• 28 Απριλίου, 2021

Δελτίο Θυέλλης – Γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης (έκδοση 24/4/21)

Δελτίο Θυέλλης – Γράφει ο  Γιώργος Τσιντσίνης (έκδοση 24/4/21)

Το δελτίο Θυέλλης με την υπογραφή του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύτηκε στην έκδοση του “Λαού” το Σάββατο 24 Απριλίου.

Ανάσες και προσέλευση
για το εμβόλιο είδα.
Ακόμη και οι αρνητές
πιάνονται απ’ την ελπίδα.

Ιδού λοιπόν που αισίως (και ίσως και …απαισίως) φτάσαμε στη Βαγιοβδομάδα, με την πανδημία παρούσα και σε έξαρση για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήξερα ποια θα είναι τα «όρντινα» του κράτους, για το πώς θα γιορτάσουμε τη Λαμπρή, πώς και πόσο …ελεύθεροι θα είμαστε. Κάθε μέρα που περνάει τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν. Υο πιθανότερο είναι να …κάτσουμε στα ωά μας, κόκκινα ή όχι.

«Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η απρόσκοπτη και ταχεία προώθηση του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα, παρά τις «σκιές» και τις επιφυλάξεις που πυροδότησαν οι εξελίξεις με τα εμβόλια, αρχικά της AstraZeneca και στη συνέχεια της Johnson & Johnson», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του Κωστή Παπαδιόχου στην «Καθημερινή». «Με δεδομένη την ασφάλεια των εμβολίων, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως όσο ταχύτερα οικοδομηθεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, τόσο πιο γρήγορα η κοινωνική ζωή θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, όπως προκύπτει από τις εικόνες αρχικά στο Ισραήλ και πλέον και στη Βρετανία. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα πάρει βαθιές ανάσες η πραγματική οικονομία, που πιέζεται ασφυκτικά, ενώ τα κρατικά ταμεία δυσκολεύονται πλέον να εγγυηθούν νέα μέτρα στήριξης: Είναι ενδεικτικό επ’ αυτού ότι ως στόχος έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο το πακέτο των 3 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε πρόσφατα να δοθεί για την πανδημία, να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να είναι το τελευταίο.»

«Το θετικό είναι πως πλέον υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει αρχίσει να αποδίδει και στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από πίνακες του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, ο πίνακας με το ποσοστό των εβδομαδιαίων διασωληνώσεων ασθενών με κορωνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα είναι ενδεικτικός. Όπως προκύπτει, στις ηλικιακές ομάδες 85 και άνω καθώς και σε εκείνες των 60-64 και 75-79, στις οποίες η χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού έχει προχωρήσει, το ποσοστό των διασωληνώσεων βαίνει σαφώς μειούμενο. Μόνη ομάδα στην οποία ανεβαίνει είναι η 65-74, για την οποία ο εμβολιασμός άνοιξε πρόσφατα, ενώ μικρή αυξητική τάση καταγράφεται και στις ηλικίες κάτω των 60 ετών, για τις οποίες έχει αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και αναφορικά με τις εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό σε ΜΕΘ και τους θανάτους στην ηλικιακή ομάδα 80+.»

Το θετικότερο είναι ότι σαφώς παραμερίζονται εν πολλοίς οι αντιρρήσεις εκείνων που για διάφορους λόγους δεν ήθελαν αρχικά τα εμβόλια. Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν και εμβολιάζονται μόλις τους έρθει η σχετική ειδοποίηση, Ενισχυτικές γι’ αυτό είναι και οι πληροφορίες που έρχονται από τους ήδη εμβολιασμένους, αφού παρενέργειες δεν έχουν εκδηλωθεί ή ελάχιστα είναι μηδαμινές και πρόσκαιρες. Πέρα από τις καθημερινές γκρίνιες και το σκόπιμο ή αφελή αρνητισμό το εμβόλιο εδραιώνεται πλέον ως μονόδρομος για την προσδοκώμενη λύτρωση της ανοσίας και της επιστροφής στην κανονικότητα,

Η Ελλάδα έχει κάνει συνολικά 2.491.857 δόσεις (έως το βράδυ της 17ης Απριλίου), εκ των οποίων οι 1.721.660 αφορούν την πρώτη δόση και οι 770.197 τη δεύτερη, με το ποσοστό κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού να ανέρχεται σε περίπου 16% για την πρώτη δόση και σε 7,2% για τις δύο δόσεις. Στη σχετική παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη 42η θέση και εμφανίζεται -αναλογικά με τον πληθυσμό της- να έχει χορηγήσει τις ίδιες δόσεις (23 ανά 100 κατοίκους) με την Τσεχία, την Ελβετία και τη Σουηδία, ενώ προηγείται σε σχέση με χώρες όπως η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία κ.α. Άρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί….

Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού άνοιξαν ήδη από τις 21 Απριλίου για τους πολίτες από 55 έως 59 ετών ενώ για τους 50 έως 54 ετών η πλατφόρμα ανοίγει από σήμερα Σάββατο, 24 Απριλίου και σε λίγο οι ηλικίες άνω των 30.

Δεν ξέρω αν θα …γελάσουν μαζί μου οι γιατροί ή αν είναι τυχαίο το γεγονός, αλλά π.χ. αμέσως μετά το εμβόλιο προσωπικά βελτιώθηκε θεαματικά το αυχενικό σύνδρομο που επί χρόνια με ταλαιπωρούσε -λόγω δουλειάς- και ο σβέρκος μου ….ξεκλειδώθηκε χωρίς πόνους και τις πρότερες δυσκαμψίες. Θαύμα… θαύμα… κι αν θέλετε το πιστεύετε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής διαρρέουν και με δεδομένο πως η κόπωση στο πληθυσμό αυξάνεται και τα πάρτι στις πλατείες πληθαίνουν, η Κυβέρνηση σχεδιάζει αμέσως μετά το Πάσχα γενικό άνοιγμα της χώρας. Σύμφωνα με το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη Λαμπρήις ίδιες πληροφορίες πριν τις 10 του επόμενου μήνα θα ανοίξει η εστίαση. Την ίδια ημέρα ίσως επιτραπεί και η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που δείχνει πως ο βασικός στόχος είναι μόνο να αποτραπεί η μαζική μετακίνηση των γιορτών. Αμέσως μετά, στις 14 του μήνα θα ανοίξει ο τουρισμός. Μακάρι, έστω κι έτσι, …ιού θέλοντος.

Ήδη η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε οι νυκτερινές ακολουθίες της Μεγάλης βδομάδας ν’ αρχίζουν μισή ώρα νωρίτερα απ’ όσο συνήθως και η Ανάσταση θα γίνει ώρα 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αντί του μεσονυχτίου. Εννοείται ότι αυστηρά θα τηρηθούν οι προσήκουσες αποστάσεις μέσα και έξω απ’ τους ναούς, μάσκες κτλ. σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο διαδικτυακός μου φίλος Βολιώτης παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος, σε σχετική ανάρτησή του …ξαναχτυπά:

«Τον τελευταίο καιρό έχω πολλά προβλήματα. Που δεν τα είχα μέχρι τώρα… Όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει και επηρεάζει τα παιδιά μας βαθιά. Ελπίζω όχι αμετάκλητα. Στο ιατρείο, κόσμος πάει κι έρχεται.

Δύο – τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας που η γλώσσα τους πήγαινε «ροδάνι», ξεκίνησαν ξαφνικά να τραυλίζουν. Δύο άλλα, μεγαλύτερα αυτά, εμφάνισαν ψυχογενή βήχα. Ένα αγόρι 8 χρόνων, δυναμικό παιδί μέχρι πρότινος, φοβάται πια τα βράδια και ξανακοιμάται μαζί με το αρκουδάκι που έπαιρνε ως μωρό. Ένα ακόμη αγόρι προσχολικής ηλικίας ξεσπά εδώ και δέκα μέρες σε ξαφνικά κλάματα όταν σε κάποιο παραμύθι συμβεί κάτι “κακό”, π.χ. ο πρίγκηπας έπεσε από το άλογο.

Και βέβαια, μια σειρά από αλλά πολύ συχνά, όπως “άτυπα” κοιλιακά άλγη, ανορεξία, υπερένταση. Και εθισμός στο διαδίκτυο. Πολύς και φοβάμαι και δύσκολα αναστρέψιμος. Οι ερωτήσεις πια καθημερινές. Δια ζώσης και στο messenger : «Γιατρέ, ξέρεις κανέναν καλό παιδοψυχολόγο;»

«Και λες: «Τι γίνετε βρε διάολε;» Και αφού όλη την μέρα βγαίνουν και μιλάνε διάφοροι «ειδικοί», γιατί δεν βγαίνει κι ένας μια φορά να πει και για αυτά τα παιδιά; Κάτι έστω. Υγεία δεν είναι μόνο να θεραπεύσεις έναν στρεπτόκοκκο. Εκεί, εξάλλου, παίρνεις ένα Amoxil με 50 στο κιλό και σε πέντε μέρες είσαι περδίκι. Τι κάνεις όμως με την παιδική κατάθλιψη; Με τις φοβίες; Σε μια ηλικία που είναι και εύθραυστη και σε έναν χαρακτήρα που τώρα σιγά σιγά δημιουργείται. Εκεί… πως ξεμπερδεύεις; Και πόσο καιρό θα χρειαστείς; Να μπορούμε να δούμε, λοιπόν, τη «μεγάλη εικόνα». Και το τι ανθρώπους θα δώσουμε αύριο μεθαύριο σε μια κοινωνία που μπορεί ούτως ή άλλως να είναι μισο-διαλυμένη. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Φαίνεται όμως πως ό,τι κάνουμε, μάλλον το κάνουμε λάθος. Κλείστε για λίγο την τηλεόραση. Μην μιλάτε συνέχεια μπροστά στα παιδιά σας για τον κορωνοϊό. Για τα οικονομικά σας προβλήματα. Για την δική σας ψυχική κατάσταση, που (σύμφωνοι) μπορεί να μην είναι η καλύτερη. Τα παιδιά μας ακούν τα πάντα. Ακόμη κι όταν φαίνεται ότι είναι απασχολημένα με κάτι άλλο.

Και βγείτε έξω. Μακάρι να είχαμε και τα σχολεία “έξω”. Γιατί ο γιος μου κάνει γυμναστική μέσω webex; «Μας μιλά ο κύριος της γυμναστικής για τα αθλήματα γενικά…», μου λέει. Και γιατί να μην τα μαζέψει όλα στο πάρκο σε μια γωνιά και να κάνουνε εκεί γυμναστική και να εκτονωθούν; Πώς και γιατί αυτό θα ήταν επικίνδυνο; Μια φορά την εβδομάδα έστω. Πολλά ζητάω; Χτυπάει ο κορωνοϊός τον πνεύμονα, μα χτυπά και το μυαλό. Τα παιδιά σας και τα μάτια σας.» Τί να πεις; Ο σχολιογράφος δεν έχει να προσθέσει τίποτε.

Προσυπογράφω όσα διάβασα στην ιστοσελίδα «The Football Romantics», για όσα απαράδεκτα «μαγειρεύονται» μεταξύ των μεγάλων Συλλόγων του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: «Μπορείτε να έχετε τους εκατομμυριούχους σας, την επίλεκτη αρμάδα των παικτών σας, τις τετραψήφιες τιμές εισιτηρίων σας και τις εκβιαστικές τιμές των σνακ και των ποτών σας. Ωστόσο, ΠΟΤΕ δεν θα μπορείτε να αγοράσετε τις καρδιές και τα μυαλά των οπαδών, που είναι η ψυχή του παιχνιδιού! Όσο έχουμε τους φιλάθλους, λίγο γρασίδι, μια μπάλα και μερικά δοκάρια, τότε το Ποδόσφαιρο θα ζήσει για πάντα. Τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξετε τον τοπικό σας σύλλογο, ομάδες που τρέχει ο λαός, που γεννήθηκαν από τα σπλάχνα της κοινωνίας! Η Matlock Town FC, ένας αγγλικός ερασιτεχνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της έβδομης κατηγορίας, τα είπε όλα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ενάντια στο μονοπώλιο των ισχυρών. Ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο.»

Την φωνή του με αυτή άλλων ηγετών κατά της αποσχιστικής κίνησης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ένωσε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η ιδέα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας πλήττει την ιστορία και την παράδοση του αθλήματος. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός σχολίασε για την κίνηση των 12 αγγλικών, ισπανικών και ιταλικών συλλόγων ότι αντιβαίνει πάνω από όλα το νόημα του αθλήματος και συνιστά λάθος. «Η πιθανότητα του απρόβλεπτου είναι που καθιστά τόσο συναρπαστικό το ποδόσφαιρο», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης. «Η πρόταση από ορισμένους εύπορους ευρωπαϊκούς συλλόγους για τη σύσταση κλειστής λίγκας αντιβαίνει απολύτως στην ιστορία και την παράδοση του αθλήματος. Είναι λανθασμένη, απλά και καθαρά. Οι φίλαθλοι δεν πρόκειται να την αποδεχθούν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Καλό σημάδι είναι ότι υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο κάποιοι γνωστοί μεγάλοι σύλλογοι κάνουν ….γαργάρα την αρχική αποστασία τους και επιστρέφουν στα θέσμια της ΟΥΕΦΑ.

Μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «Ηνίοχος 21», με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και επτά συμμάχων της χώρας, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς των μαχητικών αεροσκαφών, ενώ επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση και δέχτηκε ως δώρο ένα τζάκετ. Ο κ. Μητσοτάκης απένειμε επίσης βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες στη Μικτή Σειρά Σχολής Όπλων Τακτικής για τα έτη 2019 και 2020, Σμηναγούς Χρήστο Πετρόπουλο και Γεώργιο Κοντοφάκα, καθώς και στον Σμηναγό Αναστάσιος Ανδρονιδάκης, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του Best Warrior στο NATO/TLP 2020. «Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στη συμμετοχή δυνάμεων άλλων χωρών στην άσκηση, είπε ότι «η πατρίδα μας μπορεί, σήμερα, τα πάντα μόνη, αλλά και ποτέ δεν είναι μόνη».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στην Ανδραβίδα, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τους πιλότους που υπηρετούν στην 347 μοίρα της 111 πτέρυγα Μάχης, στον Αλμυρό, εκεί όπου πριν από 29 χρόνια (στην 111 Πτέρυγα Μάχης και στην 346 τότε μοίρα) ο κ. Μητσοτάκης υπηρέτησε το σύνολο της στρατιωτικής του θητείας. Όπως σχολίασε ο ίδιος, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε αλλά αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι το φρόνημα, η αυταπάρνηση και η αίσθηση του καθήκοντος με την οποία οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας υπηρετούν την Πατρίδα.

Αφού έχετε δεθεί τόσο πολύ με τον Αλμυρό από τη στρατιωτική σας θητεία, κύριε πρωθυπουργέ, όταν -με το καλό- φύγει από πάνω μας το κακό της πανδημίας κι ανοίξει η εστίαση, είστε προσκεκλημένος μας για ένα γεύμα στο παλιό σας στέκι, εκεί που τρώγατε συνήθως ως σμηνίτης.

Λίγο πριν το τέλος της ζωής του, ο Φραντς Κάφκα έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία… Καθώς περπατούσε στο πάρκο Στέγκλιτζ στο Βερολίνο, συνάντησε ένα κοριτσάκι που έκλαιγε απαρηγόρητο γιατί είχε χάσει την κούκλα της. Ο Κάφκα προσφέρθηκε να το βοηθήσει να βρει την κούκλα της, όμως μην μπορώντας να την βρει, σκέφτηκε ένα τέχνασμα για να πάρει την λύπη από το μικρό κοριτσάκι. Έγραψε ένα γράμμα, δήθεν προερχόμενο από την κούκλα της μικρής και της το έδωσε: «Σε παρακαλώ μην κλαις για εμένα, έφυγα σε ταξίδι για να γνωρίσω τον κόσμο. Θα σου ξαναγράψω σύντομα για να σου διηγηθώ τις εμπειρίες μου». Κάθε φορά που εκείνος και το κοριτσάκι συναντιόντουσαν, της διάβαζε προσεκτικά τα γράμματα που περιέγραφαν τις φανταστικές ιστορίες της κούκλας. Το κοριτσάκι παρηγοριόταν και αδημονούσε κάθε φορά για νέα από την κούκλα.

Ο καιρός περνούσε και όταν ήρθε η στιγμή να αποχωριστούν, ο Κάφκα έκανε δώρο στο κοριτσάκι μια κούκλα, που ήταν όμως εντελώς διαφορετική από την αρχική. Η καινούρια κούκλα, έφερε επάνω της ένα συνοδευτικό σημείωμα που έλεγε: «Εγώ είμαι! Τα ταξίδια μου με άλλαξαν.» Μετά από χρόνια, το κοριτσάκι που είχε γίνει πια μεγάλη γυναίκα, βρήκε ένα κρυμμένο σημείωμα μέσα στην κούκλα που της είχε δωρίσει ο Κάφκα: «Κάθε τι που αγαπάς πολύ πιθανόν μια μέρα να το χάσεις, όμως στο τέλος, έστω με διαφορετική μορφή, η αγάπη θα επιστρέφει»… (Ανάρτηση της ψυχολόγου Βασιλικής Τακτικού).

Αφηγείται ο Διονύσης Σαββόπουλος: «Μια φορά. εκεί που περπατάγαμε στο Παρίσι με τον Φασιανό, άθλιοι και πένητες, βλέπουμε ένα πορτοφόλι πεσμένο. Το παίρνει ο Αλέκος και βρίσκει 600 φράγκα μέσα. «Λαχείο την κάναμε, Αλέκο, πάμε να φάμε» του λέω. «Όχι, θα το πάω στα απολεσθέντα αντικείμενα.» Εγώ δεν είχα ούτε χαρτιά, ούτε κάρτα διαμονής. Εκείνος είχε μια κάρτα διαμονής που είχε λήξει και πίστευε, εν τη αφελεία του, ότι θα κάνει καλή εντύπωση

δίνοντας το πορτοφόλι και θα του την ανανεώσουν. Πηγαίνει στην αστυνομία και λέει: «Το βρήκα, πάρτε το.» Περίμενε να του δώσουν χαρτί καλής πράξης για να το δείξει στην υπηρεσία των αλλοδαπών. «Τι δουλειά κάνεις;» ρωτάει ο χωροφύλακας. «Ζωγράφος.» «Να φύγετε. Το Παρίσι έχει γεμίσει από ζωγράφους. Δεν σας χρειαζόμαστε.» Και ο Φασιανός, για πρώτη φορά τόλμησε να υψώσει τη φωνή του και είπε, πάλι ψιθυριστά. «Ναι, αλλά αν το Παρίσι έγινε διάσημο, έγινε διάσημο από τους ζωγράφους και όχι από τους χωροφύλακες.» (Πηγή: lifo.gr).

«Το να ζεις είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά υπάρχουν.» (Όσκαρ Ουάιλντ).

Μην κρατάς κακία σε όσους έπαιξαν μαζί σου. Ευχαρίστησέ τους γιατί χάρη σ’ αυτούς πήρες δύναμη και έμαθες να ξεχωρίζεις τους σκάρτους από τους αληθινούς.

«Η τραγική ειρωνεία είναι πως απ’ όλες τις φυλακές που ζήσαμε είχαμε τα κλειδιά στα χέρια μας.» (Χόρχε Μπουκάι).

Η ίδια η ζωή και η Ιστορία μας το δίδαξε πολλές φορές…. Ακόμη και με τα Πάθη του ίδιου του Θεανθρώπου… Το «μετά βαΐων και κλάδων» κρατάει μόνο για μια μέρα. Μετά αρχίζει η διαδικασία της Σταύρωσης.

Συγνώμη δηλαδή και με το μπαρδόν, αλλά σήμερα το «Λάζαρε, δεύρο έξω» θα χρειαστεί sms και μετακίνηση 4 για να αναστηθεί; Κι αν τα κάλαντα απαγορευτούν και πάλι, τα κοριτσάκια δεν θα τραγουδήσουν το «ήρθε η μάνα σου από την πόλη»; Εγκλεισμένη και φέτος αυτή η μάνα;

Άντε αδέρφια μου εγκλεισμένα – μπαϊλντισμένα, ας κάνουμε όλοι μαζί λίγο κουράγιο ακόμη. Παίξτε γερή άμυνα, όσο μπορείτε… Μη χάσουμε την …μπάλα στα τελευταία λεπτά του αγώνα.


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…