• 25 Μαρτίου, 2021

Μηνύματα επισήμων και φορέων για την 25η Μαρτίου

Μηνύματα επισήμων και φορέων για την 25η Μαρτίου

Δημοσιεύουμε μηνύματα επισήμων και φορέων για την 25η Μαρτίου όπως τα λαμβάνουμε στα e-mail μας. Θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε τα σχετικά Δελτία Τύπου κατά τη διάρκεια της μέρας σ’ αυτό το άρθρο.

Μήνυμα Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η ελληνική επανάσταση του 1821 για ελευθερία και ισότητα αποτελεί μια πηγή αξιών για τον σύγχρονο κόσμο, παράδειγμα για τις νέες γενιές, παρακαταθήκη για το μέλλον. 

Με ψυχή δυνατή και γενναία, ηθικό υψηλό και ακέραιο, πνεύμα ελεύθερο και ανήσυχο, θυμόμαστε και τιμούμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όλοι οι Έλληνες, απ’ άκρη σ’ άκρη της οικουμένης!

200 χρόνια από το ιστορικό ορόσημο, που σφράγισε την εθνική μας ταυτότητα, συνείδηση και ύπαρξη.

200 χρόνια πολλαπλά υπερήφανοι, που είμαστε Έλληνες! Και συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί στις δυσκολίες, στις προκλήσεις, στις απαιτήσεις, στο μέλλον.

Σε αυτή τη διπλή γιορτή, της ιστορίας και της Ορθοδοξίας, στρέφουμε το βλέμμα στον ανοιχτό ορίζοντα, ανανεώνουμε την πίστη μας, ενδυναμώνουμε την ελπίδα μας!

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους! 

Μήνυμα Χρήστου Μπουκώρου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η θυσία Τους, σημαία της ιστορίας μας

Δύο αιώνες μετά και η δόξα Εκείνων που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας, παρελαύνει μπροστά μας. Δύο αιώνες μετά, τα βλέμματα ηρώων και ηρωίδων μάς κοιτούν και μας κρίνουν. Δύο αιώνες μετά, φιλικοί και λόγιοι, αρματολοί και κλέφτες, καπεταναίοι και στρατηγοί, πρόκριτοι και Φαναριώτες, ιερείς και μοναχές, ποιμένες και αγρότες, έμποροι και επιστήμονες, πλοιοκτήτες και μπουρλοτιέρηδες, φιλέλληνες και ελληνικά κομιτάτα, εύποροι και κουρελήδες, σημαιοφόροι στη λεωφόρο της ιστορίας. Οκτώ γενιές Ελλήνων γαλουχήθηκαν με την ιδέα της θυσίας για τη λευτεριά. Κρίκοι και αυτοί με τη σειρά τους στην αλυσίδα της τρισχιλιόχρονης, αδιάσπαστης συνέχειας.

«Εγκάρδιες ευχαριστίες στη Γαλλική Δημοκρατία για τη δωρεά στη Βουλή των Ελλήνων της περίφημης ταπισερί αντιγράφου του έργου του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών», με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Σήμερα, μπροστά στις σκιές εκείνων που έσπασαν τα δεσμά και ταυτόχρονα ένωσαν την αλυσίδα του Ελληνισμού, γονατίζουμε! Μας χαϊδεύει η αύρα του πάθους και της γενναιότητά τους. Τους ευγνωμονούμε αιώνια!

Σήμερα, δύο αιώνες μετά τη μεγάλη απόφαση, η σκέψη του κάθε Έλληνα ταξιδεύει στα δερβένια και στα ταμπούρια, στους λόγγους και στις βουνοκορφές, στα λιμάνια και στις θάλασσες, στους λόφους και στους κάμπους, στους τόπους του μαρτυρίου και της ανείπωτης θυσίας. Η ψυχή μας αγάλλεται, κλείνοντας μέσα της το μεγαλείο των γιγάντων του 1821.

Ταυτόχρονα όμως αποτελούν τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό μια πολύτιμη ευκαιρία αναστοχασμού. Τα ερωτήματα του «σήμερα» ορθώνονται υψηλότερα και από τα κορμιά των αγωνιστών, σκληρότερα από τις βιβλικές μορφές τους.

Κάναμε όσα έπρεπε; Τιμήσαμε και την τελευταία ρανίδα αίματος της υπέρτατης θυσίας; Αντιγράψαμε τις αρετές τους ή μόνο τα σφάλματά τους; Εξοβελίσαμε τον άκρατο εγωκεντρισμό; Πάψαμε τη φιλαρχία, τη φιλαργυρία και τη διχόνοια; Μας ενώνει η Ελλάδα ή απλά την πληγώνουμε κάθε μέρα; Κρατήσαμε γερά; Δυναμώσαμε τη φλόγα της δάδας; Παραμένουν η θυσία, η φιλοπατρία, η αδελφοσύνη, η εντιμότητα, η εργατικότητα, η πρόοδος και η ισχύς της πατρίδος, αξίες συνυφασμένες με την εθνική ανεξαρτησία που μας χάρισε ο κολοσσιαίος αγώνα τους;

Σήμερα, εγκολπώνοντας τις ιδέες του Βάρδου της Ελευθερίας, τη στρατηγική ευφυΐα του Γιου της Καλογριάς, την όμορφη θυσία του Διάκου, την ανιδιοτέλεια του Τουρκοφάγου, την αδάμαστη θέληση του Γέρου του Μοριά, οφείλουμε την ύψιστη τιμή σε όλους που με το αίμα και τον αγώνας τους γέννησαν ξανά Ελλάδα.

Η τιμή που δικαίως ζητούν όλοι Εκείνοι είναι μία: Εθνική ενότητα και ισχυρή πατρίδα. Πάνω από τις διαφορές μας, στέκεται η Ελλάς που μάς δώρισαν οι υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντες. Όλα τα υπόλοιπα είναι μικρά. Οφείλουμε για μία ακόμη φορά να αλλάξουμε τη μοίρα μας,

Αθάνατοι οι Αγωνιστές του ’21!

Χρήστος Μπουκώρος,

Βουλευτής Μαγνησίας,

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»,  έλεγε ο  στοχαστής Καζαντζάκης. Σήμερα, γιορτάζοντας τα  200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στη συγκρότηση  έθνους και την ίδρυση κράτους Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης,  η έννοια της ευθύνης φωτίζεται με ένα  νέο αλλά εξίσου σημαντικό περιεχόμενο. Ποτέ το παρόν δεν ήταν τόσο φευγαλέο όσο είναι σήμερα. Ποτέ το αύριο τόσο άγνωστο. Η ευθύνη για την διατήρηση της ταυτότητας μας, του καθενός ως ατομικής ταυτότητας και όλων μας ως εθνικής  ταυτότητας, η ατομική ευθύνη που ανάγεται σε συλλογική για να απαντήσει με ενσυναίσθηση στις πρωτόγνωρες κρίσεις που μας απειλούν,  είναι ίσως πολύ βαρύτερη από την ευθύνη των Ελλήνων σε οποιαδήποτε παλαιότερη εποχή.

«Ναστε μονιασμένοι»  ήταν τα τελευταία λόγια του Κολοκοτρώνη πριν πεθάνει. Η ελληνική επανάσταση πέτυχε γιατί ήταν αποτέλεσμα της θέλησης και των προσπαθειών όλων των Ελλήνων, που διαχρονικά, ενωμένοι μεγαλουργούν. Ενωμένοι βαδίζουμε σε ένα πιο ασφαλές και δημιουργικό μέλλον. «Είμαστε όλοι Έλληνες» έγραφε ο Άγγλος ποιητής Σέλει, στο ποίημα του «Ελλάς»,  χαρακτηριστικό δείγμα αλληλεγγύης και φιλελληνισμού. Οι νόμοι μας, η φιλολογία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Η μορφή και το πνεύμα του ανθρώπου έφτασαν την τελειότητά τους στην Ελλάδα…».

«Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι» διακήρυττε ο  Βρετανός πρωθυπουργός Τσώρτσιλ, εννοώντας ότι μόνο σε κράτος δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας μπορούν οι  άνθρωποι του μόχθου να γευτούν τις απλές χαρές και τις ελπίδες που νοηματοδοτούν τη ζωή.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στον Παλαιό Κόσμο της Ευρώπης. Οι Έλληνες δεν εφηύραν το έθνος-κράτος, αλλά ήταν οι πρώτοι που το έκαναν πράξη στην Ευρώπη.

