• 13 Μαΐου, 2021

Δωρεά λαογραφικού θησαυρού από τους Β. Φυτιλή-Μ. Λασκαρίδη στον Δήμο Αλμυρού

Δωρεά λαογραφικού θησαυρού από τους Β. Φυτιλή-Μ. Λασκαρίδη στον Δήμο Αλμυρού

Την αποδοχή δωρεάν της χρήσης για διάστημα επτά ετών της προσφυγικής κατοικίας του κ. Μιλτιάδη Λασκαρίδη στην Ευξεινούπολης για τη στέγαση λαογραφικού υλικού της Ανατολικής Ρωμυλίας και την αποδοχή δωρεάς 19 ανδρικών και γυναικείων αυθεντικών φορεσιών, λαογραφικού υλικού από τον κ. Βασίλειο Φυτιλή αποφάσισε η Δημοτική Αρχή Αλμυρού κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 20/4/2021, όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φυτιλής με επιστολή του προς τον Δήμο, ενημέρωσε ότι περιήλθε στην κυριότητά του, η συλλογή λαογραφικού υλικού της Ανατολικής Ρωμυλίας της αείμνηστης Ευανθίας Θεοχαράκη, αποτελούμενη από 19 φορεσιές, γυναικείες, ανδρικές, καθώς και πλούσιο υλικό οικιακής χρήσης (υφαντά, διάφορα αντικείμενα διακόσμησης, σκεύη κ.λ.π.), τα οποία συνέλεξε η Ευανθία Θεοχαράκη με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη από την πατρογονική της εστία, την παλαιά Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Όλο αυτό το υλικό (που είναι καταγεγραμμένο), ένας «θησαυρός» ανεκτίμητης αξίας λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου, τα διαφύλαξε μέχρι τον θάνατό της, ελπίζοντας να δημιουργηθεί κάποιος χώρος έκθεσής του. Το 2012 είχε πραγματοποιηθεί ανεπίσημη διερευνητική επαφή μαζί της και τον Δήμο Αλμυρού, για την απόκτησή τους, η οποία δεν τελεσφόρησε. Ο κ. Φυτιλής αγόρασε το υλικό το 2014 προκειμένου να διασωθεί και με πρόθεση να περιέλθουν στον Δήμο ώστε να εκτεθούν στην προσφυγική Ευξεινούπολη. Από τότε, τα φυλάσσει σε δικό του χώρο και τα συντηρεί με την αρωγή της κας Λαγγούρα.

Σε επικοινωνία μας μαζί του, ο κ. Φυτιλής ανέφερε ότι τα αντικείμενα έχουν παλαιότητα 150 ετών και πλέον ετών. Εκτός από τις αυθεντικές φορεσιές, υπάρχουν στη συλλογή αυτή διάφορα χρηστικά αντικείμενα που προέρχονται από την παλιά Αγχίαλο και της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ένα ασημένιο καντήλι που διέσωσε κάποιο παιδί από τα αποκαΐδια εκκλησίας όταν έγινε το ολοκαύτωμα της Αγχιάλου, φωτογραφίες προσώπων και τοποθεσιών.

«Αγόρασα αυτή τη συλλογή για να τη διασώσω και τώρα τη δωρίζω στον Δήμο Αλμυρού, έτσι ώστε να γίνουν κτήμα της κοινωνίας μας και να επιτελέσουν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, ως αντικείμενα ιστορικής, αισθητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένδειξη αγάπης και έγνοιας προς τους ανθρώπους της κοινωνίας μας, του πολιτισμού και αξιών της τέχνης και της παράδοσης» πρόσθεσε ο γνωστός δικηγόρος.

Η δωρεά έγινε αυτή τη χρονική περίοδο καθώς ο κ. Μίλτος Λασκαρίδης προθυμοποιήθηκε να δωρίσει στον Δήμο το προσφυγικό σπίτι της οικογένειάς του, το πατρικό του που είναι χτισμένο σε κεντρικό σημείο της Ευξεινούπολης από το 1907. Πρόκειται για μια οικία στην οποία έχουν γίνει επισκευές αλλά δεν έχει αλλοιωθεί ο «πυρήνας» της και στέκεται σ’ ένα κεντρικό σημείο, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και 28ης Οκτωβρίου 1940 εδώ και 115 χρόνια!

Όπως μας είπε ο κ. Λασκαρίδης, το σκεπτικό του ήταν να υπάρχει ένας χώρος στην Ευξεινούπολη ώστε να εκτεθεί το υλικό που διαθέτει στην κατοχή του ο κ. Φυτιλής, να δημιουργηθεί ένα καλαίσθητο λαογραφικό μουσείο ώστε να εκτεθεί και να αναδειχθεί αυτός ο θησαυρός. Για αυτό το λόγο, προσφέρθηκε να παραχωρήσει για τις ανάγκες αυτές την πατρική του οικία.

«Έχοντας ρίζες στην Ανατολική Ρωμυλία, με χαρά ανταποκρίνομαι στην πρόταση του κ. Δημάρχου να σας παραχωρήσω δωρεάν τη χρήση για επτά έτη, την προσφυγική οικία, προκειμένου να αποτελέσει χώρο έκθεσης και ανάδειξης της συλλογής που πρόκειται να αποκτήσετε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του κ. Λασκαρίδη προς τον Δήμο Αλμυρού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Ευξεινούπολης Ανάργυρος Τέφογλου δήλωσε στο «Λαό»: «Πρόκειται για κάτι πολύ καλό για το χωριό μας. Η δημιουργία αυτού του εκθεσιακού χώρου είναι μια θετική είδηση. Πρέπει να είναι ένας χώρος επισκέψιμος για να μπορούμε να θαυμάσουμε αυτά τα αντικείμενα και τις φορεσιές. Θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον κόσμο και τους μαθητές και μία υπενθύμιση της ιστορίας του τόπου μας και του προσφυγικού χαρακτήρα των κατοίκων της Ευξεινούπολης».

Η αποδοχή των δύο δωρεών έγινε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού. Ο κ. Εσερίδης Δημήτριος διαφώνησε και πρότεινε η συλλογή να δοθεί στο Σύλλογο της Ανατολικής Ρωμυλίας που έχει και μουσειακό χώρο. Με την άποψη του κ. Εσερίδη συμφώνησε και ο κ. Αριστείδης Καραγεώργος.


Σχετικά Άρθρα

Δίκτυο μονοπατιών 150 χιλιομέτρων στην Όθρυ:  Συνεργασία Δήμου Αλμυρού και ΕΟΣ για πρόταση χάραξης μονοπατιών

Δίκτυο μονοπατιών 150 χιλιομέτρων στην Όθρυ: Συνεργασία Δήμου Αλμυρού και ΕΟΣ για πρόταση χάραξης μονοπατιών

Στην πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης με υποβολή πρότασης χάραξης και σηματοδότησης μονοπατιών στην Όθρυ συμμετέχει ο…
Τεκμηριωμένη άποψη της κοινωνίας πολιτών κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Όθρυ – Κατατέθηκε ψήφισμα

Τεκμηριωμένη άποψη της κοινωνίας πολιτών κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Όθρυ – Κατατέθηκε ψήφισμα

Κατατίθεται ψήφισμα με συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης που αποδομεί τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε στον Δήμο από…
Παρουσίαση του νέου LEADER 2023-2027 σε φορείς του Δήμου Αλμυρού

Παρουσίαση του νέου LEADER 2023-2027 σε φορείς του Δήμου Αλμυρού

Στις 6 Απριλίου στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Αλμυρού με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας…