δυνατή. Είναι δύσκολα στα χωριά, το ποδόσφαιρο μελλοντικά θα πάει σε συγχωνεύσεις γιατί δεν υπάρχουν παιδιά στα χωριά, λιγοστεύουν οι σύλλογοι στα χωριά. Εμείς προς το παρόν μπορούμε και κρατιόμαστε, δεν ξέρω όμως για πόσα χρόνια. Ποτέ δεν είχαμε ούτε προπονητή ούτε παίκτη από τον Βόλο, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας. Προσπαθούσαμε να έχουμε την ομάδα σε ένα καλό επίπεδο με παιδιά από την περιοχή μας και να αναδεικνύουμε παίκτες που θα παίξουν σε παραπάνω κατηγορίες. Άκουσα και τη συνέντευξη του κ. Περπερίδη στην εκπομπή μας. Η συνεννόηση μεταξύ των διοικήσεων όλων των συλλόγων της περιοχής μας είναι μια σκέψη πολύ καλή, θέλει δουλειά και χρόνο για να τα καταφέρουμε. Είμαι κι εγώ αυτής της λογικής, μελλοντικά εκεί πάει το πράγμα… Ο ΓΣΑ λόγω πληθυσμού του Αλμυρού και φανέλας διότι έχει μια ιστορία πολύ μεγαλύτερη από όλες τις άλλες ομάδες, πρέπει να είναι πυραμίδα για τα υπόλοιπα χωριά. Εξαφανίστηκαν ομάδες από χωριά όπως το Αχίλλειο που έβγαλε παίκτες, το Αερινό, η Χλόη, οι Άγιοι Θεόδωροι. Είναι φως φανάρι ότι όλα τα χωριά έχουν προβλήματα, σιγά σιγά θα ‘ρθει και η σειρά μας στα πιο μεγάλα μέρη».
Τέλος, πρόσθεσε ότι πρόθεση της διοίκησης είναι σε μια εκδήλωση στο μέλλον να βραβεύσει παλιούς ποδοσφαιριστές και παράγοντες, ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ίδρυσαν τον Αίαντα το 1972.