Στη φετινή ιδιαίτερη χρονική συγκυρία όπου τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης συμπίπτουν με τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας  στην ευρωπαϊκή οικογένεια οι δυο ταυτότητες μας, η ελληνική και η ευρωπαϊκή  συναντώνται  και  συνομιλούν. Υποκλινόμαστε στη θυσία των μαρτύρων της πίστης και της πατρίδας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου.  Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από το 1821. Και υψώνουμε σε κάθε σπίτι την  ελληνική σημαία, το ιερότερο σύμβολο του Έθνους,  που περικλείει στις πτυχές της τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της ελληνικής ψυχής, εκφράζει την εθνική μας ενότητα, τη θρησκευτική μας πίστη και ενσαρκώνει τα οράματα του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία και εθνική αναδημιουργία.

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την πιο καθοριστική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας, την «Εθνικής Παλιγγενεσία», που οδήγησε στην εγκαθίδρυση του κυρίαρχου ελληνικού κράτους.  

Τιµώντας σήµερα την εθνική μας επέτειο του μοναδικού και μεγαλειώδη Αγώνα, δεν αρκεί µόνο, απλώς, να αναφερόμαστε στα γεγονότα, αλλά να λαμβάνουμε τα σωστά μηνύματα εκείνης της ηρωικής προσπάθειας. Είναι η πίστη στις αθάνατες ελληνικές αξίες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους οι ήρωές μας, και η υπεράνθρωπη προσπάθεια και θέληση για την επικράτηση του δίκαιου Αγώνα.

Το σημαντικότερο όμως μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι η ενότητα και η ομοψυχία του Έθνους μας, εμπνεόμενοι από το απαράμιλλο  παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821,  προκειμένου να αντιμετωπίζουμε με επιτυχώς τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και να εξασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και τις νέες γενιές.

Επίκαιροι οι στίχοι από το «Θούριο» του Ρήγα Βελεστινλή:

«Σ’ ανατολή και δύση, και νότον και βοριά,
για την πατρίδα όλοι, να ‘χωμεν μια καρδιά.
Στην πίστιν του καθ’ ένας, ελεύθερος να ζη,
στην δόξαν του πολέμου, να τρέξωμεν μαζί.»

Χρόνια μας πολλά! Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!

Μήνυμα Αλ. Μεϊκόπουλου για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

«Είναι στο γονίδιο του λαού μας να αντέχει, να αγωνίζεται και να τολμά»

Τιμούμε την 25η Μαρτίου του 1821 που αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός στη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους. Με το φετινό εορτασμό συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας με ηρωϊσμό, ατσάλινη θέληση και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δικαιοσύνη, και άλλαξαν την ιστορική μας μοίρα.

Τα 400 χρόνια της Οθωμανικής κατοχής κράτησαν τους Έλληνες μακριά από  την Αναγέννηση, τη Μεταρρύθμιση, τη Γαλλική Επανάσταση και τη Βιομηχανική Επανάσταση που άλλαξαν και καθόρισαν την ιστορική εξέλιξη της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 άντλησε έμπνευση και βασίστηκε στις ιδέες και τα οράματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και έγινε το πρώτο κίνημα που ευδοκίμησε σε ευρωπαϊκό έδαφος και πέτυχε το στόχο του.

Η νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία απέδειξε  πως ο αγώνας για ισότητα και ελευθερία δικαιώνεται όσο ισχυρό και αν είναι ένα καθεστώς και τα μεγέθη δεν παίζουν κανένα ρόλο για εκείνους που πολεμούν με το δίκιο στο πλευρό τους.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής μας Επετείου γίνεται σε ένα κλίμα «δυστοπικό» και «δυσοίωνο» μέσα στην πανδημία που παράγει πολλαπλές και αλυσιδωτές κρίσεις σε επίπεδο υγειονομικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό. Το δημόσιο σύστημα υγείας στα όριά του, οικονομική δυσπραγία, κοινωνικές εκρήξεις και γενικευμένη καταστολή συνθέτουν μια νέα σκοτεινή εποχή. Οι αξίες, τα ιδεώδη και τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης είναι παρακαταθήκη για όλους εμάς, τώρα, για το μέλλον και για πάντα, να παλεύουμε και να διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην ελευθερία, την ισονομία και τη δικαιοσύνη με το κεφάλι ψηλά.

Οι αγωνιστές του ’21 μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους, αλλά η ελευθερία «θέλει αρετή και τόλμη» όχι μόνο για να αποκτηθεί, αλλά και για να κρατηθεί. Ο αγώνας τους παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος και μας καλεί να τον αναστοχαστούμε και να τον δικαιώσουμε υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι στο γονίδιο του  λαού μας να αντέχει, να αγωνίζεται και να τολμά.

Το Γραφείο Τύπου

Μήνυμα Αθανάσιου Λιούπη για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία

«Σήμερα εορτάζουμε την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να είμαστε πάντα ελεύθεροι και πάντα δυνατοί.

Να ξεπερνάμε πάντα τις δυσκολίες που ο χρόνος φέρνει, όπως η σημερινή, με την πανδημία. Να έχουμε ισχυρή μνήμη και να ανατρέχουμε συχνά στο μεγάλο και πολυτάραχο ιστορικό παρελθόν μας, όχι μόνο γιατί είναι ένδοξο και λαμπρό, αλλά γιατί είναι γεμάτο ανεκτίμητα μαθήματα για το μέλλον!

Σήμερα όμως είναι και μια μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Έχοντας ως οδηγό μας την Παναγιά, συνεχίζουμε με τη χάρη Της τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για την Πατρίδα και το Έθνος μας».

Αθανάσιος Κ. Λιούπης

Βουλευτής Ν. Μαγνησίας

Νέα Δημοκρατία

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Στον απόηχο των μεγάλων επαναστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο όπως της Γαλλικής και της Αμερικανικής και εμπνεόμενοι από τις αρχές του διαφωτισμού για ελευθερία, ισονομία και δικαιοσύνη, οι υπόδουλοι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορική κυριαρχία και κατάφεραν μετά από αιματηρούς αγώνες τη δημιουργία του πρώτου εθνικού κράτους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Μαγνησία έδωσε το δικό της στίγμα στον μεγάλο αυτό αγώνα. Η συνεισφορά του Ρήγα Φεραίου από το Βελεστίνο στην προετοιμασία της επανάστασης με την διάδοση των αρχών του διαφωτισμού μέσω του έργου του  είναι τεράστια. Το ποίημα του «Θούρειος» έμελλε να εμπνεύσει τους επαναστατημένους «ραγιάδες» που οραματίστηκαν μια ελεύθερη πατρίδα με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη  για όλους. Από τις Μηλιές του Πηλίου ο «Φιλικός» και δάσκαλος του γένους Άνθιμος Γαζής συνιδρυτής της Μηλιώτικης Σχολής -μαζί με τους Γ. Κωνσταντά και το Δ. Φιλιππίδη – πρωτοστάτησε στο ξέσπασμα της επανάστασης στις 7 Μαΐου του 1821 στο Πήλιο, η οποία όμως κατεστάλη από τις στρατιές του Δράμαλη.

Διακόσια χρόνια μετά, τα αιτήματα της επανάστασης παραμένουν επίκαιρα. Η ισότητα, η δικαιοσύνη, η εθνική ανεξαρτησία και αυτονομία, η δημοκρατία, είναι αρχές τις οποίες μας κληρονόμησαν οι αγωνιστές του 1821 και για τις οποίες αξίζει ακόμα και τώρα να αγωνιζόμαστε.

Στο ζοφερό σημερινό περιβάλλον, οι συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων σκιάζουν ολόκληρο το κόσμο δημιουργώντας συνθήκες αμφισβήτησης θεμελιωδών δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Παράλληλα, η αλλοπρόσαλλη επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προκαλεί τη χώρα μας και τη διεθνή κοινότητα, ενώ οι “Μεγάλες Δυνάμεις” της εποχής μας προσπαθούν όπως πάντα να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το μήνυμα του 1821 παραμένει αναλλοίωτο. Διαρκής αγώνας ενάντια στην ανισότητα, το σκοταδισμό, τον απολυταρχισμό και σε κάθε μορφής δουλεία. Όπως το οραματίστηκε και ο Ρήγας Φεραίος, μια πολιτεία όπου όλοι και όλες, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά τους, θα ζούν ελεύθερα και θα συμμετέχουν ισότιμα στη διακυβέρνησή της.

ΜΗΝΥΜΑ Δημάρχου Βόλου κ. ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου διαθέτει έναν ιδιαιτέρως συμβολικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και γιατί με επίσης συμβολικό τρόπο θα γιορτάσει και ο κάθε Έλληνας τη συγκεκριμένη Επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου λόγω της πανδημίας.

 Ίσως όμως η δυσμενής αυτή συγκυρία να αποτελέσει και αφορμή για μία πιο ουσιαστική  επαφή του καθένα μας με το ιστορικό γεγονός, χωρίς εντυπωσιακές εκδηλώσεις που αυτονοήτως, όπως πάντα, σχεδιάζει και υλοποιεί ότι σχεδίαζε ο Δήμος Βόλου για τη συγκεκριμένη Επέτειο.

 Ας αναλογιστούμε τις ιστορικές στιγμές και τις προσωπικότητες που τις σφράγισαν, την πορεία του λαού μας τα τελευταία 200 χρόνια, από την έναρξη της Επανάστασης έως σήμερα και ας προσπαθήσει ο κάθε ένα ςκαι η κάθε μία από εμάς να τιμήσει με τη μνήμη του τους Ήρωες του 1821, τους απλούς επαναστάτες, τον κάθε Έλληνα που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την ελευθερία..

 Από το 1821 έως σήμερα καμία περίοδος δεν υπήρξε ανέφελη για τον τόπο μας. Κατορθώσαμε όμως να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος, να αποκτήσουμε υποδομές και να διαθέσουμε δημόσια αγαθά των οποίων η ποιότητα μας κατατάσσει στις ανεπτυγμένες χώρες, να εφοδιάζουμε τη διεθνή κοινότητα με επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους, το ελληνικό στοιχείο να τιμάται με διακρίσεις σε όποιο μέρος του κόσμου και να δραστηριοποιηθεί.

 Χωρίς μεμψιμοιρίες και περήφανοι που είμαστε Έλληνες, ας κάνει ο καθένας από εμάς μία αναδρομή της προσωπικής και οικογενειακής του ιστορίας κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών και ας προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε, να γίνουμε καλύτεροι. Ας προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτά που μας προσέφεραν οι Ήρωες του 1821, οι Ήρωες των επόμενων εποχών και οι Ήρωες της καθημερινότητας – οι σύγχρονοι Έλληνες που καθημερινά μάχονται για το μέλλον της χώρας μας και για το κοινό συμφέρον.

 Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί, δεν μπορούμε να τιμήσουμε το ιστορικό γεγονός και τους πρωταγωνιστές του όπως τους αξίζει. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι απόγονοί τους και ικανοί να μας παραδοθεί η συνέχεια της Ελληνικής Ιστορίας. 

Μήνυμα της τέως  υφυπουργού  Μαρίνας  Χρυσοβελώνη  με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για την πατρίδα μας και συνάμα μας κατακλύζει φέτος ιδιαίτερη συγκίνηση, αφού συμπληρώνουμε 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους.

  Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο προμήνυμα της έλευσης του Χριστού στη γη, αλλά και την απελευθέρωση του έθνους μας από τα δεσμά του τουρκικού ζυγού. 

Επέτειοι όπως η σημερινή – ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχει περιέλθει η χώρα μας –  τονώνουν το εθνικό μας αίσθημα με την ανάκληση στην μνήμη μας ενός σπουδαίου παρελθόντος για το οποίο έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι και που είναι χρέος μας να μεταφέρουμε στα παιδιά μας.

Καλούμαστε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις μας και την ελευθερία της πατρίδας μας. Να καταπολεμήσουμε την διχόνοια και ενωμένοι να αποκρούσουμε κάθε απόπειρα επιβουλής της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Τιμώνταςτους ήρωες του 1821, ας δώσουμε την υπόσχεση πως εμείς οι νεότεροι θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές της ιστορίας μας και της δόξας εκείνων.  

Χρόνια πολλά στην Μαγνησία μας,

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!»